Úspora pri zateplení domu z nepálenej tehly

Profilova fotka
Zdravím, zaujímalo by ma, či tu niekto zateploval starý dom s múrmi 80 z nepálenej tehly a prinieslo mu to nejakú a akú úsporu pri kúrení? Riešim podobnú otázku pri dome zhora/zdola izolovanom, či uvažovať nad takýmto zateplením. Tiež by ma zaujímalo kolkatku polystyrén ste dávali. Niektorí ľudia píšu, že na nepálenú tehlu nemá ísť polystyrén, tak prípadne iné riešenia.
Odpovedať
@gubiko Nepálená tehla izoluje veľmi slabo. Tepelnú izoláciu potrebuje. Okná osadiť na vonkajší okraj muriva, aby sa vytvoril priestor pre tepelnoizolačnú obálku.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr no len stále je to 80 cm tej nepálenej.. ono potom ešte ide nielen o tú izoláciu, ale aj o vlhnutie. bojím, že keď by tam šiel polystyrén, nebude to priedušné a bude sa mi kopiť vlhkosť zvnútra. ale nevyznám sa v tom, len si to takto nejak predstavujem.
Odpovedať
@gubiko Na stránke https://www.mpo-efekt.cz toto riešili v minulosti už veľakrát. Máte viac možností, čím zatepliť: použiť paropriepustnú tepelnú izoláciu kontaktne alebo do roštu, alebo kľudne EPS, lenže treba docieliť, aby nebol v murive rosný bod. Vnútorné zateplenie nedávajte - prišli by ste o výhody, ktoré nepálená tehla má. Konzultujte aj so statikom, pretože upevnenie tepelnoizolačného "kabáta" súvisí aj s tým.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr super, ďakujem!
Odpovedať
@gubiko Vodnej pary prejde nepálenou tehlou (alebo iným paropriepustným materiálom) tak málo v porovnaní so stenou izolovanou s EPS, že toto netreba riešiť. Rozdiel je možno 5%. Treba vetrať. A či otvoríte okno 100 alebo 105 krát, je prakticky jedno. Treba dať pozor na to, aby bol vnútorný povrch steny dostatočne teplý = nad rosným bodom, preto treba zvoliť primeranú hrúbku tepelnej izolácie. Napríklad ak dáte 10 cm EPS, bude vnútorný povrch muriva podstatne teplejší než doteraz a hoci obsah vodnej pary obsiahnutej v murive stúpne, ku kondenzácii nepríde vnútri domu, čiže na vnútornom povrchu steny. Pravdepodobne ale niekde v murive áno - uvádzam to len ako príklad, nič som nepočítala. Projektant Vám to bude vedieť vyrátať i zakresliť, čo sa pri určitých druhoch tepelných izolácií a rôznych hrúbkach deje v stene. Kebyže je to môj dom, v tomto prípade by som sa EPSku vyhla, keďže neni možné dať ho poriadne hrubú vrstvu, ktorá vylúči kondenzáciu úplne. Po konzultácii so statikom, overení súdržnosti muriva - zvoliť buď kontaktný spôsob (miner. vlna, drevovlákno..) alebo rošt a v ňom nejakú ľahučkú izoláciu (celulóza, sklená vlna s malou objemovkou...) a zvonku opláštiť. Hrúbku izolácie by som zvolila podľa rôznych hľadísk: cena tepla, celková hrúbka steny, rosný bod.
Odpovedať
Na MPO-efekt si zadajte "kotovice" alebo "nepálená". Nájde viac diskusií. napr. https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/i-ek...
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr dakujem, pozriem to. Najma ta uspora ma zaujima, ale aj cena takehoto zateplenia. Ak by sme to casom riesili, nech vieme, kolko to vyjde.
Odpovedať
@gubiko usporu vám vypočítaju na rôzne hrúbky izolácií Záleží aj od izolacie podlahy a stropu. Strop môžete izolovať 40 cm, neni problém. Treba to posudzovat ako celok. Ceny zateplenia sa daju vyhľadať alebo si dajtr nacenit polozkovito. Ceny materiálu si viete skontrolovať podla eshopov.
Odpovedať
Trufnem si napisat, ze pri kureni drevom alebo plynom je diskusia uplne zbytocna, lebo navratnost aj najnizsej ceny zateplenia je v nedohladne.
Odpovedať
Profilova fotka
Zateploval rekonštruoval som dom čiastočne z nepálenej tehly .Niekde bolo 10 cm niekde 18cm polystyrénu.Mám to vo fotogalérii.Úsporu vám neviem povedať keďže na to má viac vplyv zateplenie stropu výmena okien eliminácia tepelných mostov ,spôsob vykurovania atd..Neodporúčam zateplovať "nepodrezaný" múr ,nech je z akéhokoľvek materiálu. Všetky tie bludy okolo odvetraných fasád sú nezmysly.Nech vám dá projektant alebo výrobcovia týchto nezmyslov záruku 15-20 rokov . Moja spotreba plynu za poslednú sezónu bola necelých 200m3 .Väčšinou na ohrev teplej vody a varenie.Väčšinou som kúril v kachliach dubovým drevom .Celkovo som ho spálil cca 3,5 m3 (ložného).Dom má cca75m2.V takto zateplenom dome mi stačí v jesenných mesiacoch prikúriť raz za tri štyri dni na pol dňa do kachlí. Teplo sa akumuluje do stien a to domčeku stačí. V zimných mesiacoch keď teploty klesali pod -10°C stačilo dvakrát za deň nakladať pár polienok dreva.Cez poslednú zimu som nemajal úplne ukončené zateplenie soklov vencov a stropov .Do najbližšej zimy to stíham som sám zvedavý či bude nutné vôbec kúriť :-) .
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 aj nad tým práve uvažujem. neviem ale, čo vyjde zateplenie. no radšej asi splácať zateplenie ako vyhadzovať prachy do unikajúceho tepla si hovorím. len teda by ma zaujímalo, koľko by to mohlo ušetriť. ešte sme dom nekúpili, premýšľame to zo všetkých strán, aby sme to utiahli s výdavkami. @mesarosanton ďakujem. oni tu kúrili elektrinou a drevom, my chceme ísť do plynu. budeme kombinovať tiež drevo a plyn. majiteľka mi hovorila, že oni kúrili najmä tým drevom, a že dom dobre držal teplo. dom má 180 m2, aj tá dispozícia bude robiť svoje si myslím, je to dlhý dom, izby priechodné.
Odpovedať
@gubiko stary sedliacky jednoposchodovy dom? 180 m2 je velka plocha, najlacnejsie zateplenie a fasada stoji cca 30 e za m2, svojpomocne menej. Ak su rozmery povedzme 9 x 20 m, bude treba min 150 m2 zateplenia? to je 4 az 5000 E, ale mozno sa da vyuzit dotacia. Nepodrezany dom potrebuje v zime silno kurit, aby sa vlhkost odvetravala. ak su plytke zaklady, a dom je v horach, nesmie sa zateplit ani podlaha. Kurenie drevom je optimalne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peto99 dom je v horách. zateplená podlaha nie je, sú tam nejaké polystyrénové guličky, neviem, čo to je. pod nimi hlina, kameň. a či je podrezaný, myslím, že nie. majiteľka hovorila, že keď tam bývali = kúrili, nevlhol a dýchal. tá cena 4-5000 sa mi zdá akosi málo. v tom už je aj cena práce? svojpomocne asi nebudeme, aby sme sa mali na koho hnevať :)
Odpovedať
@gubiko ak to bude chalupa, podla mna je v tomto dome treba riesit kurenie pocas nepritomnosti. Drevom sa vykuri rychlo, dobre a usporne. V obdobi nepouzivania by nemal vychladnut, na to je idealny plyn, ak je pripojka daleko, potom konvektory. Pocas miernej a vlhkej zimy mozno vyuzit na lacne kurenie klimu. 5000 za zateplenie je minimalna suma pri najlacnejsich materialoch a malej vyske fasady. Zateplil by som hlavne strop a repasoval okna.
Odpovedať
Profilova fotka
AK by ste takýto dom nezateplili spotreba plynu(ak by sa kúrilo len plynom ) by bola niekde okolo 150-200 €/mesiac.Po kvalitnom zateplení hlavne stropu cca 40-50€/ mesiac.Zateplenie vyjde od 35€/ m2 bez DPH.
Odpovedať
@gubiko Ahoj. Já musím varovat, že každý zásah do baráku z kotovic se akorát negativně projeví ve vlhkosti. TY baráky nemají vodorovnou izolaci pod stěnami ( tam to nahrazuje kamenný základ vytažený nad terén ) a taktéž není vodorovná hydroizolace pod podlahou. Nedílnou součástí takového baráku jsou velmi netěsná okna a lokální topidlo v každé místnosti. Toto všechno je funkční, jelikož dům permanentně větrá netěsnostmi a v zimě, kdy se topí, tak přebytečná vlhkost vyletí komínem. Udělat z toho moderní barák jde, ale musíte udělat tolik různých opatření, že to vyjde na nový barák a ten si namyslíte k obrazu svému. Kdyby jste ten barák již měla ( třeba dědictví po předcích ), tak by se dalo uvažovat o rekonstrukci. Pokud ho chcete koupit, tak Vás varuji, že nový a moderní barák z toho neudělá ani antonšpelcostrostřelec. Jinak mohu akorát napsat, že bych stěny nezateploval, ale na půdu položil 40 cm minerální vlny. Ale nejdříve asi budete muset opravit střechu. Určitě by to chtělo vykopat podlahy a uděl nové s pořádnou hydroizolaci. Podřezání stěn tlustých 80 cm bude stát stejně, jako materiál na nové nosné stěny tlusté 30 cm. atd.... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech nobasil je uz napude, strecha je z r. 2000, podlahy su vtedy tiez robene hydroizolace tam asi neni? Neviem, su tam tie gulicky polystyrenove. @peto99 planujeme tam byvat na trvalo.. @mesarosanton no tie stropy neviem, ci su zateplene..
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech a moderny barak to nemusi byt, starina nam nevadi, len tie poplatky za kurenie, roho sa bojime..
Odpovedať
@gubiko zateplit strop je velmk lacne a jednoduche. Treba skontrolovat a repasovat okna a vyriesit kurenie, aby bolo mozne kurit silno a pritom lacno. Tieto domy treba v zime silno prekurovat, aby si udrzali teplotu. Najlepsi bude automat na pelety alebo plyn.
Odpovedať
@gubiko Ahoj. Chtělo by to fotku. Dále by mě zajímala cena a velikost pozemku. Já mám také jeden barák z roku 1936, ale již nikdy více bych něco podobného nechtěl předělávat. dělali jsme to se synem sami dva a dělali jsme to za provozu ( máme tam velký obchod a 2 byty ) a když porovnám stavbu bungalovu druhého syna na zelené louce s tou rekonstrukcí, tak je to nebe a dudy. Takže, mě starina také nevadí, ale jde o to aby se to zvládlo a nebylo to celé dražší, jak nový barák. Teda předpokládám, že by to mělo mít stejné parametry. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 mozno je strop uz urobeny, ale dobre vediet, ze sa to da lacno. @praoteccech napisala som do ip.
Odpovedať
Profilova fotka
@gubiko pozri moj fotoblog. Mame zateplenu miner.vlnou . V lete je v izbach prijemne chladno,pocitovo. V zime teplo. Nepalena tehla je prosto unikat :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@fotoarch akurát som Vám písala :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@gubiko Polystyrén je tabu. Hlina ma mimoriadne vlastnosti a musi dychat , hlavne smerom von. Ak na nu ,,capnete,, polystyren a kleber sietku, koleduje si dom o plesne. Zateplovali sme s muzom sami. Vyslo nas to viac ako pri kontak.polystyrene a menej ako original tvrdene nobasil platne. Otazkou skor je ci ma vas buduci dom poriesenu vlhkost v okoli podlahy a murov. Benefitom kupi hlinenych domov byva vstupna nizka cena, popripade poloha. Cena rekonstrukcii je trochu viac ale komfort byvani pri spravnej rekonstrukcii je na nezaplatenie 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@fotoarch ďakujem veľmi pekne, že ste sem napísali, keď bude niekto potrebovať, nájde aj Vaše info. no ten náš dom je kombinácia nepálenej (pôvodná väčšia časť) a pálenej (dostavba). bolo mi jasné, že klasicky to zateplovať nebudeme. hlavne mi teraz ide o to, či vôbec ísť do kúpy toho domu. bojím sa vysokých nákladov na kúrenie. majiteľka mi hovorila, že vlhkosť v dome nebola, že dýchal, keď sa tam bývalo. teraz tam sú už sporadicky, mali to istý čas ako chalupu, teraz to predávajú. takže hovorila, že vonku sa olupuje, čo je aj vidno, z fasády, že to vlhne. že by to spravilo vetranie a to pravidelné kúrenie. oni to len temperovali. mali na neho už kupca, žiaľ tam došlo k nejakej rodinnej tragédii a dom nekúpili. oni tam mali aj merača vlhkosti aj statika. my zatiaľ nie, vychádzame, možno hlúpo, z toho, že to bolo v poriadku. dom rekonštruovali v r. 2000 myslím s ohľadom na to, že ide o nepálenú tehlu. majiteľka o tom dome hovorí ako o živej bytosti, vyrastala tam, žili tam, ja myslím, že rekonštruovali ho pre seba najlepšie ako vedeli a mohli. teda nejak verím, že tá rekonštrukcia je dobre urobená. otázka však je, čo s týmito vecami urobil čas. poviete mi aj tú cenu zateplenia orientačne, aj keď len svojpomoc to bola?
Odpovedať
@gubiko Je tam straste nejasnosti. To ze ma majitelka srdcovy vztah k domu neznamena ze je dobry a v neposlednom rade ho chce predat tak to nebude nazyvat haraburdou ci ruinou. Samozrejme to neznamena ze je na tom zle a ze to nie je jedinecna kupa. Ak tam robili rekonstrukciu co je predpokladam elektina, omietky strecha je na pol vyhrate. Treba si zobrat niekoho kto uz s takym domom nieco robil nech to zhodnoti. Napr. Ak su tam uz nove omietky tak by nemala vlhkost stupat po stenach. Sem tam nejaky maly flak je prijatelny pretoze 80tiatka mur len tak za pol roka nevyschne. Ak podrezavali dom urcite to bude vidiet zvonka, kedze ako som pochopil fasada nie je robena. Dom ste este nekupili tak podla mojho je zbytocne rozmyslat nad zateplenim, treba s nim len pocitat. Ak sa rozhodnete pre kupu vyskusal by som si byvanie 2-3 roky a podla nakladov by som zhodnotil ci je potrebne to robit. Cenu chlapci uz + - nastrelili . Podla meterialov a hrubky zateplenia sa da predpokladat 30-60 € za m2 Ak mate nejake fotky domu nahrajte ich sem. Urcite sa najde niekto kto to rad zhodnoti.
Odpovedať
@fotoarch Zadávateľka témy však dom nekupuje lacno ... Ak sa nemýlim, cena bola cca 188 tis. Eur navyše bez plynovej prípojky ... http://www.reality.sk/inzerat/RE00046... @gubiko Ak si spomínam, dali ste už zálohu, alebo sa mýlim ? Na Vašom mieste, ako som naznačil v pôvodnej téme, by som od toho utiekol, kým sa ešte dá ... Idete na seba ušiť finančne veľmi náročnú "búdu" ..: Rekonštrukcia z roku 2000 je už 16 rokov stará, to ako keby ani nebola ... A nemáte ani kompletné info ... Na jednej strane pani vie o nom všetko, na druhej Vám nevie povedať či sú podrezané múry a ako bola riešená izolácia podlahy ... Neviete ani kolko CM izolácie je na streche a dom má navyše pôvodné drevenné okná ... Z môjho pohľadu = pri tejto cene ruky od domu preč ... Je to ležiak a dlho ešte bude ... Cena je nenormálne vysoko a ten dom takú hodnotu nemá ani náhodou ... Čaká sa na kupca, ktorý ho kúpi nie na základe rozumu, ale na základe tej nazvime to "charizmy" čo z neho vyžaruje ... Ak by ste ale silou mocou, ten dom kúpila tak máte len 2 možnosti: 1. Poriešiť plynové kúrenie = klasícké radiátory, kondenzačný kotol ... Treba rátať s tým, že buď to spravíte "neinvazívne" a teda budete mať po celom dome kúrenárske trubky pri stenách alebo invazívne a v celom dome budete sekať do stien drážky, aby sa tam schovali trubky ... Následne riadne vykurovať ... Ak necháte všetko pôvodné, tj netesné okná, málo izolujúce múry atď a budete riadne vetrať, je veľká pravdepodobnosť, že steny vlhnúť nebudú ... Ťažko však povedať, či sa nebude fasáda olupovať nadalej ... Pri tomto modeli budete mať pomerne vysoké náklady na vykurovanie + tak ako tak vstupná investícia do plynu. 2. Ak chcete zateplovať, tak to treba spraviť poriadne a od podlahy ... Zateploval by som určite až pri kompletnom podrezaní domu. Ak by som si nebol istý hydroizoláciou podlahy, tak aj novými podlahami na prízemý s riadnou izoláciou ideálne napojenou na tú z podrezávania ... Pri tej príležitosti do podlahy umiestniť buď podlahové vykurovanie alebo aspoň trubky na radiátory ... K tomu plastové okná a zatepliť klasickým EPS ... Pri tomto sa ale dostanete na úplne, úplne nezmyselnú cenu ...
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 hej, díky. tiež by som bola rada, aby to videl niekto, kto takéto stavby pozná. @lubk0 no ahoj, čoskoro si už aj potykáme :-D ale k veci. cenu sme znížili na 178, keďže tam chceme ten plyn. dnes sme mali ísť podpisovať dohodu, ale sme sa rozhodli ešte počkať, zavolať tam statika. majiteľka je na nás naštvaná, odložili sme to už druhýkrát. nie som z toho nadšená, neni to od nás moc seriózne, no postupne nám hlava chladne a pristupuje k veci ten rozum, takže posledné dni čítame, pýtame sa a rátame. chceme doriešiť náklady na vykurovanie. to zateplenie by sme ozaj riešili až neskôr, no dopredu ma zaujíma približná úspora, pretože ak by to aj po zateplení bolo stále vysoko, tak by sme do toho nešli. ja s vami v mnohom súhlasím, no nezhodneme sa v tej cene. za tú cenu si v oblasti smerom na záhorie najbližší rok, dva nekúpim novostavbu ani nepostavím nový dom (už aj cenu za stavbu nového som si pozerala) vzhľadom aj na ceny pozemkov. na ten dom mali už kupca, tiež mladú rodinu, no vraj tam došlo k nejakej nehode, tak to nekúpili. majú vraj ešte jedného vážneho záujemcu, s ktorým teraz idú jednať, keďže s nami im došla trpezlivosť. aj to chápem, uvidím, ako sa to vyvinie.
Odpovedať
@praoteccech ako by ste polozili tych 40cm mineralnej vlny?
Odpovedať
@merrimack Ahoj. Položení minerální vlny je skoro triviální záležitost. Koupíte si 20 cm roli na dvojnásobnou plochu půdy. Následně rozmotáte první vrstvu od stěny ke stěně. Jednotlivé pruhy musíte dávat natěsno k sobě, aby tam nevznikla mezera. Druhou vrstvu položíte stejným směrem, ale začnete poloviční šířkou pruhu. Tím dokonale překryjete spodní poje. Tím je to hotové. Není potřeba žádná parozábrana, ani žádná difuzní fólie. Pokud byste tam potřeboval někdy přejít třeba ke komínu, tak si musíte udělat nějakou lávku, nebo chodníček z fošen. Jako podložky budou sloužit nařezané čtverce z EPS. Stačí 3 x 30 cm. Výška by měla být větší, jak tloušťka izolace. V tomto případě cca 45 cm. ;-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?