Ytong + EPS = rekuperácia?

Ahojte. Je pravda že po zateplení Ytongu polystyrénom je nutná inštalácia rekuperácie? Teda pokiaľ nechcem mať non-stop okná otvorené a posielať teplo von oknom? Hrozí pri skladbe stien 30 cm Ytong + 15 cm EPS bez rekuperácie tvorba plesní? V tomto článku kombináciu pórobetónu a polystyrénu nazvali doslova konštrukčnou chybou: http://stavba.tzb-info.cz/okna-dvere/... Zaujímajú ma hlavne skúsenosti ľudí, ktorí v takto riešenom dome bývajú.
Odpovedať
nie je to pravda, je to blud. Taky isty, ako ze sa neodporucaju drevene okna, z dovodu vyssej vlhkosti. Ten clanok je pekna somarina.
Odpovedať
vzdy hrozi tvorba plesni. pokial clovek nevetra, je uplne jedno, ake ma okna, ake ma zateplenie a skladbu stien. vetrat rekuperaciou je to najjednoduchsie, lebo sa vetra stale inak stale nechapem, preco ludia kupuju ytong. ano, pri stavbe svojpomocne to je lahsie, ale inak som po prestudovani vsetkych nevyhod rasdej presiel na VPC tvarnice a odstranil mnozstvo potencialnych problemov.
Odpovedať
Profilova fotka
@berik bývam v dome z porfixu 300 + fasádny polystyrén 100, dom sme postavili za necelých 10 mesiacov, žiadne plesne a iné pohromy nemáme. Vetráme a kúrime primerane novostavbe, máme podlahové kúrenie. Nad rekuperáciou som ani neuvažoval. http://www.modrastrecha.sk/blog/topvi...
Odpovedať
@berik my mame 300ku porfix plus 12cm eps na stenach, v streche 40cm vaty, v podlahe 18cm a ziadne plesne a ani nic podobne nemame. Mame podlahovku a normalne kurime a vetrame. Zrataj si co stoji rekuperacia, to neprevetras asi nikdy.
Odpovedať
@berik Po milionty krat... Kombinacia porobeton a polystyren je uplne v poriadku. Pokial je porobeton vyschnuty. Porobeton sa vyraba autoklavovanim (vysoky tlak, vodna para), takze z vyroby ide (na rozdiel od vypalenej tehly) mokry. Problem teda moze nastat, ak sa vymuruje stavba z cerstveho porobetonu a rychlo sa uzavrie, t.j. daju sa okna a polystyren s omietkou. V porobetone ostane vela vyrobnej vlhkosti, ktora sa nasledne bude postupne uvolnovat uz len do interieru. Spravnym kurenim a vetranim (ci uz rekuperaciou alebo oknami) je potom potrebne zabezpecit, aby tato nadmerna vlhkost neostavala v interieri, inak mozu zacat v exponovanych miestach vznikat plesne. Aspon dokial porobeton nevyschne. Uz len tu na modrej streche najdes ludi, co nemali problem (uz sa aj ozvali vyssie), ale najdes aj ludi, co mali problem, ja si pamatam ze tu riesil niekto kombinaciu ytong, eps a teplovzdusne kurenie, pricom za skrinami im to kvitlo.. Moje odporucanie je, najprv ries interier (instalacie) a vonkajsiu fasadu so zateplenim uplne az na zaver, ak sa prilis neponahlas tak vklude to nechaj aspon jednu zimu postat bez zateplenia. Alebo pri stavbe trvaj na pouziti odvlhcovacov.
Odpovedať
Profilova fotka
@berik poctiva robota, dobre okna a dvere, dostanes pomerne vzduchotesny priestor. preto treba vetrat nejakym sposobom. a rekuperaciu ti to ulahcuje, robi to za teba. my rekuperaciu mame. od septembra byvame. zatial sme spokojny. uvidime o par rokov a tiez co bude v lete. ale ked som kupoval filtre do rekuperacie tak ma prehlo. dva filtre F7 tusim, 35 euro.
Odpovedať
Profilova fotka
ine kombinacie su diskutabilne a nie tato... jeden pripad nezvladnutej stavby nemôze robit mytus...pardon-na Slovensku môze... dokonca, aj ked je vymysleny :)
Odpovedať
na slovensku ludia veria tolkym bludom, ze sme v tomto urcite prvi na svete :-D @drasnican1
Odpovedať
Ak stavat, tak minimalne lepsi NED...a stavat takyto dom bez rekuperacie je chybou podla mna...
Odpovedať
@bozsky_kaja nedostali sa do tvojho štúdia náhodou len tendenčné informácie? neštuduj len reklamné letáky :-) VPC sú síce fajn, ale zbytočne drahé riešenie, ale kto nevie eliminovať nedostatky stavby (resp. rovnaký štandard) bez VPC, hold musí priplatiť :-)
Odpovedať
@slavoslav nikdy som netvrdil, ze je VPC lacne. pre mna je to vsak idealne riesenie. ktory je to podla teba "rovnaky standard", hlavne co sa tyka zvukovej izolacie, hrubky steny a akumulacnych schopnosti?
Odpovedať
@bozsky_kaja betón :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Bývam v zateplenom ytongu 12 rokov,mám niekolko priatelov,ktorí bývajú v zateplenom ytongu a po plesni ani stopy.
Odpovedať
@slavoslav beton nie je len masa, ale aj armovanie - zelezo, bez ktoreho by nesplnalo normy. cize zelezobeton a nie som velky fanusik byvania v zeleznej klietke ;-)
Odpovedať
@bozsky_kaja raz, keď sa preukážu (alebo prejavia) následky EM žiarenia tak po inom túžiť nebudeš :-) ale odbočili sme. Všetko je o komplexnom návrhu celej konštrukcie domu a nie len stien. pri šírení zvuku sú najslabším článkom okná, na hrúbku som ti odpovedal a akumuláciu môžu riešiť iné konštrukcie, obvodová stena radšej nech poriadne izoluje.
Odpovedať
@slavoslav kym sa prejavia, resp. kym vyjde pravda najavo, budeme uz davno pod kytickami. stena nema izolovat, na to je izolacny material. ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?