Vnutorne priecky az po vatu v strope - je to problem?

Profilova fotka
Ahojte. Rad by som si nechal poradit. Dodatocne som bol upozorneny, ze nie je dobre, ked mam vymurovane vnutorne nenosne priecky az po uroven, kde bude vata, ktorou budem zateplovat strop. Pre lepsie pochopenie prikladam foto - priecky idu az po kliestiny, medzi ktore chcem ukladat vatu, ako zateplenie stropu. Jednak by som v tom mieste musel prerusovat parozabranu a vraj mi moze vstupovat vlhkost do vaty prave cez vnutro tychto priecok. Je to podla Vas tak? Ak ano, tak zatial uvazujem nad tym, ze ked ma pusti svetla vyska izby, tak vybijem cely horny rad tehal. Alebo mi viete poradit aj ine riesenie, ktore by mohlo byt rozumnejsie? Dakujem Vam vsetkym!
Odpovedať
@mato176 vysekaj 2cm z tehly iba tie miesta pod kliestinami a ponad priecky pohodlne pretiahnes parozabranu vcelku
Odpovedať
Nieco taketo
Odpovedať
Profilova fotka
@rillwen Ale ak budem potrebovat davat nejaku vrstvu vaty aj pod kliestiny, tak to asi nebude fungovat si myslim. Lebo pravdepodobne budem davat vatu aj pod kliestiny, aby som vatou prekryl aspon 5cm ZB venca po obvode. Teda, tak mi to tiez odporucil jeden majster, ze je dobre potiahnut vatu az na veniec.
Odpovedať
Potom neviem co s obvodovymi stenami, tych sa vata nedotyka? eset som nevidel lepit parozabranu na boky stien aby bola akoze vanicka na vatu...
Odpovedať
Urcite by som parozabranu tahal v celku bez preruseni ponad priecky, prerataj si kolko priestoru budes potrebovat pod kliestinami pre izolaciu, pripadne nemozes dat izolaciu nad ne? Daj tiez pozor na stycnu plochu parozabrany a venca/tehly.
Odpovedať
@rillwen Prečo máš tie priečky tak čudne preložené / nie pol na pol / ???
Odpovedať
@mato176 Vsak veniec je zvonku zatepleny fasadnou izolaciou a zvrchu vatou. Zo strany interieru je zbytocne ist tak nizko, radsej by som to co planujes dat pod kliestiny dal hore ako dalsiu vrstvu. Ked chces nieco davat aj pod kliestiny, tak potom uz len prilepit parozabranu o stenu v kazdej miestnosti co je jednak drahsie jednak podstatne pracnejsie a nachylnejsie na chyby. O vlhkost co prenikne cez priecky sa neobavaj, skoro vzdy sa viac odvetra nahor, skor davaj pozor na vzduchotesnost. @blackomt Neviem tak im to vyslo ale muroval to murar priamo z ytongu co chodi zakladat prvy rad, tak hadam je to v poriadku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke No, tak nejako to vidim, ze to bude treba urobit. Obavam sa, ze budem nuteny davat izolaciu aj pod kliestiny. Dakujem za radu.
Odpovedať
@mato176 parozabranu najlepsie v celku, ako pisal @rillwen odrez z tych tehal, robil som to tiez tak ako on, natiahol parozabranu a potom vzniknutu fugu medzi prieckou a tramom opat zapenil(bolo mi povedane ze priecka by mala byt ukotvena-neviem ci to tak je ale jedna flasa peny pre istotu za to stoji). Co sa tyka izolacie pod parozabranu moze davat v pomere 1:5(4,5) takze ak das pod parozabranu dajme tomu 8cm nad musis aspon 40cm (moj pripad 8cm pod parozabranou a 36cm nad-zatial nekondenzuje nic)
Odpovedať
@mato176 Ked uz mas priecky vytiahnute tak iba "sfrezuj" vrch tehal aby si tadial pretiahol parozabranu. Kolko izolacie planujes davat, v akom pomere a kam?
Odpovedať
Profilova fotka
@janyke No, to este nemam uplne utrasene. Musim si to este premysliet, premerat a urobit rozhodnutie. Neviem teraz povedat presne cisla. Ale ak by som naozaj mal davat vatu az po veniec, tak musim davat aj pod kliestiny. Toto este nemam rozhodnute.
Odpovedať
Profilova fotka
@rasto7764 Doteraz som zil v tom, ze vata by sa nemala davat pod parozabranu, ale len nad.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mato176 no vidis, skus pozriet tech.listy napr. isoveru ;-) nie som prvy kto to ma tak...
Odpovedať
@mato176 Hlavne si to prepocitaj, ak sa na to velmi necitis, daj niekomu preratat, samozrejme vzhladom na ostatne izolacie v dome. Aby si neriesil par cm vaty v strope a zistis, ze je to nakoniec aj tak nedajboze predimenzovane...
Odpovedať
Profilova fotka
@mato176 zbytočné pod klieštiny, vzduch je lepší.
Odpovedať
@mato176 tehly by som nesekal, kliestiny su takto stabilnejsie. Parozabranu mozes dat na konstrukciu SDK, skrutky idu natesno a este sa aj tmelia. Pod kliestiny dat vatu mozes, ale nech sa nedotyka parozabrany, nechaj nedzeru.
Odpovedať
Profilova fotka
@mato176 Nemyslím,že je to taký problém. Ak sa nejaká vlhkosť dostane po priečke do vaty tak sa z vaty aj odparí Ak ovšem neobiješ celú povalu osb doskami ktoré sú paronepriepustné.Ja som každú miestnosť robil parozábranu zvlášť a niesom jediní čo to tak robí.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem za rady. Este stale nie som rozhodnuty. Asi si to pojdem v sobotu pomerat a porozmyslat, kde a kolko vaty budem potrebovat davat od toho sa bude odvijat skladba stropu a rozhodnem sa aj, co s tymi prieckami. Je kontakt priecky s kliestinou velkym tepelnym mostom? @jan45 Myslite to tak, ze je zbytocne davat priecky az po kliestiny, ze je lepsie nechat tam vzduchovu medzeru? @peto99 Myslis, ze kliestiny potrebuju podopierat? Ja predpokladam, ze krov je samonosny.
Odpovedať
@mato176 nenechaj si nakecat, ze je lepsie tam nechat vzduchovu medzeru...
Odpovedať
@mato176 moja skusenost. Na zaciatku som kvoli zdravotnemu riziku odmietol vatu a dal som fukanu izolaciu. Cena ma dost zaskocila, firma si tiez kladla podmienku pouzit pod steicozell variomembranu intello. Takto som trocha nedobrovolne investoval do dost draheho riesenia izolacie stropu, Steicozell navyse dost sada, z povodnych 35 cm je teraz menej ako 30. Po dvoch rokoch som zacal vnimat vyhody nemeckej kvality za vela penazi. Sused mal v stropnej mysi. Ja zatial nemam ani osy. Dom sa menej prehrieva. Ziadny kondenz. Tepelne mosty neexistuju. Variomembrana meni difuzny odpor podla teploty, v mrazoch je paronepriepustna, po otepleni dovoli vlhkosti odvetrat sa do interieru, takto chrani izolaciu pred navlhnutim. Precitaj si vo fore, kolko ludi ma mokru vatu v silnych mrazoch. @gashtaan medzera samozrejme nanahradza vrstvu vaty, ale kontaktu parozabrany a vaty by som sa radsej vyhol.
Odpovedať
@peto99 preco by si sa vyhol kontaktu parozabrany a vaty? nemylis si parozabranu s difuznou foliou? tam moze byt problem v jej "konktaktnosti", ale inak neviem...
Odpovedať
@gashtaan prave preto. Ak je problem odvetrat vatu cez difuznu foliu, co potom bude v kontakte s parozabranou? Vata vlhne aj rozdielom teplot a v extremnych mrazoch teoreticky aj blizko parozabrany.
Odpovedať
@peto99 vlna sa predsa odvetra smerom cez strechu, nie smerom do interieru... pokial sa teda nebavime o inteligentnej parozabrane. Ty mas ako urobenu parozabranu, ze sa ti nedotyka vlny? Na SDK roste rozvrtanu skrutkami?
Odpovedať
@gashtaan mam intello variomembranu. Skrutky su prakticky vzduchotesne a este aj pretmelene sadrou. Steicozell je nafukany rovno na variomembrane.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?