Zateplenie fasády 38cm tehla + 3cm polystyrén

Rád by som vypočul znalých ako zatepliť. Jedna sa o poschodovy rodinny dom z roku 1998. Vonkajšie múry dierkova tehla 38cm +3cm poliš+silikat omietka.Otázka nie je len koľko cm šedeho polišu,ale aj či to dať na súčastnu omietku alebo odstraniť pôvodne zateplenie s omietkou.Samozrejme by som menil aj okná za trojsklá a dal ich na kraj múra. Dakujem za každú radu :-)
Odpovedať
@brdko Mozes davat zateplenie na staru omietku nemusis staru obuchavat a davat dole ale ak mas niekde vydute miesta tak ti daj dole a uz len polystyren a aku hrubku to zalezi uz len na tebe ale 3cm sa my zda malo.
Odpovedať
Profilova fotka
@brdko ak už človek ide investovať toľko peňazí treba to spraviť poriadne....lepiť to jedno cez druhé ak je pravdepodobné že to prvé ani nie je poriadne spravené....obyčajne sa lepilo "na buchty" čo nie je správne....osobne by som si to radšej sám strhol. Hrúbka sa ponúka 12cm aby z toho bola cca 50cm stena. Ak dávate okná tiež nové tak sa dá dať i trochu viac tak aby bolo okno v strede....to už je trochu aj o vkuse a veľkosti okien... Hlavne dotiahnuť detaily... lepenie podľa možnosti čo najtesnejšie k múru...ak vôbec kotviť tak správne....presahy EPS cez okná....pásky na okná atď... V rozhodnutiach ako zatepliť treba prihliadať aj na ostatné zateplenie....ak je v streche 10cm tak stena už to extrémnou hrúbkou nevytrhne....
Odpovedať
@eagleowl skus vysvetlit preco 12cm a nie napr 18? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@quakdafak ako si si všimol napísal som: "sa ponúka 12cm aby z toho bola cca 50cm stena. Ak dávate okná tiež nové tak sa dá dať i trochu viac tak aby bolo okno v strede"...ak mu to neprekáža môže dať aj 18cm ale bežný múr taký hrubý nieje...zmenšuje to okná..nevyzerá to bohvie ako buď z vnútra alebo z vonku....ak nemá dobre zateplenú strechu je to zbytočné.... Stačí?
Odpovedať
pôvodný zateplovak je robený na buchty a okraje..... nevykazuje žiadne defekty, je rovný...to k tomu ako je to spravené.Čo sa týka vlastností ostatných konštrukcií, v podkroví je 23cm vlny, šikminy neviem posilniť,ale strop ,tam by sa dalo este priložiť vlna.... Ináč asi tak 52 cm stena je tak ... tak na hranici estetiky .. :-)
Odpovedať
Tu je tolko odborníkov na tejto stranke ktorí ti z fleku vypočitajú hrúbku zateplenia,jeho kotvenie a všetko okolo že mi to je už smiešne😂😂.Hĺbka základovej škáry,drenáže,preklad.Za chvílku statici a projektanti nebudú mať čo žrať.
Odpovedať
@eagleowl a z akeho dôvodu by mala mať stena 50 cm? @brdko hrúbka steny s estetikou nemá nič spoločné, ja som pred 15 rokmi zateploval 50cm steny čo vo výsledku mali 68-72 cm okná približne v strede a neverím, že niekoho pri pohľade z ulice na dom napadne riešiť aké sú hrubé steny a z vnútra pri pohľade z okna to tiež nikto nerieši (lebo nie je čo). Na hrúbke izolantu nešetri, aj keď to nechceš dávať prerátať pod 15-20cm (alebo adekvátny tep. odpor) by som ja osobne nešiel za žiadnyx okolností. keď nebudeš zhadzovať starý zateplovák, tak nový prekotvi až na murivo a dal by som si navrhnúť intenzívnejšie kotvenie oproti štandardu, lebo môže sa stať že tie kotvy budú miestami to jediné na čom ta fasáda bude držať.
Odpovedať
@petka456 asi si si to zle prečítala, on tam už má zateplenie s 3cm pol. :-)
Odpovedať
@brdko už som raz robil zateplenie na už hotovú fasádu....ale iba bungalov. Bol tam 5cm polystyrén. Kotvil som to nahusto s vyfrezovanim a zatkami. Neviem či by som sa odvážil urobiť tak aj poschodový (myslím sebe), ak by ma zavolali a zaplatili zato, a prebrali zodpovednosť ...tak áno) . Cena za lešenie , demontáž polystyrénu, kontajner je €+ . V podstate ak je urobený spodok dobre,a aj vrch sa urobí, môže to byť v konečnom dôsledku lepšie a kvalitnejšie ako na inom dome "rýchle a lacné" zateplenie.
Odpovedať
neviem posudit stav hotovej izolacie, nevieme ako to je lepene a ci ked sa na to zavesi 20 cm noveho polystyrenu ci sa to neodlepi... ja by som mala obavy a bola by som pokojnejsia keby sa to strhlo a urobilo na novo... treba si pozriet normy, tepelny kdpor obvodovych plastov, a podla toho stanovit hrubku izolacie, orientacne sem davam tabulku kdeje uvedena odporucana hrubka izolacie, ale povazujem to za orientacne pretoze tam nie su zohladnene ostatne vrstvy obvodoveho plasta... dabulka s tepelnym odporom je smerodatna, kazdy vyrobca uvadza tepelnoizolacne parametre materialu, treba si to vypocitat ;)
Odpovedať
https://www.asb.sk/stavebnictvo/zatep...
Odpovedať
Profilova fotka
bohužiaľ odborné časopisy väčšinou slúžia na reklamu a tá nikdy nie je objektívna. Výpočet hotovej steny je zložitejší, odstraňovanie existujúcich vrstiev je neproduktívne, a to, že údaje sú komerčného charakteru potvrdzuje údaj požitej hrúbky, rozdiel medzi prvým a posledným riadkom vpravo je 20%, pritom materiály majú zhodnú charakteristiku, len sú od rôznych výrobcov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
My máme tehlu 38ku a dávali sme 16cm polystyrén biely, v streche mame 40cm a podlahe 16cm. Takto nám to navrhol projektant v r. 2017. Čo hovoríte na takéto zateplenie?
Odpovedať
@tominohorvath veru mas pravdu ja som si myslela ze chce davat 3cm a preto sa my to zdalo malo lebo aj ja som prerabala starsi dom a ties som omietku nedavala dole ale som zateplila 12cm sedy pol.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ pôvodná vrstva nevykazuje chyby tak by som to nestŕhal.Pôvodnú vrstvu zateplenia je dobré prekotviť znova.Novú vrstvu zateplenia kotviť min 10 ks kotiev do m2. Veľké plochy sú viac namáhané vetrom a celkovo počasím ako menšie . Treba to zvážiť a podľa toho postupovať.
Odpovedať
@gurags podla hrubok to mate zateplene nad cielove hodnoty z tabulky vyssie, takze mozete pokojne spavat. Na papieri to mate ok :-)
Odpovedať
to na tej silikátovej omietke tak slabo drží? asi by to chcelo trhovú škúška na penové lepidlo ... ;-)
Odpovedať
@tominohorvath možem sa ťa spytať v čom je riziko davať polyš na existujuce zateplenie pri dostatočnom kotvení ? nerozumiem ako si myslel ten strach z prebratia zodpovednosti :-)
Odpovedať
@gurags co hovoria realne cisla? sledujete si ich?
Odpovedať
@maxogo my ešte nebyvame, zatiaľ nesledujem, hoci sa v dome už kúri. Máme tarifu dd5 od SSE, elektrické vodné kúrenie, prípravu na plyn, ktorý žiaľ nieje na ulici. Je asi 80metrov od nás. Máme aj komín a kúpené krbové kachle na prekurenie. V marci asi začneme bývať, tak začnem sledovať spotrebu.
Odpovedať
@brdko riziko je dať na niečo záruku 3roky, keď neviem ako je urobená spodná vrstva. Nové je vždy nové.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@tominohorvath spodná vrstva je OK, poctivo urobená (moja vlastná praca pred 20mi rokmi, na okrajoch a v strede lepené) všetko rovne , len nalepiť další eps na tu silikatovú omietku.... 10 x kotva ? to 180*10*0,40=720 euro... poteš košte... ]-( :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@brdko https://www.praktis.sk/produkt/1147/t... Osobne som s týmito pracoval a boli v pohode...tŕne sa nelámali. Ak sa ti budú zdať dlhé vyber si kratšie a aj cena je oveľa priaznivejšia a sú vhodné aj na dierovanú tehlu. ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Plánujeme zatepliť novostavbu. Obvodové múry sú z 38 CM nebrusenej tehly(seta- teraz Heluz?). Pôvodný majiteľ nepočítal so zateplovanim takže okná nie sú vysunuté k vonkajšiemu okraju. Vonkajšie múry sú bez omietky. Bude postačujúce zateplenie: Sokel - 6cm styrodur Fasáda - 12 cm biely fasadny polystyrén ???? Vykurovanie krbová vložka + kondenzačné kotol.
Odpovedať
@palipb nebuď žid a daj si to prepočítať architektom / firmou čo robí energetické posudky. Lebo musíš vytlačiť rosný bod z muriva. Tak isto musíš splniť nejaký energetický certifikát, kde sú predpísané min. tepelné odpory stien, strechy, podláh a pod...
Odpovedať
Chcel som najskôr skúsiť tu ak má niekto podobné skúsenosti. teoreticky by som si dáke spravil ale neviem nájsť tepelný odpor spomínanej tehly seta-. Otázne či nebrusena Heluz family 38 je +/- rovnaká...
Odpovedať
@palipb heluz family 38 má lambdu 0,2W/m2K, EPS 70F 0,039W/m2K. Asi veľký tepelný odpor medzi Setou a Heluzom nebude... napr. Nebrúsená tehla Leier therm má lambdu 0,164W/m2K. No každopádne ak počítam s lambdou akú má teraz Heluz, tak máš tepelný odpor steny R = 0,38/0,2 + 0,12/0,039 = 1,9 + 3,07 = 4,97 a podľa normy A1 je min. hranica 4,54W/m2K Ak počítaš s lambdou od Leier, tak si na celkovom odpore 5,38W/m2K. To sú hodnoty trochu o držku. Dnes sa domy v A1 stavajú s odporom steny R = 6 a viac. Preto hrubé steny sú prežitok a skôr sa odporúča mať tehlu 30cm a 20cm izolácie ako 38cm a 12cm izolácie. Pretože pri variante tehla 30 + 20cm EPS si na tepelnom odpore min. 6,6 a to je sakra rozdiel v nákladoch na kúrenie... A ešte treba vypočítať kde budeš mať rosný bod a kde by mali byť osadené okná (ako hlboko). Lebo viem že pri 10cm EPS bol rosný bod stále ešte v murive. A mokré múry počas vykurovacej sezóny sú super tepelný most
Odpovedať
Tak som sa dopátral že wienerberger kúpil fabriky na Slovensku ktoré vyrábali setu. Jej ekvivalentom by mala byť tehla porotherm kombi 38 kde je tepelný odpor pri pouziti klasickej malty a vapennej omietky v int. cca 0,150 W. Takže by to malo byť 0.38/0.15 = 2.53 + 3.07(eps) = 5,6 Od 1.1.2016 požiadavka na ultranizkoenerg. budovy bola 4,4. Ak som teda našiel správne hodnoty pri tehle tak ma skôr zaujíma kde bude rosný bod pretože s nákladmi na vykurovanie to nevidim pesimisticky.
Odpovedať
Ak má dieťa reálne podobne vlastnosti ako spomínaný porotherm 38 tak výpočty vyšli takto:
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?