Zateplenie starého domu

Ahojte, mame dom z kombinacie palenej a nepalenej tehly, sirka muru je 45cm, jedna bocna stena je iba z palenej tehly a sirka 3Ocm. Chceme zateplit dom, citala som o Styrcone, hodi sa na zateplenie kamennych domov a domov z nepalenej tehly - to som citala na ich stranke. Zaujima ma vsak, ci ma niekto osobnu skusenost s tym, ci to odporuca, pripadne ak sa tu najde niekto kto zateplovaniu a materialom viac rozumie mohol by prispiet svojim nazorom. Dakujem :)
Odpovedať
@linda20111 Preco chces zateplovat niecim, co je este 2x drahsie ako nobasil a pritom 2x horsi izolant??? Teda uz ked nie 10cm EPS...
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado Predpokladám, že dôvodom je nižší difúzny odpor Styrconu. @linda20111 Nemám v zateplovaní domov z nepálených tehál žiadnu skúsenosť, ale vo vašom prípade by som hlavne skontroloval hydroizoláciu objektu, ak chýba začal by som najprv hydroizoláciou vonkajšej strany základov (nopovka plus drenáž) ak by sa vám do toho chcelo tak ideál by bolo aj podrezanie múrov a doplnenie hydroizolácie pod murivo. Následne by som naozaj skúsil hľadať zateplovacie materiály z nízkym difúznym odporom napr. taký 20 cm Ytong Multipor by bol celkom zaujímavý (len tá šírka muriva :-( ). Treba to však riešiť ako systém (netreba napr. zabudnúť na paropriepustnú omietku..
Odpovedať
@matorado pretoze nemozeme dat tam obycajny polystyren, ako sme sa docitali tak je tam potrebne nieco specialne - paropriepustne kvoli tej nepalenej tehle. tak nam radili. zatial zistujem info co by bolo dobre ani mne sa nepaci ta cena, to je fakt :/
Odpovedať
@stevosk dakujem, idem precitat nejake info o ytong multipor. a co je problem s tou sirkou muriva ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
najradšej mám odborníkov, ktorí odpovedia ako MATORADO. Ide im len o cenu a tepelnoizolačné vlastnosti ako také. Ale fyziku a princípy fungovania zateplenia tu neberie nikto do úvahy. Nalepí sa na dom polystyrén hocijaký lacný o hocijakej hrúbke bez prepočtu "rosných bodov", tepelných prestupov tepla jednotlivých súčastí skladby steny alebo stropu, ... Nie je všetko cena, dom by mal fungovať a difúzne otvorené riešenie je veľmi želaný efekt. Je to drahšie, ale keď si dom obalíte polystyrénom a teda zadusíte steny, potom narvete blbú vatu do stropu alebo podkrovia a igelitom (parozábranou) si uzatvoríte aj dom zhora, tak si potom majte vlhko na stenách a oknách, čiže najstudenších miestach. Všetka prebytočná vlhkosť, ktorá má prirodzene odchádzať stropom a stenami sa vám bude zrážať v interiéri.
Odpovedať
Profilova fotka
@wergimo: a zasa ta rozpravka o dychani domu :-D mi teda povedz ked som dal tu zastaralu vatu a ten hnusny EPS preco mam furt v dome nedostatocnu vlhkost? ved podla teba by som uz mal by zozrany plesnami :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@wergimo asi preto, že to nepotrebujete, ale to, čo ste napísali je zmeska laických vedomostí. Difúzne otvorená konštrukcia je jednostranne vedené teplo, s parou odchádza aj teplo, v modernej stavbe je nepoužiteľná, nahrádza ju rekuperácia.Iná vec je, že nesprávne urobené konštrukcie môžu mať vady, ale to je z iného súdka.
Odpovedať
Netvrdím, že som boh a viem všetko, len sa mi zdalo také slovenské čudovať sa nad inými, novšími materiálmi, ktoré sú síce drahšie, ale možno aj kvalitnejšie a princípom fyziky vyhovujú viac. Ako sa to deje na veľa dedinách v krčme: "čím mám zatepliť chlapci? Čo vymýšľaš, daj 10cm polystyrénu, Fero tak dal a je spokojný". Bez podloženia prečo polystyrén, prečo takú hrúbku, ... O tomto som hlavne chcel, pláca sa to u nás od buka do buka podľa krčmových laikov. Ale jedno ma zaujíma, keď hovoríme o tých plesňach. Pán y2k píše, že plesne nemá pri spomínaných materiáloch. Niečo tam je asi urobené a navrhnuté dobre, lebo čo som videl ja po 15-20 rokoch, tak to bola katastrofa ! Sadnuté vaty na polku objemu, zvlhnuté, nefukčné parozábrany, úniky tepla ako prasa, tmavé miesta vo vate čo sú plesne, a kuny nehovoriac... Tak prečo sa stretávam s takýmito vatami po týchto rokoch? Niekde je často chyba, niekde tá vlhkosť je a uniká zlou parozábranou do nasiakavého izolantu, ... Koľko rokov máš tú vatovú izoláciu? Úprimne, rád sa dozviem niečo nové. Vždy sa je čo učiť, ale musí to byť aj podložené, nie "jedna baba povedala". Ja prikladám fotky ako vyzerá vata po 18 rokoch. Celé zle, izolácia nefunguje ani na 50%, toľko stoviek peňazí už šlo von komínom za zbytočné kúrenie, nehovoriac o sume za novú izoláciu + rekonštrukciu. To sú tisíce. Ďakujem za infošky a debatu ;-)
Odpovedať
@y2k a k tej tvoje vlhkosti - vlhkosť musí niekde vzniknúť, či už ťahaním vlhkosti do múrov odspodu, alebo produkciou od ľudí. Varenie, sprchovanie, každý človek nadýcha za noc cca 1 liter vody v plynnom skupenstve, ...Ak je dom dobre izolovaný, často a správne sa vetrá, neprodukuje v ňom viac ľudí viac vlhkosti, menej sa varí, ... to všetko prispieva k menšej vlhkosti v dome. Máš pod 55% stále? Ak áno, aj to je predsa nejaká vlhkosť a niekde odchádza. Ak mám správnu informáciu, najiac sa tlačí hore, čiže do stropu. Vždy tam teda nejaká ide, podľa toho koľko je pravdepodobná aj výdrža nasiakavých izolantov ako vaty. Ak máš parozábranu urobenú na 100% dobre čo sa týka únikov (priznajme si, že takú som ešte nevidel), potom je šanca vatu ochrániť. Ale toto v 80-90% prípadoch parozábrana nespĺňa, pretože kúpia max. 90 gramovú lacnú, alebo nepoužijú kvalitné originálne tmely a pásky, prípadne nie je možné urobiť všetky detaily v krove tak, aby nevznikali komíny pre vlhkosť. A potom je to už len otázka času - vlhkosť, plesne vo vate, plesne aj na nosnej konštrukcii, ... Treba sa nechať prekvapiť, časom sa ukáže, ako kvalitne je dom urobený a ako kvalitné materiály sa použili. Všetkým však želám, aby tie tisíce po 20 rokoch vyhadzovať zbytočne nemuseli... Alebo sa v niečom mýlim? Nedeje sa to čo som popísal?
Odpovedať
Profilova fotka
@wergimo: vlhkost v lete mam okolo 50%, teraz v zime ked sa kuri ledva 30-35%
Odpovedať
@wergimo ani ta najlepsia parozabrana nema nekonecny difuzny odpor... ale v spravne urobenej streche je predsa vlna odvetrana, takze ziadna vlhkost sa tam nehromadi.
Odpovedať
@gashtaan ano , teoreticky je odvetraná. Ale tá vlhkosť sa vo vate nachádza, to sa zhodneme. Lebo čo iné by sa odvetrávalo. Nemôže tak vznikať pri mínusových teplotách v tej vate kondenz v tzv. rosnom bode a zamrznúť v nej? Lebo ak áno, tak ľad-voda ako izolant je asi zlý izolant... Voda potom pôsobí váhou a vata stráca objem, potom rokmi pri opakovanom probléme tie plesne... Zle tomu chápem? Nenastávajú tieto javy? Alebo opačná strana - vata sa predpokladám prehreje, keď je to nafúkané sklo, minerál a ešte je v nej vzduch. Takže po pár dňoch horúčav je aj vata nahriata a prepúšta spod rozpálenej strechy do interiéru teplo a je tam 30 a viac stupňov. Záleží od jej hrúbky a času, kedy sa prehreje, ale po roku 2021 sa sprísnia normy a budeme tej vaty aké nezmyselné hrúbky dávať do stropov a podkroví??? 60cm?? Choré. Ešte jedna vec, či je pravda: pohyb studeného vzduchu výrazne znižuje funkčnosť vaty, je totiž prievzdušná. Ako je zabránené pohybu vzduchu vo vate, aby sa jej tabuľkové parametre výrazne nezhoršili v reálnych podmienkach? Raz keď fúka pod strechu, tak to ochladzuje. Ako vo vlnenom svetri - keď nás babka do neho obliekla, bolo teplúčko. Až pokiaľ nezačal fúkať vietor. Nemal by si radšej oblečenú kvalitnú softshelku, ktorá je zvonku neprievzdušná, čiže ju neprefúka a neochladzuje ťa, a z druhej strany ti vlhkosť z tela pustí von, aby si sa nepotil ako v igelite? :-) Takže prehreje sa vata? Vytvára sa v nej voda? Môže zamŕzať? Stráca vlastnosti keď ňou prúdi chladný alebo horúci vzduch? Vďaka.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@wergimo na to je tam predsa difuzna vetrotesna folia aby vlnu neprefukoval chladny vzduch.
Odpovedať
@gashtaan jááj, som zabudol, to sú tie plápolajúce fólie, ktoré sa len preložia bez lepenia a nasponkujú tak na voľno, že vlajú ako zástavy :-) OK, super protiveterné riešenie firiem a jednotlivcov, čo sa ponáhľajú a šetria kde sa dá :-) Ale zo 20% ľudí to má možno dobre, takže beriem, môže to byt vzduchotesné za určitých nadnesených podmienok. Možno...
Odpovedať
Profilova fotka
@wergimo: a ked sa pouziju tie super (drahe) nove materialy tak pri nich uz nevadi ze to je konstrukcne zle urobene? :-) lebo pochybujem ze nakup draheho materialu zaruci aj dobre konstrukcne vyhotovenie - kedze to bude robit ten isty majster (vo vacsine pripadov)
Odpovedať
@wergimo s takymito argumentami mozes ist rovno do politiky...
Odpovedať
@wergimo inak, nerobis nahodou v nejakej reklamnej agenture? Mas take tie schopnosti na vymyslanie reklamnych letakov a brozur - obrazky a argumenty vytrhnute z kontextu, ciernobielo dokazujuce tu jedinu spravnu vec, verim ze kopec neznalych ludi by si bol schopny oblbnut len taky fukot.
Odpovedať
@gashtaan :-) huba mi ide lebo robím celý život so zákazníkmi v obchodnej sfére :-) Snažím sa len nachádzať zmysluplné argumenty, aby človek dostal čo najrelevantnejšie dôkazy a ukážky, čo ako funguje, čo je výhodnejšie. Všeobecne povedané.... ale platí to na všetky oblasti obchodu. Len ma zaráža, že ja sa pýtam, aby mi niekto dal jasné dôkazy, argumenty a vysvetlenia, keď ma chce presvedčiť o opaku, no tie som tu zatiaľ od nikoho nedostal. Len odpovede, ktoré sú prázdne a nič vysvetľujúce. Nemáte argumenty mi to ozrejmiť? Tak kto tu potom oblbuje? :-D A čo sa týka tých materiálov, videl som a zaujímal sa aj o striekané peny. Na základe faktov, certifikátov, ukážky technológie ako sa to aplikuje, nemusím mať strach, že mi stavbu alebo zateplenie odfušuje nejaký majsterko, alebo si to budem robiť svojpomocne a myslieť si, že to zvládnem odborne. Chrobákov truhlíkov je tu plno, čo mudrujú ale nemajú sa o čo reálne oprieť a fakty, testy, skúšky materiálov im chýbajú. Pri tej pene napr. viem, že mi dielo dodajú ako celok a vlastnosti peny ako jej 100 násobné zväčšenie zaručia vyplnenie všetkých netesností a škár, nikde nebudú tepelné mosty a diery, pena si nikdy nesadne ako vata, pena je difúzne otvorená a pritom neprievdzušná a jedna z tých pien je dokonca nenasiakavá. Ostatné pijú ako špongia, jedna nie, pláva na vode bez potopenia a nasiaknutia aj po pár dňoch. Porovnal som takto vzorky pien z veľtrhov osobne a preto mi je už jasné, prečo u jednej parozábranu netreba a u ostatných ano. A to ma zaujalo, lebo vedia vysvetliť, ukázať a dokázať, že niečo funguje a je to lepšie ako bežné materiály. Samotná konštrukcia stropu či strechy musí byť samozrejme technicky v poriadku, s tým každý počíta. Ale tu sa nemá čo moc pokaziť, lebo nasponkovať kvalitnú fóliu na trámy, na to dať správne laty a kontralaty aby fungovala odvetrateľná medzera, to by mal zvládnuť podľa projektu strechy snáď každý. A potom už len nastriekať penu, ktorú striekať vedia a tá vytvorí celistvý zábal bez netesností. Navyše peny stačí o tretinu hrúbky menej, ušetrí priestor. Tam nie je čo pokaziť ako pri robení parozábrany pod vatu alebo ukladaní samotnej vaty. To urobí kvalitne možno tretina zhotoviteľov. Ostatné je odfláknuté a po pár rokoch nefunkčné. Takže o kanadskej pene viem dosť, lebo mi poskytli všetky potrebné informácie a fakty, ako sa chová vata a ako pena. Od vatárov takéto argumenty nemám a nikto ma nepresvedčil, že si vatu mám dať. Zatiaľ je to vždy horšie riešenie, aj keď lacnejšie. Ale ja nechcem za 20 rokov riešiť na novostavbe, že kúrim o 2-3 stovky eur ročne drahšie už po 10-15 rokoch, lebo ak si to spočítam, že vata proste vlastnosti stráca, oplatí sa mi tisícku zaplatiť teraz a mať pokoj na celú životnosť stavby. Toto sú pre mňa fakty! Ale bohužiaľ, to že by mala byť vata lepšia, ma nikto zatiaľ nepresvedčil. Pri porovnaní argumentov a vlastností vata proste stráca dych. A pri životnosti cca 20 rokov ma pri vate čaká všetko riešiť nanovo. Takže ekonomicky stratové a nerentabilné. Ale OK, asi mi neviete zodpovedať na moje otázky, nevadí. Aj tak ďakujem za názory, budem študovať ďalej odborné články. Tam snáď odpovede a hlavne skúsenosti pre správne rozhodnutie nájdem. Ahojte ;-)
Odpovedať
A este nam povedz ktora firma vie striekat penu a ktora je dobra lebo ako sa vravi kazdy chvali svojho boha :-D Zbytocne sa rozculujes na strechu drbneme 40az 50cm polystyrenu vo viacerych vrstvach a na steny aspon 20 cm polystyrenu je to overeny material a nebudeme tu znova objavovat koleso :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@wergimo: a vo co vlastne go? ved ty si daj to, my si dame toto a sme vsetci spokojni...ci?
Odpovedať
@wergimo no toto sa mi ani nechce citat.
Odpovedať
@wergimo kym som to prescrolloval, tak mi dosla bateria
Odpovedať
Profilova fotka
Ach jaj mudra hlava asi spal v kniznici.... Jedna vec je pisat litanie a druha vec je to aj tak spravit takych odbornikov s dobrou slovnou zasobou najdem do vreca :D
Odpovedať
a varovali ma, že "odborníci" z modrého koníka a podobných funny fór sú len kecálkovia, ktorí majú pripomienky, podpichnú, ale nič neporadia, lebo vidia jednostranne a nikdy neskúsili porovnať aj niečo iné, čo siaha za ich obmedzené obzory. A pravda ;-) Tu mi nikto nič odborné nepovie a nevysvetlí.
Odpovedať
Su rozne domy a ludia, je to vsetko individualne. Ja som vybral tu vatu na zateplenie stropu, aj ked si myslim, ze o par desatroci bude na nu vyhlaseny hon, ako na azbest.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?