Vlhnutie steny v pivnici.

Potreboval by som poradiť možnú príčinu vlhnutia steny v pivnici. Ide o čiastočne podpivničený dom. Vek 70 rokov podlaha hlina hĺbka pod povrchom 1m. Výška pivnice 1,7m. Sokel nezatepleny, základ betón hrúbky 50cm. Juhovýchodný roh pivnice. Teplota v pivnici cca 10 stupňov pri terajšej zimnej vonkajšej teplote. Ked sa cez deň otepli tak vlhke fľaky vo veľkosti tenisových loptičiek vidno aj z vonka na južnej stene sokla. Na fotkách som označil vlhke miesta stým, že aj povrch rohu je lesklý ako poprašený vodou. V miestnosti je aj okno ktoré je stále mierne pootvorne kvôli vetraniu. Ďakujem vopred za rady pri riešení problému.
Odpovedať
Profilova fotka
Vodná para kondenzuje na studených miestach.
Odpovedať
@giant myslím, že práve vstup teplejšieho vzduchu, ktorý je vlhký, spôsobuje zrážanie na studenšom povrchu treba to vetrať v mrazoch, ale len krátko, neochladzovať steny zbytočne, iba znížiť RV, zemina to teplo dodá presakovanie to nemôže byť?
Odpovedať
Okno je v strede steny, ale vlhne roh. Už som ho mal isty čas aj zavrete, ale potom bolo cele zarosene a tiekla po nom voda. Presakovanie? Te vlhke flaky su asi 20 cm nad vonkajšim povrchom. Premýšľal som či by nepomohlo zateplenie sokla stačilo by 10 cm polystyrénu?
Odpovedať
@giant okienko je nejaké staré, 1 sklíčko?
Odpovedať
@giant Ahoj. Co by se asi dalo očekávat od sklepa, který má hliněnou podlahu a není tam vodorovná hydroizolace ? Dá se očekávat přesně to, co chcete řešit. Zemina je teplejší jak vzduch a tak se z ní odpařuje voda. Stěny mají teplotu pod teplotou rosného bodu, tak se pěkně orosí. A že se to nerosí na celé ploše je dáno tím, že ten roh je nejstudenější. Jak z toho ven je celkem jednoduché. Jednak položit na podlahu tepelnou izolaci betonovou desku, hydroizolaci a finální betonovou desku a také současně zateplit ten sokl. Pokud ale pod stěnami není vodorovná izolace, tak bez ní je to celkem zbytečná investice. To je jednodušší se s tím smířit, nebo si koupit kondenzační sušičku. Ta výrazně pomůže.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?