Zateplenie keramickej tehly Porotherm profi 44TI

Aký je názor na zateplenie keramickej tehly porotherm profi 44TI, fasádnym polystyrénom 50mm Isover EPS facade 70F, prípadne - Nobasil FKD 50mm?
Odpovedať
1
2
Pod menej ako 10cm by som ani nerozmyslal. Nestastne zvolena hrubka obvodoveho plasta...na zateplovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak zetepľovať tak polystyrénom.Má lepšie tepelnotechnické vlastnosti.
Odpovedať
@andrej776655 Tu by som sa na tvojom mieste nepýtal na názor ale na fakty, lebo názor máme každý iný (niekto dobrý a niekto zlý). Fakt ale je, že steny s vysokým tepelným odporom je problém zateplovať (boli vymyslené nato aby sa zateplovať nemuseli, v opačnom prípade sú to hlúpo investované peniaze, alebo ťa niekto oklamal), lebo ak použiješ EPS hrúbky 50, alebo 100mm tak kondenzačná zóna bude v murive, čo podľa normy nevyhovuje (vyhovujúca hrúbka bude oveľa väčšia, treba to prepočítať). Jediné čo môžeš, tak zatepliť izoláciou s nízkym difúznym odporom (vata) a modliť sa že nenastanú podmienky aby vlhkosť v konštrukcii spôsobila nejaké problémy. V každom prípade odporúčam prepočítať umiestnenie kondenzačnej zóny a ročnú bilanciu pary a na základe toho navrhnúť riešenie.
Odpovedať
@slavoslav Ok ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@andrej776655 Základné pravidlo: tepelný odpor izolácie rovný alebo väčší ako tepelný odpor steny.
Odpovedať
@andrej776655 nam vysla izolacia min.20cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@ada32 výpočtom alebo odhadom?
Odpovedať
výpočtom @jan45 otázna je však návratnosť. keď berieme do úvahy že produktívny vek raz skončí a začne vek dôchodkový, keď človek zvažuje každý ďalší náklad na život, návratnosť sa stáva relatívnou.
Odpovedať
Profilova fotka
@ada32 výpočtom to nemohlo vyjsť, norma požaduje podstatne menšiu izoláciu. iné je, že rozdiel v cene pri 10 a20 cm PS je taký malý, že je to zanedbateľné. Účinok izolácie nestúpa najmä preto, že najväčšie straty sú oknami, aj najkvalitnejšie okná majú straty 3x vyššie ako zaizolovaná stena. Takže o celkovej izolačnej schopnosti stavby sa rozhoduje nie pri izolácii, ale pri návrhu dispozície a otvorov.
Odpovedať
@antonmesaros @slavoslav @roberto1923 @ada32 @ada32 Dakujem všetkým za príspevky, ale tu je vyjadrenie človeka, kt. sa zaoberá energetickou certifikáciou budov - Dobrý deň, ďakujem za Váš mail ohľadom zhotovenia obvodového plášťa domu. Tehla je prírodný materiál, ktorý mám ja veľmi rad. Keby som si postavil dom z tehly s hrúbkou 440 mm, ani by som nad zateplením neuvažoval. Pri dnešných parametroch keramických tvaroviek deklarovaných výrobcami dosahuje odpor takejto tehlovej steny okolo 4 Km2/W. Čo vyhovuje dnešnej norme (odpor 3). Od roku 2015 budú platiť odporúčané hodnoty tepelného odpotu pre obvodové steny 4,4 a po roku 2018 všetky vládne budovy a po roku 2020 všetky ostatné budovy budú musieť preukazovať hodnotu tepelného odporu 6,5. Tam už bude potrebné robiť nejaké sendvičové obvodové konštrukcie, ktoré by takýto odpor dosiahli. Zateplenie prináša so sebou aj následné problémy s vlhkosťou vzduchu.ktorá sa tvorí vo vnútri budovy. Vlhkosť poľahky prechádza cez murivo (faktor dif. odporu 4-7), ale cez polystyrén (faktor dif. odporu 50-120) a minerálnu vlnu (faktor dif. odporu 15-30) to až tak nejde. Tie hodnoty sú rôzne podľa druhu použitého materiálu. Takže by som sa skôr sústredila na vylepšenie parametrov podlahy, strechy a otvorov. Niekedy plocha obvodovej steny tvorí iba 20% z celkovej ochladzovanej plochy domu! Takže nesústrediť sa na "vylepšenie " tých 20%, ale na ten zvyšok. Ľudia dosť podceňujú podlahu, dajú 5-8 cm polystyrénu a tým to vybavia. Podlaha tvorí veľmi podstatnú časť domu, stretávam sa už s 15-20 cm polystyrénu v podlahe, čo je veľmi rozumné (bez ohľadu na to, či máte podlahové vykurovanie alebo klasiku). Ďalej strecha. Dnes je už 250-300 mm tep. izolácie málo. Táto vás chráni nielen v zime, ale aj (a hlavne) v lete pred nežiadúcim teplom v dome. Ďalej, ľudia si už bežne dávajú do otvorov zasklené 3-sklá. Tepelnoizolačná omietka už veľmi odpor celej konštrukcie veľmi nevylepší. Volí sa obyčajne na staré stavby, ktoré trpia vlhkosťou a kde by tateplenie prinieslo ešte viac problémov. Ak už by ste veľmi chceli zatepliť, tak v žiadnom prípade nie 2-3 cm polystyrénu - efekt by bol minimálny, náklady veľké (je pomaly porovnateľné, či zateplíte 3 cm, alebo 10 cm - ostatné náklady sú rovnaké - lešenie, stierka, práca.....). A keď už zatepliť, tak nie polystyrénom, ale minerálnou vlnou. Keby ste volili hrúbku 100 mm, dostali by ste sa na odporúčaný odpor 6,5 (hodnota platná po roku 2020). Postavili ste si dom tak dobre, že je škoda ho zatepľovať. Zateplenie by malo byť výsadou starých stavieb, ktoré nesplňujú požiadavky noriem. Ale ľudia zateplujú aj novostavby, čo mi niekedy ľúto. Ale rozhodnutie je samozrejme na Vás.
Odpovedať
@ada32 to bol teda riadny odhad a vobec nie min. hrubka. A ked tu spominate tu navratnost, viete ju podlozit vypoctom ? Za kolko rokov sa to vrati ?
Odpovedať
@andrej776655 Napísal si: "Pri dnešných parametroch keramických tvaroviek deklarovaných výrobcami dosahuje odpor takejto tehlovej steny okolo 4 Km2/W" Všetci dobre vieme, že ide o laboratórne merania v ideálnych podmienkach a skutočnosť je horšia. "Keby ste volili hrúbku 100 mm, dostali by ste sa na odporúčaný odpor 6,5 (hodnota platná po roku 2020)" Takže v r.2020 Ti nebude vadiť, že po odporovej stránke budeš mimo normy? Staviaš dom na najbližších 6 rokov alebo 60 rokov?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Norma riesi rosny bod v pripade, ze sa zatepluje, tak aby bol mimo muriva. Co ale v pripade, ze je stena homogenna, bez zateplenia? To uz nevadi, ze je rosny bod v murive? Ako dobre asi izoluje vlhke murivo, ked uz ma taky fantasticky difuzny odpor, ze dokaze "dychat" a teda vlhkost v nom si prudi hore, dole? Aka je zivotnost takehoto muriva, oproti zateplenemu murivu, ktore nema problem s rosnym bodom a nemusi odolavat pocas roka min 50° teplotnym rozdielom z vonkajsej strany plasta? @andrej776655 ten človek, ktory sa zaobera en. certifikaciou je ocividny tehlo lobista a okrem toho zastanca teorie dychajucich stien...
Odpovedať
@andrej776655 Vlna má takmer rovnaký dif. odpor ako EPS?! To kde zobrala? Má zlomok z toho, čo napísala. Taktiež EPS má rozpätie 20-40 a nie od 50 nahor...
Odpovedať
@andrej776655 Tak toto by som od odborníka na certifikáciu nečakal. Ale keď sú nektorí schopní vydať na "C"čkový dom certifikát "A" tak sa už prestávam diviť. Veď on by bol asi schopný vydať odporúčanie v certfikáte, ktoré nevyhovuje norme. Taktiež tendenčne vyjadrenie v prospech vaty (aj keď neviem o tom aby mala vata väčší faktor dif. odporu, lebo má okolo 2 a polystyrén má 100 keď je extrudovaný a tým si dom málokto zateplí). A to že má rád tehly, no to by si ako obdorník mohol odpustiť, zvlášť v dobe kedy tehla prestáva byť efektívna z pohľadu tep-tech vlastností. Ešte mi nedá jednu úvahu ohľadom návratností investícií ako sa to všade dookola omieľa a hlavne pri zateplení a zvlášť pri novostavbách kde ten termín už de facto nemá opodstatnenie, keďže sa jedná o novú konštrukciu do ktorej investícia má nenávratnú hodnotu, lebo ju musíme porovnávať s nulou, keďže predtým neexistovala :-) Čo je ale viac zarážajúce, že návratnosť nepočítame pri kúpe novej telky, auta, nábytku a iných nenávratných statkov. Osobne investíciu do zateplenia (alebo všeobecne do zvyšovania úspornosti bývania) vnímam ako prostriedok, ktorý mi v budúcnosti zabezpečí minimalizovať náklady na prevádzku bývania, aby som čo najmenej, ideálne žiadne, peniaze z dôchodku (ak také niečo ešte bude)nemusel míňať na tento účel. Druhá vec je, že každý ušetrený Watt, znižuje investičné náklady na zariadenie ktoré by prípadne v budúcnosti malo pokryť energetické straty objektu. A z tohto hľadiska má význam dotiahnúť parametre bývania do čo najlepších hodnôt, aj keby to bolo za hranicou "návratnosti" z dnešného pohľadu a na dnešné ceny vstupov.
Odpovedať
Ja by som sa priklonil k nazoru Porotherm profi 44TI nezateplovat v ziadnom pripade . . .
Odpovedať
vazeni priatelia nakolko toto forum je zaplavene naslovovzatymi " odbornikmi ktori postavili jeden bungalov alebo v horsom pripade nepostavili nic, len su nadupani informaciami z tabuliek, asi nema vyznam dalej prispievat. urcite nemam zaujem dalej diskutovat kedze pokial ziadam v akejkolvek teme radu k tejto tehle " odbornici teoretici" miznu ako smrad. Nezateplujte 44 tehlu , / zaujimave ze to nepise nikto kto v nej uz zije a plati ucty/ =-) Alebo tu mnohi ponizujte ludi za to ze kupili material ktory sa im zdal najvhodnejsi. Aj to ma prekvapilo v niektorych temach. Cuduj sa svet niektori z nas mmohli kupit aj rozostavany dom ktory uz mal 44 tehlu danu. Preto je nemiestne zhadzovat ludi kvoli volbe materialu ako sa tu casto stava. Toto nie je prva tema ktora riesi zateplovanie 44 . Staci si precitat ostatne temy. Ja som napisala to co som napisala nemam povinnost to obhajovat lebo nejaky ucastnik fora si na mne alebo na niekom inom kto nie je tak agresivny, zacne cez anonymny nick skrabkat ego. Viac do tychto tem neprispievam .
Odpovedať
Profilova fotka
@ada32 ale ja som tu cital niekolko prispevkov ludi co mali hrubu tehlu bez zateplenia a stazovali sa :), ja ale vidm skor chybu v projektantoch a ich odmenach za pouzitie daneho materialu...
Odpovedať
@ada32 @majkoj My máme 44 cm tehlu(žiadnu TI, PI alebo SI). Po 6 rokoch (samozrejme fasáda hotová) sme na to dali 16 cm šedého EPS. Aké ponaučenie? a/ treba chodiť na takéto stránky a pýtať sa b/ netreba dávať na názor dodávateľa (ten náš mal nakúpené kamióny 44 cm tehly a hodil sa mu "blbec", ktorý sa nerozumie) c/ po vyskúšaní 6 ročného bývania v 44 cm tehle môžem jednoznačne prehlásiť, že je to absolútne neporovnateľné z pohľadu komfortu teploty i z pohľadu náplne peňaženky Ja nikoho nepresviedčam, či áno alebo nie. Stačí pero, papier a kalkulačka. A po 3 minútach rátania je záver jednoznačný: ÁNO, ZATEPLIŤ.
Odpovedať
Kamaratovi zomrel brat, kamaratke dcera, vsetci radili musis to alebo ono. Ale iba jeden miesto rady vstal, prisiel a povedal, nerob nic, Ja to urobim za teba, o vydavky sa nestaraj. Prave preto ma analytici a profesori ako blacksr nezaujimaju. Iba hovoria, ruku k dielu nedaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@simplynever to akoze blaksr ma natiahnut monterky rozbit prasiatko a ist niekomu barak prerabat ? :)
Odpovedať
@simplynever Bez ľudí ako je blacksr by si bola v perdeli a nevedela by si nič.
Odpovedať
Pre slecnu radopp. A nic by som nevedel Ani bez teba. Pre majkoj. Monterky Su Dobry napad. Pre oboch. AK budete chori, tak pred operaciou chodte urcite na forum, Tam si zistite ako operovat a celkom 100% to povedzte chirurgovi aby vedel co robit. Isto sa na fore najde nejaky ten black, ktory vsetko vie a bez ktoreho by Bol chirurg v prdeli. Este Raz a pomaly. Blacksk je mozno ok, a mozno ste ok obaja. Mozno nie ste, to je predsa jedno. Tvrdim ale ze sa tu ludia nemaju hned posrat, ked blacksk nieco povie. Je dost ludi, ktori to vedia tiez, a nepoucuju tu stylom AK to urobis za svoje peniaze inak ako hovorim Ja, si blb. Ano vadi mi nadradenost, namysleny prejav a odsudzovanie vsetkeho, co nie je servilne nazorom ako blacksk.
Odpovedať
Profilova fotka
@simplynever je to strasna ironia no ked som isiel na operaciu tak som si naozaj najskor pozhanal vsetky dostupne informacie aj s videom z danej operacie a vyplatilo sa. Moja mama sa trapi 8 mesiacov o com som ja vravel, ze ma presne to co ja, ale pani doktora bola presvedcena , ze ma pravdu ona. Po tych 8 mesiacoch sme ju donutili ist k druhej doktorke ta ju konecne poslala na CT a cuduj sa svete mal som pravdu :). Toto ale neodporucam ako vseobecny pristup k veci. Pri stavani vsak treba rozlisovat, medzi NAZOROM a FYZIKOU a MATEMATIKOU. Nazory rozne byt mozu a od toho sa tu diskutuje. Fyzika a matematika zostava ale rovnaka. A nezachytil som, zeby sa tu niekto posral z blacksr :)
Odpovedať
@majkoj bez ironie som rad, ze sa ti dari. Ja som tvrdo makal na dome a nakolko zijem medzi lekarmi a stavbarmi blacksr nepotrebujem. Neverim, ze Su ludia hlupi a ze potrebuju k postaveniu domu blacksr. A neverim, ze tak Ty ako ako aj radopp si tlciete hlavu o mur, ze pri vas blacksk nestala. Ked chcem topanky, kupim si ale Ja chcem a nie ako chce blacksk na fore o topankach. Ked neviem ake si mam kupit, poradim sa s penazenkou. Vies, mne radia, aby som si kupil BMW, Ja I'm na to, potrebujem van. Nie BMW je lepsie, deti das aj Tam, potrebujes mat istotu c zatackach. Ked argumenrujem, ze nechcem BMW, lebo ked pojdem rychlo sa mi deti dogrcaju, povedia, ze Ja vlastne neviem ocenit Dobry pretekarsky podvozok a nechapem, ze kvoli bezpecnosti pri rezeni zakrut je proste nutne zaplatit o 25 papierov viac za BMW. A toto forum je presne take iste egoisticke. Preto budem obhajovat riesenia beznych ludi a nie tu pritomnej vedeckej komunity
Odpovedať
http://www.zatepleni-fasad.eu/vse-o-z... @andrej776655
Odpovedať
@simplynever ,blacksr je jedna z mála báb, ktorá sa v stabebníctve vyzná a aspoň poradí úplne zdarma, je to len na tebe či preto padneš na zadok,alebo si z toho niečo zoberieš,veď ona ti nič neprikazuje,ak máš okolo seba kopu dobrých stavbárov ,potom je pre teba toto forum zbytočné, nakoniec aj tak všetko platíš sám pre čo sa rozhodneš
Odpovedať
Profilova fotka
@simplynever neviem o co ti presne ide, ja som blacksr nevidel niekoho urazat alebo sa niekomu vysmievat. Nie blacksr som k postaveniu domu nepotreboval. Ale toto je forum a ked sa niekto nieco spyta povazujem za normalne mu odpovedat. Kazdy si musi potom urobit zaver sam. A kazdy ma pravo ten zaver povazovat za zly :) Tvoj priklad je scestny. Pretoze vacsinou sa tu debata strhne uplne opacnym prikladom. Niekto navrhuje dom z 50cm tehly lebo dycha (BMW v zakrutach) a argumentuje sa proti, ze 30 mur a EPS k tomu je lacnejsie a ma lepsie parametre (povedzme slavna Octavia RS :) ). Osobne by som BMW nekupoval, vzdy trpim ked musim v nom lezat :), ja mam radsej auto kde sa sedi :P
Odpovedať
@duzu pozri si jej blog, kde ukazuje z coho si robila rury pre rekuperacku a vyhladaj si jej odporucania na tomto fore z coho tie rury a ake tie rury maju byt. Nech je to priklad, povedzme jeden priklad, nakolko nechcem byt ironicky, nenapisem, ze jeden z mnohych. Preco radi sebe inak ako zvysku? Ja uprimne verim, ze je sikovna a je bez debaty obdivuhodny cas, ktory tu venuje pomoci, ale za vlastnym slovom si nestoji. Ak chces a zda sa, ze ano, lebo istym sposobom obdivujes zdarma rady cez forum, mam pre teba navrh: nakolko mam 20 rocne skusenosti v bojovych sportoch ako trener, sportovec, budem ti davat zadarmo rady. Ty cez ne ziskas prehlad v boji, nadobudnes istotu. Chapes, ze viest a formovat niekoho cez net je blbost?
Odpovedať
@simplynever no ty si tak sformovaný ,že už niet pomoci
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?