Zateplenie staršieho domu vatou alebo polystyrénom?

Aký je najlepší spôsob zateplenia 40 ročného rodinného domu, v tvare kocky, podpivničený, hrúbka steny 30 cm kváder, brizolit, sokel - 1 m kachličky. Otázka: Lepšie zatepltiť polystyrénom alebo vatou? Akou hrúbkou? Kachličky pred zateplením dať dole alebo nechať?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Polystyrénom. Všetko čo na fasáde drží vrátane kachličiek tam môže zostať.
Odpovedať
vata to je kvalita ale ani polystyrénom nič nepokazíš všetko záleží kolko chceš do zateplenia investovať
Odpovedať
Je tu niekto co sa tomu venuje, zatepluje?
Odpovedať
Profilova fotka
@gabes Pohľadaj v zozname PRO. Ja budem zatepľovať prístavbu, ale polystyrenom... 7cm tuším... Mám to v projekte, nepamätám si presné číslo.
Odpovedať
Co sa stane ak zateplim dom na kachlicky?nepopraskaju ked budem navrtavat kotviace hmozdinky? Ako bude dychat dom pod kachlickami ak by sa davala kamenna vata? Chceme to kvalitne zateplit. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@gabes 1/ 40-ročný dom - kocka - nie je starší rodinný dom. 2/ Zateplením súčasne vyriešite aj vzhľad domu, ktorý dostane novú fasádu. 3/ Otázku zlepšenia tepelných pomerov ale musíte riešiť komplexnejšie. Predpokladám, že okná sú už plastové. Ale ako je to so zateplením strechy...? Aj tá si vyžaduje veľkú pozornosť. Na toto stavby spred 40 rokov veľmi trpeli. Počítajte, že dnes sa do zateplenia striech/stropov dáva cca 40 cm izolantu, keďže stropy sú na tepelné prestupy omnoho háklivejší, ako vertikálne konštrukcie. A až toto budete mať vyriešené, pamätajte, že pôvodná vykurovacia sústava (kotol aj radiátory) pokiaľ je tiež 40 ročná, môže ísť rovno na smetisko. Dom, ktorému znížite tepelné straty cca na polovicu, potrebuje inak dimenzovaný - moderný - vykurovací systém. Predsa nebudete chodiť na škode 1203 (staré socialistické sanitky) nakupovať do mesta. A až vyriešite aj zateplenie a aj vykurovanie, pamätajte, že budete riešiť vetranie. 40-ročná kocka je z hľadiska stavebnej fyziky deravá ako rešeto, takže vzduch sa tu mení prirodzene všetkými netesnosťami konštrukčných prvkov. Takže Vás bude čakať aj nejaké prevetrávanie - v tom minimalistickom prípade minimálne 2-3 lokálne rekuperačné jednotky. Verím, že sa tešíte. Z tohoto pohľadu je irelevantné, či polystyrén, alebo minerálna vlna. Polystyrén je "jednoduchší" a aj lacnejší. Minerálna vlna ušľachtilejšia, ale aj drahšia a - a to je podstatné - háklivejšia. Ak z akéhokoľvek dôvodu navlhne, prestáva izolovať. Ja by som bez rozpakov dal polystyrén - minimálne 15 cm, avšak aj 20. Zatepľovaniu zdar. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@gabes nie som odborník, ale čo ti vadí ak kachlicky pod zateplením popraskaju? Tak ich obi a mas po probleme ;-). A dýchanie domu....jaaaj, nikdy táto sprostosť neprestane byť riešená? Skor si zisti ci vobec by bolo vhodné zateplit min.vlnou. Pri veľmi vlhkých prostrediach sa neodporúča.A hlavne si daj prepočítať čo je ekonomické pre vás dom, kde bude rôzny bod... Kvalitné zateplenie je o tom. A neverim ze niekomu 7cm môže stačiť.
Odpovedať
@gabes Dom bude dýchať z vnútra a tomu sa musíš prispôsobiť.
Odpovedať
@viktor811 Už prestaňte s tým nezmyselným "dýchaním" domu. Dom nedýcha. Existujú len paropriepustné a paronepriepustné vrstvy a tie treba dobre rozmiestniť v príslušnej vrstve steny. @gabes Ja by som tie kachličky obil. Ale to som ja. Ty ich môžeš nechať, ak držia. Ušetríš si robotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Nejde o "dýchanie domu", ale o spotrebu kyslíka a výmenu vzduchu v interiéri. Pokiaľ sa dom hermeticky zadební, treba s tým niečo robiť. ;-)
Odpovedať
@leonardom Okrem toho ide aj o pohyb vlhkosti v murive a prenos do okolia, ak som sa správne vyjadril a hygienu múru.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 Áno, aj... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 V stene na priepustnosť pary sa môžem vykašlať.
Odpovedať
vata je samozrejme lepsia, dvojnasobna cena nie je len kvoli vysokej marzi
Odpovedať
@gabes Rekonstrukcia starsieho domu je komplexna zalezitost, nie len olepenie polystyrenom.. Mate menene okna? Viete, ci boli hydroizolovane podlahy/mury? Aby ste neskoncili tak, ze zateplite barak a zacnete mat viac problemov, nez ste mali..
Odpovedať
@gabes My tiez mame a prerabame stary dom 50 rocny a budeme zateplovat polystyrenom a 12 cm .A na povalu mame navrhnutu 36cm vatu ale ideme striekat penu 20 cm ze vraj to zodpoveda tej 36 vate a tak my to potvrdil aj moj projektant.Zateplovat s mineralnou vatou je o dost draksie ako polystyren.Ale isto je kvalitnejsia ako polystyren ale vsetko zalezi od financii a co pusti penazenka.Ale kludne si daj polystyren ved ma to tisicky ludi s tym zateplene.
Odpovedať
@gabes A tie tehlicky ja by ich dala dole natiahla lepidlo a sietku a na to dala dole spravila taky mensi cokel zkamena alebo podla tvojej fantazii.Lebo co sa paci mne nemusi sa pacit tebe.
Odpovedať
@gabes A este k tym tehlickam ja som tiez mala a este aj mam dlazbu na zemi ale som ich tiez nevihodila lebo na to naukladam polystyren na podlahovku.Naco by som to vyhadzovala a zbyjala takto to mam aspon nieco rovne.A usetrena robota a aj odpad.Ale sak hadam to tomu nevadi ja som sa nikoho nepytala.
Odpovedať
@srlinka nobasil na stene je drahy, a striekana pena je rozumne riesenie? fukana celuloza a steicozell stoja polovicu, a su stale ovela kvalitnejsie ako stropna vata, prirodne a rokmi overene.
Odpovedať
@srlinka Striekana izolacia je marketingovy podvod. Existuje niekolko variant, ten drahsi ("tvrda") ma lepsie parametre ako vlna, ten lacnejsi ("makka") ma prakticky rovnake ako vlna. Avsak aj ten lacnejsi je 2x drahsi ako vlna. Zvacsa hovoria o "tvrdej" - u nej povedzme s prizmurenim oci plati, ze 20cm je ako 36 vlny, lenze nacenia a nastriekaju vam "makku". Tiez som nad nou uvazoval, ale som si poriadne prestudoval materialy, ono sa to tam da najst, ale do oci Vam to nepovedia. Ak Vam to tvrdi projektant, tak bude mat asi proviziu.. Jedina realna prakticka vyhoda striekanej izolacie je, ze expanduje a da sa nastriekat do vsetkych dutin, takze ich pekne vsetky utesni. Pri vlne sa to vacsinou "flaka" a detaily sa neriesia.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ale kvôli protipožiarnym vlastnostiam?
Odpovedať
@thorin myslis celulozu a drevovlakno? su napustane proti horeniu. Plasty su nehorlave? @cache rovnaku vyhodu ma fukana celuloza, navyse do nej nejdu hodavce, ma idealny profil difuzie par, a vysoku hustotu, takze sa dom menej prehrieva ako s vatou
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 prepáč, myslel som na toto vata je samozrejme lepsia, dvojnasobna cena nie je len kvoli vysokej marzi
Odpovedať
@thorin nie len protipozarne vlastnosti, vysoka hustota lepsie izoluje hluk a teplo, preto sa EPS nedava do stropu
Odpovedať
@peto99 Nie fukana nieje az tak dobra, nedokazes nafukat do vsetkych zakuti a stale tam hrozi nahodne vznikanie dutin. Nevravim, ze to nieje lepsie nez vata, ale az take dobre ako striekana pena to nieje - ta je v principe to iste co montazna PUR pena, ktorou sa vypenuju dutiny. A tiez neviem o tom, ze by lakala hlodavce :) V USA sa striekana pouziva uz uplne bezne, u nas je to este nove a preto drahe..
Odpovedať
@cache montazna pena v strope by mna nenadchla, hoci nespochybnujem jej kvalitnu po vsetkych strankach. Ked si mozem vybrat spickove nemecke drevovlakno Steicozell za polovicnu cenu PUR peny, preco by som si mal vybrat prave penu? Plast sa tazko bude spravat rovnako ako celuloza, ale mozem sa mylit.
Odpovedať
@peto99 Montazna pena.. plast.. ono vies, ista varianta "makkej" pur peny sa vola inak aj molitan a je dost mozne, ze na nom spis.. :D Ta makka (co ma tepelne vlastnosti ako vata, len je drahsia) sa prave pouziva do drevenych konstrukcii, pretoze zvladne pracovanie dreva. Ja sa o cene nehadam, ved som v kazdom komentari napisal ze je to u nas drahe a neoplati sa to.
Odpovedať
@gabes - zbit vsetko dolu na tehlu, bryzolit aj kachlicky (obklad), - obkopat dom az na zaklad (1 m), - obnovit hydroizolaciu, opravit spary - ponaliepat polystyren a utesnit (okna, dvere, otvory) - spravit drenaz - dat prerobit elektriku minimalne v stropoch, ktore vymenite za SDK, komplet vsade, ano budete musiet vyriesit vetranie, rekuperaciou - vymenit izolaciu v strope - vyriesit aj zateplenie podlahy/na najnizsich podlaziach - pouvazovat nad zmenou kurenia
Odpovedať
@cache jasne, vsak na drevotrieske sa spat neda :-D
Odpovedať
@mpmivo alebo rovno stavat novy dom
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?