Zateplenie stropu - moja skladba

Akurat riesim izolaciu stropu a vymyslel som si takuto skladbu - vid obrazok. Bol by som rad keby ste mi to vyvratili popripade povrdili, ci je to tak dobre ale nie a preco. Drevotriesku som nasroboval na stropne tramy zo spodu a poprelepujem este spoje paskou aby to bolo vzduchotesne. Nad dosky medzikrokvy som dam kamenu vlnu a nad ne este raz do kriza. Nad sodrokartonovu konstrukciu este chcem rozrolovat sklennu vatu a pod nu parozabrannu foliu. Ze vraj nieje dobre ked su dve vrstvy parozabrany, nieviem co je na tom pravdy a neviem ani preco to tak nemože byt.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@peped 1/ Čo nazývaš "drevotrieskou"? Nejaký bukas? 2/ Prečo hermetická vzduchová medzera....? Kam sa Ti odparí prípadná vlhkosť, ak by sa nedajboh dostala sklenej vaty Ursa (10 cm).....?
Odpovedať
@peped za parozabranou mas znizovat difuzny odpor, nie tam buchnut drevotriesku... ta "hermeticka" obrovska mega medzera tam ma aky zmysel?
Odpovedať
@peped Ta vraj hermeticka medzera je uplne zbytocna a navyse si koledujes o problem ako vravi kolega vyssie.. Vymyslas vymyslene.. 😉
Odpovedať
Profilova fotka
Prelepovanie je zbytočne, je to dobrá zvuková izolácia a zvýši aj celkový účinok izolacie
Odpovedať
Profilova fotka
@peped vzduchotesnu rovinu je treba urobit na parozabrane, potom drevotriesku nielenze nie je treba prelepovat, ale ju tam ani vobec netreba..Ak uz, tak tu najtensiu, aka existuje... Inak si stastny clovek, ze mas tolko volneho priestoru este aj na vzduchovu medzeru...skôr maju ludia opacny problem...
Odpovedať
@drasnican1 vzduchova medzera moze byt dobra akurat tak pri pouziti reflexnej folie... ale 20cm je urcite len plytvanie miestom.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan mne to netreba vraviet... Ak sa nechystaju instalacne vedenia, tak nevidim zmysel...
Odpovedať
Profilova fotka
bežným nedostatkom bungalovov bez masívneho stropu so zaveseným podhľadom je, nedosahujú parametre z výpočtu. Jeden z detailov, ktorý to ovplyvní je práve vlna volne položená na sdk, pri veternom počasí a pálenej (betonovej) krytine je krov prefukovaný a nadmerme ochladzovaný. Takisto nie je dosiahnutá hmotnosť stropu a preto nemá zvukovoizolačné účinky na niektoré frekvencie. Práve uzavretá vrstva a osb doska do čiastočne doplnia.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 OSB...? A kam? K sadrokartónu, či na samý vrch....? Nepôsobila by OSB náhodou ako neželaná parobrzda....?
Odpovedať
@jan45 Vsetko je pravda, co pisete. Lahke stropy, SDK+nobasil su problem, tiez to tak mam. Ale stale ma 80% izolacie NAD OSB doskou.. Cize s tym prefukovanim a nadmernym ochladzovanim mu to nic nepomoze. A co sa tyka zvukovej izolacie, 18mm je nic, podla mna. Tou radoby tesnou medzerou si moze akurat tak narobit problemy. Mat 10cm vlny medzi dvoma parozabranami, v pripade problemu bude posobit ako spongia.
Odpovedať
uz dlho sa venujem stavbam ale take to som nevidel,zmisel to nema osb tam nema co robit ,vzduchova medzera je jak sklennna vata preto sa dava dvojmo nobasil na prekladanie ,folia a sdrokarton ak protipoziarne tak dvojmo a zvrchu sa tam tiez folia a latovanie koli spareniu,vela ludi robi problem ze to zdola zatesni len ked zabudnu zhora tak potom v strede vznikne zrazanlivost vlhka, casom sato prejavi
Odpovedať
Hermeticka medzera je predsa dalsia izolacna vrstva. Ved ked dam zo spodu parozabranu para sa mi tam nedostane a ked sa aj niečo dostane, tak to bude iba totalne minimum. Pride mi to ovela lepsie ako mi radili že dat vatu na spagaty a zo spodu foliu. OSB funguje ako parozabrana a je to dalsich 18mm, ci v prospech zvukovej ci tepelnej izolacii (viem nie je nic extra ale je to lepsie) Povodne mi radili dat iba tu OSB a pod to sadrokarton ale ja som to chcel "vytuningovat" a dal som tam este do plusu 10cm vaty aby som zbytocne nevykuroval 30cm vzduchu nad kartonom (200€ navyse za vatu ma už nezabije). Prelepovat tie spoje chcem prave kvoly tomu že ked prefukuje na streche tak može aj cez vatu tahat ale ked je to utesnene tak nebude. Co sa take strasne može stat že tam je dvojita porozabrana?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peped Ja sa ta inak spytam, predstav si podveseny SDK, na nom rovno iba nobasil. Co by sa stalo?
Odpovedať
z praktickehosa sa da vsetko spravit ale aby sa osb spravala ako parozabrana,tak neviem
Odpovedať
Medzi tou konstrukciou je este parozabranna ta chromova folia. Osb sa dava na stropy ako parozabrana, aspon tak som pocul aj cital.
Odpovedať
Profilova fotka
Takto to vypadá, keď sú všetci odborníkmi. Prečo si nenechať navrhnúť skladbu projektantom alebo človekom, ktorý sa tomu venuje a rozumie tomu?
Odpovedať
Podobnú skladbu mám navrhnutú v projekte. Boli k tomu aj nejaké prepočty, podľa ktorých by to vraj malo fungovať. https://static.4nets.sk/photo/44/6916...
Odpovedať
@edome Pretoze poznam par pripadov, kedy sa projektantom navrhnuta strecha musela burat a robit nanovo, lebo nefungovala. Asi preto...
Odpovedať
opitaj sa projektanta co ti navrhol ci to ma tak doma aj on,,,papier vela znese,preto su projekty take drahe, aj nam sa stalo ze sme museli vsetko prerabat cely projekt lebo staticky to nebolo dobre ani sa to nedalo spravit,,tak sa tale pitam pred kauzdou realizaciou kolko takyc projektoval a najme realizov a preistotu sa nato pozrel
Odpovedať
Stale ale nikto nenapisal co sa može stat ked to takto bude spravene a preco to bude horsie. Moja logika mi hovori že je to fasa, Ale ja niesom odbornik, preto som chcel vediet nejake odborne nazory - sem tam sem chodia aj taky.
Odpovedať
@peped ja mam na rodičovskom dome nad hlavou dreveny strop taketo kombinacie od spodu: sadrokarton, drevotieska, vata pomedzi drevene hranole križom kražom asi 20-25cm, a dosky na tom na vrchu. nad tym je povala-sedlova strecha krytina hlinik. bolo to robene ked ešte sa neako nevedelo o parozabranych a paropriepustnych foliach(asi pred 30r.). ja som tam dal zospodu len ten sadroš lebo sa mi to nepačilo. ešte sa nikdy nestalo že by sa tam zražala neaka voda....
Odpovedať
Profilova fotka
@martinmatko - možno by si bol prekvapený, keby si rozobral na kúsku... ;-)
Odpovedať
@leonardom nebol by som prekvapeny lebo som sa v nom hrabal ked som tahal tadial elektriku....jednoducho je to tak...asi to dobre odvetrava...
Odpovedať
Profilova fotka
@martinmatko Tak potom O.K.... :-D Ja som tiež za boľševika zatepľoval podkrovie na drevenici - podľa manuálu na montovanú priečku do sauny. A zázračne dobre to dopadlo... :-)
Odpovedať
Tak ako nikto sa nevyjadri co sa stane resp. moze stat ked to takto spravim? Mam teda prelepovat tie spoje na doskach alebo nech sa to radsej teda vetrá, keby nieco?
Odpovedať
@peped nechapem pises ze ta medzera je hermeticka tak potom spoje prelepit musis nie? .. Mna skor zaujima ako upevnis sadrokartonovu konstrukciu, ved ta musi na niecom vysiet. Neviem si predsatavit ako sa to bude realne robit.
Odpovedať
Tie dosky tam už mam, aj vatu hore. Chcel som aby tam bola hermeticka medzera ale kedze ste to ofrflali, tak som myslel že by som neurobil uplne hermeticku medzeru aby sa pripadna vlhost mohla dostat odtial prec. Sadrokarton sa bude uchytvat na tie droty s ockami. To očko ohnem a prisrobujem do hrady cez tu drevotriesku a potom normalne na tie motyle pojde konstrukcia.
Odpovedať
@peped No ved to a ako budes kazdy jeden ten drot oliepat aby to bolo hermeticke, to bude ina otrocina a efektivnost parotesnosti si hodnotit netrufnem... Ked si predstavim dosku z ktorej vysi 40 drotov a cop teraz? ako tam dam vatu, co ju tam bude drzat? a potom ako na to dam foliu??? a potom zapaskujem a potom CD profily??? Ja som amater hovado ale toto sa neda spravit niako.
Odpovedať
Kazdy jeden drot sa bude musiet utesnit, ved ten sadrokarton sa tak robi vsade a ako to robia s tou foliou inde? Ten zaveseny strop sa predsa robi tak, aspon tak som to vsade videl, ako inak to bude drzat?
Odpovedať
Ono sa to asi skor robi tak, ze sa da parozabrana, pod nu sa podbiju kontralaty a na ne sa uchytava sadrokarton. Ci uz napriamo alebo pomocou tych drotov. Cize parozabrana je prederavena len skrutkami, ktore drzia kontralaty. A navyse v tych miestach, ktore budu perforovane skrutkami, sa nalepuje skrutkotesna paska. Predstava, ze budes utesnovat desiatky/stovky dier je sice pekna na papieri, ale v realite by to bolo nesmierne komplikovane/zdlhave.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?