Zateplenie prekladov z Ytongu

Ahojte, ako laik mam asi blbu otazku, ale predsa skusim ... :) ako zateplim predklady z Ytongu ( 375 lambda ), ked nebudeme davat ziadnu izolaciu na fasadu ( aspon zatial nie ) ? Veniec zateplim polozenim izolacie z vnutornej strany v pozadovanej hrubke do vencoveho "L-ka"- to som videla aj v "ytong odporucaniach". nikde som sa ale nedocitala, ako zateplit preklady ? Ved tie su rovnako siroke ako obvodove murivo a plne ( ziadne L-ka ) a teda nezostane miesto na izolaciu.. :/ urcite nieco uplne trivialne prehliadam... :/ Dakujem za vsetky rady ! :)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
To asi nebude možné. Jedine komplexné zateplenie domu.
Odpovedať
@popellka3 Da sa pouzit U profil, http://www.ytong.sk/sk/content/ytong-... ktory je z Ytongu, co trochu pomoze a do vnutra sa da este vlozit izlolacia a potom treba vystuz a zabetonovat. Takto: http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/s... Tiez je moznost urobit len cisto ZB preklad a vlozit TI. Otazka co je lacnejesie, pri U profiloch odpada cena za vyhotovenie debnenia, ale treba pocitat s cenou za profily, vyhoda je tiez je vonkajsi povrch je ytong.Pri ZB pojde viac betonu, treba to debnenie ale je mozne ulozit viac TI. Zalezi ci robite svojpomocne, co viete urobit, co zaberie kolko casu a aka bude vysledna cena. Potom je este mozne pouzit preklad z prekladovych tramcov http://www.ytong.sk/sk/content/ytong-... ale je potreba vytvorit nad prekladom nadmurovku(tlacenu cast) Tieto prvky su sirky 125 a 150 mm, treba to vyskladat tak aby to bolo unosne a aby sa zmestila TI v obvode. Takto: http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/s...
Odpovedať
@spiderhst dakujem za odpoved, ten U- profil chceme pouzit na veniec ( to uz som si nasla, ze sa pchy izolacia do vnutra :) ), na preklady mame ale v naceneni pouzity "nosny preklad 1500x249x375"- teda nie prekladovy tramec, ako pises ty- a preto mi z toho vyslo, ze to, co mame v ponuke resp. dodavke je rovnako siroke ako obvod murivo.. takze tam nie je ziadne vychodisko, resp. moznost zateplenia ? doteraz som si myslela, ze preklady sa automaticky zatepluju.. :( Takze teda radis "vymenit" nosne preklady za tie tramce a vyskladat tak, aby vyslo zateplenie ? ( inak nieco podobne radi porfix.. ). dakujem !
Odpovedať
@xenna ahoj, mozem sa opytat- pozeram, ze tiez stavate z Ytongu.. planujete zateplovat celu fasadu ? mate 300, alebo 375? dakujem :)
Odpovedať
@popellka3 netreba ich zateplovat aspon ja o tom neviem
Odpovedať
@salko07 @stefan037 preco?
Odpovedať
Profilova fotka
@popellka3 Ked mas LAMBDU 375 a preklady YTONG 375, nema kde vzniknut tepelny most, takze nie je co zateplovat. Tepelny most vznika medzi dvomi rozdielnymi materialmi. Napr. : beton- murivo. 375 ani nie je potrebne zateplovat :-)
Odpovedať
ytongove preklady su stoho isteho materialu ako ako lambda len je viac stlaceny a vystuzeny aschody presne tak isto su robene
Odpovedať
@stefan037 @mimka321 asi neviete o tom, ze ytong preklad by musel byt siroky 1,68 m aby mal rovnake tepelnotechnicke parametre ako murivo z ytong lambda?
Odpovedať
@janvirostko nema take tepelnoizolacne vlasnosti ale nezatepluje sa nevznika tepelny most
Odpovedať
Článok sa načítava...
@salko07 urcite nevznika tepelny most, aj ked je preklad 4,5x horsi ako zvysok steny?
Odpovedať
@stefan037 to by aj mna zaujimalo, na co take preklady vyrabaju. Preco ich nevyrabaju este hrubsie? Aspon metrove?
Odpovedať
@popellka3 aby som ti nekazil tvoju temu, aj ked je to tu na fore rozoberane strasne vela krat....preklady nad otvormi v obvodovych stenach mozes bez vahania spravit z prefabrikovanych ytong prekladov sirky 300 mm a zvysok do hrubky 375 mm bude zateplenie. Tieto preklady sirky 300 mm maju napriklad v dlzke 1750 mm rovnaku unosnost ako preklady sirky 375 mm (vid obrazok stiahnuty zo stranky ytongu). Nezateplene preklady su obrovsky tepelny most.
Odpovedať
@janvirostko no staval som dom s prekladmi od ytongu a neznikol mi ziadny tepelny most a dom nieje zatepleny a cely dom bol s lambdy ;-)
Odpovedať
@salko07 co je to tepelny most?
Odpovedať
@janvirostko Tepelný most môžeme charakterizovať ako časť konštrukcie budovy, kde sa výrazne mení vnútorná povrchová teplota. Je to spôsobené jednak zmenou hrúbky stavebnej konštrukcie, jednak rozdielnou veľkosťou vnútornej plochy, ktorá teplo prijíma, a vonkajšej plochy, ktorá teplo odovzdáva (napríklad kúty stien, podláh a podobne)
Odpovedať
@salko07 no vidis, aku paradnu poucku si vygooglil :-) Stale si myslis, ze preklad, ktory ma 4,5x horsie tepelnotechnicke parametre, je v pohode? Nie je to vyrazna zmena oproti zvysku steny? Kolkokrat horsi musi byt, aby bola zmena vyrazna?
Odpovedať
@janvirostko ja ta rozumiem ale asi sme sa stale nedostali zaveru tak este raz vznika vtedy ak ked je bud cisto betonovy alebo keramicky preklad len ytongovy nieje z betonu je pravda ze vznikne unik tepla ale nevznikne tepelny most preco ich robia 375 ked ytong nema hrubsie murivo podla mna by sama Xella co ma dostdobre prespekulovany system odporucala zateplovat ich
Odpovedať
@salko07 a keby bol preklad cely zo zeleza?
Odpovedať
@janvirostko mas to iste ako cely s betonu bez zateplenia
Odpovedať
a keby bol cely z dreva?
Odpovedať
drevo ma lepsi tepelny odpor ako polystyren myslis ze som az tak blby?
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko No ked uz to nevedia ludia, co projektuju stavby, tak my laici,ako to mame vediet??? ...a vies my vysvetlit, naco potom vyrabaju sirsie preklady? Vo finale by ich ani nemuseli vyrabat, ked to beriem z Tvojho hladiska. Asi vies o com pises. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko No ked uz to nevedia ludia, co projektuju stavby, tak my laici,ako to mame vediet??? ...a vies mi vysvetlit, naco potom vyrabaju sirsie preklady? Vo finale by ich ani nemuseli vyrabat, ked to beriem z Tvojho hladiska. Asi vies o com pises. ;-)
Odpovedať
@mimka321 samozrejme, ze viem, co pisem. Tu je to vsak mlatenie prazdnej slamy. Keby si ty vyrabala porobeton, tak by si sa nesnazila predavat co najvacsie mnozstvo? Vsimla si si niekedy, ze by sa vyrobca ytongu chvalil, ake perfektne tepelnoizolacne preklady vymyslel? Ked ta nepresvedcili cisla, tak uz ta nepresvedci nic. ;-)
Odpovedať
@salko07 treba si ujasnit co je tepelny most - zjednodusene miesto ktore je neakym sposobom slabsie oproti obvodovej konstrukcii. Ako si napisal tu krasnu poucku (neviem ci chapes vsetkemu z nej, dufam ze ano). Tada tepelny most moze byt aj geometricky - mas murivo hrube 300mm a na jednom useku vysekas drazku sirky 400mm a hlbky 150mm, teda ti zostane z 300mm len 150 = oslabene miesto = tepelny most, teda je viac druhov tepelnych mostov. Jednym z nich je ak pouzijes rozne materialy, ktore ti ten teplny most robia (beton, ocel...) Teda ak by si mal cely preklad z betonu v murove od ytongu je to oslabene miesto a je to tepelny most. Ak by mal cenu stenu zelezobetonovu, a nad oknom by bol tiez beton, stena je homogenna bez zhorsenia vlastnosti v neakom mieste = ziadny tepelny most by nevznikol. Teraz dufam, ze vies presne co to tepelny most je. K problemu (hned prvy moj prispevok bol o neakom rieseni ako do miesta prekladu dostat tepelnu izolaciu. @popellka3 ano da sa to aj cez tramce ale musi byt nadmurovka, ale co ma v tom okamihu nenapadlo a jednochsie riesenie je pouzit preklad mensej sirky a doplnit TI ako pisal @janvirostko): Taraz uz vazne k riesenemu tepelnemu mostu :-) @salko07 ako si sam napisal ak by bol preklad z betonu je to tepelny most, dalej si uviedol, ze preklad ytongovy ,, je viac stlaceny a vystuzeny" teda horsie TI vlastnosti, teda je to mozne prirovnat k priklady beton ytong. Tu je horsi ytong a ytong = tepelny most. Ten preklad ytongovy ma horsie vlastnosti (beton ma horsie vlastnosti). Teraz je otazka co ten tepelny most robi a aky je velky? Odvadza mi drahocenne teplo z int. do ext., znizuje mi povrchovu teplotu v int., ako moc? ak by som pouzil ocel, tak asi velmi, s betnom je to lepsie a ten ytongovy preklad bude na tom asi este lepsie. Ak by som teoreticky pouzil ako preklad tepelnoizolacny material (polystyren, mineralnu vlnu), tak potom by bola cela stena jeden mega tepelny most :-D :-D . Je pravda, ze pri pouziti ytongoveho prekladu teplota na vnutornom povrchu konstrukcie neklesne pod teplotu rosneho bodu. Ide len o to, ze to staci a splna poziadavky investora na stavbu. Davno sa tiez stavali domy len z PPT a uniky tepla boli obrovske a nikomu to nevadilo, dnes je ine rozmyslanie v tomto smere a celkovo by som sa zamyslel nad zateplenim domu a nie len prekladu. Cena zateplenia k pomeru celkovej cene domu nie je vysoka. Snazil som sa neako jednoducho a zrozumitelne podat moj pohlad na tuto problematiku. Dufam, ze sa podarilo.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?