Zateplenie sokla pre uplneho zelenaca

Zdravim, rozmyslame nad zateplenim sokla. Zaklady domu mame asi 30cm nad povrchom (zatial) a v zemi zvysnych 50cm. Vedeli by ste mi po lopaticky vysvetlit, co treba na zateplenie sokla? Nevieme este, ci to budeme robit svojpomocne, ale chceli by sme vediet co a ake materialy na to treba. Vdaka
Odpovedať
@zelenydom najprv urcit vysku zakladacej listy, mala by byt v urovni finalnej VNUTORNEJ podlahy - teda v urovni vchodovych dveri. Nad listu zateplenie napr. 150 EPS, Nobasil. Podl listu XPS 100, najlepsie az po zakladove pasty, alebo aspon 60 cm pod uroven terenu. 50+30+15-25 vychadza cca 1m XPS na sokel. Na to nopova folia do L, a zasypat gulatym strkom cca 40 cm pas od domu. Vyska sokla ma by min 30 cm, aby fasadu nespinil dazd
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 no, projektant by to urobil bez tých ozdôb (nopovka) Tiež nechápem, načo je v zemi pol metra pod podlahovou izoláciou tepelná izolácia základov Z jednej strany je 8 stupňov, z druhej je osem stupňov, čo izoluje?
Odpovedať
@jan45 tepelné mosty a kondenzácia, ale ono to treba mať prepočítané, či vôbec a koľko do toho investovať. http://stavba.tzb-info.cz/regenerace-... http://www.tzbportal.sk/stavebnictvo/... http://www.asb.sk/stavebnictvo/staveb...
Odpovedať
@jan45 Dakujem za komentar. Nezamrzajuca hlbka z vonkajsej strany je 80 cm, XPS ochrana proti vode sa zide tiez, hlavne ak bude sokel po zaklady prisypany strkom. Nopovka je mozno zbytocna na XPS, ale jej cena je zanedbatelna, a ked je zahnuta do L, odvedie vodu mimo zakladov. Mozno diskutovat, co je tu navyse, ale videl som aj omnoho zbytocnejsie veci.
Odpovedať
@peto99 XPS ochrana proti vode? si si istý že XPS je ochrana proti vode? a čo spoje dosiek, a vzlínanie... na izoláciu proti vode sa používajú iné materiály.
Odpovedať
@slavoslav XPS sa dava na sokel ako ochrana proti spliechajucej vode, nie proti povodni. Vzlinanie prebieha aj tak cez zakladove pasy. Otazka bola, ci XPS ma vyznam min 60 cm pod teren. Neviem o tom, ze by sa pred prihrnutim zeminou este izoloval proti vode, napriek tomu nenesiakne.
Odpovedať
@peto99 proti špliechajucej vode musi stenu ochraniť povrchova úprava steny (soklový obklad, omietka, marmolit...) XPS je tepelná izolácia a keďže je vo vlhkom prostredí nenasiakavá, tak sa používa na zatelenie soklov a podzemných konštrukcií stavby, kde by sa z nejakého dôvodu mohla nachádzať vlhkosť (lacnejšia alternatíva pre tento prípad je perimeter-nenasiakave EPS). XPS sa určite nepoužíva proti vode ako si uviedol. A to či má význam ho dávať 60cm pod terén závisí od riešenia detailu sokla, steny a podlahy a požiadaviek na riešenie izolácií a tepelných mostov. Ak styk týchto troch častí stavby nevytvára tepelný most, tak to význam nema, ale ak tam tepelný most je, tak ten XPS problém vyriešiť môže. Dá sa to celé spočítať.
Odpovedať
@slavoslav ak by proti vode ochranila povrchova uprava steny, stacil by na sokel obycajny EPS. Ten sa nedava, lebo je nasiakavy, napriek omietke, obkladu a pod. Trochu si protirecis, Xps je izolant na sokli v zasade kvoli vode, a ma vysoku pevnost. Iste, ako ochrana voci vysokej spodnej vode a privalovej vode by nepomohol, ale do beznych podmienok vyhovuje. Ak by platilo, co tvrdis, potom vsetci vyhadzujeme peniaze tam, kde by stacilo dat lacny EPS.
Odpovedať
@peto99 nejde o to ci je nasiakavy aj obycajny polystyren je nenasiakavy, resp ak je tak je to zanedbatelne, ide o to ze xps je tvrdsi cize odolnejsi. Ked tam das obyč tak sa moze v zemi poskodit, obit, vytrusit okolat zemkamene jo dopucia a poc. Sak aj lerimeter je eps s vyssou hustotov len aby bol odolnejsi.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ale ide o to :), nenasiakavost je ta podstatna vlastnost EPS na perimeter.
Odpovedať
@majkoj a kolko nasiaka eps? Keby nejako podstatne tak co potom tie reci o rosnom bode v izolacii a vlhkosti kfora je v dome to za nedostava do fasady?
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim ďakujem za poučenie, ke´d si detailne pozriete grafy, zistíte, že skoro všetky vychádzajú z rozdielnych predpokldaov a nerešpektujú fakt, že pod budovou je konštantná teplota 5-10st., aj norma uvádza, že vo vzdialenosti 6m od obvodovej steny vnútorná teplota neklesne pod bod mrazu, teplo zo zeme stúpa do budovy. Posledné obrázky sa blížia k realite a zobrazujú môj popis
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sysell rozdiel v tepelných izoláciách ktoré sú vhodné pod terén je v štruktúre. PS vzniká napenením a spojením guličiek, zostanú škáry, ktoré tvoria nasiakavosť, ťažší(hutnejší )PS je menej nasiakavý Styrodur vzniká napenenním hmoty, bubliny sú uzavreté a voda do materiálu nemôže vniknúť.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell bezny EPS okolo 5-6%, perimeter, xps cca 5x menej. Nemozes porovnavat vodnu paru s priamym posobenim vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 teplota pod budovou je konstantna (pretoze ten priestor v podstate vyhrieva budova) ale nie z vonkajsej strany zakladov. Na tych poslednych obrazkoch je prave vidiet ako neizolovane zaklady vyhrievaju aj vonkajsiu stranu.
Odpovedať
@majkoj @jan45 ok chlapci chapem.
Odpovedať
@jan45 ten prvý obrázok je z paneláku, to sa sem nehodí, to som si až potom všimol. Tie dalšie vlastne čerpajú z tohto článku: http://www.tzb-info.cz/4470-tepelna-i.... S tou teplotou pod budovou súhlasím. Ono potom už konkrétne riešenie zateplenia sokla nehraje až takú úlohu, tie rozdiely najnižších teplôt vnútri sú skoro rovnaké pri vonkajšej -15°C. To už lepšie vychádza ak sa to založí na polystyréne alebo penovom skle, aspoň pre toho kto naháňa každý Watt. http://blog.zdravydom.sk/zakladanie-p...
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim založenie na styrodurovej vani má logiku, odstraňuje všetky tepelné prestupy. Založenie na penoskle nerieši (alebo som to nikde nevidel) prestupy prechodu steny do základu, a to je kritický bod, ktorý sa tu rieši. Znovu opakujem, že zakladanie na penovom skle tak, ako sa ponúka komerčne je zlý postup, je nekontrolovateľný, neplní funkciu. Dalo by sa použiť , ale inou konštrukciou a tá by zakladanie predražila.
Odpovedať
@peto99 nestačil by EPS lebo omietku nedávaš na podzemnú časť zateplenia sokla a tiež neriešiš prestupujúcu vlhkosť medzi izolantom a základom (kde dochádza ku vzlínaniu a prestupu pár ktoré na chladnejšej konštrukcii kondenzujú). Pri stavebnom diele nemôžeš vychádzať z informácií vytrhnutých z kontextu, ale musíš to posudzovať komplexne. Ver mi, nepíšem to tu aby som mudroval, alebo sa s tebou priečil, v konečnom dôsledku si to môžeš spraviť ako chceš aj s prípadnými poruchami, alebo to zbytočne predražiť :-) @sysell len doplnim že nasiakavosť XPS sa pohybuje okolo 0,2-0,5%. mechanická odolnosť prípadného použitia EPS na sokli by sa dala zabezpečiť aj lacnejšie ako nevyhnutnosťou použitia XPS alebo perimetra, keby to nebolo práve o nasiakavosti. Len si to netreba mýliť s ochranu proti vode a vlhkosti, pretože na to tepelný izolant neslúži.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?