Zateplenie pur penou a parozabrana

Ahojte. Mám jednu otázku. Zateplili sme pur penou a teraz je otázka či dať alebo nedať parozábranu. Vy ktorí máte zateplené pur penou, ako ste to urobili? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
ak je pena otvorená, treba parozábranu, ak uzavretá, netreba, aká je pena Vám povie dodavateľ
Odpovedať
@jan45 ďakujem za odpoveď
Odpovedať
Zdravim,vie mi niekto poradit aky je rozdiel medzi otvorenou a uzatvorenou pur izolaciou? Dik
Odpovedať
máme pur penu od chytre izolace..parozabranu Dorken..stresny system Bramac therm..skuste oslovit kazdeho zo spominanych firiem, myslim technickeho poradcu, porovnajte nazory, ale dolezite je nielen kvalitny material, ale kvalitne odvedena praca, lebo aj pur pena aj parotesna zabrana ak su zle urobene, hotova katastrofa
Odpovedať
Profilova fotka
@tsarine ide o bunkovu strukturu tej peny, otvorena bunkova struktura je lacnejsia a ma horise vlastnosti ako uzatvorena. Kazdopadne pokial nie je problem z priestorom, je pouzitie PUR peny financne neefektivne.
Odpovedať
@babyliss Ja si myslím ze by neuskodilo tu parozabranu dat ako poistku. Co ak nahodou? Potom uz bude neskoro a budes to celé prerabat. Investícia nebude tak vysoká ako prípadne opravy.
Odpovedať
Máme pur penu s otvorenou štruktúrou. Od firmy montovany-dom. A rozhodli sme sa že parozábranu tam dáme.
Odpovedať
Profilova fotka
Ako to tu čítam, mal by som pravdepodobne uvažovať nad uzavretou hustou PUR štruktúrou, ktorá je však min. 2x drahšia ako otvorený PUR? Neviem rozumne implementovať parozábranu zo spodnej teplej strany izolácie, nakoľko sa neviem jednoducho dostať do dutiny. Uvažujem nad zateplením stropu medzi laty a krokvy. Jedná sa o starú stavbu s klasickým omietnutým stropom na rákosové rošty pribité o dosky a krokvy. Povala je uzavretá z hornej strany latami. Je štandardne plná prachu a neporiadku. Tak aj preto uvažujem nad striekanou PUR penou do dutín cez vytvorené menšie otvory a nie nad fúkanou vláknitou drťou alebo rozoberaním povaly a potom ukladaním vlny či polystyrénu. Máte prosím niekto dobrý tip na firmu z okolia Senica - Myjava (konkrétne som Hradište pod Vrátnom). Ďakujem pekne
Odpovedať
Profilova fotka
Prosim vas vie mi tu niekto poradit, ci by som mal siahnut po min. 2x drahsom rieseni uzatvorenej hustej PUR peny oproti lacnejsej redsej otvorenej PUR, ak pod penu neviem rozumne implementovat parozabranu na palach do dutin stareho klasickeho dreveneho stropu? Dakujem
Odpovedať
@bohdanjmd porad sa, ci by nebola lepsia fukana celuloza alebo steicozell. Vuno.sk
Odpovedať
@bohdanjmd Určite by som to takto nebastlil. Treba to urobiť raz a poriadne a radikálne. Odspodu je najlepšie odstrániť omieku s rákosou. Veľmi sa odlahčí stropná konštrukcia. Očistiť dosky, sdk konštrukciu s parozábranou a izoláciou. Na povale spraviť poriadok, horné dosky vytrhať, medzi hradami upratať, prípadne znova naimpregnovať, uložiť izoláciu (napr vatu). Zhora kontrarošt s vatou a na to paropriepustnú fóliu a záklop s odvetraním. Viem o čom hovorím, prešli sme si tým. A teraz tým prechádzame po druhý krát. Pare a teplu nevysvetlíš, že máš hore neporiadok a že pena musí stačiť... Podľa mňa je striekaná pur priveľký luxus.
Odpovedať
Profilova fotka
@roadrunner dobré, len nechápem na čo je hore paropriepustná folia. @bohdanjmd nie
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Skúsim. Vata sama o sebe je izolantom len vtedy ak v nej neprúdi vzduch. Ak je uzavretá. Taký príklad je aj hrubý štrikovaný svetrisko. Je v ňom teplúčko ak je bezvetrie. Ako náhle začne fúkať vietor, prefúka až na telo a teplo je preč. Obdobne to bude aj na starej streche kde zrejme nie sú uzavreté podhľady a kde nieje pod krytinou fólia. Ale aj keby boli uzavreté podhlady a pod krytinou fólia, tak aj tá nieje vzduchotesne pospájaná a pod strechou dochádza k prúdeniu vzduchu. Do akej hĺbky izolácie prúdenie zduchu prenikne toľko izolácie ako keby tam ani nebolo. Fólia tomuto efektu zabráni a zároveň dovolí odvetrať vlhkosť vniknutú do izolácie nedostatkami na parozábrane. Áno, chápem, pre mnohých je to absolútne nepodstatné, keď tu denne čítame a vo fotoblogoch vidíme fatálne chyby dosiahnuté absolútnou neznalosťou a nepochopením princípov a základov fyziky alebo matematiky... @jan45 Môže byť?
Odpovedať
Profilova fotka
@roadrunner popis je presný, ale paropriepustná fólia tomu nezabráni, je to len poistná hydroizolácia, umožní odtok náhodne preniknutej vody ale nezabráni odsávaniu vzduchu ateda aj tepla. Preto sú kontaktné a nekontakné, že nekontaktné sa pri dotyku s inou hmotou stávajú priepustné aj pre vodu. A spoje časom od vibrácií povolia.
Odpovedať
ja by som povedal že vlna či vata dobre izoluje vtedy ak tam nie je vlhkosť, samotný uzavretý vzduch bez vlhkosti tiež izoluje
Odpovedať
my sme dali pur penu od chytre izolace http://chytraizolace.cz/+bramac therm system, je tam samozrejme aj parotesna folia Dorken alebo od Bramacu odporucana http://www.bramac.sk/hlavna-navigacia..., ked nam nedavno vichor pozhadzoval skridle, u nas ziadna katastrofa sa nestala, Pir dosky maju svoje opodstatnenie
Odpovedať
Profilova fotka
Peto99 fukanu celuozu urcite nepouzijem, jednak ju tam poriadne nezafukaju a oproti fukanej kamennej vate pribudnu priblemy s navlhnutim. Nestufoval som si o tom detailne, len mam z toho taky pocit intuiciu.
Odpovedať
Profilova fotka
roadrunner chcel dom sa vyhnut rozoberaniu vrchnych vrstiev 1/2 plochy stropu laty s minimalnymi medzerami a druha 1/2 este zaliata par cm betonoveho poteru. Ale ak pozeram aplikacne videa pre penu, tak aj pri tomto sposobe sa nevyhnem otvaraniu konstrukcie stropu. Ked uz to otvorim, tak ako pises tam budem vediet ulozit spodnu parozabranu a z hora to potom uzavrirm OSB doskami aby to bolo pochodzie. Vtedy by som uz nemusel pod OSB dosky vkladat parozabranu.
Odpovedať
Profilova fotka
Nemam ziadnu praktivku skusenost s PUR penou. Budem vsak nad tou makkou riedkou stale uvazovat pre jej deklarovane vyhody. Cena je blizka vate a predpokladam, ze nebude smrdiet po formaldehyde a prachu.
Odpovedať
@bohdanjmd Taká skladba ako som popísal nie je náročná v mnohých krokoch na odbornosť. Všetko ide naštudovať a pochopiť. Pravda, nie každý môže. A tu je priestor pre svojpomoc. A za ďalšie, vatu, vlnu, ktorú si dokáže trochu zručnejší občan uložiť sám, je asi jedna z najlacnejších kompaktných izolácii. Čo v konečnom dôsledku znamená úsporu nákladov na izolácie a následne úsporu nákladov na vykurovanie. A celé to začína dávať aj ekonomický zmysel a samozrejme, pre mnohých nič nevraviaca návratnosť. A o to ide, byť v pluse, nie robiť niečo len preto aby sme robili.
Odpovedať
@jan45 Samozrejme sa jedná o kontaktnú fóliu. Požadovaný efekt za vynaloženú investíciu do fólie samozrejme je. Rozumiem, že nie každý má potrebu riešiť aj takéto veci.
Odpovedať
@bohdanjmd mne je jedno, co ju tam pouzijes, ale na stare stropy sa pouziva najviac, a je lacnejsia ako pena. Nafukat sa da vsade, nemas dobre info. Za opytanie nic nedas, mozno by vedeli riesenie s parozabranou, bezne sanuju stare stropy.
Odpovedať
Profilova fotka
peto99 ďakujem za linku na chyby pri zateplovaní. Des a hrôza, som z toho zmätený a znechutený.
Odpovedať
Profilova fotka
Prosím opravte ma ak sa mýlim. Doteraz bez plesní a kondenzácie vody nejak fungoval strop klasickej starej 80 ročnej konštrukcie. A to aj v kuchyni bez digestoru a kúpeľni so zavretým oknom. Vrstvy - vápenná omietka, rákos, podbitie latami, vzduchová medzera 200mm, priedišný - nie vzduchotesný záklop nabitými latami, na stropom klasická sedlová strecha s hlinenou Pezinskou škridlou. Čo keby som šiel cestou bez parozábran a hustých izolácii s veľkým difúznym odporom vzduchu. Zachoval by som aj vrchnú vrstvu ako bola predtým pomocou vzdušného záklopu nabitých lát s minimálnou medzerou. Izoláciu by som zvolil buď fúkanú minerálnu vlnu (dodanú na kľúč a počas implementácie by som sa vysťahoval - šiel na dovolenku) alebo mäkkú PUR izoláciu (len tú neviem recyklovať alebo opravovať).
Odpovedať
@bohdanjmd Dobry den, doteraz problem nebol, nakolko vsetka vlhkost sa plynule odparovala cez tu konstrukciu von jednoducho to nemalo kedy a ani kde skondenzovat kedze v strope nebola ziadna tepelna izolacia. Pokial ma byt pouzita vlna musi byt zo spodu parozabrana inac ta vlna bude vlhnut a jej tepelnoiz. vlastnosti sa stratia. Naozaj PUR pena za cenu bliziacu sa k cene min. vlny? Podotykam, ze cena min. vlny je v sucasnosti niekde na urovni 20 eur/m3.
Odpovedať
Profilova fotka
A sakra to som sa riadne sekol, porovnával som balík a m2. Knauf Insulation Classic 040 hrúbky 200mm 4-4,5€/m2 s DPH a PUR od cca 20€/m2 už aj s aplikáciou a DPH. Tak to je riadny rozdiel a to som premýšľal nad ešte min. 2x drahšou tvrdou PUR penou. Za tie ušetrené peniaze by som mohol dohodnúť upratovaciu čatu do podkrovia;-)
Odpovedať
@bohdanjmd noo ... teraz sa mi to uz pozdava :-D Nie len upratovaciu catu, ale aj dovolenku ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Keď to otvorím z hornej strany a budem tam chcieť spraviť parozábranu, tak ju viem spraviť len v priestore medzi trámami. Samotné krokvy budú atakované vodnou parou. Nebude to vadiť? Neskondenzuje vodná para v trámoch? Postupne z hora kde je najchladnejšie a prelezie až na dol cez celý prierez?
Odpovedať
Profilova fotka
@roadrunner píšeš že to mám rozobrať aj od spodu a vyskladať všetky vrstvy poriadne na novo. Trámy však zostanú ležať na múroch, tie neodizolujem. Sú však z mäkkého dreva a tak nie sú tepelne moc vodivé. Keď zamedzím prieniku vodnej pary cez veľkú plochu stropu, tak si para bude hľadať cestičku. Prejde cez najslabšie miesta a netesnosti, ktorým sa pri rekonštrukcii neviem vyhnúť. Je to začarovaný kruh so starými stavbami. Takto platím plynárom o 30€ mesačne viac ale zatiaľ bez starostí nad hlavou ;-) Chcel som domu trochu pomôcť aspoň s tým čo teraz finančne zvládnem a nakoniec aj tak je to riadna rekonštrukcia. To aby som sa vysťahoval na mesiac z domu a povolal čatu pracantov za tisícky €. Já teraz neviem... Každopádne ďakujem vám pekne tu všetkým za rady a navedenie na rozmýšľanie aj v iných súvislostiach.
Odpovedať
@bohdanjmd nebola povodne hore slama? Tu mozes mat zadarmo. Kazdy rok ju menili, postupne ju spotrebovali pre dobytok. Aj dnes sa kde tu pouziva, je to v podstate celuloza.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?