Zateplenie prekladov/vencov

Profilova fotka
Ahojte, staviam z 30 tehly, zaujimalo by ma ci je nutne pouzit XPS do vencov/prekladov, ked budem zateplovat s 15, mozno viac EPS.... Povodne som chce pouzit aspon 3cm na preklady a vence, len tym sa mi zuzi sirka prekladu / venca ... Dakujem ...
Odpovedať
my sme nezateplili vence zvlášť akosi sa odborníci nevedeli zhodnúť :) či je dôležité zatepliť alebo hrúbka venca, no dom sme zateplili (iba 10) zatiaľ bez problémov a hádam to bude ok naďalej ak by bol problém dáme dodatočný EPS coklík
Odpovedať
Profilova fotka
Ak dáte min.15 cm na fasádu tak nemusíte zatepľovať preklady a vence zvlášť.
Odpovedať
Profilova fotka
ak nezateplíš veniec a urobíš vnútorné omietky a necháš to cez zimu bez vonkajšieho zateplenia tak ten veniec bude premŕzať a s ním aj omietka
Odpovedať
@sabike pri 30 tehle mas stale dost priestoru aj na 5cm izolacie..
Odpovedať
Profilova fotka
@roman77 @skorpy davali ste si prepocitavat statiku pri zuzenych vencoch ?
Odpovedať
@sabike ja nie.. kukol sa mi na to stavebny dozor.. daval som 27cm betonovu tvarovku.. zelezo 12ka a XPS som dal tusim 4cm... salovane s OSB3 doskami zvonka.. robil som naraz veniec s platnou.. vyska 22cm.. prizemie bude z tehly 25cm a zvlast veniec a potom strop..
Odpovedať
@sabike Mam to rovnako jak ty a tie 3 cm Styroduru som tam dal.. Byvat chceme tento rok ale zateplenie mozno az na buduci.. Preto.. Pri pevnosti venca je dolezitejsia jeho vyska, ako jeho hrubka.. Ja mam 12mm roxory v 4 rohoch a kde su okna, dalsie 3-4 16mm..
Odpovedať
Profilova fotka
@sabike ja som dával porfixové účka takže netrebalo
Odpovedať
@sabike nie je to nutne, ale musis to hned zateplit ak chces byvat. Ked uvszujes, ze budes byvat zateplis dodatocne budu problemy na vnutornom povrchu. Kazdpopadne je ZB veniec vzdy tepelny most a odporucam zateplit ho. Hlavne ak ide o murivo s lepsimi tepelnoizolacnymi vlastnostami a o mensie hrubky finalnych TI na fasade. Tu mas priestor pre tych 50mm v pohode ti zostava na veniec 250mm, kazdopadne konzultovat s projektantom - idealne statikom, to sa da po telefone v zavislosti od objektu a zatazenia ti hned povie ci ano alebo nie. @matorado nesuhlasim s tebou.
Odpovedať
@spiderhst Napisal si to iste co ja, len obsirnejsie.. :-D Tak v com nesuhlasis?
Odpovedať
@matorado konkretne s tymto: ,,Pri pevnosti venca je dolezitejsia jeho vyska, ako jeho hrubka.. " Co nie je pravda, aka je funkcia venca? stuzovaz stenu a preberat horizontalne sily od konstrukcie strechy nie?. Vo zvyslom smere je murivo dostatocne pevne, ak by aj bola pomurnica ulozena len na murive bez venca (doriesit kotvenie), problem by bol s tahovymi silami a horizontalnymi - tam sa sprava ako nosnik v horizontalnom smere a tam je dolezitejsia sirka nie vyska.
Odpovedať
@spiderhst Ja mam veniec napriklad 26 hruby a 45 vysoky. Myslim, ze je to tak podstatne vyhodnejsie, ako keby to malo byt opacne (cisto teoreticky..) Mam velke okna, ktore koncia vencom. Takisto, ako ked polozis tram dreva - na vysku polozeny je podstatne pevnejsi - v zmysle nosnosti. Na stuzenie len samotnej obvodovej steny by mi mozno stacil prierez venca tretinovej plochy (alebo vysky). Ale nad 2-4 metre sirokymi oknami ide o nosnost.. Nie som statik, len uvazujem sedliackym rozumom..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado v tomto pripade je veniac sucasne aj preklad/prievlak a tam je dolezita vyska ako pises. Tu sam vidis, ze kazdy pripad je iny a treba sa to pozerat individuane a preto je nezmyselne tvrdit, ze je dolezitejsia vyska.
Odpovedať
@spiderhst OK ;-) Myslim, ze Sabike tam nakoniec ten Styrodur da a o to nam vsetkym islo.. x-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?