Zateplenie sokla pomocou izolačného krídla - ako sa to vlastne robí?

Neviem nikde nájsť detail tohto riešenia. Okolo domu je obvodový chodník, takže je nutné položiť dlažbu nejako tak aby zateplenie vydržalo nielen zhutňovacie práce a pokládku ale aj následnú prevádzku. Ako riešenie na napadá betónovy poter nad xps a na to klásť dlažbu, ale veľmi by ma zaujímalo ako to konkrétne urobiť (napr čo pod xps) a nejako som nebol schopný nič vygoogliť. Samozrejme aj hrúbka xps, koľko pod povrchom, všetko, :-D
Odpovedať
@somzvedavy a prečo neodkopeš a nezateplíš sokel až pod uroveň terénu, je to efektívnejši, hovorí to aj analýza. Izolačné krídlo je lepšie ako nič (ak sa nedá isť pod zem) ale zatepliť sokel až pod povrch je lepšie ako izolačné krídlo. Nechcem spochybňovať vedecké kapacity ktoré to posudzovali, ale, nepredpokladám že výpočtový model zohľadňuje všetky negatívne stavy ktoré výpočet môžu posunúť do negatívnejšieho svetla. Stačí ak do toho pridáme vodu, izotermy sa zhustia smerom k nezateplenému základu a päte steny a celé porovnanie sa výrazne zmení. pod XPS treba dať štrk, alebo piesok aby si vedel položiť XPS na rovný nepoddajný podklad.
Odpovedať
@slavoslav Za prvé dostupné merania ukazujú že izolačné krídlo je najlepší spôsob nemám dôvod prečo ich spochybňovať. Za druhé ho mám predpísané v projekte a bez neho sa obávam že s prípadnou reklamáciou neuspejem ak som podľa podľa projektu nepostupoval. Za tretie, kolmú izoláciu by som musel kopať do rýhy a uložiť tam len tak sólo styrodur bez opory o betón (nevravím že nemožné len mi to pripadá značne neobvyklé), lebo mám len základovú dosku so spodným okrajom takmer na úrovni terénu, v priemere nie som v zemi asi ani 10cm. Zaujímavé že to prestálo túto zimu bez problémov. Za štvrté, izolačné krídlo mi pripadá najjednoduchšie, lebo nemusím kopať veľa, povedal by som že tak skoro 20cm to potrebujem zdvihnúť, takže tak do toho sa v pohode vojdem s dlažbou aj xps, takže kopať mi treba len pre štrk/piesok. Inak mňa ani netrápi podklad pod xps, tam dám nejaký štrk a užabujem. Ale čo dám NAD xps, medzi xps a zámkovú dlažbu obvodového chodníka. Nejaký postup na toto som nebol schopný nájsť. Vraj zateplené chodníky sa robia bežne - ale ani tu neviem nájsť postup ak je tam zámková dlažba.
Odpovedať
@somzvedavy pod zámkovú dlažbu buď poter 5-10cm, alebo len štrk fr.4/8 cca 2-5cm. Rozhodoval by som sa v závislosti od druhu zaťažovania, lebo XPS je svojím spôsobom pružný materiál. Určite máš všetky materiály aby si zodpovedne mohol povedať, že je to najlepší spôsob zateplenia vôbec? Lebo ja mám aj iné údaje, ale tie samozrejme nevyvracajú že bezvýkopovo je to dobré riešenie. S ostatným sa dá súhlasiť, keď sa kopať nedá, tak sa nedá :-)
Odpovedať
@slavoslav Mohol by som kopať, som v hlinito-piesočnej pôde kde s kopaním problémy nie sú. Lenže kolo domu mám štrkové lôžko s foliou ktoré presahuje obvod domu, tu by to bolo horšie. a čo uložím kolmý styrodur do rýhy bez opory o základy 80cm do zeme aby som zateplil okraj a spodok základovej dosky? Možno sa to dá a robí, ale pripadá mi to nezvyčajné. Kolo domu bude pochôdzny chodník, po jednej časti ku vstupným dverám sa bude chodiť často, po inej menej ale všade občas áno. Jazdiť sa po tom nebude, na jedej stane by som nevylučoval že jedným kolesom prejde napr. minibáger ak budem neskôr niečo kopať. Myslíš to tak že vykopať, užabovať štrkové lôžko, dať styrodur so spádom od domu, ak bude napr 8cm hrubý tak spodok 17cm pod budúcu úroveň terénu, nad to frakciu 4/8cm hrúbka 3cm a na to 6cm zámovú dlažbu?,
Odpovedať
@somzvedavy ano
Odpovedať
@slavoslav Ďakujem, a čo pod styrodur? Koľko cm a akú frakciu? Ty by si uprednostnil aké riešenie, s poterom alebo so štrkom? A akú hrúbku styroduru by si použil? K tomu na sokli to prilepiť nech tam nezateká? A dať zámkovú dlažbu až k domu, alebo tam nechať nejaký priestor so štrkom (to by ale museli ísť dva obrubníky?
Odpovedať
Čo myslíte ak by som položil na 8cm styrodur priamo 8cm priečne veľkoformátovú dlažbu 80x80x40 (neviem si predstaviť manipuláciu s 80x80 dokonca bez obrubníka (taká hmostnosť sa dúfam nebude posúvať) čo myslíte čo by to robilo?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
@somzvedavy Zdravíčko, ako ste to nakoniec riešili? Ďakujem.
Odpovedať
AJ JA TO CHCEM PRESNE TAK RIESIT AKO SI TO NAPISAL tiez rozmyslam co dam pod xps a nanho rozmyslal som ze pod neho bude piesok doroviny vyspadovany jemne od domu anato xps a nakoniec tam dam makadam jemnejsi a nato dlazbu to by hadam malo byt ok
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?