Zateplenie starého domu z roku 1962 + novej nadstavby

Profilova fotka
Zdravím. Chceme zatepliť rekonštruovaný dom. Prízemie má hrúbku stien 36 cm a je postavené z monolitického škvarobetónu (ževraj z nabíjanej škváry). Nadstavba z ytongu 30. V projekte máme izoláciu EPS 16 cm. Pozerala som tu kadejaké diskusie a na 30 ytong sa odporúča zateplenie 20 cm EPS. Tak teraz neviem podľa čoho projektant určil 16 cm. Mohol zohľadňovať skôr prízemie? Bude stačiť tých 16 cm? Vedeli by ste mi niekto poradiť či bude stačiť tých 16 cm aj na prízemie z nabíjanej škváry? Netuším aké ma izolačné vlastnosti. Pýtam sa len kvôli druhému názoru. Samozrejme sa chystáme si zavolať na stavbu ešte aj odborníka. Len aby som vedela dopredu na čo sa mám pýtať. Vždy je lepšie mať väčší prehľad. Za každú odpoveď ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@jekaterina25 kludne daj tych 20cm. cenovy rozdiel bude minimalny
Odpovedať
rozdiel medzi 16cm a hrubším v úspore bude takmer žiadny, teplo uniká skôr stropom
Odpovedať
Profilova fotka
@jekaterina25 Vidím že prestavba je poriadna čiže predpokladám že na ňu máte aj projekt, ak je taký ako by mal byť a nesnažili ste sa na ňom ušetriť za každú cenu tak v časti TZB tam kde sú spočítané tepelné straty by mali byť aj posúdené fragmenty obalových konštrukcií, aspoň na tepelný odpor a kondenzáciu vodných pár tam si pozri tú stenu zo škváry či je napísané že vyhovuje alebo nie. Podľa mňa to na čo sa pítaš je tá najhoršia otázka tu na MS lebo niektorý tu tie hrúbky izolácií odporúčajú podľa toho ako sa vyspia.
Odpovedať
Profilova fotka
Ta nabijanina zmiesana so slamouma dobre tepelno izolacne vlastnosti, ale ako pise ivan_pk ci 16 alebo 20 je jedno treba sa venovat stropu a aj podlahe
Odpovedať
Profilova fotka
@ivan_pk @radoslav78 Strop máme zateplený 30 cm vatou a v šikminách 40 cm a je zateplený ešte aj poval 20 cm vatou. Takže to by sme mali vyriešené, len kvôli rosnému bodu sa pýtam na hrúbku zateplenia múru. Dik za reakciu. @martosko ďakujem, skúsim ešte raz prečítať tie omáčky v projekte. Len pre mňa je to španielska dedina. Preto som chcela aspoň laicky zistiť či bude ta 16 ok. A aj keby tam niečo bolo napísané, tak sa tomu asi veľmi rozumieť nebudem :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jekaterina25 16 cm bymalo byt idealne
Odpovedať
Profilova fotka
@jekaterina25 Veď to nemusíš hľadať ty môže to pozrieť aj ten čo vám staval ten by sa mal vyznať v projektovej dokumentácii nakoniec staval podľa nej, určite lepšie hľadať to tam alebo sa na to spýtať projektanta ako ľudí tu čo nemajú ani toľko informácií.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko stavali sme si to svojpomocne :) pomáhali nám známi, čo robili pre stavebnú firmu a tí sú už mimo SR. Pozrieme to. Teda ak to tam vôbec bude uvedené. A niekedy sa mi zdať, že tu majú ľudia viac "sedliackeho" rozumu ako nejaký projektanti :) Nie vždy sa tabuľkové hodnoty zhodujú s realitou. Ale hádam neštudujú tí projektanti nadarmo a budú vedieť poriadne zhodnotiť situáciu.
Odpovedať
Profilova fotka
my sme prerábali presne ako vy, len tie múry na prízemí máme z 50cm bitej škvary ;-) Dával som 15cm a už teraz mám na prízemí múry hrubé 65 cm a na poschodí 45 cm (Ytong 30 + 15 EPS). Keby som dal viac, už by som to mal ako v hrade :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jekaterina25 Tak to je na tebe či budeš veriť vyštudovanému človeku čo by mal poznať princípy ako celá problematyka funguje a podľa toho pracovať, alebo budeš postupovať štýlom jedna babka povedala a podľa "sedliackeho" rozumu. Nikomu nechcem brať jeho názor alebo skúsenosť ale ak sa bavíme o technických veciach o tom človek musí naozaj niečo vediať a takých ľudí tu moc nieje, a škoda je že tý ostatný sa tu snažia radiť a ich rady môžu nakonic spôsobyť viac škody ako osohu a pritom bežnému užívateľovy to ani nepríde a naopak sa mu to zdá aký sú tu ľudia šikovný. PS ak máte projekt na stavebné povolenie a je k nemu aj energetický certifikát kde sú vypočítané potreby energie alebo tepelné straty tak tam musia byť aj posúdené fragmenty stien.
Odpovedať
Profilova fotka
@sgt Ja som rada, že tie múry nie sú až také hrubé dolu, lebo by fakt boli riadne ukrátený o svetlo :) A s vlhkosťou ste potom problém nemali? Či ste podrezávali?
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko Nehovorím, že by som uprednostnila názor laika. Skôr to myslím tak, že by som asi viac verila "sedliakovi", čo už 100krát niečo také robil a neboli žiadne problémy ako niekomu, kto vie všetko na papieri. A veľakrát statici aj projektanti nadhodnocujú veci "len tak pre istotu". Napr. pri krove sa na nás pozerali aj na píle aj chlapi čo to stavali, že to čo máme za krov. Že väčšie a komplikovanejšie strechy stavali a že také hrubé drevo tam rozhodne nedávali... Snažíme sa dávať všetko podľa projektu. Ale radšej sa opýtam takto na fóre napr. Nič ma to nestojí a mám trošku lepší pocit, že ma tu hneď niekam nepošlú :) Aj to sa tu stáva často, keď chce napr. niekto zatepliť 5 cm alebo 10 cm. A väčšinou tu hovoria o 20 cm na 30 ytong. Tak som chcela vedieť či to nebude robiť galibu pri 16 cm. Lebo spätne by som od projektanta aj tak nič nevymohla, keby to bolo zle. Ďakujem pekne za názor :) A neboj, tých "odborníkov" som si tu už dávno všimla :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jekaterina25 Veď práve pred tým som ťa chcel varovať že " väčšinou tu hovoria o 20 cm na 30 ytong " ale keď sa spýtaš podľa čoho dospeli k takému číslu tak buď nevedia alebo preto že sa to tak robí. Projektant by ti mal povedať že pri takom a takom zateplení je taký a taký priebeh teplôt, v konštrukcii nekondenzuje alebo kondenzuje vodná para, tepelný odpor vyhovuje normám, stena spĺňa požiadavky hygienického kritéria na kondenzáciu vodnej pary a rizika tvorby plesní. a pri takom a takom zateplení sú také a také teplené straty domu a pri inom budú zasa iné ale zateplenie bude drahšie ( samozrejme pri tomto do toho vstupujú aj ostatné konštrukcie nie len steny ), keď ti to nevie povedať priamo tak takéto veci sa píšu v technickej správe. Na druhú stranu ako vravíš nie všetci projektanti sú rovnaký práve preto keď sa opýtaš ľudí aj tu na fóre tak väčšina ti povie že pri stavbe ďalšieho domu by nešetrili na projekte.
Odpovedať
Profilova fotka
S vlhkosťou žiaden problém, keď to stavali, tak mali toľko rozumu, že pod múry dali hydroizoláciu ;-) Vo fotoblogu nájdeš viac.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?