Zateplenie stropu - možná varianta

Dobrý den, Poprosil by som Vás o zhodnotenie návrhu možného zateplenia stropu. Typ domu: bungalov, 30 cm tehla+20 cm eps, podkrovie pochôdzné (ale len v rámci úložného priestoru). Za všetky postrehy a návrhy ďakujem.
Odpovedať
1
2
@peterdomka v ziadnom pripade by so nedal na pochodznu povalu osb ale klasicke fosne a poriadne medzery
Odpovedať
Profilova fotka
@peterdomka Už to tu bolo niekoľkokrát rozoberané: OSB je vo svojej podstate ako parobrzda, takže izolácia sa nebude odvetrávať smerom hore. Určite - tak, ako píše aj @doors454 by som išiel do dosiek so škárami... Pobehaj tu po MS. Viacerým už izolácia zhnila, keď dali na pochôdznu vrstvu OSB.... 8-(
Odpovedať
@peterdomka Tu parozabranu takto prerazite tisickou skrutiek do SDK, kadial Vam bude unikat vlhkost (spolu s teplom), ktora bude kondenzovat na spodnej strane OSB dosky, ktora zacne casom plesniviet. Vlhka izolacia bude mat navyse horsie izolacne vlastnosti ake deklaruje vyrobca... J.
Odpovedať
prene tak dosky s medzerami namiesto osb ,montovali sme to tak v rodicovskom dome pred 8rokmi aj s takto riesenou parozabranou pod sdk ako je na obrazku a ziedne problemy.
Odpovedať
Profilova fotka
@peterdomka ja som riešil niečo podobné a miesto sdk som použil ekopanel. Skús kuknúť ekopanel.sk alebo cz
Odpovedať
Skus tam dať ak to chceš mať aj pochôdne tak PIR panel,pri ktorom nebudeš potrebovať ani fólie a nikdy ti to ani nezhnije a nejdu do toho ani hlodavce.
Odpovedať
@jaro_v A kam by si dal pri takomto riešení parozábranu ty? Hoď náčrt. Lebo som veľa krát čítal názor aký máš aj ty ale nevidel som návrh ako to inak riešiť presne pri takej to situácii - izolácia medzi krokvy pod krokvy SDK konštrukcia a SDK a kam s parozábranou? @peterdomka Presne takúto konštrukciu chcem aj ja, len teda ako píšu tú OSB dosku z hora radšej nedávať. Keď tak 2,5cm dosky a spraviť akoby debnenie ale to je jasneže pracnejšie ako naflákať tam OSB.
Odpovedať
@peterdomka Tiez som riesil tuto dilemu , moze to by podla mna aj takto ako mas bez problemov len pod osb by mala byt si myslim aspon 10 medzera nech sa vie odvetravat vlna. Ja som sa nakoniec rozhodol pre variantu vytvorenia pomocneho rostu medzi neho pojde este 18cm nobasil doskovy ,na ti konstrukciu pojde parozabrana nalepana docasnou paskou, nanu priame zavesy a potom sdk(medzera medzi parozabranou a sdk bude 8-10 cm podla toho ako sa vyspim, medzi vaznikmi mam 20 cm sklenenaj vaty a nad 12 cm vaty .aby sam i to tam voslo aj pod ulozny priestor tak som urobil aj nad vaznikmi kde bude ulozny priestor tiez pomocnu konstrukciu a nanu dam dosky s medzerami. Nevravim ze je to idealne riesenie ale ja to robim takto 8-)
Odpovedať
@kajo873 presne tak, ja som tiez nikde nevidel ako potom uchytit parozabranu aby ju nepretali skrutky od sdk???
Odpovedať
Profilova fotka
@bromid u niektorych vo faze tesne pred sa to uz neda, no staci nechat instalacnu medzeru. Laty su prisrobovane samorezkami, no cez skrutkotesnu pasku...
Odpovedať
@bromid Veď toto. Preto som zvedavý čo navrhne pri tejto situácii @jaro_v, rád sa poučím, pretože ma to čochvíľa čaká. Ale videl som nejakú parotesnú fóli na nete ktorá mala napísané že je hrubšia a nevadí jej toľko keď sa prederaví šróbami. Škoda som si nezapamätal názov.
Odpovedať
@vader100 Prosím ta, aký rozmer dosky si použil na pomocný rošt?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@flytt Ja som dal rost taky aku som planoval hrubku izolacie cize umna 18cm spodna vrstva 18x4 , videl som robit pomocny rost aj len zo stresnych lat,ako je komu lepsie aj viperkove riesenie sam i pozdava.
Odpovedať
@vader100 dík za odpoved :-) nieje ta konštrukcia moc tažká? ....viperkovane? to je ake?
Odpovedať
Profilova fotka
na toto si dam copyright - viperkovane riesenie 8-) Ale toto nie je z mojej hlavy.. @flytt @vader100
Odpovedať
@vader100 @viperko ahaa už som to našiel v albume :-)
Odpovedať
@flytt lahke to zatial nieje kedze to neni uplne suche ale aj keby bol cely pojd,popripade strop obyty z OSB alebo dosak tiez by to nebolo lahsie,kedze mam len kusok pochodzneho.Bo bokoch ten rost(fosne) budem mat este pre istotu kotveny papucami do venca pre istotu 8-) @viperko ale je to celkom fajn , ani moje riesenie nieje samozrejme z mojej hlavy :)
Odpovedať
@kajo873 Zdravim, asi len treba len trosku pozornejsie cistat... ;-) Sposobov je niekolko, princip je v zasade stale rovnaky... Ak chces nacrt, ten tu isteho casu "hodil" @janirostko : http://www.modrastrecha.sk/forum/plaf... Vo verejnych albumoch na MS najdes niekolko realizacii, napr.: @peterdubina : http://www.modrastrecha.sk/blog/peter... @viperko : http://www.modrastrecha.sk/blog/viper... @dominik_boksansky : http://www.modrastrecha.sk/blog/domin... Prajem vela stastia... J.V.
Odpovedať
@jaro_v Je to pekné riešenie. Ale nie všade by som ho mohol použiť. V jednej časti domu je moc nízka výška na takúto komplikovanú konštrukciu. To by bolo minimálne o 12-15cm viac dole ako plánujem a to nemôžem ísť toľko lebo v sprchovom kúte budem zhrbený. A keď ide o to, tú skrutkotesnú pásku môžem celoplošne nalepiť na SDK konštrukciu a nalepiť na ňu parozábranu, a keď budem chytať SDK tak sa to pritiahne, pritlačí a bude to teoreticky tesniť tak isto. Nemám pravdu?
Odpovedať
@doors454 @leonardom mal som tu stavebny dozor a nevidi ziadny problem dat osb dosky a ani projektant v tom nevidi problem. Problem nastava pri realizacii ked do izolacie vnikne vlhkost.takze chyba je v ludskom faktore podla odbornikov.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 skrutkotesnou paskou poriesis mozno prisrobovanie SDK, ale treba poriesit aj vsetky kablove rozvody, svetla a ine prechody cez parozabranu.
Odpovedať
@jaro_v Ako daleko maju je najlepsie dat tie zstresne laty na ktore pojde sdk od seba?
Odpovedať
@viperko To mi je jasné, že to treba všetko dôkladne utesniť. Konštrukciu budem mať zmiešanú. Jedna časť bude musieť byť parozábrana na CD, a v ďalšej časti to môžem zrealizovať tak ako to je tu v odkaze od. @jaro_v
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Pozri, OSB je de facto PAROBRZDA. Pýtam sa: môže ísť nad izoláciu PAROBRZDA...?
Odpovedať
@originalx nikdy nevies ako sa tam vlhkost moze dostat...urciteich nedavaj nadoraz...ja mam tiez osb dosky z dovodu ze som mal zvysne ale su narezane na 60 x 220 a medzi nimi su fugy 3-4cm. Nekondenzuje to,dozeram na to,zatial je vata uplne sucha.
Odpovedať
@kajo873 Mas pravdu, ale... Cena skrutkotesnej pasky nieje zanedbatelna + ta pracnost pri podlepovani kazdeho jedneho CDcka... no neviem, ale riesitelne to je. Vacsi problem je, tak ako @viperko spravne napisal, to mnozstvo prestupov kablov cez parozabranu, ktore nikdy dobre neutesnite. Navyse, ak by ste chceli dat bodove svetla do sdk stropu Vam vzniknu dalsie problemy s prehrievanim svietidla, s poskodenim parozabrany o horuce svetlo, atd... Navrhovane riesenie vytvori tzv instalacny priestor, kde mozete bez narusenia parotesnej roviny viest elektricke kable, vodovod, rozvody vzduchotechniky, atd... Ak mas problem s vyskou obytneho priestoru, skus tie vrstvy realizovat zhora... Na vsetky uvedene realizacie som poukazal z dovodu uchytenia parozabrany, nie celkovej konstrukcie stropu... Tu si musite prisposobit podla Vasich moznosti.... @vader100 pod prichytenie priamych zavesov, ktore prerazi parozabranu, nezabudnite dat skrutkotesnu pasku napr. http://www.izotes.sk/izoroof_ndb?sear... Vzdialenost stresnych lat zavisi podla mna od rozmerov stresnych lat a hlavne od toho, co vsetko maju "uniest" - vahu vsetkej izolacie nad nimi (ak sa izolacia kladie zhora), alebo "len" vahu sdk stropu (izolaciu drzi drot, spagat - ukladanie izolacie zdola)... J.
Odpovedať
@jaro_v Dik , jj tu pasku mam mi ostalo jej dost este zo strechy takze ju pouzijem a stresne laty dam asi cca 50cm ako je na obrazku napisaneaby sa dobre uchytaval aj rost z sdk
Odpovedať
@leonardom nie som v tomto smere odbornik, ale nemala by ist.
Odpovedať
@peterdomka medzi parozabranou a SDK konstrukciou spravit medzeru min. 10 cm (v zavislosti od toho co sa tam bude viest). Ta konstrukcia pre izolaciu z CD profilov nebude moc dobry napad. Nebude dostatocne tuha ked sa tam bude vkladat vata ... skor zvolit laty. Tymto sa nic neusetri. OSB dosky nad izolaciu z vlny nepatria navyse 2,2 cm hrubka je zbytocne prehnana. Zvolit obycajne laty. Ja som napr. vyuzil tie, co sa zvysili zo salovania - ze recyklacia :-D
Odpovedať
@leonardom tiež mame ako pochôdznu vrstvu na povale velke dosky z ktorých sa robia napr.roldory, manžel ide do nich vykružiť 8cm otvory na odvetravanie, myslíte že to bude stačiť?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?