Zateplenie rovnej strechy

Dobrý deň. Patrím medzi nešťastníkov, ktorí majú rovnú strechu a grošov nijak naviac. Chcel by som zatepliť strechu a kvoli spomenutým finančným problémom by som sa chcel vyhnúť zhadzovaniu plechovej strechy... Neviem, či je to vôbec technicky možné realizovať, ale v rámci možností by som sa o to chcel pokúsiť. Aký materiál na zateplenie zvoliť? Moja predstava je asi taká, že urobím otvor na úrovni strechy, ktorým sa dostanem medzi strechu a vrchnú deku, čo je priestor v strede strechy cca 50cm a po celej ploche naukladám polystyrén. Zhruba 2,5m od kraja strechy už bude priestor, kde sa nezmestím a preto budem musieť polystyrén umiestňovať pomocou nejakej tyče. Chcel by som sa opýtať na niektoré veci: 1) Je treba dať na deku pod polystyrén parozábranu? 2) Je pravda, že sa polystyrén časom stráca, mizne? Na stránkach som našiel informácie, že tak tomu bolo v minulosti, ale v súčasnosti sú už jeho vlastnosti iné. Na streche pod plechom bude v letných mesiacoch vyššia teplota, tak mám obavu, aby to celé nevyšlo nazmar. Mohlo by pomôcť, keby som na jeho povrch naniesol tenkú vrstvu cementového lepidla? ... alebo ho pokryť niečim iným, napadá vás niečo? 3) Problémové miesta by som vystriekal nejakou izolačnou expanznou montážnou penou. Akú použiť, aby nerozleptala ten polystyrén a spoľahlivo vyplnila nejaké tie tepelné mosty? 4) Za daných podmienok sa mi zdá najjednoduchšia realizácia tým polystyrénom, ale možno sú ešte aj iné možnosti. Skúste poradiť. Práce sa nebojím a trpezlivý som tiež a ak to budem robiť 2 týždne, tak sa nič nedeje, je to pre mňa zábavnejšia činnosť, ako sedieť pri TV, babo raď! :)
Odpovedať
Profilova fotka
plech je parozábrana a drevo nevykazje známky hniloby z vyzrážanej vody, buď to bolo dobre odvetrané, alebo betonový strop pôsobil ako parozábrana., Podložky z plných tehál vyraziť a nahradiť drevenými stojkami menšieho prierezu na podložky z fošní. Ideálne by bolo natlačiť tam lacnú vatu. Po zamurovaní nad vatou nechať odvetracie otvory.
Odpovedať
Áno je to zdravé a krov bol dobre odvetraný. Tie podložky nahradím, to je dobrý návrh... naspodok chcem dať EPS nie vatu, s tou by bola horšia manipulácia v tom priestore (si myslím, nikdy som s vatou nerobil), no na nejaký poter nad vatou to za tých podmienok nevidím. ... tie vetráky teda musia zostať nad úrovňou zateplenia... Malo by význam izolovanie aj priestoru medzi krokvami, alebo by to bolo plytvanie s minimálnym efektom. Priestorom medzi izoláciami by sa krov vetral, ale zároveň by aj unikalo teplo, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@kammil Ps sa na nerovnom povrchu nedá pokladať na zraz, vata sa prispôsobí, a je lacnejšia, Medzi krokvy nie.
Odpovedať
Ahoj, mam podobnu strechu, 10x10m, plechova. Ja som si tam dal fukanu izolaciu. Za 3 hodinky bolo zateplene, hrubka 30cm, material Thermofloc. Cena: 700€
Odpovedať
Jan, ďakujem za rady. Miro a náhodou nejakú fotečku nemáš? Pokiaľ to chcem realizovať bez zhodenia strechy, tak pochybujem, že by sa tam okrem mňa niekto iný plazil. :( Ten Thermofloc vyzerá ako riadna grglanina :) Nechápem, keď izolujú PUR penou, tak to striekajú všade a aj medzi krokvy, to ten krov potom nepotrebuje žiadne odvetrávanie, alebo ako to teda je?
Odpovedať
@kammil Tu su fotky, len nevidno to velmi dobre. By si sa cudoval, ale ked prisiel chlapik, strepal sa dnu do strechy, a nevysiel kym neskoncil. Riesil som to thermoflocom hlavne preto, lebo do 1/3 strechy sa neda dostat ani plazenim. Chlapik tam len strcil ruru (rura tam vosla) a vystriekal cely ten priestor az povrch, bol som tam s nim sa pozriet. Tu fotku co si tu dal, ono to takto vyzera priblizne v strede strechy nie? a tam dalej sa uz nedostanes ze? ak ano tak to mam podobnu strechu. A kedze som ani ja nechcel rozoberat strechu, dal som to vystiekat. Jediny problem je ten, za tam uz nevojdes. Vlastne vojdes ale poslapal by si to. Rozhodne by som do toho siel zas, nelutujem peniaze.
Odpovedať
áno presne si to odhadol, tá fotka je zhruba z polovice strechy, kde sa ešte dá dostať, ale asi 1/3 je nedostupná, tam by bolo výhodné to striekanie., uvažujem nad tým.... ako si potom riešil odvetranie krovu? Nedošlo v tej nedostupnej časti k zastriekaniu tých vetrákov?
Odpovedať
keď som to čítal prvýkrát, tak som nezaregistroval to, že tá nedostupná 1/3 je dostriekaná doplna, kurnik nejako extra sa nevyznám v týchto veciach a mám obavu, či nezačne tá 1/3 bez odvetrania potom hniť. Ten Thermofloc je potom v akom skupenstve? Ono to nejako vytvrdne, alebo to bude furt riedke?
Odpovedať
Neboj sa, ak nehnilo doteraz, nebude ani potom. Tvoj krov vyzera velmi zdravo, videl si moj? niekde je uz sprachnivety a aj tak som ho nechal tak. Mam odvetranie strechy, mam 4 male vetraciky (prevrtal som strechu priemerom asi 6 cm a dal som na to taku striesku). Thermofloc je drvena celuoza, pripomina to chumac prachu (ak rozoberies vysavac a mas tam fakt chumace prachu), a v takom skupenstve aj ostane. Je to lahucke," za vraj nehorlave a ze vraj aj proti hlodavcom".
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Pozdravujem ako ste nakoniec zateplili tu strechu? Mame uple rovnaku plechovu strechu aj v podobnom dobrom stave a chceme ju zteplit uplne rovnako 5cm polystyrenom skladanym cez seba do 40cm strecha a atika uz je dostatocne odvetrana cez spravene vetraky. Daje prosim nejake rady ci do toho mozme ist. Zafukat drevovlaknom len ako posledna moznost. Ahojte
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
dobry den, dufam, ze sa vam este objavi reakcia na vase prispevky. mame presne rovnaku strechu, s rovnako zlym pristupom a priestorom v najnizsom bode. Len nie taku peknu, ako mal Kammil. Kammil, ako ste to nakoniec urobili? Mirko1984, ste stale spokojny s tym termoflockom? neplesnie? je ta strecha odvetrana? dakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?