Zateplenie podlahy

Profilova fotka
Zdravim , na nas bungalov bez pivnic idem davat d na zakladovu dosku 2 vrstvy polystyren v hrubke 15 cm plus poter cca 5cm plus plavacka 1 cm...to je uz fix. Moja otazka sa tyka ci je vyhodnejsie investovat do 10 cm Eps a 5 cm systemovej dosky alebo do 15 cm eps,hlinikova folia a kari rohoze...Co si myslite ze ma väcsiu ucinnost.?? Dakujem za nazor.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@tocik777 ucinnost coho, izolacie ci prenosu tepla? Mimochodom uvedene moznosti maju inu stavebnu vysku...
Odpovedať
Profilova fotka
Ak budete dávať betónový poter, tak treba počítať hrúbku 6 cm.
Odpovedať
ja osobne by som systemovu dosku nedaval, myslim si ze su to zbytocne vyhodene peniaze. rovnako hruba vrstva EPS bude mat rovnaky ak nie lepsi tepelny odpor ako systemova doska za radovo uplne ine peniaze. uchytenie vykurovacieho potrubia by som riesil bud priamo na kari rohoz, alebo existuju este take plastove upinacie listy. tak si vyber :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj myslel som kde bude unikat viac tepla, ci systemova doska alebo dokaze folia odrazit viac...
Odpovedať
Profilova fotka
@xenna preco 6 cm 8-( ??
Odpovedať
Profilova fotka
@tocik777 tak samozrejme potom, 15cm bude mat lepsie vlastnosti ako niekde 13 niekde 15 pri systemovej doske. Lenze si treba uvedomit, ze poter sa robi Xcm nad povrch potrubia. Teda v jedno pripade mas hrubku 15cm + Xcm v druhom 15cm+2cm+Xcm. PS: folia neodrazi ABSOLUTNE nic. Folia moze odrazit jedine IR ziarenie a to tam nie je. To by nad foliou musela byt aspon 2cm vzduchova medzera.
Odpovedať
@tocik777 Najlepšie izolujúce i najlacnejšie riešenie je EPS na celú výšku, obyčajná parozábrana (netreba hliníkovú, lebo nemá žiaden význam), poter a rúrky podlahovky. Ak kari nemáte v projekte predpísané, tak nedávajte. Rúrky sa dajú prichytiť priamo do EPS sponkami pre ne.
Odpovedať
@tocik777 Ešte by stálo za úvahu dať EPS 150 S alebo šedý 100 S. Záleží od plochy a toho, čím sa bude kúriť.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr rovnaký materiál musí mať rovnaké parametre. Šedý PS sa rozlišuje od EPS len povlakom, takže potom by bola účinná aj Al fólia. Ani jeden PS nedosahuje parametre deklarované v TL.
Odpovedať
Profilova fotka
@xenna k hrúbke poteru: je to odvodené pravdepodobne od krytia výztuže, tu sa to nemusí dodržať,záleží od nášlapnej vrstvy, lepená potrebuje väčšiu hrúbku, celistvá menšiu.
Odpovedať
@jan45 šedý EPS by potom nemohol účinkovať ani na fasáde, kde je na ňom omietka. Ale on je grafitový v celom priereze, nielen tabuľa zvonku, nie? Mať Vašu istotu, ako žiaden EPS nemá parametre ako v TL. Potom zrejme ani Ytong, tehla, vlna...?
Odpovedať
@blacksr lambdy uvadzane v technickych listoch vyrobcov su hodnoty deklarovane vyrobcom v procese preukazovanie zhody podla harmonizovanej normy (v dokonale suchom stave). Ale skutocne vypoctove hodnoty s ktorymi sa uvazuje pri presnom vypocte odporu a sucinitela prechodu tepla konstrukcii sa musia prepocitavat na vypoctovu (skutocnu) hodnotu sucinitela tepelnej vodivosti. jan45 zrejme poukazoval na tuto skutocnost, ale odchylky nie su obrovske. V TL treba davat pozor na to ci je hodnota uvadzana ako deklarovana, alebo ako skutocna pri praktickej vlhkosti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@engineerr To mi je jasné.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 sedy sa neodlisuje povlakom, je v nom primiesany grafit, ktory zmensuje prenos ziarenim. Narozdiel od AL folie je vsak EPS plny vzduchovych bubliniek. To ze EPS nedosahuje parametre nie je vseobecna pravda. To plati casto o polskom EPS kedze pani deklaruju uplne inu objemovu hmotnost ako dodavaju :)
Odpovedať
@engineerr daju sa niekde najst skutocne hodnoty tepelnych odporov stavebnych materialov? Viem, ze napr. na vysokych skolach robia merania, ale daju sa tie udaje niekde najst?
Odpovedať
@calimero uvadza to norma STN 73 0540-3, neda sa ale povedat ze je tam vsetko a ze vsetky hodnoty su spravne pre akykolvek material pretoze vyrobcov a materialov je vela a kazdy si vylepsuje vlastnosti svojho materialu inak. Je to hlavne pre projektantov, ktori ked budu uvazovat s danymi hodnotami z normy tak budu na strane bezpecnosti a neurobia ziadne velke preslapy pri vypoctoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr Preco z normy ? Kazdy vyrobca je povinny dodat certifikat so skusobne, alebo ?
Odpovedať
@majkoj neviem taky certifikat tepelnych izolacii kde je uvadzana lambda pre raltivnu vlhkost 5 alebo 10% som este nevidel. Jediny kto ma teraz napadol ze to uvadza su vyrobcovia murovacich prvkov. Napriklad tu je certifikat kde su uvadzane len spominane deklarovane hodnoty pre nulovu vlhkost skusaneho materialu. http://www.nobasil.sk/sites/sk.knaufi...
Odpovedať
@engineerr Môže to byť preto, že skondenzovaná voda výraznejšie ovplyvní TI vlastnosti muriva, vzhľadom na jeho pohltenie vody materiálom? Čo myslíte? Ten fakt o lambde v závislosti od vody v materiáli som si všimla už dávnejšie.
Odpovedať
@blacksr Samozrejme ze vlkost materialu ovplyvnuje tepelnotechnicke vlastnosti materialu a nemusi ist len o skondenzovanu vodu, ale aj o prirodzenu vlhkost materialu.
Odpovedať
@engineerr Ja tomu rozumiem, len ma zaujíma, či sa mení miera toho vplyvu podľa materiálu.
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr Normalne sa to meria pri laboratornych podmienkach, pri 50 percentnej vlhkosti vzduchu, pokial teda viem, nechce sa mi to hladat. Samozrejme namocenie do vody v norme nie je :) @blacksr ak ta to zaujima http://www.pu-europe.eu/site/fileadmi... strana 38
Odpovedať
@majkoj STN EN ISO 10456 stanovuje postup transformacie sucinitelov tepelnej vodivosti, odporucam pozriet. V interieri bude 50 % pri optimalnych podmienkach vo vykurovanom prostredi, ale pri pouziti materialu v exterieri alebo nevykurovanej casti interieru je vlhkost prostredia ina a teda material ma aj ine TI vlastnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr jaj nase normy nechajme radsej tak :). Mne sa paci, ze dom postaveny na hranici nasej slavnej normy sa neda skolaudovat :) (ak to nezmenili teda), lebo neprejde cez EC. Samozrejme, ze je milion situacii, kedy budu von ine podmienky ako pri ktorych sa meria. Ale asi je blbe merat a udavat milion sucinitelov prestupu tepla. To co si spominal pri tehlach nie je nic ine ako to, ze zmeraju produkt kvazi priamo z pece a produkt pri ustalenej vlhkosti. A specialne pri EPS je ta zavislost minimalna.
Odpovedať
Profilova fotka
hä???? neberte to tak vazne 8-) , ja chcem len poradit :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr kurit budem plynom a plocha je cca 120 stvorcov. Tak ak dam vrstvy: lepenka,10 cm eps, na prekrytie 5 cm eps, obycajna folia, uchytit rurky a na to poter este neviem ci beton alebo andryhid ci jak sa to vola =-) ....v obidvoch pripadoch poteru mozem ratat s 5 cm hrubkou? A este otazocka ci je nejaky brutalny rozdiel v betone a sadre?? lebo citat tie diskusie je niekedy na vyhodenie sa von z okna aj susedia sa uz kvoli tomu pohadali lebo manzelka cita prilis vela modru strechu :-)
Odpovedať
@tocik777 hoď si kockou, to máš to isté 8-)
Odpovedať
@tocik777 Poter - podľa ceny berte. Pri anhydrite stačí menšia hrúbka (presne neviem - overte si, koľko). Pri betónovom 5-6 cm. My máme betónový, miešali sme si sami, takže to vyšlo lacno. Nie obyčajnú fóliu, ale radšej parozábranu pod poter.
Odpovedať
@tocik777 buď biely 100 S alebo 150 S + radšej zatepliť sokel a základy trošku pod zem
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr @tocik777 a nie je systemova doska tak trochu aj ako stuzujuci prvok pre poter? Neviem ako sa to presne vola,ale ze trocha lepsie roznasa tlak, a ze ten poter potom tak nepracuje, napr. sa nedviha v rohoch? Polystyren by som teda aspon z osobnych skusenosti radsej dala 150 S, lebo 100 S mi pripada strasne makky.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?