Trámový strop - lisovaná vata

Zdravím, mám trámový strop a už dlhšiu dobu riešim dilemu ako ho zatepliť, aby neutrpela svetlá výška miestností a hlavne, aby bol naozaj zateplený dobre (dostatočne). "Vymyslel" som preto niečo takéto, ako vidíte na obrázku. Skúste mi to okomentovať, resp. poradiť. Jednotlivé vrstvy MV (minerálnej vaty), či už rolovanej, alebo lisovanej sú prekrývané tzv. do kríža, teda vždy priečne na predchádzajúcu vrstvu. Dvojcentimetrová MV pod trámami je vlastne výplň pomedzi dosky, na ktorých je uchytená 5 cm vata zospodu. Na ňu už pôjde sieťka a omietka. Vopred ďakujem za všetky cenné rady.
Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
@stefan595 mám niečo podobné. Odspodu na trámoch ekopanel,sieťka lepidlo omietka. Medzi trámy 2x10cm vata,naprieč2x roštovanie s hranolov 5x10 na výšku a medzi ne znovu vata a na vrch palubovka. dokopy 40cm vata plus ekopanel
Odpovedať
Profilova fotka
Tú osb dosku by som tam nedával.A parozábrana bude kde?
Odpovedať
Čo na to tvoj projektant?
Odpovedať
@stefan595 ta OSB doska tam nema co hladat...
Odpovedať
@poliacik321: super, máš niekde fotodokumentáciu toho ako si to robil? Resp. Kde si kupoval ten ekopanel? Dik za radu. @lgman a @gashtaan: OSB doska tam asi nebude skôr 3cm dosky s medzerami kvôli odvetraniu. A kde by ste dali parozábranu? Poraďte. @meky1991: projektant mi to nakreslil úplne inak, viď obrázok. Tiež nepočítal s tým že by tam dával SDK.
Odpovedať
Profilova fotka
kritika OSB je diskutabilná, zabezpečuej zlepšenie izolačných vlastností nielen svojou hmotou ale najmä znížením prievzdušnostia na čo trpí izolácia z MV . Skladba je problematická, lisovaná MV neúmerne zvyšuje inv. náklady, Všetci sa zhodujeme, že chýba parozábrana, čo je základný prvok. Mohol to zabudnúť nakresliť, ale účinok je závislý od pedantnosti vyhotovenia. Tých 18 cm medzi trámami pokladám za zbytočné, vzduchová medzera bez prúdenia vzduchu má lepšiu účinnosť. OSB dosky priamo na trámy, potom lisovaná MV a potom nášľapná vrstva. Parozábrana dolu, ale mala by mať pevný podklad, prelepená. Ak chceomietku tak MV, ale to sa dá dosiahnuť aj SDK s o stierkou.
Odpovedať
Profilova fotka
@stefan595 zaujímavý obrázok, chcel by som ho vidieť, ako to robí v reáli. Len by musel vedieť ako vyzerá klincovačka. ˇ(sekeru ani nespomínam, to by bol zdroj úrazu po desiatich minútach)
Odpovedať
@jan45 neviem prečo skoro v každom projekte je nad MV osb keď to stále robí problém s moknutim...tu má ten problém asi každý kto dal tú osb nad MV http://www.modrastrecha.sk/forum/zate...
Odpovedať
@stano8 tiez sa cudujem, je to uplne proti pravidlu, ze difuzny odpor sa musi smerom do exterieru znizovat... zbytocne a nezmyselne riskovanie problemov.
Odpovedať
@gashtaan presne tak zbytočne riskovanie a komplikovanie si zivota
Odpovedať
Profilova fotka
@stano8 je to stret záujmov, potreba vytvoriť pochôznu vrstvu vedie k použitiu OSB, pretože dosky sú drahšie a prácnejšie. V druhej polohe položenie vaty bez zábrany volného prúdenia vzduchu spôsobuje, že izolácia je v hraničných situáciách prakticky neúčinná, pretože vietor vytvoreným podtlakom vysáva vzduch z MV. Samotná MV sa podiela na izolácii minimálne, je len priestorom pre vzduch, ktorý izoluje.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 tak s cenou nesúhlasím klasické dosky sú o polovicu lacnejšie ale pracnejsie to sú. Ja osobne by som zo skúseností nikdy osb nedal aj keby som to mal robiť o tri dni dlhšie
Odpovedať
Profilova fotka
@stefan595 Mne to príde celé zbytočne predražené a komplikované.....4 vrstvy vaty....dokopy cca 35cm izolácie čo si povedzme na dnešné pomery nieje až tak bohvie čo.A priznám sa netuším ani ako tam chceš tú lisovanú vatu odspodu na tie trámi upevňovať aby to bolo pekné rovné. Daj už tých 18 cm rolovanej izolácie medzi tie trámi a dalších aspoň 20 cm na pomocnú konštrukciu pod alebo nad nakríž podla toho ako ti to bude vychádzať.potom odspodu parozábranu konštrukciu sadrokartonu a sadroš a hotovo vybavené :-D A na pochôdznu časť použi drevené laty nie osb.
Odpovedať
Profilova fotka
@lgman :-D ...tou vatou som samozrejme myslel minerálnu vlnu :-D :-D :-D
Odpovedať
@lgman: zvrchu som nechcel dávať až 20cm, aby som tam nezmenšoval svetlú výšku. Ide totiž o to, že síce to nie je obývaný priestor, ale pomedzi krokvy som chcel dávať aj tak ešte izoláciu (min 16cm+5cm), aby keď hore v podkroví bude zima, tak aby bola znesiteľná :D a samozrejme keď v lete bude teplo, tak tiež. Ktohovie, možno z toho raz bude obytný priestor v budúcnosti :) Preto som si myslel, že tých 35cm je do stropu dosť. OSB som už dávno zamietol, to len tak som nakreslil, pôjdu tam klasické dosky. Čo sa týka tej lisovanej vaty odspodu, bude prichytená na doskách vrútmi s tanierikmi (neviem či sa to tak volá), a dosky budú pripevnené na trámoch. Trámy sú v ideálnej rovine vďaka laserovému niveláku :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stefan595 Ved urob ako myslíš.To podkrovie budeš vykurovať či nie? Lebo ak nie bude tam aj tak zima ako bez izolácie a ak opomenieš tú parozábranu v strope tak aby si potom nemal problém s kondenzom .
Odpovedať
@lgman: Ok, nad parozábranou som rozmýšľal. Predpokladám, že keby ju dám hneď na spodok trámov tak by to mohlo byt v poriadku. Nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@stefan595 ...a potom ju zakryješ tou lisovanou minerálnou vlnou? Tak toto si netrúfam hodnotiť.Zatiaľ som nestretol nikoho čo by to takto robil takže netuším :-| Možno sa ti tu niekto múdrejší ešte k tomu vyjadrí 8-)
Odpovedať
@lgman: krížom na trámy pôjdu ešte dosky, na ktoré pôjde ťa vata. Tak medzi lisovanou vatou a parozábranou bude medzera v podobe tých dosiek.
Odpovedať
A čo si myslíte o tom, keby som dal úplne na spodok namiesto tej 5 cm vaty, 10 cm polystyrén? Oveľa ľahšia robote je s tým ...
Odpovedať
Profilova fotka
@stefan595 priestor medzi trámami ak tam zostanú uzavreté kazety má so vzduchom minimálne rovnakú účinnosť ako s MV
Odpovedať
@jan45 somarina... taka "kazeta" ma od izolantu daleko. http://www.modrastrecha.sk/forum/zate...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan tá dizkusia nebola jednoznačná, a fyzika platí stále
Odpovedať
@jan45 nebola jednoznacna? Jednoznacne nie je jedine to, ci je spravny vypocet v norme, inak fyzika stale plati a vzduch v medzere teplo skor vedie ako izoluje. Snad nechcete povedat, ze tepelne izolacie ako take su najvacsi podvod v dejinach? Ak by to tak bolo, sa cudujem, ze moj utesneny dom, vzduchovu kazetu v ktorej byvam, som vobec schopny od podlahy vykurit.
Odpovedať
@gashtaan, @jan45: Tiež nesúhlasím s tou vzduchovou medzerou medzi trámami ... Maximálne keby v nej nebol vzduch 😃 Odbočili sme však od témy. Pýtal som sa na ten polystyrén zospodu ... Čo vy na to?
Odpovedať
Profilova fotka
@stefan595 súhlasím, vzduchoprázdno je najlepšia izolácia, ale na stavbe je prakticky nedosiahnuteľná. Ďaľší stav je vzduch. Tu nie je priestor na detaily ako orientácia štrbiny, hrúbka vrstvy etc. Ale stavebná fyzika platí, aj keď by väčšina hlasovala proti.
Odpovedať
Ok, a čo s tým polystyrénom? 😂 Chcem len, aby mi to niekto odobril, resp. vyvrátil ....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?