Zateplenie hotových základov

Ahojte, chcel by som vás poprosiť o radu, ako najlepšie zatepliť už hotové základy (viem, dalo sa to poriešiť elegantnejšie v skoršej fáze výstavby, ale...). Základové pásy máme momentálne takmer až po aktuálnu výšku terénu (tento budeme po obvode domu navyšovať). Prvý rad tehál je vo výške cca 26 cm nad tým pásom. Táto výška je rôzna po obvode stavby. Miestami je 20 cm, na väčšine, hlavne od severnej strany je to okolo tých 25-32cm. Vnútorné podlahy plánujeme zatepliť 16cm sivým polystyrénom plus poter... takže skoro celý prvý rad tehál bude tvoriť podlahu. Moja otázka znie, ako by ste na mojom mieste riešili tie základy? Ako poriešiť zateplenie základových pásov (ak vôbec), koľko by ste dali na tú základovú dosku a do akej výšky zhruba potiahnuť sokel? Na fasádu plánujeme dať 20 cm bieleho polystyrénu.
Odpovedať
Som zabudol doplniť, že stavba je v Nových Zámkoch, takže v dosť teplej časti Slovenska.
Odpovedať
Aku vysoku planujete soklovu cast? Pri spomenutych hrubkach by na to zateplenie stacila hrubka 12-14cm, perimeter dosky maju rozmer 60x125cm, takze by ste tam mali sokel cca 35cm vysoky. Dolezity je detail hydroizolacie, ktora by mala byt vytiahnuta kusok nad sokel, doporucujem tekutu lepenku, su aj jednozlozkove cenovo vyhodne riesenia. BTW nemate realizacny projekt s detailom zateplenia?
Odpovedať
Sokel uvažujeme niekde na hranici prvého radu tehál, teda povedzme 25 cm nad HI. Jasné, túto časť bude treba ešte izolovať. Išlo mi skôr o to, že ako poriešiť tepelnú izoláciu smerom dole. Či bude postačujúce, ak dáme izoláciu iba na bočnú stranu základovej dosky (a toho prvého radu tehál). Spodok izolácie v podstate položený na základových pásoch.
Odpovedať
Ide mi o to, že vykurovať budeme elektricky podlahovo. Základy sme nezaizolovali už pri ich zakladaní, tak sa to snažím teraz doriešiť podľa možností čo najlepšie
Odpovedať
Videl som zaujimave riesenie od popredneho slovenskeho projektanta a propagatora pasivnych domov, ktory nezateploval pasy horizontalne, ale vertikalne, teda vyzeralo to cca tak, ze by ste poukladali izolacne dosky na pretrcajuci kusok zakladoveho pasu, to riesenie sa vola izolacne kridlo. http://www.asb.sk/stavebnictvo/staveb...
Odpovedať
možno by mohla poradiť Jarka @blacksr
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?