Zateplenie podlahy v starom dome

Viem, že sú tu podobné témy - ale zaujíma ma názor na konkrétny prípad. Prerábame starý dom...v časti domu (budúca obývačkokuchyňa) je stará drevená podlaha...začali sme dnes vyberať dosky - pod nimi je hlina so štrkom a pod nimi térový papier - vyzerá, že je priamo napojený na izoláciu základov - akurát, keďže dom má vyše 70rokov trhá sa pri menšom ohnutí. Pod tou izoláciou vyzerá, že je betón, ktorý obsahuje kamienky. Neplánujeme podlahové vykurovanie - budú klasické radiátory. Od izolácie po úroveň tej pôvodnej podlahy a zároveň ostatných miestností je cca 13-14cm. Pôvodne sme mali v pláne vykopať cca 30cm, nečakali sme, že pod tou ipou bude betón. Moje dve otázky: 1. Nestačilo by iba vymeniť starú hydroizoláciu, dať cca 8cm polystyrén a zvyšok 5-6cm betón...že by sa vynechal ten podkladový betón, a využil by sa ten starý. V ostatných miestnostiach na prízemí aj tak neriešim zateplenie podlahy nakoľko sú pod nimi pivnice a taktiež dvíhať podlahu nechcem, lebo by sa museli zvyšovať aj preklady okien a dverí. 2. Ak by sme to aj prekopávali hlbšie a vyšramuje sa aj ten pôvodný betón, čo s tou starou izoláciou - keď sa s ňou bude hýbať určite sa pretrhá - a najlepšie je asi spojiť izoláciu podlahy s izoláciou základov - alebo bude stačiť, keď sa nová hydroizolácia podlahy napojí na pôvodnú izoláciu, ktorá bude možno trčať iba pár milimetrov - nakoľko sa trhá. Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
Ja by som volil možnosť 1 presne tak ako píšeš.
Odpovedať
Profilova fotka
@johnny14 Ja som rekonštruoval starý 75-ročný dom. Keďže sme ho prerábali na trvalé bývanie, išli sme do súčasných štandardov - teda vykopali sme cca 35-40 cm zeme, vystlali sme jamu izolačnou fóliou, na to išiel cca 12-14 cm betón s karirohožou, na to 2x prekladaný polystyrén v hrúbke cca 14 cm (nad pivnicou menej - koľko sa dalo), na to reflexná fólia + elektrické rohože a na to anhydritový samonivelák a na ten buď dlažba alebo plávajúca podlaha. A teraz k Tebe: Robíš to na chatu, alebo trvalé bývanie...? Ten betón, čo si naň narazil, môže byť hrubý len 2-3 cm. Tiež som mal taký - vyrúbal som ho krompáčom. Ak použiješ riešenie č.1 budeš v štandarde domov, stavaných pred cca 15 rokmi, čo nie je nijako tragické. Ak použiješ č.2 - prečítaj, ako sme to spravili my - poradil mi to majster, čo takýchto starých domov riešil možno aj 20 a urobil to tak aj u mňa. Povedal, že mi ručí za to že cez ten polystyrén žiadne vlhko hore neprejde. ;-) My máme podlahové kúrenie a nevieme si ho vynachváliť... ;-)
Odpovedať
@leonardom bude to dom na trvalé bývanie... máš pravdu ten betón bude možno max. 3cm hrubý, keď sme ho presekávali. Pôvodne som uvažoval o podlahovom kúrení (jasné, že v tom prípade by som sem ani nepísal - a automaticky kopal hlbšie), len podlahovku, môžme dať maximálne iba v tejto obývačkokuchyni (cca 35m2), v ostatných miestnostiach podlahy vybúrať kvôli pivnici nemôžem a dvíhať nechcem - už by to bolo zase o pár tisíc navyše. A v budúcej nadstavbe, až tak podlahové kúrenie nepovažujem za dôležité - keďže tam tie podlahy, až také studené ako na prízemí nebudú). Takže som bol v dileme, či kvôli jednej síce dôležitej miestnosti robiť kombináciu podlahovky a radiátorov - a momentálne som rozhodnutý tak, že asi ostaneme iba pri radiátoroch (aj keď viem, že podlahovka by bola lepšia). A ešte mám malú technickú miestnosť - asi ako WC a pri kombinácií oboch kúrení neviem či by tam bolo dosť miesta. Asi to urobíme tak, že zatiaľ vyčistíme vrstvu nad ipou - uvidím, či je to rovná plocha - zavolám majstra, ktorý bude rekonštruovať dom a nech to aj on zhodnotí.
Odpovedať
Profilova fotka
@johnny14 Určite by som v Tvojom prípade nekombinoval podlahové a radiátorové kúrenie. Prechod z teplej podlahy na studenú je pocitovo veľmi nepríjemný. Myslím, že rozmýšľaš správne. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
obnovujem tuto temu, tiez riesime v starorodicovskom dome tento problem. dobra sprava je, ze zaklady su z betonu a je tam aj izolacia a na pocudovanie aj vytiahnuta viac ako len po stenu. inak tam bola len skvara asi 15 centi a potom len pieskova zem. ziadna izolacia alebo terovy papier uz nebol. skvara uz je prec a odkopavame zeminu jediny problem je, ze izolacia je len cca 10 cm pod nulou (podlahou). uvazujem, ze odkopeme 40 cm do hlbky. cim by sme mohli mat nasledujuce zlozenie podlahy leonardom odporucal dat izolaciu pod nosnu vrstvu betonu, nam zase dozor odporucil dat najrpv nosny vrstvu betonu a az potom natavit hydroizolaciu. tu som nasiel nejake fotky, kde do domu navozili a zhutnovali makdam. teda neviem sa hlavne rozhodnut, kde dame hydroizolaciu. 0) hydroizolacia a napojenie na terajsiu hydroizolaciu pod murami * 1) nosna vrstva betonu cca 10-12 cm s kari rozhozmi (alebo dat radsej 15cm ?, miestnosti su max 4x4 m velke) 2) hydroizolacia a napojenie na terajsiu pod murami * 3) 20 cm prekladaneho polystyrenu 4) systemova doska s podlahovkou 3 cm 5) cementovy poter 7 cm 6) lepena podlaha 1 cm mame pod podlahou suchu piescitu zem a asi meter pod zakladami su strky, takze ani dom nie je vlhky. jedna sa o maly domcek (v podstate je to dvojizbovy plus kuchyna) alternativne uvazujem, ze ci pri tak malom domceku sa nemame vykaslat pri ako tak dobrom zatepleni na plyn (ktory mame v sklepe, len je odpojeny a musel by sa robit nove napojenie, komit aj kotol) a by sme sli do ciste elektrickeho kurenia. do podlahy pojde 20 cm, do stien 20 cm a strop aspon 30 cm zateplenie. podlahova plocha je pod 60m2 vratane chodieb, WC a kupelne. dve obytne miestnosti maju obe cca 4x4 metra a kuchyna 3x4 mcelkovy objem priestoru obytnych miestnosti (bez chodby a kupelne) je cca 120 m3
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?