Zateplenie keramického stropu

Dobrý večer, chcel by som zateplit strop z vnutornej strany. Jedná sa o asi 25 ročný dom, má keramický strop a myslím že je aj dutý, plochá strecha (klasické štvorce bez strechy ako sa niekedy stavali) a z vonkajšej strany by to malo byt zateplené + mala by tam byt aj škvára. Chcem sa spýtat čo je v tomto prípade najlepšie? Uvažoval som že spravým sadrokartonový strop a na to naukladám sklenú vatu 100 mm (má sa tam nechávat aj nejaká vzduchová medzera?). Len neviem či to je dobrý nápad ked nemám dom z vonku zateplený čo je tiež niekedy v pláne a na niektorých miestach mi plesnivejú rohy (chcel som to riešit tak že to zoškrábem a dám na postihnuté miesta sanačnú omietku). Má to zmysel? ČO by bolo najlepšie? Dík za radu.
Odpovedať
1
2
@dodik6527 neodporucam to, ak chces dodatocne zateplovat plochu strechu, tak z exterieru, nie je to nic nezname a urcite to bude lepsie ako z interieru, Ak sa planuje zateplovat cely dom, spojil by som navrh strechy s navrhom stien aby to spolu ,,ladilo,, Co sa tyka plesni, jasne treba ich odstranit, ale tymto uvedenym sposobom neodstranujes pricinu, treba investovat peniaze do priciny vzniky plesni.
Odpovedať
@dodik6527 Najlepšie je dať vlnu zhora: najlacnejšie, rýchle. A napojiť ju na fasádnu izoláciu, tak, aby sa vytvorila súvislá tepelnoizolačná obálka. Na strop 30-40 cm vlny, na steny cca 20 cm EPS. Podbitie otvoriť, pokiaľ je, a zatepliť aj v podbití až nahor po vlnu. Ak by ste to riešili vlnou v SDK podhľade, treba dať parozábranu: vrstvy zospodu: SDK - parozábrana - vlna - pôvodný strop. Vzduchová medzera sa necháva medzi SDK a fóliou len vtedy, ak je fólia hliníková - aby mohlo prichádzať k odrazu. Bez medzery odrazivosť nefunguje.
Odpovedať
Dik za názor, ja strechu už neplanujem zateplovat, planujem zateplit len obvodové múry domu. A tie stropy z vnutra. Príčina plesní? No to by aj mna zaujímalo ak mám pravdu povedat, ale da sa povedat že to začalo ked sme dali plastové okná......je nejaký materiál alebo niečo čím by sa to dalo odstránit uplne? Dík.
Odpovedať
@dodik6527 Zateplením sa to odstráni. Máte studené povrchy stien, rohov - to je príčina plesne. Keď sa vymenili okná za tesnejšie, obmedzila sa výmena vzduchu - dovtedy "vetrali" netesné okná. Zateplenie stropu znútra: neodstráni sa tepelný most v obvodových rohoch, lebo nespojíte túto vlnu s fasádnou izoláciou.
Odpovedať
@dodik6527 Na povale nemôže byť vlna položená?
Odpovedať
Povala nie je, jedná sa o klasickú plochú strechu.....(lepenkovú, alebo ako to napísat). Ja som chcel najskor len znížit stropy aby sa nevykurovala taka velká plocha ale potom ma napadlo že prečo tam hned nedat aj sklenu vatu. Takže je možné spravit sadrokartonové stropy aj zo sklenou vatou ked budem zateplovat obvodové mury? Ublíži či neublíži to teda? Ked sa z vonku zateplí tak by to malo prestat plesniviet, rosný bod to posunie von nie? A potom može byt strop zateplený aj z vnutra či nie? Ja som s toho už ..... :-)
Odpovedať
@dodik6527 Jaj, prehliadla som PLOCHÚ strechu. Áno, môžete zatepliť znútra, ale dajte viac než 10 cm, nech je to poriadne. Ak teda máte rezervu výškovú. Stropu to jednoznačne prospeje. Prečo preferujem zvonku, je to kvôli kompaktnému spojeniu s fasádnou izoláciou. Ak sa dá. Ak sa nedá, tepelný most v rohoch ostane, aj nad priečkami. Hlavne aby parozábrana bola dobre spravená. Zateplenie fasády: podľa toho, akou hrúbkou sa zateplí. Ak sa zateplí stena napr. 5 cm EPS, stáva sa, že rosný bod sa neposunie von... stáva sa dokonca, že dovtedy suchá stena začne vlhnúť... je to preto, že teplota vnútorného povrchu sa zvýšila len nepatrne, ale stala sa ešte jedna vec: použitím EPS sa stene zhoršil prestup vodnej pary. Síce len o cca 3%, ale aj to môže zavážiť. Najlepšie je, aby povrchová teplota steny bola po zateplení okolo 19°C, čiže podobná izbovej teplote. Na kondenzáciu by ste museli mať RV v dome hroooozne vysokú. Takže ak poriadne zateplíte aj steny aj strop + poriadna utesnená parozábrana, pomôže to výrazne. S tým, že tepelné mosty tam budú, ale nebudú sa správať "chorobne", pretože aj v týchto miestach sa teplota zvýši.
Odpovedať
Ok, takže si to zrekapitulujme, stropy môžem kludne zateplit z vnutra, pokial možno dat čo najširšiu sklenu vatu. Ak budem zateplovat zvonku tak pod 10 cm polystyren nepojdem. (možno 12cm) Chcem sa spýtat už len či môže byt pri zateplený stropov z vnutra nad sklenou vatou nejaká vzduchová medzera alebo je potrebne to dat až na doraz na strop? Ako sa pri tom robí parozábrana? Máte na mysli dobre osadit a zatesnit sadrokarton?
Odpovedať
@dodik6527 Je zbytočné nechávať nad vlnou medzeru. Treba ju vyplniť izoláciou, nech má zmysel. Parozábrana je fólia - treba ju poriadne prelepiť aj prilepiť po obvode ku stenám. 12 cm EPS má R = 3 m2K/W. Súčasná stena - ťažko povedať, závisí od materiálu a jeho hrúbky. Dom po revitalizácii, ale vyriešený nie na 100%. Viac sa nedá dať kvôli oknám? Neosadili ste ich na vonkajší okraj steny?
Odpovedať
Okná su zhruba v strede steny. Robila to nejaká firma, pred tým sme mali tak isto staré drevenné okná. Stena má momentálne najakých 32 cm a je z blokov. Takže čo sa týka toho stropu, najskor sklená vata, potom parozábrana (asi nad sadrokartonovu konštrukciu, inak by to asi nemalo význam) a potom sadrokarton. No o viac ako 15cm to nechcem znižovat, a ani by sa to nedalo kvoli oknám ako píšete.
Odpovedať
@dodik6527 Osadenie okien som spomínala kvôli hrúbke fasádneho EPS. 12 cm je málo na dnešnú dobu, ceny plynu... ale ak kúrite aj drevom, tak ok. Strop - ok, aspoň tých 15 cm teda.
Odpovedať
Profilova fotka
Urobte tak ,ako vám pradí blacksr.Tie domy čo máte vy sa stavali v 70tich rokoch,vtedy na tých najstarších nezateplovali betonove vence (dával sa heraklit) .Postupom času došli na omyl a začali tam dávať aspoň 2 cm heraklitu.Preto v každom takomto dome po výmene starých netesných okien stúpne vzdušná vlhkosť v interiéri natoľko, že sa začne zrážať v miestach kde sú vence vodná para.tzv tepelný most.Na 100% istotu sa to odtrániť len zateplením fasády.Trochu ,ale len veľmi málo pomôže sanačná omietka.Ak už sanačnú omietku tak komplet jadrovú + štukovú .Odporúčam Baumit L-putz,to je hrubá jadrová, štuk baumit sanova.Preto lebo je to perlitová omietka má zároveň aj aké také tepelnoizolačné vlastnosti.Plesne sa z veľkej časti zbavíte aj tak ,že umyjete (špongiou )maľovku z postihnutých miest najlepšie až do omietky .Na vápennej omietke sa pleseň nedrží.Ak máte maľované primalexom tak väčšinou stačí umyť len ten primalex.Nový náter môžete potom urobiť Jupol-om.V žiadnom prípade na očistené miesta nedávajte primalex. Pri montáži SDK veľký pozor na vedenia el káblov.V týchto domoch bývajú presne vo výške zníženia stropov 10-15 cm pod stropom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Zdravím, dík za rady, chcem sa spýtať ešte na jednu vec, ak znížim strop o 15 cm môžem tam natlačiť 20cm sklenú vatu? Nebude to robiť problém? :-)
Odpovedať
@dodik6527 Treba dať 15 cm. Ak vlnu stlačíte, môžete zhoršiť jej tepelnoizolačné vlastnosti.
Odpovedať
@blacksr Ahoj. To byl superhyperultramegagigamaxi vynález. Vzal bych 50 cm EPS, přejel parním válcem, komprimoval na 2 cm a nalepil to na stěnu. :-p :-p :-p :-p :-p A kdybych to přejel několikrát tam a zpátky, tak by se to dalo aplikovat jako fólie a jednoduše by se to šouplo místo parozábrany za sádroš. A když by se to dělalo pečlivě, tak skončit u tloušťky 12,5 mm a pak by to byl systém tři v jednom, čili místo sádroše, místo parozábrany a místo teplené izolace. A to by byla bomba do podlah. Skončily by dohady, jesti 15 nebo 20, nebo 30 , nebo 40 cm. Všude by se dalo 12,5 mm. A všichni by měli pasivní domy. Akorát by to muselo mít nějakou přijatelnou cenu. Já pro rozjezd navrhuji 1 Euro/m2/12,5mm, To by šlo, že. :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D Ahoj Laďa
Odpovedať
A čo hovoríte na Ytong multiplor? Že je to nejaká zateplovacia tvárnica s ktorou sa zatepluje dom z vnútra. Aký je váš názor na to? Môže to fungovať?
Odpovedať
@dodik6527 http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/p... - krátka správa z 5. februára. Fungovať to samozrejme bude. Ale slabšie, než "ozajstná" izolácia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@blacksr ahoj, kedy je potrebne davat parozabranu a kedy nie? citala som na ms kadeco prispevky sa roznia :-p my budeme mat medzi pivnicou a 1NP keramicky strop, medzi 1NP a 2NP keramicky strop a medzi 2NP a strechou budeme mat sadrokarton..
Odpovedať
@fan4 Vtedy, ak by mohlo prísť k rosnému bodu a vtedy, ak by sa nedala inak zaručiť vzduchotesnosť. Alebo kombinácia oboch. Najlepšie pod poter dať. Medzi dvomi vykurovanými podlažiami netreba. Dokonca ani medzi prízemím a pivnicou nie je vyslovene nutná - pivnica býva vetraná. Taktiež samotná skladba, kde betón je na teplej strane a keram. črep na studenej - skladba OK. Betón totiž bráni pare asi ako EPS alebo drevo. Keram. črep je difúzne otvorenejší. Vyslovene je nutná v SDK konštrukcii - najmä kvôli vzduchovej tesnosti.
Odpovedať
@blacksr ok, dik...takze ak som spravne pochopila, staci nam dat parozabranu pod strechu?
Odpovedať
@fan4 áno
Odpovedať
@fan4 Taktiež predpokladám, že podlaha prízemia bude mať tep. izoláciu - tá zabraňuje kondenzácii v tejto konštrukcii najviac. Včera či kedy som tu zahliadla problém nezatepleného pivničného stropu. Na podlahe mokrôôôô... :-|
Odpovedať
@blacksr ano zateplime aj strop v pivnici
Odpovedať
Dobrý deň. Potreboval by som poradiť ohľadom zateplenia keramického stropu staršieho rodinného domu zo 70-tych rokov – kocka s valbovou strechou (nezateplená, plechová). Jeho štruktúra je (v smere z vnútornej strany) je omietka, hurdisky, škvara – 10cm, betónový poter 5 cm. Na pôjde sušíme prádlo, takže potrebujem aby bol pochôdzny. Uvažujem o zateplení EPS 70 v hrúbke 2 x 10 (15 ?) cm , alebo vlnou 2 x 15 cm (do roštov) . Pre zabezpečenie pochôdznosti dať navrch OSB dosky a na ne staré lino. Neviem či je nutné dávať v oboch variantách parozábranu, alebo ju vôbec netreba ? Tiež by ma zaujímalo či sú potrebné OSB dosky v prípade EPS a nestačilo by položiť na polystyrén len to lino? S polystyrénom váham aj kvôli tomu, že v lete býva na pôjde dosť teplo a hovorí sa o jeho vyparovaní . Ďakujem
Odpovedať
@stt Ahoj, na EPS 70 zabudni, to je fasadny, nepochodzny. Ak polystyren tak aspon EPS 100, v 2 vrstvach, plus tretia - spadove kliny. Na to separacna geotextilia a folia - PVC (fatrafol), TPO, alebo nesmrtelnu gumu EPDM. Ale osobne mi je sympatickejsia vlna na strop, ako polystyren. Existuje aj pochodzna, ale to je drahsie, jak Miklosova platina :-D Cize pekne do rostu, nad vlnou prevetravana medzera a pochodzna OSB doska. Parozabranu davat na poter pod izolaciu.
Odpovedať
@matorado Nerozumiem tym spadovym klinom, pozeral som na webe a tam som sa docital ze su na vyspadovanie rovnej strechy. Aky ucel by mali v tomto pripade? Co sa tyka prevetravanej medzery, stacil by 1 cm ?
Odpovedať
@stt HOP :-D :-D :-D Ja som cital, ze "kocka" a to mi stacilo ;-) Nielen, ze nepotrebujete spadove kliny, ale ani vsetky tie folie, co som nenoval :-D Ani prevetravanu medzeru.. Proste vlna do rostu, na tom plne debnebie - nieco s perodrazkou, alebo OSB.
Odpovedať
@matorado Ale ta parozabrana pod vlnu si plati :-) ?
Odpovedať
@stt Iste ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?