Vlhnutie izolácie pod povalou

Profilova fotka
Mam klasicku A-ckovu strechu. Na jesen som podkrovie zateplil mineralnou vlnou Isover 30 cm, nie je zateplena cela strecha az po vrch, ale je zateplene medzi kliestinami. Nad kliestinami som urobil povalu z OSB dosiek hrubky 1,8 cm. Dnes som poprvykrat vysiel hore na povalu, strcil ruku pod osb dosky na izolacie a vlna je totalne mokra. Zospodu na OSB doskach sa uz zacala tvorit plesen. Parozabranu zospodu mam, kurit sa zacalo, az ked bola namontovana ta parozabrana - Dorken Delta Reflex, cize jedna z tych lepsich. Vyzera to tak, ze ta vata sa nevetrala pod osb doskami, a kondenzovala sa tam vlhkost. V sikminach, a na miestach, kde osb dosky neboli, je uplne sucha, po vlhkosti ani stopy. Medzi vlnou a osb doskami som mal 5 cm medzeru. A moje otazocky - - co s tou vlnou? Znehodnoti sa tym ta vlna nejako? Resp. casom vyschne a bude v poriadku? OSB dosky som odsruboval a dal prec, aby sa to vyvetralo. - ako to poriesit, aby som mal nad kliestinami pochodznu povalu, no aby sa tato situaciu uz neopakovala?
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
@johny18 Ako hlbo sa dostala vlhkosť, alebo aká hrúbka vaty je mokrá??
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 urob aj nakres este ak vies..
Odpovedať
Profilova fotka
Vyzera to, ze mokra je jedna 20 cm vrstva, pod nou je 10 cm vrstva, ta je sucha. @mio23
Odpovedať
Profilova fotka
Zlte - izolacia hrubky 30 cm Cervene - OSB dosky Zelena - mokra izolacia @mio23
Odpovedať
@johny18 Je parozábrana dobre prelepená navzájom a aj ku stenám? Nezabudlo sa na niečo? Medzi OSB doskami sú medzery, alebo sú k sebe priložené nadoraz? Alebo ste robili do nich aj diery kvôli lepšiemu odvetraniu? Medzera medzi vlnou a OSB - nie je utesnená niekde po obvode, na koncoch? Je to divné, pretože toto riešenie je bežné a funguje... vŕŕŕ
Odpovedať
@johny18 Ponad murované steny v podkroví sa asi nedávala parozábrana, však?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Parozabrana je prelepena dobre, paskou, po muroch specialnym tmelom. medzi osb dosky som daval 2 cm medzery, medzi nimi a vlnou bolo 5 cm, no je pravda, ze niekde sa vlna dotykala osb dosky a hlavne tam to bolo uplne mokre.. Diery som nerobil. Ponad murovane steny sme parozabranu nedavali, resp. davali len ponad mury pod sikminami, tam nam to voslo, pod kliestinami nad mury nam parozabrana uz nevosla, bolo by treba rezat z priecok.
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 Urobil si zasadnu chybu - ta OSB doska tam nema co robit. Plati pravidlo: difuzny odpor sa musi smerom do exterieru zmensovat. Difuzny odpor = odpor proti prenikaniu pary. Cize u teba najprv ide parozabrana (max.dif.odpor) - dobre potom izolacia (maly difuzny odpor) - dobre potom OSB (velky dif.odpor) - zle Zrejme sa ti cez parozabranu niekde dostava vlhkost do izolacie a kedze mas na izolacii OSB, nema sa to ako odvetrat / vysusit. Para pride po OSB a kedze tato je studena, tak sa odspodku na nej skondenzuje a nakvapka nazad do izolacie. Vymen OSB za obycajne naukladane dosky so sparami. Ale aj tak je otazka, preco sa ti tam cez parozabranu dostava para. Este je tu aj ine vysvetlenie - ze ti nafukalo sneh pod skridle ako mne a roztopilo sa to a natieklo do izolacie.
Odpovedať
@johny18 Jasne. Pozerám fotku, detail uloženia roštu a OSB. A chcem sa spýtať - na konci sú OSB dosky úplne prirazené k štítovej stene, čím vznikla uzavretá dutina? Ak áno, treba to otvoriť na koncoch!!! Teraz bola zrejme aj väčšia dávka pary zo stien, ktoré vymŕzali a odparovali sa do dutín. Vlna vyschne.
Odpovedať
@bfinary Ak je dobre urobená medzera, tej pare je jedno, či je nad ňou drevo alebo OSB - dôležité, aby sa to malo kam odvetrať. Toto sa mohlo stať aj v prípade drevených dosiek, ak by boli natesno. Si myslím.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Z jednej strany domu bola osb doska vzdialena od stitovej steny asi na 3 cm, z druhej strany tam chybal asi 1 meter, uz sme nemali osb. No a este po krajoch medzi vaznicami a osb je asi 20 cm medzera. Tam to je uplne suche. http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/j...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Kolko moze trvat, kym to vyschne? Pomohlo by tomu, ak by som narobil do osb diery na odvetranie, priblizne s priemerom 3-4 cm? A snad este ich dvihneme o 5 cm vyssie dalsim rostom.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@johny18 Výskyt mokrých miest nekopíroval umiestenie stien, čiže miesta bez parozábrany? Vplyv mokrejších stien sa dá vylúčiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Najviac mokre to bolo priamo v strede osb dosiek, kde ziadne mury nie su.
Odpovedať
@johny18 Áno, diery pomôžu, lebo para bude mať viac možností na odídenie.
Odpovedať
@johny18 Aha, takže treba tie diery, umiestenie čo najviac v strede.
Odpovedať
Profilova fotka
Vyschne to aj teraz v zime? Ci treba cakat na teplejsie pocasie? @blacksr
Odpovedať
@johny18 Čím vyššia teplota a väčšie prúdenie, tým skôr to vyschne. Nedokážem odhadnúť, kedy. Ak je možné vybrať to a vyniesť na prievan, bude to skôr.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Dakujem
Odpovedať
@johny18 Neni za čo.
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 Chcem sa opýtať, že či si pred tým, ako si robil parozábranu, či si nerobil omietky, alebo potery?? príp.iný mokrý stavebný proces?
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 @blacksr Neviem, ci by som vatu z tade vytahoval a daval susit... bal by som sa, ze ked ju tam vratim, tak uz to nebude ono - ze sa pootvaraju kadejake strbiny, skratka, ze vata uz nedosadne tak dobre hlavne po bokoch a pod.
Odpovedať
@bfinary Nó, možné to je, čo vravíte... ale zas keď si to človek robí sám, tak fugy nenechá a zaplní ich.
Odpovedať
Profilova fotka
@ojmajster Omietky sme robili v juli, v septemberi potery, izolaciu sme davali v oktobri a do tyzdna parozabranu. @bfinary Ja to asi necham tak, nech to vyschne same. Aby som to vybral, musel by som ju rezat.
Odpovedať
@filipdvere pokým je mokrá, izoluje menej - ako mokrý sveter voda jej neublíži, vyschne a je to oslovím človiečika, čo už toto zažil: @adam_janka ako ste dopadli?
Odpovedať
Profilova fotka
No čo sa vaty a jej vysušeniu týka...sused robí izolácie...raz ju skladoval v pivnici, ktorú vytopilo...hovoril, že ju nedokázali vysušiť za celé leto...vytahovali a rozkladali ju na slnku počas horúčav...museli ju vyhodiť...
Odpovedať
@filipdvere Myslím, že ak by vo fasádnej zamrzla voda, mohla by vlákna polámať. Myslím, že na tom niečo môže byť. Ale snáď keď sa zatepľuje vlnou, tak to robia tak, aby v nej ani nebol rosný bod... či nie? Tieto vlákna v stropnej sú nariedko a "uhnú", prispôsobia sa.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?