Zateplenie ostenia z Ytongu

Zdravím. Chcem sa spýtať či je potrebné zateplovať ostenie okolo okien (ešte pred osadením okien) pokiaľ je stavba z Ytongu P2 - 400 - 30 cm + 15 cm EPS a okná budú osadené na vonkajšiu hranu Ytongu. Pri zateplení fasády by boli rámy okien ešte prekryté fasádnym EPS cca 2 cm. Vrchná časť ostenia, ktorá bude vo forme betónových prekladov zateplená bude... U niektorých pálených tehál je drážka pre zateplenie v mieste osadenia okna. Inde zateplujú tehlové ostenie kolom dokola, toto však zmenšuje svetlosť okna. Ako je to z Ytongom? Ďakujem za rady
Odpovedať
1
2
5
Pridávam amatérsky nákres
Odpovedať
@berik Ak ti bude vlhnúť ostenie, tak kedykoľvek dolepíš 2 cm EPS na vnútorné ostenie.
Odpovedať
@berik z vnútormej strany nikdy nedávať EPS a rám okna môžeš prekryť aj viac ako 2 cm
Odpovedať
@berik zvnutra treba iilbruck pasku, ostenia sa nezatepluju
Odpovedať
Ja som zateplil aj ostenia 3cm styrodur pred montazou okien ale treba to ohodit aby ti drzali pasky na tom. ramy prekri kludne ale nie spodný tam ide parapet, pouzi expanznu pasku pri prekriti ramov na mieste vstyku ramu a EPS.
Odpovedať
@peto99 Preco by nemohopl dat zvnutra na stenu styrodur. Ram okna a pena neni taky dobry izolant a miesto na hrane okna je najchadnejsie. Ak bude mat vlhko moze na tomto chladnom povedzu kondenzovat voda. Ked tam bude styrodur povrch taky chladny nebude...
Odpovedať
@sysell nechce si zmensit okno, a straty ostenim su zanedbatelne.
Odpovedať
@peto99 ked nechce nemusí.
Odpovedať
@sysell pokial dáš na vnútornú stranu styrodur,tam vzniká problém. Pretože nezateplená konštrukcia má lepšiu akumulačnú vlastnosť a teda pri vetraní jej trvá dlhšie pokial sa ochladí. So styrodurom sa povrch ochladí rýchlejšie a po zatvorení okna môže veľmi ľahko skondenzovať voda na takomto povrchu. učili nás to v škole aj výrobcovia okien to takto prezentujú. Samozrejme renomovanejší a skúsenejší výrobcovia
Odpovedať
@jaro113 No ale podla mna je 100x vacsia pravdepodobnost dlhodobeho zrazania sa vlhkosti na chadnejsom povrchu a ten kraj ona je urcite chadnesji ako pri ochladeni ked ovorim na par minut okno. To akoze ked otvorim okno ostenie mi to tak zmrazi ze sa tam hned vyrvori rosa? ale no tak.. to uz hadam nie.
Odpovedať
@sysell Jasné že nie.
Odpovedať
@jaro113 To uz ale riadne prehanas.. :-) Podla tejto logiky by uz len zo samotnych ramov drevenych eurookien mala voda tiect pri kazdom otvoreni.. Ja mam detail tak rieseny ako @berik (20cm + tehla), zateplenie ostenia som nedal. Nemam problem, ale druhykrat by som iste dal. Pre istotu. 2cm Styroduru, na pokoj v dusi.. @peto99 To zmensenie okna nie je argument, preto ze sa s tym da dopredu pocitat a mat vacsi stavebny otvor. Prikladam foto z termovizie - najchladnejsie miesto ostenia a parapety ma 18°C. V izbe 24. Vonku 6.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado To je Tvoje okno? Najchladnejsi je spodny ram okna, nie parapet. Toto vyzera skor na nedosledne napojenie vonkajsieho parapetu, mozno slabu alebo chybajucu izolaciu sokla. Trochu vyssie ma uz ostenie skoro rovnaku teplotu ako ma okenne kridlo.
Odpovedať
@matorado co ty na to ? @asex
Odpovedať
@sysell určite pri tvojom riešení nie je ostenie tak chladné aby ti tam kondenzovala voda. Ale ako som písal, tie dva centimetre styroduru ti urobia vnútri viac zlého ako dobrého. Neviem prečo si myslíš že by to bolo lepšie so styrodurom, ale ak to tak myslíš. Ja len hovorím že je to somarina a povie to hocijaký odborník, čo sa v tom naozaj vyzná a vie aj fyzikálne vysvetliť prečo to tak je.
Odpovedať
@peto99 Co ty riesis? Ja som na ilustraciu pre zadavatela otazky dal moju fotku, ze ked to urobi aj bez XPS, nic sa nestane. Moje okno nema ziadny problem. Asex tu fotku robil ;-) jeho komentar: "Drevený rám okna má výrazne lepšie tepelnoizolačné vlastnosti ako plast, najslabšie miesto je vždy v spodnej časti rámu." Horne ostenia mam vsade zaizolovane, kvoli vencom. Vetrame normalne.. Nikde mi nic nerosi, preto tvrdim, ze @jaro113 to prehana.. To je cele.
Odpovedať
@jaro113 Som ochorny akceptovat ze to nei je idealne, riesit rosny bod ap od ale pride mi to lespei riesenie ako obycajne okozovanie alebo sadrokarton. @peto99 Nedosledne napojenie parapetu? Prosim ta dnesne okna su podla man uplne na hovno co sa tyka vyriesenia parapety. Totalne tenka spodna lista s mizernou izolaciou, an to len plech a dnika parapeta. To je ubohost dnesncyh konstrukcterov. Som zvedavi ako to bude za 10 rokov a ako budu hovorit ako je sucasne riesenie zaostale a zle.. Neviem co tam pises o sokli a pod, ved to je uplne od veci. A ako moze byt zle parapeta? jasne ze je to dole najchladnesjie ked tam neni ziadna izolacia preboha.
Odpovedať
@matorado suhlasim, nemas problem, preco by si teda dal teraz XPS na ostenie? Pomoze to spodnemu ramu okna? Asex aj vysvetlil, preco je spodny ram najslabsie miesto, a ci sa to da, resp. to vobec treba riesit? Co vplyva na ochladzovanie spodneho ramu? Parapet, cirkulacia chladnejsieho vzduchu, izolacia sokla? Horny veniec je izolovany XPS zvonka, a izolaciou zhora. Bez XPS na osteni by to bol problem?
Odpovedať
@sysell uplne s tebou suhlasim, neviem tiez pochopit ze to este nikto nevyriesil, vyrobcovia sa iba hraju na take a onake okna do pasivnych domov a pritom kazdy ti namontuje podokenny profil kvoli parapete a spodna cast ramu okna je tym padom uplne bez izolacie. Ak by si mal nahodou info ze sa to da nejako poriesit tak by si ma celkom potesil.
Odpovedať
@sysell Keby boli tie okna nahovno, tak je tam tepelny most, kondenz a okno mi zhnije. Takze zbytocne sa paprcis, vsetko je v poriadku. Nasi maju 13 rocne eurookna, 68mm, rekonstrukcia, bez EPS. Nic im nie je. @peto99 Niekde to najslabsie miesto predsa byt musi.. Dokonaly dom neexistuje! Dom nie je polystyrenova kupola nad pozemkom.. ;-) Vobec to netreba riesit. Ten detail, v uvode, je uplne OK. Spodny ram sa podla mna ochladzuje, lebo tam pada studeny vzduch z celeho okna, zaroven tam najslabsie prudi ohriaty vzduch, urcite tomu nepomaha ani vonkajsi parapet. Vzdy treba sledovat co najvacsiu hrubku ramu. Ram okna je 88mm. Su aj 92 aj viac. Pri PVC oknach treba ist na pocet komor..
Odpovedať
@roman_13 ak je okno na vonkajsej hrane steny, zateplenie nemoze mat takisto presah 2 cm aj na spodnom rame? Alebo sa tam uz parapet nezmesti? Lebo takto by to bolo rovnake, ako na bocnom rame okna. Problem moze byt prenasanie chladu z plechoveho parapetu do ramu okna? Neda sa to prerusit kaucukovou izolaciou?
Odpovedať
@peto99 ani pri montazi na hranu nemoze mat presah pretoze parapeta sa zasuva popod spodny ram okna a prisrobuje sa k tzv. podokennemu profilu, predpokladam ze je to tak riesenie aby sa na 100% zabranilo zateceniu vody. Opravte ma kludne ak sa mylim. Nam to tak aspon spravili ale na druhom dome uz by som to chcel poriesit inak. Jedine riesenie ktore sa mi zatial pozdava ma mio: http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23...
Odpovedať
@matorado Nehovorim ze mas zle okna alebo zle sprav ene ale ze plastove okna maju vsetky na hovno vyriesenu spodnu listy kde sa zasuva parapet a ked sa tu kazdy hra na pasiv, lespia sa pasky, parozabrany blbosti do detailov za kopec prachov a pritom spodna lista je v podstate najhorsi izolant a kriticke miesto celeho systemu a to nikto neriesi.
Odpovedať
@sysell Mas pravdu. Ale to uz je udel pasivu. Ked sa navalaju vsade desiatky cm EPS, tak kazda malickost potom vyskakuje ako potencialny problem.. Je to tak.. Polovica ludi, co postavia pasiv si vlastne do buducna len zarobi na kopec problemov s nedoriesenymi detailami. Ale nechcem, aby sa tato debata zvrhla k nejakym pasivom.. :-| @roman_13 Mio ma dokonale tie detaily..
Odpovedať
@matorado urcite ma, inspiroval ma vo vela veciach , neviete niekto nahodou ci ma potom na tom priamo natiahnutu omietku? @mio23 na parepetnom XPS mas priamo omietku?
Odpovedať
@roman_13 podla mna tam nema este nic a bude tam riesit nieco z plastu ...aspon tak mi to vysvetloval
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 @matorado vo všeobecnosti môžem povedať, že najdôležitejšie je čo najlepšie zateplenie rámu okna z vonkajšej strany, nakoľko rám je vždy najslabšie miesto na okne. Ak je to správne zateplené nemá význam riešiť zateplenie vnútorného ostenia. Ja osobne nie som zástanca aby sa okno osádzalo na a okolo xps, nakoľko sa po čase prejavuje sadanie, prípadne iné defekty na okne. Ak je na vnútornom ostení izolácia, teplota ostenia je vždy rovnaká ako okolité prostredie. Ak je v ostení tepelne vodivý mat. ako murivo, tak to sa vie zohrievať z okolitej steny. Za absolútny okenársky nezmysel považujem podparapetný profil ktorý je úplna diera do domu... Ja osobne si ho do domu nedám. Ak už je na okne, tak sa to dá spraviť tak, že sa celý z vonka zateplí XPS, na vonkajšej parapete treba potom skrátiť nos na 3mm aby sa celý vložil do drážky okna... budem to realizovať teraz na jar na jednom dome...
Odpovedať
našiel som takéto detaily od jedného výrobcu okien viac detailov tu: http://www.okna.eu/technicka-knihovna/ 1. obr. je nezateplená tehla s dolepením zateplenia z vonkajšej strany ostenia 2. obr. je nezateplená tehla s vyteplenou kapsou 3. obr. je zateplený pórobetón (asi je jedno či pórobetón alebo tehla)
Odpovedať
Profilova fotka
@berik Osadenie okna odporúčam bez zateplenia vnútorného ostenia tak ako máte nakreslené na obrázku. Pri štandardnom riešení vnútorného ostenia omietnutím muriva je omietka na ostení vodivo spojená s murivom. To znamená, že keď otvorím okno(napríklad sklopné) tak podchladená omietka sa po zatvorení okna veľmi rýchlo ohreje od muriva, v ktorom je naakumulované dostatočné množstvo tepla. V prípade, keď medzi omietku a murivo vložíme extrudovaný polystyrén, tak tento tepelný izolant zabráni ohriatiu omietky od muriva. Povrch zostáva dlhu dobu chladný a často je jeho teplota pod teplotou rosného bodu. Na osteniach vzniká po zatvorení okna dočasný povrchový kondenzát, ktorý vsiakne do omietky. Vlhkosť omietky pri pravidelnom vetraní v zimnom období narastá, čo vytvára živnú pôdu pre rast plesní. Čím viac z esteriérovej strany prekryjete rám EPS-kom tým lepšie.
Odpovedať
@edome presne ako som písal, ale ľudia si budú tvrdiť svoje. @matorado @sysell
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?