Zateplenie stien na drevenej chate (rekonstrukcia)

Svojpomocne rekonstruujeme drevenu chatu, ktoru si chceme zateplit. I napriek tomu, ze si uvedomujem nevyhody zateplenia z vnutra, som nuteny podstupit tuto moznost. Momentalne strhavam kompletne vsetky vrstvy z vnutra. Chatu postavil stary otec manzelky a doteraz chata vydrzala, je v zachovalom stave a drevene tramy a stojky obstali skuskou casu. Pri odstraneni jednotlivych vrstiev som prisiel na to, ze chata bola izolovana nasledovne /smerom z vonka dnu): vonkajsi obklad sololit hydroizolacia (preco ju tam daval? ) medzi stojkami bola cca 10 cm vzduchova medzera sololit alebo pomocny rost z dosak vnutorny obklad Rad by som okrem ineho aj natiahol novu elektriku v chate. Chcel by som sa opytat ako by tunajsi majstri odporucali zateplenie. Chatu by sme vyuzivali v ramci moznosti aj v zimnom obdobi (mame krb, planujeme este nejake pomocne kurenie). Moja uvaha smeruje ku strhnutiu hydroizolacie, nachatie vlny medzi stojky, nasledne parozabrana, potom vytvorenie rostu a vnutorny obklad. Je moj plan dobry alebo ake ine riesenie by bolo idealnejsie ? Je potrebne davat nieco na ponechany solollit pred zateplovacou vlnou ? Dakujem za vsetky prispevky a postrehy. Pripajak foto:
Odpovedať
Profilova fotka
neviem či nerobíte viac škody, pýtať sa treba dopredu. Elektrické rozvody sa dajú ťahať povrchu, v takomto prostredí je to aj bezpečnejšie, hydroizolácia je parozábrana, starý otec bol dobrý staviteľ, vzduchová vrstva je tiež izolácia. Na vylepšenie stačilo otvoriť steny pod stropom a nasypať piliny s vápnom, perlit, prípadne nafúkať izoláciu.
Odpovedať
@p_e_t_e_r V jednoduchosti. Inspiroval by som sa skladbou ( vrstvenim ) steny drevodomu. Hzdro. izolaciu tam nechaj alebo nahrad .
Odpovedať
Ďakujem za príspevky. Ku príspevku od Jan45, uvažovali sme aj nad touto variantou ale steny neboli dostatočne zatesnené, obávali sme sa, že perlit alebo iná izolácia by pravdepodobne vyšla von nejakými netesnosťami. Možno sme mali viac uvažovať nad touto variantou ale už sme sa pustili do pomernej veľkej rekonštrukcie. Radá by som sa ešte opýtal: Ak ponechám pôvodnú hydroizoláciu, resp. niektoré časti vymením (viď foto), odporúča sa po vložení tepelnej izolácie (vlny) medzi stojky dávať ešte raz parozábranu za ňu, alebo tým, že tam bude už tá pôvodna hydroizolácia to nemá zmysel ? Následne stačí urobiť rošť a naň nabíjať vnútorný obklad ? Alebo aké vrstvenie odporúčate po vložení izolácie medzi stojky ? (pričom ponechám pôvodnú hydroizoláciu) Je možné medzi tepelnou izoláciou a roštom nechať nejakú medzeru, ktorú využijem na potiahnutie elektriky (v chráničkách) alebo to nemá zmysel ? Ďakujem.
Odpovedať
Chcel by som sa ešte opýtať či odporúčate natrieť trámy pred izolovaním nejakou obyčajnou transparentnou lazúrou (v stenách v medzerách sme našli nejaké osie hniezdo, stávalo sa, že tam "zablúdil" občas nejaký hmyz).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?