Zateplenie plochej strechy na dome - ako na to?

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosti so zatepľovaním plochej strechy na staršom rodinnom dome . Je vhodné použiť striekanú tvrdú penu, resp. máte skúsenosť s niečím iným? Ďakujem za odpovede.
Odpovedať
1
2
@samsona na zateplenie plochej strechy nie je nevyhnutné použiť striekanú penu. Je mnoho možností ako plochu strechu zatepliť, no na návrh je potrebné poznať súčasný stav a skladby.
Odpovedať
Súčasný stav strechy je dobrý, netečie, pred 8 rokmi bola obnovená asfaltovými pásmi. Potrebujeme ju ale niečím zatepliť, pretože v lete je tam na nevydržanie a v zime je cítiť únik tepla. Strecha je jednoplášťová s keramickým stropom.
Odpovedať
@samsona plocha strecha? EPS, uplne najlahsie. na asfalt dat EPS a na to fatrafol. urobit pekne novu atiku idealne z OSBciek a hotovka.
Odpovedať
Profilova fotka
striekana pena na plochu strechu je uplne najhorsie riesenie ake existuje .....pozri fotku treba tam dat EPS a na to dva nove asfaltove pasy, alebo modnu PVC foliu, ale to vam garantujem ze folia nevydrzi tolko ako dva kvalitne asfaltove pasy
Odpovedať
@jr66 Toto zostalo po tzv. chytrej pene? Som zhrozená. Mám vypracované ponuky v sume okolo 7.500 EUR. Aj my sme si kdečo o tom zisťovali a čítali sme aj negatívne články, pretože veľmi pritom záleží od poveternostných podmienok, ktoré musia byť pritom dodržané a preto sme chceli vedieť aká je prax, nakoľko všetky firmy to vychvaľujú. To by boli vyhodené peniaze. Ďakujem Vám za Vašu odpoveď. Takže sa rozhodneme pre EPS alebo minerálnu vlnu. Akú hrúbku by ste odporučil?
Odpovedať
@jr66 A aký máte názor na PUR dosky?
Odpovedať
Profilova fotka
@samsona hrubka izolacie by sa mala vypocitat, ale tak ak to mate staru soc. kocku tak odporucam aspon 15 cm EPS (kedysi sa bezne davalo 10 cm na doteplenie ale doba sa meni a vsetci by dnes davali najradsej 50 cm :-D aj ked to nema ziadny zmysel) alebo PUR/PIR dosky a vtedy staci 10 cm PUR alebo PIR dosky su dobra, ale relativne draha tepelna izolacia, vyhodou je ze maju ovela lepsie tepelno-technicke vlastnosti ako EPS a preto staci pouzivat mensie hrubky izolacie
Odpovedať
Ja rozmyslam zateplit novostavbu len 20cm EPS 150S a nato este spadove klyny. Takze celkova hrubka od 20 do 36cm. Navratnost medzi 20cm a 30cm je cca 22 rokov ak sa kuri plynom. Pri elektrike je to o polovicu kratsie. Kazdych 10cm polystyrenu na ploche 100m2 je 800€.
Odpovedať
@samsona U kamarata sme to robili jednoduchu . EPS+OSB na to EPS+OSB Lepene pur penou. Na to uz len firma riesila hydro izolaciu.
Odpovedať
@jr66 Hrúbka izolácie na niečom záleží, nestanovuje sa tak, že hodím šípku do terča a aké číslo trafím, toľko cm jej dám. Buď staviam alebo rekonštruujem podľa aktuálne platnej normy, alebo staviam (rekonštruujem) do nejakého štandardu (NED, PD). Na obrázku je znázornené s akou približne hrúbkou izolácie treba rátať, aby bol dom nízkoenergetický, resp. pasívny. Menšie hrúbky izolácie sa samozrejme dajú použiť a prinesú nejakú úsporu na kúrení, len by bolo asi vhodné, keby to zateplenie malo nejakú hlavu a pätu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino samozrejme ze od niecoho zalezi aka je hrubka tepelnej izolacie a ako pisem treba ju vypocitat, ale zaoberat sa tym pri rekonstrukcii strechy starej socialistickej kocky nema prakticky ziadny vyznam, lebo vysnivaný nízkoenergetický a ani pasívny dom z nej nespravis ani keby si dal na strechu meter izolacie :-D
Odpovedať
@jr66 nízkoenergetický dom je taký, ktorý potrebuje za rok do 50 kWh tepla na m2 vykurovanej plochy. Ja som tak stredne zateplil komunistickú kocku a potreba tepla bola vlani 38 kWh/m2 pri kúrení na 24°C. A to mám len dvojsklá, 12 cm EPS v podlahe, 10 cm sivého EPS na stenách a 50 cm vaty na strope. Takže nízkoenergetický štandard sa dá na komunistickom dome dosiahnuť relatívne ľahko ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Chytré pena je výhodná kvôli 1dnovej aplikacii. No po videní foto som zhrozený... Pochodzny eps v dvoch vrstvách na spodok nejakú separacnu textílií a na vrch fatrafol alebo pod. Samozrejme novú atiku. Demontáž +osb + nová atika. Ak nemáš zateplený obvodový plášť....pocitaj sa hrúbkou budúceho zateplenia pri šírke atiky. Cena okolo 23-28€/m2 pri 10cm . Záleží od lokality a tvrdosti polystyrénu.
Odpovedať
@jakino fuuuu 50cm v strope...To aké vysoké stropy si mal? Či to nad strechou?.
Odpovedať
@jr66 ono veľa záleží aj od formy vykurovania...
Odpovedať
my sme zateplili stropy zvnutra polystyrenom a zakryli to sadrokartonom. Naklady na vykurovanie sa znizili, v lete ale zmenu necitim. Mame dvojdomy a v zime je vidiet rozdiel - na susedovej streche je sneh roztopeny, u nas sa drzi ovela dlhsie :-)
Odpovedať
@tominohorvath 10 cm pod betónovým stropom a 40 cm na strope
Odpovedať
@jr66 Uvažujeme nad Vašim návrhom, dať EPS a na to asfaltové pásy. Len nevieme ako ich upevniť na ten EPS? Lepiť alebo ukotviť? Natavovať sa asi nemôžu.
Odpovedať
Profilova fotka
@samsona su dve moznosti: 1. prilepit EPS o podklad PUR lepidlom, na to nalepit samolepiaci asf. pás a na ten natavit vrchny asf.pas 2. polozit EPS, na to polozit podkl.asf.pas a kotvit do nosneho podkladu strechy a na ten natavit vrchny asf.pas
Odpovedať
@samsona ahoj , u mna bude izolacia riesena EPS 100 S nad betonovou platnou , nad nou bude EPDM folia , ktora nebude vobec kotvena ,ale zatazena kamenom hrubky cca 5-6cm , kotvenie bude iba na atike , EPDM folia bude z jedneho kusu na celu strechu , bez spojov.
Odpovedať
@jr66 Dovolím si nesúhlasiť. 10 cm PIR dosky - tepelný odpor 4,5 a 20 cm sivý EPS tepelný odpor 5,5, pričom EPS určite vyjde o polovicu lacnejšie.
Odpovedať
u mna betonova platna hore, nad nou sivy 40cm EPS NeoFloor, potom fatrafol + tenka vrstva kamienkov
Odpovedať
Pridám sa do diskusie. My máme dvojplášťovú rovnú plechovú strechu. Dali sme do strechy nafúkať izoláciu. Problém s teplom sa čiastočne vyriešil - z pôvodných 18 st. v zime máme v izbách 20-21 st. Nakoľko máme tú strechu plechovú, tak je tam ďalší problém a to dunenie plechu pri vetre ale nehorázne dunenie. Tak som rozmýšľala nad tým, že či by sa nedal ten plech dať dole, pod ním je krov (hranoly + nabité dosky sú relatívne zdraví, hoci strecha má 35 rokov, nikdy nezatiekla), na tie dosky dať - prilepiť - zatepliť to ešte aspoň 10 cm EPS, samozrejme všetky fólie, + navrch asfaltové pásy. Taktiež urobiť aj atiku pri tom. Chcem sa spýtať, či by to bolo dobré riešenie a ak je tu nejaký odborník, koľko by to pri rozmere 10x10 asi stálo. Mám nacenenú novú strechu (krov+krytina+práca) - cca 8 tis. Ďakujem
Odpovedať
@luckatro aký je sklon tej plechovej strechy? Ak je sklon malý, ten hluk sa dá vyriešiť nasypaním štrku na plech. Pozri sa mi do albumu.
Odpovedať
sklo je okolo 15-20 st. neviem presne,ale zaujímavé riešenie, bolo mi odporučené poukladať na plech aj pneumatiky ale ja si myslím,že ich môže silný vietor nadvihnúť a odfúknuť
Odpovedať
@luckatro ja mám sklon 11 stupňov
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@jr66 zle uvažuješ - treba kocku obaliť celu adekvátne a vtedy to má zmysel. Nedávať na jedno miesto metera na druhé nič.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino riesim prave dom starych rodicov a ich potreba tepla na kurenie je momentalne niekde okolo 180-200kWh/m2a. Dnes osm zistil ze jedina "izolacia" ak sa to tak da nazvat je asi 5cm nabitej hliny so slamou a to je zospodu olatovane a zahadzane omietkou. Nad tym je poval, tam krov a na nom skridla ale teda izolacia nikde ziadna. Naproti tomu mur domu ma hrubku asi 60cm ä niekolko vrstiev brizolitu) Zateplovanie je realne len z hornej strany, teda od povale. Aku izolaciu by bolo najvhodnejsie podla teba pouzit s tym ze je tam tak max 30cm priestoru na nu? plocha povale je 140m2. Neviem co bude mat lepsi efekt ci 30cm vaty alebo tam dam 30cm "podlahoveho" polystyrenu.
Odpovedať
@jurajsrnka na drevený strop nedávaj polystyrén, lebo zhnije drevo. Najlepšia je mäkká vata, alebo fúkaná celulóza/vata. Aj steny a podlaha sa dajú zatepliť, len treba chcieť ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino samozrejme ano ale myslim ze ta strecha bude prvy a najzasadnejsi krok. sam som zvedavy ci a ako pomoze 30cm vaty. Hlavne musim pouvazovat ako vobec pripravit podklad pre tu vatu. Ach to je tak ked im strechu robil niekto komu zalezalo len na zisku a nie na tom, aby to mali dochodcovia aj dobre urobene ... nevymenili im krov a ten neuniesol tazku krytinu takze sme po asi 4 rokoch museli cely krov zelezami zvazovat aby sa nam strecha nerozisla stylom koza na lade. Dom je aj podpivniceny cize je tam co opravovat a dorabat. Bude to chciet termokameru :D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?