Zateplenie a terasa nad predsieňou

Ahojte k domu je prilepená predsienka cca 4x3m, ktorej strecha tvorí terasu na poschodí. Je prístupná cez balkónové dvere. Terasa je pokrytá už značne poškodenou hydroizoláciou. Betón terasy je vyspádovaný. Terasu potrebujem zatepliť a dať nejakú dlažbu. Nikdy nemala zábradlie, vlastne sa nevyužívala. 1. problém: Pod balkónovými dverami mám iba 14cm miesta. To je po spodnú hranu plastového okenného profilu kde ide pripevniť parapeta. Plánujem vytrhať staré plechy od steny domu a okolo atiky terasy a aj starú hliníkovo-asfaltovú hydroizoláciu. Dostať sa až po holý betón. Na betón priamo nalepiť 10cm XPS po celej ploche. Na XPS prilepiť dve vrstvy cetris dosiek ako roznášaciu vrstvu. Na cetris natiahnuť hydroizoláciu -akú? Aby sa už dala priamo lepiť dlažba. Bude táto skladba fungovať? 2. problém: Ako prikotvím zábradlie? Zatiaľ neexistujú žiadne držiaky. Neviem či zábradlie kotviť do venca pod atikou terasy, ale dom sa zateľuje a všade na steny ide 15cm EPS. Ako to správne cez EPS zakotviť? 3. problém: Na akej úrovni vytiahnuť hydroizoláciu z terasy na priľahlú stenu. Tak ako sú pôvodné plechy, ešte na brizolit pod EPS, alebo až na hotové zateplenie EPS+fasáda?
Odpovedať
Ak máš pod terasou obytnú miestnosť potrebuješ parozábrana a k tej 3otazke, tam potrebuješ najmenej 15cm od spodnej hrany toho profilu. A najlepsie by to bolo dať pod zateplenie A s tým zábradlím budeš musieť niečo vymysliet @henry_sk
Odpovedať
Jasné, píšem že pod terasou je predsieň. To je obytný priestor. Parozábrana nie je betónový strop? Plus XPS je tiež parozábrana, navyše môžem zasilikónovať spoje medzi doskami XPS, prípadne len vypeniť PUR penou. Ale inak je to ok?
Odpovedať
@henry_sk Pomohli by nejaké fotky toho, ako to je teraz. Ale všeobecne, po vytrhaní všetkých vrstiev až po holý betón nataviť na betón 2 vrstvy asfaltovej hydroizolácie, na to 5 cm XPS, na to betónový poter 5 cm a na to môžeš lepiť dlažbu. Otázne je, či je strop dostatočne pevný, aby udržal váhu poretu. Medzi asfaltovú izoláciu a XPS môžeš pre istotu dať ešte fóliu 05 - 1 mm. Asfaltovú izoláciu vytiahnuť na stenu a atiku. Zábradlie kotviť do atiky, alebo priamo do betónového stropu. Inou možnosťou je dať XPS priamo na betón, na to izolačnú fóliu, napr. Fatrafol (aspoň 2 mm.) to zasypať štrkom a do štrku pokladať dlažbu. Ale neviem, či je všetko takto realizovateľné, keďže nepoznám súčasný stav.
Odpovedať
Vyhrabal som staršie foto toho zádveria - predsiene s plochou strechou hore, kde to potrebujem komplet zatepliť.
Odpovedať
@henry_sk Tak to v horšom stave, než som si myslel, ale nevadí. Ja by som tam najprv nadbetónoval takúto nejakú atiku: https://inardex.sk/plocha-strecha/ aj s tým odvodom vody cez atiku. Atiku by som spojil roxormi so strechou a do atiky by som zvonku uchytil to zábradlie. Vnútro potom môžeš upraviť tak, ako som písal vyššie tú druhú možnosť - na tú atiku by si potom vytiahol hore tú vodorovnú hydroizoláciu. Alebo ak nechceš atiku, tak na strechu izoláciu, na to EPS, ale tak, aby bol od kraja nejakých 15 - 20 cm, dokola to ošalovať a celú plochu vylial cementovým poterom. Tak bude po okrajoch masívny betón spojený so strechou a vnútri bude izolácia z EPS. Teda taká neajaká sendvičová strecha. Na to potom priamo lepiť dlažbu a do toho betónového kraja môžeš z vrchu kotviť zábradlie aj cez dlažbu. V tom prípade ale na tej prednej strane bude treba urobiť odkvapový žľab a rúru.
Odpovedať
@chrobak7 načo mi bude atika dobrá?
Odpovedať
@chrobak7 Lebo ak má slúžiť pre uchytenie zábradlia, tak to by šlo uchytiť o veniec ktorý je dookola pod betónovým previsom tej strechy. A ak má slúžiť ako spevnený okraj strechy, to tiež netreba, lebo je zatiaľ betón súdržný a kraje zateplenia plánujem oplechovať po celom obvode.
Odpovedať
@henry_sk Bol to len návrh a jedna z možností realizácie. Ty sa musíš rozhodnúť, čo potrebuješ. Atika je potrebná vtedy, ak by si na zásyp izolácie a pod pochôdznu vrstvu použil štrk - aby sa ti po krajoch strechy nesypal dole. Ak budeš strechu riešiť inak, tak nepotrebuješ atiku.
Odpovedať
@chrobak7 rozumiem asi je teda najdôležitejšie urobiť funkčnú hydroizoláciu a určiť kde má byť umiestnená Ja sa totiž obávam dať asfaltové pásy, alebo epdm fatrafol na betón strechy, lebo už na to nepoložím a hlavne dobre neukotvím XPS tepelnú izoláciu - môže mi časom odpochodovať dole zo strechy... Tá atika by tomuto nezabránila, pretože na konci spádu strechy musí byť odkvapový žľab.
Odpovedať
@henry_sk Však aj na tom kraji môže byť atika a odkvap sa môže urobiť cez atiku tak, ako je na jednom obrázku v tom odkaze, čo som ti dal. Keby si mal atiku, tak tá bude držať na mieste aj EPS izoláciu, aj štrk aj voľnepoloženú dlažbu. Asfaltové pásy tam aj tak budeš musieť dať. Alebo akú hydroizoláciu si plánoval na strechu?
Odpovedať
@chrobak7 Predpokladám, že pod tou strechou musí byť parozábrana. Bude tam SDK strop a plánoval som pridať od spodu ďalšiu izoláciu vatou cca 10cm. Asfaltové pásy môžem dať priamo na očistený betón terasy. Ale ak budem vyrábať atiku, tak síce tá zadrží XPS voči posunu na asfalt.pásoch, ale musím aj tú oblepovať zateplením a celé to bude komplikované, hrubé. Už nechcem liať navyše žiadny betón, poter pretože ma limitujú tie balkónové dvere výškou. Moja verzia bola lepiť XPS priamo na betón, položiť ešte roznášaciu vrstvu cetris dosky. Tie sa takisto môžu priamo lepiť na XPS vrstvu. Potom riešiť hydroizoláciu a dlažbu. Existujú predsa stierky do kúpeľní, sprchových kútov priamo pod dlažbu, ktoré zabezpečia nepriepustnosť. Len či môžu do mrazu vonku....
Odpovedať
@henry_sk A ako chceš ukladať dlažbu? Lepiť? Položiť na plastové terče?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 Plastové terče navyšujú celkovú výšku. Radšej lepiť. Nad terasou plánujem prestrešenie, alebo aspoň markízu. Je to západná strana, čo je v lete dosť nepríjemne prehrievaná strana. Napr. som našiel DenBraven jednozlozkova hydroizolacia exterier Jednozložková hydroizolácia pod keramické obklady a dlažby v interiéroch i exteriéroch budov - balkóny, terasy, lodžie, mokré prevádzky, sprchy, toalety, pivnice, kuchyne a iné. Vytvára elastický, tesný, vodoodolný a mrazuvzdorný náter s dobrou priľnavosťou k podkladu. Na úplne suchú izoláciu je možné priamo lepiť keramický obklad alebo dlažbu. K lepeniu keramických obkladov používajte flexibilné alebo elastické lepidlá. Asi to nebude lacné riešenie.
Odpovedať
@henry_sk @henry_sk Dlažbu nemôžeš lepiť na cetrix dosky a XPS. To nie je pevný základ, po krátkom čase ti lepidlo, ktorým prilepíš dlažbu popraská a dlažba sa odlepí. Dlažba sa lepí na úplne pevný základ - betónovú dosku.
Odpovedať
@chrobak7 Ide o priehyb pri zaťažení. Predpokladám, že XPS a tvrdá vrstva cetris na ktorej bude super flexi lepidlom nalepená dlažba vydrží. Ceresit CM17 sa tvári že to zvládne, žiaľ je pekelne drahé. Ešte sa ponúka využitie separačnej fólie, ktorá rieši šmykové napätie pružnej dosky a tvrdej dlažby, Potom stačí normálne flexi lepidlo. Ako hydroizoláciu som našiel aj Ceresit CL50, dvojzložková pod dlažbu vonku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Ahojte. Tak som sa do toho pustil. Po odstraneni starej IPy zisteny popraskany nesudrzny spadovy beton. Bol aj nerovny, moc sa snim nehrali... Odstraneny, vacsinou sa pekne oddeloval od betonovej deky. Novy spadovy beton hotovy. Spad 2cm na 2,5m. Beton vyzrety cca tyzden, polievany, nakoniec napenetrovany. Lepili sme nan priamo XPS 15cm lepidlom na izolacie, zubom 8mm. No a tu mam pruser. Po par dnoch zistene, ze dosky xps su na viacerych miestach odskocene od betonu. Niektore kusy som len rukou odlepil. Niektore drzia pevne na polke a druha polka je odlepena. Co s tym? Lepidlo je na strane XPS nalepene dobre, drzi perfektne. No na betone sa nechytilo. Mam podozrenie ze XPS sa od slnka ohreje a mierne prehyba. Robilo sme to doobeda, je to zapadna strana a potom na to do vecera pieklo slnko. Najviac sa xps ohyba po zapade slnka, ako sa schladzuje, vidim tabule na krajoch vytrcat o par mm. Poradite ako a cim ich nalepit spat, neznicit ich pri odliepani? Keby sli vsetky lahko dole ale vacsina drzi ciastocne. XPS je uz teraz drahy, kupovat na novo moc nechcem. Lepidlo je uz ako beton tvrde.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?