Zateplenie špaliet okien

Zdravím idem sa opýtať, či niekto skúšal dávať do otvoru na okno po celom obvode z vnutornej strany polystyren, pre zamedzenie tepelneho mostu. Príklad: idem zatepeľovať 15 cm polystyrenom a okolo okien sa dáva ako vonkajsia špaleta len nejaký 2-3 cm polystyren. Pomohlo by, keby som dal este z nutornej strany otvoru na okno ten polystyren? Myslim ten tvrdený.
Odpovedať
1
2
môj názor je že nepomohlo
Odpovedať
I ja to tam mám urobené... prvá zima - mokrá stavba - okná boli mokré, uvidíme budúcu zimu či to pomohlo. Ale určite to nie je zlé.
Odpovedať
@kukubko Aj ja to tak mam, ale viac som to takto riesit -musel- ako -chcel- Pozor na kotvenie, kotvi sa do pevneho materialu, nie do EPS. Ak uz, tak kotva do steny a na to tabulu.. Ak chces minimalizovat tepelny most ries to predsadenou montazou ( vid @mio23 ) Zvnutra toto robit - ani nie koli tepelnemu mostu by som povedal,, skor koli zmierneniu deformacie vnutorneho tepelneho pola na rozhrani 2 prostredi. Cim je dom vo vyssom energetickom standarte, tym viac na takychto detailoch zalezi. Ak mozes a vyjde ti, daj zvonka 5 cm, udajne to je v nemecku minimum, u nas 3cm.
Odpovedať
Profilova fotka
Jasne ze to urobi nieco, ten ram sa ovela zlepsi.. ale ked neriesis Pasivny dom tak to moc nemusi byt podstatne;-) ale urcite prekryvat aj ram okien... http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m... Medzi eps a ram okna este expanznu pasku... od : http://www.pasivnydom.net/izotes/
Odpovedať
Profilova fotka
Viac detailov mam na svojom facebooku ale si ma trebap ridat: http://www.facebook.com/profile.php?i...
Odpovedať
a ten EPS sa potom lepí penou? ci lepom? mám tehlu
Odpovedať
@kukubko no, je to na tebe, ak je spaleta rovna, tak kludne mozes pouzit penu, len pozor, aby bola na to urcena, ale kludne mozes pouzit aj lepidlo. a ak budes davat EPS, tak odporucam pouzit okenne listy, je to vynikajuca pomocka pri spaletach
Odpovedať
Profilova fotka
@kukubko chystám sa to robiť z vonkajšej strany s tým že sa tam použije ešte pasku(ta čo následne zväčšuje objem)kanvor ti bude vedieť povedať ,)
Odpovedať

Odpovedať

Odpovedať
Princip - riziko vzniku "rosneho bodu" = kondenzacia, vlhko = plesne (to zelene) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kukubko Podľa môjho názoru Ti polystyrén na vnútornej strane okenných špaliet v princípe vôbec nepomôže. Je pravda, že v prípade použitia EPS, alebo XPS na vnútornej strane okenných špaliet sa vizuálne zabráni vzniku tzv. tepelného mostu, ale ako píšem, len vizuálne. Pri nesprávnom zateplení z vonkajšej strany, vždy vznikne tepelný most, ktorý sa samozrejme môže prejavovať nežiadúcim spôsobom. Použitím polystyrénu na vnútornej strane okenných špaliet, len skryješ to, čo nikto vlastne nechce vidieť. Nežiadúce účinky tepelného mostu sú v tomto prípade len skryté, ale nie odstránené. Myslím, že najdôležitejšie, je venovať pozornosť zatepleniu z vonkajšej strany. Chcem podotknúť, že tento môj názor, čerpám z vlastnej skúsenosti na svojom dome, kde sa prejavili popísané nedostatky až po niekoľkých rokoch, keďže ich nebolo do určitej doby vidieť. Ako stavebník /staviteľ/ musím poznamenať, že človek sa učí naozaj celý život a niekedy aj naše STN sú na určité problémy nie celkom "vyzreté".
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
P.S. s kanvorom ohľadom min 5cm z vonkajšej strany...jednoznačne súhlas. ;-)
Odpovedať
Existuje software "AREA" aktualne vo verzii 2011 (p. Svoboda), ale 1 licencia stoji 13 900,- Kč. :-p Moznosti programu su siroke, http://goo.gl/bMECg je tam mozne zadat presne detaily. Vystup teplotnych kriviek by jednoznacne urcil priebeh teplot v konstrukcii v zmysle ceskych CSN, ci sa to oplati tam dat EPS, staci najst niekoho, kto to ma a poziadat ho o vypocet detailov spaliet a ostenia. Tu napr. graficky vystup vypoctu povrchovych teplot distancneho ramika (hlinik vlavo, plast-Swispacer vpravo):
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, obnovujem tému. Prosím o názor, má význam lepiť XPS na vnútorné špalety, ak budú okná zlícované s vonkajšou hranou muriva a rámy budú zvonka sčasti prekryté fasádnym EPS? Murivo je z 25cm Ytongu, vonkajšie zateplenie bude 25cm EPS. Na XPS z vnútornej strany nebude veľa miesta, možno tak 1 až 1,5 cm, taký sa však nevyrába, preto sa pýtam. Vďaka.
Odpovedať
@calimero Význam má, ale malý. Svet sa nezrúti, ak nebude vnútri.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@blacksr ahoj,prosim ta tiez o radu... tiez mame malicko miesta na zateplenie spaliet.. ako calimero. dnes mi jeden pan, co bol pozriet na stavbe povedal, ze v pohode to mame len zapucovat bez toho aby sme urobili spaletu z tvrdeneho polystyrenu / skladbu muriva mame 30 porfix + 15 -az 20 cm zateplenie. okna mame zalicovane s vonkajsou stranou muru. mame okna velmi natesnoa povodne sme chceli okraje okien brusit aby sa nam tam horko tazko ta 2cm hrubka polystyrenu vosla.. nebudu potom neskor rohy okien mokre ci nebudu praskat ? bude dobre to teda len zapucovat alebo to mame cele zoskrabat aby sme tam ten xps nejako narvali ? :-N dakujem za odpoved
Odpovedať
@lucka1987 Máte na mysli zrejme vnútorné špalety...? Nechajte tak, bez EPS / XPS - aby šlo okno otvoriť. Iba ak je napr. horné ostenie z betónu, tak tam dajte, koľko vojde.
Odpovedať
@blacksr dakujem za rychlu odpoved.. ano vnutorne som myslela.. horne ostenie je z Uckovych tvarnic. cize priamo tam beton nie je.. no tam nam vojde, lebo tam mame viac miesta takze sa nemusime obavat nejakej kondenzacie ? este raz dik za odpoved ;-)
Odpovedať
@lucka1987 Ak prekryjete Preklady + ostatné ostenia aj s kúskom rámu okna hrubým EPS, bude to v pohode, povrchová teplota bude vysoká, nad teplotou rosného bodu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
@mio23 ahoj, poradis mi prosim, dnes nam osadili okna, davali sme na vonkajsi okraj, aj pouzili pasky, no teraz nevieme ako docasne z vonka prekryt pasku nez budeme zateplovat(az buduci rok) okenari povedali za staci prekryt klebrom, ale to by sme zakryli len tu sparu v podstate, ale mm chce aj trocha prekryt cez ram no len na samotnych drevenych oknach nevie ci to bude drzat. Ja by som prekryla len pasku od okna smerom von do stratena ale on chce prekryt aj ram, ze nech nieje vidno kde je spoj a ze nareze sietku na male pasiky to tam nalepi a tak urobi a potom sa to prekryje izolaciou, diki moc pisem jak madar
Odpovedať
Profilova fotka
@alicka123 vloz fotku ako to mate
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 zajtra odfotim a vlozim, teraz som to pozerala a nemam take detail foto
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 ahoj pridavam foto dakujem moc za kazdu radu
Odpovedať
Profilova fotka
@alicka123 podla mna by si to mala ochranit od UV ziarenia + od VODY ... pasky by sa mali cim skor schovat, alebo napis do www .izotes.sk ci nemaju ochrannu foliu na taketo nieco...
Odpovedať
Dobry Kupil som dom a je tam na schodisku sklobeton plastove okna pojdu az na jar aj sklobeton sa bude vysekavat a nahradzat oknom len uvazujem nad docasnym riesenim oblozit 2/3 plystyrenom vznutre Bude to mat daky ucinok ked to nalepim silikonom a na vrch sietka a kleber ? Polystyren mam 10cm alebo dat aj zvonka tak isto ?
Odpovedať
@jaster64 ako taky efekt to mat bude, aj ked minimalny ale vydrz do jari, skoda penazi za material a zbytocna strata casu ...
Odpovedať
@alicka123 mozem sa opytat ako ste to nakoniec s tymi paskami vyriesili...my budeme mat ten isty problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@annddrea mno nakoniec sme to len preklebrovali, t.j. na okno sme nalepili obyc. papierovu pasku na namovanie iba na jemno tak aby bola cca 1 az 2mm od tejto illbruck pasky a dosiahli sme prekrytie pasky plu nieco navyse, tu papierovu sme samozjreme vzapati strhli, este ako to bolo mokre aby nedoslo k poskodeniu okien, zatial to staci a potom sa to prekryje izolaciou a tak budu aj spalety hotove, zvnutra mame pasku, lebo tam pojdu drevene len.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?