Vzduchová medzera medzi EPS a murivom

Pekny vecer prajem. Co si myslite o tomto vyjadreni? Keď vám pracovníci začnú lepiť polystyrén na kôpky (buchty) a zdôvodnia to prevetrávaním poza izoláciu, ide presne o tých "odborníkov", s ktorými sa treba rýchlo rozlúčiť, pretože správne nanesenie lepidla je po obvode izolačnej dosky a kôpky môžu byť len v jej strednej časti. Je predsa nelogické, aby sme pri teplote -10 °C prevetrávali poza izolant. Prečo sme potom zatepľovali, keď si za izolant púšťame chladný vzduch -10°C? Potom dochádza za polystyrénom ku kondenzácii, čo spôsobuje nadmernú vlhkosť v byte. Jedna sa mi hlavne o to, ze majstri mi nechali medzi ytongom a polystyrenom medzeru cca 1,5 cm a lepili to na buchty. Avsak zo spodnej strany je to prihrnute zeminou a z hornej strany, kde je medzera medzi pomurnicou a polystyrenom je natlacena mineralna vlna. Nie je to takto lepsie, ked sa tam ten vzduchovy priestor uzavrel? Alebo to mam vyriesit nejako inak? Pokusit sa do spominaneho priestoru po celom obvode domu natlacit napriklad celulozovu izolaciu?
Odpovedať
1
2
@edulo ono je to krásne s riešením prúdenia vzduchu medzi izolantom a stenou, ale problematika lepenia na buchty je o niečom inom. Dosky izolantu sa po obvode nelepia pre srandu. Tu je výsledok ako to po čase môže vyzerať: http://www.fasadicka.sk/userfiles/84_... Je úplne jedno kto a čím ti zdôvodní nedodržiavanie technologického predpisu, keby si mal s nimi zmluvu tak by ti to robili ešte raz a zadarmo.
Odpovedať
Takže ti "tzv majstri" vlastne urobili klimatizáciu zadarmo. Ak sa dá reklamuj, no obávam sa, že u týchto pochodíš, lebo to bola asi tá slovenská klasika, tlupa zhrabla za lajdačinu cash a hybaaaaaj v nohy.
Odpovedať
@pripad001 Ono je problem v tom, ze to robil znamy mojich rodicov...
Odpovedať
@edulo to nemeni nic na tom, ze to spravili zle.
Odpovedať
@14054 To mi je jasne. Ale co teda urobit? Neviem si predstavit, ze to mam dat vsetko dole, kupovat novy polystyren, sietku, lepidlo... Preto ma napadlo, ci nepomoze, ked to bude uzatvorene zdola aj zhora, tym sa tam znizi cirkulacia na minimum alebo tam nieco nafukat cez otvory, ktore by som si potom znovu pretrel sietkou a klebrom.
Odpovedať
@edulo eps mas prihrnuty zeminou? postavil si zemlanku? eps je ciastocne nasiakavy, preto sa na sokel dava xps.
Odpovedať
@edulo Ahoj. Taková práce od známých je nereklamovatelná. Buď naštveš rodiče, nebo se naštve známý na rodiče a je po známosti. Lepení EPS na buchty je proti technologickému postupu. Jednak jde o tu nežádoucí provětrávanou mezeru, ale hlavně o celistvost a rovinnost celého fasádního pláště. Zamezit proudění vzduchu se dá tak, jak jsi to udělal. Já bych to ale nahoře zapěnil ( pokud se tam dostaneš ). Nicméně pořád hrozí, že se celá fasáda bude deformovat podle toho, jak bude nahřívána a ochlazována. Co se týká opravy, tak to je velký problém. Do stavu, jak by to mělo být to nijak nedostaneš bez destrukce. Možná by to trochu mohlo vylepšit místní zapěnění PU pěnou přez vyvrtané díry. Musíš ale postupovat velice opatrně, aby to tlak pěny neurval od stěny.
Odpovedať
@peto99 Na sokli je 8 cm xps. Ten je od polystyrenu oddeleny zakladacou soklovou listou.
Odpovedať
@peto99 Ale ten je tak isto na buchtach...
Odpovedať
@edulo na toto si pamatam http://www.modrastrecha.sk/forum/zate... a nasiel som este aj toto http://www.modrastrecha.sk/forum/zate... Co sa mna tyka, tazko ti poradim, ja si zateplujem sam, takze toto sa mi urcite nestalo, mam to proste bez medzery. Najjednoduchsie mi pride, ako pisal @praoteccech, nejak to navrtat a snazit sa to vypenit, len pena bez pristupu vzduchu nevytuhne. A strhnut to cele? Hmm. Ako to vlastne drzi? Neda sa to vlastnou silou strhnut?
Odpovedať
no skvele ti to porobili majstri,preco ste si nepozreli na nete,kde su mraky spravnych postupov,ako to robit.Ale riesite to teraz,ked uz je totalne neskoro. Predstav si ,ze cez zimu kuris v dome,stena sa prehreje az von,medzi izolantom a stenou zacne prudit ten ich ,,vzduch,, na odvetranie,cez zimu moze mat aj -20. a co vznikne medzi stenou a izolantom? kondenz,cize voda a to bude potom plesni.odtal by som im ruky.
Odpovedať
@14054 To uz je ukotvene a aj presietkovane... Keby to bol len holy polystyren, tak ho strhnem a kaslem na tych par euro za novy polystyren. Takto mam 16 cm na ytongu a je to, akoby tam nebol. Takze by sa to vratilo, ale je to bezpredmetne, kedze je to uz v podstate nachystane na omietku...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@edulo neviem, ci je hysteria na mieste. Funkcnost zateplenia by som najprv preveril v praxi. To by predsa odvetravane fasady nemali ziadnu logiku. Zhora a zdola mozes zapenit, ak bude treba.
Odpovedať
@peto99 pri odveravanej fasade sa v ziadnom pripade neodvetrava izolant z vnuternej strany, ale iba obklad izolantu.
Odpovedať
@peto99 Zatial ziadna hysteria nie je :-D Iba hladam alternativy riesenia spackaneho zateplenia.
Odpovedať
@peto99 To je troška inak. Odvetrávaná fasáda sa odvetráva nie medzi múrom a izoláciou,ale medzi izoláciou a vonkajšou vrstvou fasády. Napr.vlnou a dreveným obkladom,vlnou a umelým kameňom,príp umelým plastovým obkladom-slovinyl siding je toho veľa druhov... Edulo- nieje to správne urobené,ale napr kamarát si takto sám pred nejakými 13timi rokmi zateplil nový dom dokonca polystyrén len 5cm /vtedy tých informácií nebolo veľa a tápali aj firmy a jeho spotreba plynu na kúrenie je v pohode nejakých 80 eur na 120m2 plus podkrovie, stavba je z porfixu 375mm / Takže kde sa dá preraz naspodu dierky fúkni tam penu a po vyschnutí zatri klébrom. Pena určite vytvrdne,nie ako písali hore,že bez prístupu vzduchu nie... :-)
Odpovedať
@dodok takze, ked zoberiem napr. rozsirovaci profil pod okno, vystriekam ho cely pur penou, tak ta pena vnutri zaschne po celom objeme? Tak to mi je novina hmm
Odpovedať
@dodok netvrdim, ze takto a odvetrana fasada robi, ale ze vzduchova medzera sa v projektoch izolacii vyuziva. Skusenost niekedy byva, ze ani dokonale urobene veci nemusia byt uplne funkcne, a naopak. Mne by skor robilo starosti pouzitie lacneho a nepriedusneho EPS, keby tam bol Nobasil, ziadne riziko by nehrozilo.
Odpovedať
Ako sa potom riesia krive steny? Planujem na brizolit nacapit polystyren ale trocha su krive nosne steny. Je to +- 3 cm na niektorych miestach. Myslel som ze sa to takto dorovnava izolaciou, ale vidim ze to je chyba
Odpovedať
skor je otazne, ci je EPS vhodny material
Odpovedať
@peto99 Aj ja by som chcela od teba radu Tiez chcem zateplit starsi dom a tiez ho mam okozovany.Ci mam dat tu kozvouku dole alebo na to nalepit EPS alebo mineralnu vlnu alebo nieco ine akoizolaciu.Co by bolo lepsie ked ja ten brizolit nechcem moc ozbyjavat a dat to dole az do tehly.Lebo z toho by som mala zase moc bordelu a musela to viviest na smetisko.Za kazdu radu ti dakujem.
Odpovedať
@petka456 na stary dom treba nobasil, ktory prepusta vlhkost. Ak bude zateplovat firma, bude vediet podla stavu omietky, ci ju treba odstranit, alebo ju udrzia kotvy a lepidlo. Niekedy staci obuchat iba dute miesta, a vyrovnat.
Odpovedať
@dodok taku spotrebu mam ja v nezateplenom dome z roku 70 a to kurime na 22,5 °C
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 keby tam bol nobasil tak je riziko uplne rovnake. Medzera za izolantom nema co hladat.
Odpovedať
@majkoj lenze medzera tam uz je, a pokial by vznikol kondenz, aspon by sa lahsie odparil cez izolaciu. V tomto smere je nobasil blbuvzdornejsi. Ty by si nechal strhnut fasadu, ak by si to zistil? Ako robotnikom dokazes, ze kazda doska je zle nalepena? Musis ju najprv strhnut, zavolat znalca a firmu zalovat na sude.A napriek chybe pri zatepleni, aka je pravdepodobnost, ze fasada nesplni svoju funkciu? EPS bude drzat dobre, zrejme aj izolovat, a tak jediny problem bude kondenz, ktory by sa spod nobailu odparil, ked sa otepli, alebo bude silno fukat.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 pod kolkymi fasadami z EPS si uz videl kondenz ?
Odpovedať
@peto99 Tak vravis ze nobasil.Ale fasada z brizolitu neni ani nikde prsknuta a ani oduta a preto projektant my navrhol 12cm EPS.Ale my si to chceme sami robit a potom uz niekoho zozeniem co my pridu farbu natiahnut.Ale mna najviac zaujima ci je lepsie dat to dole do tehly alebo to len lepit na stenu.A ked si to budem robit sama tak nie na buchty ale na cely EPS dat po krajoch a do stredu mozem to tak lepit.
Odpovedať
@petka456 omietka sa musi skontrolovat kladivom, ci nie je duta. EPS na stary dom nepatri.
Odpovedať
@majkoj ak nevznikne kondenz, v com je vlastne problem? fasada sa da uzavriet po obvode penou
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
čaute, EPS 200mm lepený na rámik peny + W cez celý EPS, rámik cca 1,5-2cm, Každý EPS dôkladne prilepený o murivo - žiadny rámik nieje narušený kde by bola diera/medzera, môže to robiť problem? Strhať to a pritlačiť to až k múru či kľudne sieťkovať? až dnes som našiel túto tému, eps už zakotvený a teraz mám halušky. Vďaka vopred,
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?