Zateplenie novostavby

Ahojte... chcel by som poradiť ohľadom celkového návrhu (idey) pre celkové zateplenie (múry, podlaha, strop) novostavby. V globále by som sa po preštudovaní časti fóra prikláňal na stranu tenká stena (napr. Ypor) + hrubšia izolácia (polystyrén). Na NED uvažujem 6-komorové trojsklo na pásku. Viete mi poradiť ako s výpočtom hrúbky múrov a zateplenia? Akú izoláciu navrhnúť aby som nezvolil nevhodnú kombináciu múr/izolácia? Čo do podlahy? A na strop? ... aby som mal vyváženú izoláciu. V NED nebude rekuperácia ani tepelné čerpadlo. Kúrenie bude podlahové, voda zohrievaná plynom + solar. Krb bude... ale viac-menej pre efekt. Orientácia plochy kde je cca 40 % fasády presklenej je na východ. Vopred ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@sagitarus No túto otázku by si mal smerovať na tvojho projektanta...však za to ho platíš, či ?? Potom nemusíš písať na forum otázku ako, ale stačí dodržať projekt... Osobne si myslím, že je treba mať projekt, podľa ktorého sa aj reálne stavia a nie mať iba projekt pre stavebne konanie...potom môžu ľahko prísť zmetky a chyby...
Odpovedať
@ojmajster Jasne, že s projektantom/architektom ... len problém je v tom, že on mi navrhuje zateplenie 10 cm polystyrénom, ktorý navrhuje aj pre realizáciu múrov z Ytong, Porotherm aj Heluz. A podľa toho čo som tu čítal to ani v jednom prípade nie je tá najlepšia kombinácia. Vymeniť projektanta by v tomto prípade nebolo najšťastnejšie riešenie, nakoľko berieme katalógový dom.
Odpovedať
Profilova fotka
obráť sa na @blacksr, rieši takéto veci, možno Ti pomôže
Odpovedať
@roman77 Díky... idem na to.
Odpovedať
Profilova fotka
@sagitarus tak vymeň projektanta
Odpovedať
@sagitarus v skratkosti - stena hrubka 20 cm (bungalov) -25 cm (poschodovy,) - musi to potvrdit statik - na to 30 cm sedeho EPS - podlaha - neriesil by som to na penovom skle ale pod zakladovu dosku 10 cm Fibranu (na to urceneho) do podlahy 20 cm EPS 150 S - sokel zatepleny cca 20 cm Fibranu - okna - 3 sklo na kraj muru alebo az vonku a cast ramu prekryt EPS - urcite by som neriesil ako vsetko otvarave - dokonca uz niekto vyraba 4 skla, - strop - aspon 50 cm (ale nie tu najlacnejsiu vlnu s labdou 0.040, ale aspon 0.038 a menej), reflexnu parozabranu - projektanta s 10 cm by som poslal kade lahsie - jemu rosny bod asi nic nehovori. - rozmyslel by som si tych 40 % presklenia na vychod. az take tepelen zisky nebudu - taktiez by som kaslal na komin a krb - potrebujes Schiedel komin, a dal by som to do rekuperacie.
Odpovedať
@mr79 Díky za odpoveď... pozemok dovolí stavať len na východ túto stavbu a tých 40 % presklenia je dôvod prečo sme ten dom vybrali aj za cenu vyšších nákladov na stavbu v podobe drahších skiel. Ako som písal blacksr súhlasím so zateplením ale 30 cm okolo okien si neviem veľmi predstaviť. Krb byť musí a na tom trvám aj ja aj družka ... je to srdcovka :) Je nejaké riešenie na tých 30 cm polystyrénu? Ďakujem.
Odpovedať
@sagitarus neviem od koho beries katalogovy projekt ale eurolines bolo otvorene zmene hrubok muriva aj izolacii , je pravda ze za zmenu chceli 1000 eur ... A celkovo som bol na cene 3000 ale teraz maju kazdy projekt za 999 :) tak si na 2000 a to za realizacny projekt je viac nez fajn ... Blog zdravy dom teraz posielal mail ze za 1800 ti spravi projekt na mieru, pan ma celkom rozumne tie clanky , mozno tiez cesta ... Za mna poviem ze uz mam 3. Architekta :) predsa len su to moje peniaze a blacksr je fakt ochotna ,suhlas ! aj mne s vela vecami pomohla za co jej dakujem , ale myslim ze ona si nevezme na triko ze daj tam "20" lebo to staci ... A mozno sa mylim ;)
Odpovedať
@poliacik321 aj to je riešenie :)
Odpovedať
@gorgar ja beriem projekt od idealnebyvanie.sk a ich architekta. On je tiež ochotný meniť barz čo v tom projekte, je tam aj príplatok a dostanem sa na cenu 1799 EUR (nejde mi osmička :) Len sa mi nepáčilo, že v štúdii mám možnosť výberu ytongu, porothermu atď. pri rovnakom type a hrúbke izolácie... čo ako vidím po prečítaní príspevkov ako problém. Preto by som to riešil spôsobom, že v tomto mu "poradím" nakoľko sa budem pohybovať smerom k lepším parametrom. Uvidíme čo povie blacksr :)
Odpovedať
Mozno ma vsetci budete kamenovat, ale ja osobne by som si na dom nedal ani cm polystyrenu. Polystyren povazujem za nudzove riesenie na bytovky, ale nie na novostavbu... teraz ma zvozte, aky som sedlak co nezatepluje :-p
Odpovedať
@xane a preco do podlahy zhanas 6+6 cm EPS? ALebo podla moze ale fasada uz nie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@xane kvôli čomu taká averzia voči EPS? Čo tepelné straty nezateplenej konštrukcie? Hrubšie múry alebo iný prístup?
Odpovedať
@sagitarus uprimne, na studiu som sa ja pozeral tak ci sa mi dizpozicne paci dom a ako bude vyzerat na mojom pozemku ... podstatne je co je v projekte .. nie na studii ... Ale k radeniu .. takto som zacal aj ja .. potom z rad bolo prehovaranie ich kurenara ze to co chcem ja, je zle .. a ze si mam kupit tepelne cerpadlo za 15K euro,ako vysledok som viac musel ja prehovaral ich ako oni mna .. stratil som chut a aj energiu .. ja momentalne od projektanta/architekta ocakavam ze mi povie daj na stenu "18" cm lebo do podlahy das 20 a to bude mat pre teba lepsi pomer cena / uspora a podlozi mi to vypoctom v PHPP ... ber to ako priklad .. je to asi hlupost :) proste aktivitu od neho, nie im radit .. na co to studovali , aby som im ja ako amater "radil" ? ver mi, ze su uz aj na slovensku ludia ktori to "vedia" a chcu ... naco platit babrakom? ak si budes trvat na svojej ceste uspory a spravneho navrhu ver mi ze pri prvej pochybnosti budes zvazovat zmenu projektanta .. je pravda ze to ma aj odvratenu stranku .. riesim projekt uz 2. rok :) ale toto leto to uz vyzera nadejne ... alebo druha moznost posluchnes ho a budes to banovat o 10 rokov s 10 cm na stenach :)
Odpovedať
@gorgar to "radenie" projektantovi som myslel obrazne... proste ja ako laik by som rád vedel čo on robí a či robí ako má robiť.... lebo inak nemám šancu vedieť či robí to čo má robiť. Vieš mi poradiť dobrého architekta/projektanta...? projekt ešte nie je objednaný a štúdia ma nezaväzuje objednať ho.
Odpovedať
@mr79 Pretoze zakladova doska je beton, iny material tam neprichadzal do uvahy a izolaciu nutne potrebuje. Ale murovaci material si mozem zvolit na zaciatku aky chcem a tak si radsej zvolim material, ktory zateplovat nemusim ako packat nan este polystyren. @sagitarius tak isto ... prijde mi lepsie pouzit kvalitny murovaci material s dobrymi tepelnoizolacnymi vlastnostami uz pri vystavbe. Ked ten polystyren lepis na murivo, zaprve cely dom obalis do niecoho nepriedusneho, zadruhe vznikne medzera medzi murivom a izolaciou, ktora neviem ako sa bude chovat za par rokov... Nedoverujem mu a nedoveruje ani nikto v mojom okoli ...
Odpovedať
@sagitarus no "obrazne" som bol na tom tak ako ty :) ked chces vediet ci to robi dobre, zacni studovat tu na MS, je tu uz tem o tom dost ... zopar krat si popis s mio a blacksr a im podobnymi .. a tak po roku sa dostanes na uroven zaciatocnika :) ... ale aspon budes vediet ze to co ti projektant radi ma hlavu a patu .. alebo je to totalna blbost... poradit dobreho architekta asi neviem .. som zly zakaznik :) ten moj momentalny je az z Plzne .. a sam banujem ze som mal niekoho blizsieho najst :) , ale uz dnes mozes zacat neakou literaturou .. ak chces tehlu .. tu je celkom pekna studia o hrubkach izolacii , ja som sa tymto ohanal pri jednani s projektantom ked som este chcel tehlu ... hlavne pozeraj na tie strany kde je izolacia .. nie tam kde propaguju 44 tehlu :) http://www.wienerberger.cz/ke-stažení...
Odpovedať
@gorgar fúha no toľko času nemám... a je pravda, že na to by som mal mať projektanta aby vedel.. a ja by som to zaplatil... to štúdium tomu sa asi nevyhnem... no tu na MS je štart dobrý.... človek získa prehľad a cenné rady.
Odpovedať
@sagitarus no prave ked tolko casu nemas, je treba najst cloveka ktoreho netreba "ukecavat" na zmeny ktore iny robia automaticky ...ale ako vravi xane, nie kazdy chce ist touto cestou ... rozhodnutie je na kazdom z nas :) v mojom okoli tiez vsetci na mna pozeraju ako na blazna .. otec dostaval dom pred 3. rokmi a 10 cm polystyrenu je pre nho viac nez dost ... ak chces ist cestou izolovania tak pozri ten link na cca hodku dve .. a tie pomery su tam preratane a podlozene neakymi velicinami :)
Odpovedať
Profilova fotka
@xane preco nie vata na podlahu ? je to iny material,ale o dost drahsi.podla mna dom nema dychat.ale to je len moj nazor.
Odpovedať
@xane a aky material si zvolil co netreba izolovat? 200 cm tehly? stena name dychat... to je minus - jedna pani povadala - musi sa vetrat, ziadne smradek ale teplucko inak netreba "zateplovat" je co ze splna normu? ak si sa riadil len podla normy tak to sa potom ani nedivim.
Odpovedať
@mr79 Nebudem sa hadat, zatepluj spokojne dalej :)
Odpovedať
@xane ja sa nehadam. Len chcem poznat ten material z coho stavias... ci ma stena dychat alebo nie je na Tebe, mne ide o ten material co betreba "zateplovat" - preco to nenapises?
Odpovedať
@xane no ako pozeram meterial nebude asi nic moc - kedze do domu davas 12 kW elektrokotol. HLavne ze mas nastudovane materialy co tetreba izlovat - dal si sa zlakat marketingom od Ytongu? Ja nerypem, fakt ma zaujima Tvoj nazor, ze EPS by si si nedal, ale davas 12 kW kotol.
Odpovedať
Profilova fotka
@xane nie si sedliak. čo nezatepluje, máš len zmätok v informáciách. Žiaľ, nie si sám, čo sa pokúša riešiť laicky to, čo majú robiť odborníci. materiál, ktorý netreba zateplovať je každý, len plná tehla by musela mať hrúbku možno 90-120 cm, kameň asi 300. Nosná stena z jedného materiálu mala v minulosti statickú aj tepelnoizolačnú funkciu, teraz sa to rozdelilo a získal sa priestor. Ale 30cm PS pokladám za plýtvanie.
Odpovedať
@drift506 a vence ako riesis? a pätu muriva a rohy domu? a tepelny odpor 3o cm muriva? a osadenie okná ..styk okna s murivom?
Odpovedať
@drift506 dovy dopo presne tak, a potom budes plakat, daj minimalne 150 sedy na obvodove murivo.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?