Voda vo fasádnom vypínači a zásuvke - odkiaľ sa berie?

Ahojte. Pred tromi rokmi sme zateplili 40 ročný dom z pórobetónu 10 cm hrubým sivým polystyrénom. Na pôvodnej fasáde bol vypínač v krabici. Pri zatepľovaní sa v polystyréne nechala diera v mieste pôvodného vypínača a predĺžili sme jeho káble (nepamätám si už odkiaľ som zobral nulák, asi bol prívod do vypínača trojžilový). Do novej fasády sme pred starú krabicu osadili novú dvojkrabicu a namontovali sme zásuvku a vypínač s krytím IP44. Už dlhšiu dobu pozorujem, že keď sa vonku ochladí, začne na kryte zásuvky kondenzovať voda. Rozobral som to teda a zistil som, že celé vnútro je mokré, stará krabica, nová dvojkrabica, vypínač aj zásuvka a železné časti už hrdzavejú. Je to na severnej stene, na čiastočne vykurovanej verande, oddelenej od chodby dverami. Otázka je, kde sa tam berie tá voda? 1. Mohla by tam napršať. Je to ale málo pravdepodobné, lebo je to pod prístreškom a má to krytie IP44. 2. Kondenzuje tam z mokrých stien. To sa mi tiež veľmi nezdá, lebo dom je suchý, celý podpivničený a pravidelne vetraný oknami. 3. Kondenzuje tam a dostáva sa tam zvnútra chráničkou kábla od svetla. Stretli ste sa s tým už niekedy? Aký máte na to názor?
Odpovedať
@jakino vyzera to tak, ze rosny bod mas presne v hlbke osadenia zasuvky + vypinaca...
Odpovedať
Ešte drobnosť. Prívod je rúrkou, alebo zamurovaným káblom...?
Odpovedať
@dedo758 rúrkou, píšem to v bode 3
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino čiastočne vykurovaná terasa ....môže to byť tak že teplý vzduch ide husím krkom do chladnejšieho prostredia (na povalu) kde kondenzuje v rúrke a steká späť do vypínača.
Odpovedať
Tak-tak. To bude kondenz z rúrky. Tiež mi z dvoch vypínačov na poschodí kvapkalo, kým som rúrky neutesnil...
Odpovedať
@eagleowl zle si si to prečítal. Vypínač je vonku na fasáde. Prívod k nemu ide zvnútra z čiastočne vykurovanej verandy. Konečne som našiel krabicu, odkiaľ je urobený prívod do vypínača. Je na verande a bola skrytá pod tapetou (áno bola :-D ). Vnútorná krabica je s vonkajšou prepojená necelý meter dlhou chráničkou, ktorou vedie jeden trojžilový kábel, ktorý zaberá asi desatinu prierezu chráničky. Keď som dal dolu kryt vnútornej krabice, riadne som cítil, ako cez tú chráničku prúdi vzduch. Natlačil som do nej silikón a budem sledovať, či sa prestane rosiť dekel na zásuvke @dedo758 dúfam, že to bolo ono :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino bude to kondenz z tej chranicky nam to robilo tiez na jednej
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino no išlo len o tú pointu kondenzácie v husom krku....nič iné to nemôže byť.
Odpovedať
Profilova fotka
Je pod krabicou zateplenie?? Nemoze sa tam stretavat chladny vzduch zvonka s teplou stenou?
Odpovedať
@wolodymyr nie, nie je tam zateplenie. Už si videl kondenzovať studený vzduch na teplej stene? Pokiaľ viem, tak kondenzuje teplý vzduch na studenej stene ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino no ved to tam zvnutra zahrieva a kondenzuje na studenej casti. Ine ma nenapada
Odpovedať
Po zatmelení tej chráničky sa dekel zásuvky prestal rosiť. Vyzerá to byť vyriešené. Ďakujem všetkým za postrehy
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jakino na tvojom mieste by som po par mesiacov skusil odstuplovat chranicku, ci sa z nej nevyleje par dcl vody :-) Ked nie problem vyrieseny a mozes znovu utesnit 8-)
Odpovedať
@rkorba tá chránička je zaštoplovaná navrchu, takže ak v nej niečo skondenzuje, vytečie to spodkom
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Mám podobný problém... Borci nechali kábel na svetlo nad izoláciou , na nezateplenej povale. A zrejme sa v ňom zráža kondenz. Existuje napr. nejaká gumená prechodná alebo niečo podobné. Alebo poraďte čím to upchať, tmel, silikón? Ďakujem
Odpovedať
@tomas1989 natlač tam, čo máš poruke, silikón, akryl, sadru...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?