Zateplenie bungalovu zvnútra?

Profilova fotka
ideme stavat bungalov a architekti nam odporucili zateplovat dom zvnutra. vraj v zahranici sa to robi bezne a je to praktickejsie ako zateplovanie zvonku. Zvnutra sa da polystyren a este sadrokarton. mate s tym niekto skusenosti? dakujeme za reakcie.
Odpovedať
1
2
@zato architekti aki?bytovi?a kde v zahranici?
Odpovedať
@zato to museli byť riadni pacienti. nerozumiem tomu prečo by to niekto robil. ak neporiešiš riadne tepelné mosty, cez betóny ti bude mrznúť až na úrovni interiérového polystyrénu, a musí byť aj nebezpečné mať komplet interér obalený s EPS, pretože je riadne horlavý a sadrokartón nie je ohňovzdorný. zimu treba držať vonku mimo múrov.
Odpovedať
No trochu sprostost zateplovat dom zvnutra a o to vacsia ze je to novostavba. Zateplenim zvnutra sa prichadza o dost podstatnui cast kumulacie muriva aj ked je pravda, ze su tam este vnutorne priecky, podlaha a strop ale.... ak sa zatepli len obvodovy plast tak tam budu neskutocne tepelne mosty do podlahy a stropu, zaroven a to by ma asi najviac trapilo, vonkajsia stena bude pravdepodobne dost vela vlhnut pri minusovych teplotach vonku, kedze rosny bod bude v tomto pripade v murive a aby toho nebolo malo tak prakticky na rozhrani vnutornej steny a izolacie kde nema ako byt prebytocna vlhkost odvedena prec a teda z najvacsou pravdepodobnostou to pod tym EPS bude vlhnut a budu sa hojne tvorit plesne..... takze cele je to zle, zle, zle... Tiez by ma zaujimalo kde vo svete sa toto sialene riesenie pouziva? Ved to je na hlavu postavene.
Odpovedať
Profilova fotka
Znami zateplovali byt z vnutra, ale preto ze mali byt v bytovke na na vrchom poschodi a mali tam zimu, kedze bytovka nebola zateplena.
Odpovedať
Tipujem ze anglicanov by to mohlo napadnut, tam maju hajzlove rury po vonku steny. Alebo potom niekde v byvalych ruskych republikach. Kazachstan.
Odpovedať
V podstate súhlas s @ferre1 , čo sa tepelných mostov a tepelnoakumulačnej schopnosti týka. Ďalej: upevňovanie predmetov... :-S Zatepľujú sa najmä staršie budovy, historické. Treba urobiť výpočet rosného bodu. Pokiaľ je stavba z tehly, pri použití SDK a EPS v murive rosný bod nie je, lebo smerom von klesá difúzny odpor. Oveľa citlivejšie treba postupovať pri vnútornom zateplení betónovej stavby - tam vo väčšine prípadov vyhovie len SDK predstena s vlnou a PAROZÁBRANOU. Novostavbu by som zateplila jednoznačne zvonku.
Odpovedať
8-( svokrovci mali skvelý nápad a zateplili ,,strechu,, z vnútra teda z interieru 4cm polystyrenom,po 4 rokoch po exterierovom obvode steny na rozhrani steny a plafonu máme nádherne plesne,aj ked je dom oteplený z vonku, tepelne mosty sú poriadne a následok katastrofálny ani nerátam kolko veci priamo či následkom striekania savom mám zničených ak zateplovať jedine z xy už spomínaných dovodov z exterieru
Odpovedať
@sofiapal Je to betónový strop? A bejaké betónové vence v tých miestach? Alebo prečo to tak asi je? Ďakujem...
Odpovedať
@blacksr ano,ale pozor dom mojich svokrovcov je priklad na všetko-,,ako to nerobiť,,ide o betonový strop cca 10cm nad tým je prázdny klesajúci priestor od 1m po 20 cm,potom hranoly a na tom plech,z interieru 4cm polystyren plafon,fasada 4cm polystyren,atika nezateplená,rovnako zle riešene komplet zateplenie-štýlom ,,stačí iba severná strana,,,dom čaká na kompletné opätovné zateplenie,ale to nevyrieši problem,dom má veľmi zle zaizolovanu zakladnu dosku-nič alebo 2cm,súčasťou domu je garáž a kotolna-chladničky v dome,ostenia nafigu,okná plastove 2 skla,ide o to,že oteplenie neprilieha na 100percent k stenám,stači medzierka 0,5mm aj zatretá farbou, na plesne bude stačiť vždy-pokiaľ nebude riadene vetranie,atika nie je oteplená z exterieru a aj keby bola nič to nie je platne-treba ju otepliť aj pod strechou-skrátka tento sposob zateplenia prináša veľmi veľa úskalí.ktore sa dajú ľahšie zvládnuť práve zateplenim zvonka,nehovoriac o tom,že dom potrebuje mať dostatok akumulačných plôch,počas výluk alebo práve koli nárazovemu vetraniu,skrátka zatepleniu z interieru neverim,škáry sa možu vytvoriť časom,či už sadanim stavby alebo starnutim materialu a o sdk na stenách sa nevyjadrujem-jednoducho to praská a treba to plátovať dvojmo
Odpovedať
Tu http://stavebnik.bloguje.sk/ najdete blog o stavbe domu so zateplenim z vnutra. Najdite si datum 12.05.2009. Ten clovek sa teraz s firmou co mu to staval sudi, pretoze aj ked mali najviac "skusenosti" s touto tenchonlogiu, tak mu to netesni, ale odflakli mu tam aj plno inych veci. Tiez sa na to nechal nahovorit architektom, a teraz lutuje. Zateplovat jednoznacne zvonku, ak to nie je dreveny skelet vyplneny izolaciou. Koniny ako Heluz (haluz) Family 50 a Ytong Lambda - na to zabudnite, pouzite dostatovne nosnu tehlu - 30 cm (vacsinou to statika dovoli) a dajte na to 20 cm polysu. (20 cm sedeho polystyrenu ma R cca 6.5, takze vo vysledku budete v pohode na cca R=8.5 a viac... )
Odpovedať
Jedine kde by sa dalo ako tak akceptovat zateplenie AJ z vnutra (to AJ znamena, ze musi byt hlavne z vonku) by pripadalo do uvahy pri betonovej obvodovej stene ktora by bola zateplena zvnutra napriklad 3-5cm EPS. Zvonku kludne aj 20-30cm pricom hrubka betonovej steny 15-20cm co pri zelezobetonovej konstrukcii vyrazne prekonava bezne tehlove domy pricom stale je vysledna hrubka stien cca. 50cm ale tepelny odpor vyrazne vyssi ako pri beznej sendvicovej stene zateplenej zvonka.... v podstate nieco ako maxplus
Odpovedať
@ferre1 : tak to uz mas Velox - v hrubke 42 mas zvnutra 3.5 dosku 15 cm bebotnove moniliticke jadro 20 cm sedy polys a 3.5 doska . Ak by si na to este dal 8 cm polysu tak s omietkami mas R skoro 10 a hrubku 50 cm + omietky Davat z vnuitra 3 - 5 cm EPS by bola blbost ... alebo este na to sadros? inak nic nezavesis na stenu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ferre1 ..napr. francúzsko
Odpovedať
@mr79 Toho pána okašľali zrejme aj vo výpočtovej fáze. Mal to byť pasívny dom, ale dávali mu na steny len 18 cm izolácie. Ktovie, koľko do stropu + ostatné veci. Každopádne to, čo popisuje (prečítala som celý blog), je na zaplakanie a hnev. A ktovie, či to aj nejako potom doriešil k svojej spokojnosti... :-(
Odpovedať
@blacksr - no je to moj kolega - naposledy o tom nechcel velmi rozpravat (stretavame sa malo, kedze racujeme z domu), ale ked s nim budem, tak sa popytam :)
Odpovedať
Vnútorné zateplenie riešia na tejto stránke: http://www.laden.sk/
Odpovedať
@bluejoz mozno som moc konzervativny ale mne zateplenie pripada ako riesenie nevhodne pre nase podmienky. Murivo je v podstate cele premrznute (vzhladom na pomerne hrubu vrstvu izolacie zvnutra), vznikaju tepelne mosty podlahou, stropom a taktiez aj prieckami. Za dalsie je potrebne mat dostatocne zaizolovane aj priecky, cim sa ale straca vyhoda jednoduchosti a paradoxne toho treba zateplit viacej ako klasika pri vonkajsej obalke domu. Strechu a podlahu treba zateplit tak ci tak rovnako. Vyhoda toho komplet skrupinoveho vnutorneho zateplenia je akurat v tom, ze treba minimum energie na rozkurenie miestnosti ale na druhu stranu aj velmi rychlo vychladne a v podstate teplota doslova kopiruje hystereziu kurenia. Taktiez moze nastavat problem ak sa napriklad v takomto dome pouzije krb, to bude doslova brutalne prekurene. Dokonca si myslim, ze uplne postacuje ak sa v jednej miestnosti stretne po dlhsiu dobu viacej ludi a nastane prekurenie miestnosti s nutnym ochladzovanim (ci uz vetranim alebo klimatizaciou)...toto su pre mna najvaznejsie dovody preco volim klasicke zateplenie vonkajsej obalky domu aj z dovodu vyuzitia akumulacnej schopnosti muriva. Samozrejme su aj ine vyhody a nevyhody ale toto beriem ako menejdolezite... napriklad zavesenie predmetov na stenu (kuchynska linka a pod), v izolacii sa daju tahat rozvody teda netreba sekat do muriva a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem vsetkym za reakcie
Odpovedať
@mr79 vďaka, budem rada a aj - budeme radi
Odpovedať
Profilova fotka
@zato Tak to býva keď vo veciach technických radí architekt ktorý sa nerozumie fyzike, prečíta si článok v zahraničnom časopise a hneď je odborníkom na najnovšie technológie :-) fandím mu a držím palce v ďalšej praxi
Odpovedať
http://forum.tzb-info.cz/101611-vnitr...
Odpovedať
Moj byvaly kolega byva vo Francuzsku a uplne bezne sa tam stavaju novostavby z betonovych tvarnic a zatepluje sa zvnutra mineralnou vlnou. Teraz stavia dom presne takymto postupom a nikto sa tomu necuduje..Snad nie su ti frantici uplne padnuti na hlavu ked tak stavaju ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@eloisse nie sú, len sú tam iné podmienky. Asi ako keby sme povedali, že v Egypte nezateplujú vôbec. Zima takého charakteru je tam len v podhorí Ǎlp, inde celú zimu prší, to by som u nás ani nekúril.
Odpovedať
FR je velka krajina a konkretne tam kde stavia kolega su take podmienky ako napriklad pri Bratislave
Odpovedať
Profilova fotka
@eloisse súhlasím , SR je ozaj menšie a stavať pri Blave, znamená dimenzovať na -12, to je už na Kysuciach nemysliteľné.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Zateplenie z vnutra je logicke a spravnejsie ako z vonku. Izolacia je na to aby ste minimalizovali straty a vykurovanie murov je strata. Ano, ak zateplite zvonku v dome si vytvorite akumulacnu kapacitu v muroch, ale predstavte si ze by ste tu kapacitu nepotrebovali tak nemusite zbytocne tlacit teplo. V zime ak dojdete z prace zvnutra izolovany dom vykurite za 15 minut, jednoznacne nizsia spotreba tepla. ALE je potrebne aby vnutorne priecky a ostatne tepelne mosty boli odizolovane od obvodovej konstrukcie. Takze riesenie je asi take ze vnutorne priecky by ste mali na baze drevenej konstrukcie. Polystyren do intrieru by som sa bal dat, lebo fasadny EPS ma rozne chemicke latky, ktore sa postupne uvolnuju. Fakt ze zateplenie z vnutra je praktickejsie je dokazom pouzivania na zapade. Predstavte si montovany dom cca 40 cm min. vlna v prieckach ale miesto stlpikovej konstrukcie medzi izolaciou by ste mali betonovy mur na vonkajsej strane izolacie. A Dalsie velke + je ze vo vnutornej izolacii mozte viest vsetky mozne rozvody (el. energie, vody, odpad, vzduchotechniku) a v pripade poruchy ci nutnosti opravy vyrezete sadrokarton, opravite, zacelite + rychla cista oprava bez buracich prac. Urcite vnutorna izolacia by nemala mat 5-10 cm aj tu plati ak chcete ist do nizkej spotreby 20cm a viac. Takze tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ahoj ten článok má viac ako 6 rokov.je max.neaktuálne ;-(
Odpovedať
@matko101112 Niektoré úvahy v platnosti ostávajú. Časť diskusie je spred pol roka. A stále je to o tom istom.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr je to ako kupovať staré auto a tvrdiť že je na úrovni nového. inak si to vystihla,je to len úvaha nič odborného.ved on sám tam píše, aby sa mu k téme vyjadrili. k téme sa nevyjadrujem pretože môj názor na zateplenie z vnútra je bl... :-x
Odpovedať
@matko101112 ked je to taka blbost tak daj nejake argumenty...Pokial sa to spravi tak ako ma, tak izolacia z vnutornej strany ma viac vyhod ako izolacia z vonkajsej.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?