Teplotechnický posudok - máte skúsenosti?

Som v stadiu dokoncovania projektu RD..bungalov 180m2. Obvodove nosne steny 44cm tehla bez zateplenia..atd. Pytal som sa projektanta, ci tato skladba obvodovych stien bez zateplenia, zateplenie strechy, zakladov a podlahy, ktore navrhol bude splnat STN platnu od 1.1.2016 pre NED. Projektant mi dal odpoved, aby som si dal vypracovat TEPLOTECHNICKY POSUDOK. Nejak sa mi to nezda, pretoze podla mna sa ten vypracuje az po dokonceni RD, neviem len tipujem. Takze ma projektant pravdu?? Neda sa to nejako predbezne vypocitat, resp. ziskat priblizny udaj na zaklade dodanych materialov a cisiel? Kolko taky TP stoji a na koho sa mam obratit? Dakujem za kazdu odpoved
Odpovedať
@vojjan Ahoj. Jaké má projektovaná stavba vlastnosti, je věc toho projektanta. Proto to přeci projektuje. A musí splnit požadované a závazné parametry. Jestli to neumí, tak musí od válu. Čili - nakopat do ri..ti a najít si schopnějšího. Vlastně normálního. :-)
Odpovedať
@praoteccech ved aj si to myslim, ze on by to mal vediet, on to predsa projektuje a vybera hrubky a druh materialov....ved teraz nemoze iny dom naprojektovat...len NED
Odpovedať
@vojjan Už teraz ani obvodová stena nespĺňa normové požiadavky na hodnotu súčiniteľa prestupu tepla, ak je to aj 44 Ti. Projekt na SP by mal obsahovať projektové hodnotenie stavby, ktoré preukáže, že pri realizácie min. podľa dokumentácie bude objekt po výstavbe vyhovovať. Takže by ti ho mal dať vypracovať projektant a bez tohto hodnotenia, kde bude jasné, že projekt vyhovuje kritériám energ. hospodárnosti ani projekt nepreber.
Odpovedať
@gazza215 vdaka za info. Mam ten isty nazor, ale on trva na tom, ze vypracovanie tohto hodnotenia je nad jeho ramec a je potrebne si to priplatit...??
Odpovedať
@vojjan my sme mali architekta, ten dal vypracovat vsetko co treba k projektu, aj ten tepelnotechnicky posudok. Ale samozrejme, ze sme to platili my. Ale bolo to vsetko v cene, ktoru sme si dohodli uz na zaciatku.
Odpovedať
Profilova fotka
@vojjan Projektant má pravdu v tom, že v konečnom dôsledku si ten teplotechnický posudok zaplatíš Ty, lebo veď tzv. "profesie" (statika, kúrenie, voda, plyn....) mu v poddodávke urobia títo "profesisti", ale zaplatiť to musíš Ty. ]-( Ale pravdu má aj @gazza215 , že projektant za to zodpovedá, aby projekt vyhovoval novým požiadavkám a toto musí jednoducho garantovať. Inak projekt nepreber - veď by bol nerealizovateľný. 8-(
Odpovedať
Podla zakona projekt musi splnat platne normy a preto ten projektant ten tepelnotechnicky posudok potrebuje. To, ci ti ho aj da a ci nie, to zalezi od toho, co mate dohodnute v zmluve. Ak mas zmluvu o dodavke projektu do fazy "na stavebne povolenie", tak to tam byt musi. Nech si projektant uvedomi, ze ked ty spravis dom podla technickej dokumentacie a dom neprejde testami, tak ON plati opravy/dokoncenia... To je zakon... A podla dnesnych, uchylnych, noriem ti to asi ta 44ka tehla nesplna....:(.... A ked to ten projektant nevie, tak ho treba poslat do prec.....
Odpovedať
@vojjan ak ti tehlu navrhol on a netlacis ho ty do domu bez zateplenia lozri aky ma tepelny odpor a porovnaj ho s pozadovanhm normou, robota na 5 minut. Kes si das spravit posudok a vyde ti zle co potom? Das spravit novy a zaplatis znovu a znouvu? Sa ho spytaj co ti na to povie. Minimalne izolacie a poziadavky na obvodovu konstrukciu projektant musi vediet a musi ta na to upozornit inak je to uplne ahovno projektant.
Odpovedať
Profilova fotka
@vojjan Dobrý deň. V zmysle požiadaviek energetického zákona je nevyhnutnou súčasťou stavieb na bývanie s plochou viac ako 50m2 aj projektové hodnotenie energetickej hospodárnosti, ktoré musí byť súčasťou predkladanej projektovej dokumentácie k žiadosti o stavebné povolenie. Pokiaľ ste už v štádiu výstavby je tu teda predpoklad, že toto projektové hodnotenie Vám spracované bolo a je súčasťou projektu. Pokiaľ Vám bolo vydané SP bez tejto časti je to hrubé porušenie zákona a pochybenie zo strany stavebného úradu, avšak pokiaľ do tohto dňa nebolo napadnuté a spochybnené asi Vás s tým dodatočne naťahovať nebudú. V prípade, že takéto hodnotenie nebolo súčasťou rozsahu projektu od zodpovedného projektanta, je naozaj na zvážení pouvažovať o jeho kvalite a ďalšej spolupráci. Totižto o takýchto veciach sa pri predkladaní ponuky s klientom nediskutuje, či túto časť projektu chcem alebo nie. Jednoducho to k projektu patrí a treba to spraviť, a preto naviac práce v tomto rozsahu neprichádzajú do úvahy. To čo budete ku kolaudácii potrebovať je energetický certifikát budovy. Tento certifikát musí odrážať podmienky, s ohľadom na čas, kedy Vám bolo vydané stavebné povolenie. To znamená, pokiaľ ste neurobili počas výstavby zmenu stavby oproti projektu a stavebné povolenie Vám bolo vydané v roku 2015 a menej, tak stavba musí spĺňať energetické požiadavky toho roku, kedy jej stavebné povolenie bolo vydané. Energetický prepočet ako na časti stien, podláh aj stropu je možné spracovať aj hneď. Sú na to programy,ktoré dajú projektantovi rýchlo obraz o energetickej spôsobilosti stien. Takéto orientačné posúdenie Vám vieme spracovať aj u nás. Ozvite sa mi internou poštou a dohodneme sa. Rovnako Vám vieme pomôcť navrhnúť detaily, tak aby vyhovovali všetkým kritériám. Ale primárne nie preto, že norma a zákon to tak nariaďujú, ale primárne preto, že chcete bývať v zdravom prostredí bez presní a vysokých nákladov na vykurovanie a chladenie priestoru! S pozdravom.
Odpovedať
@michaelak2 nemozete mi zaslat presne znenie tej novej STN, ktora plati pri vystavbe novych RD od 1.1.2016??? Je to ohladom energeickej hospodarnosti.... Velka vdaka za pomoc
Odpovedať
skrátene:
Odpovedať
blacksr, dakujem velmi pekne ........velka pomoc
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr este raz velka vdaka. Cize ak od 1.1.2016 plati, ze RD v triede A1 musi byt v rozmedzi 55-108 kWh/m2 za rok. Ked bude v tom rozmedzi tak splni tu normu? A ako sa pocitaju m2, ak chcem za cely RD?? ktore sa beru do vypoctu?? Obytna plocha podlaha, vynutorna plocha stropu a plus k tomu pripocitat plochy vsetkych vnutornych stien?? A vyjdu Ti m2 za cely RD a tie vynasobim napr.55-108 a taka by mala byt teoreticka spotreba energie za rok/ RD?? Dakujem za vysvetlenie
Odpovedať
@vojjan To zas neni také jednoduché. Ale ni také zložité, jak to popisujete... :-) Toto je požiadavka na primárnu energiu. Tú dostanete tak, že súčet merných potrieb tepla (energie) na vykurovanie násobíte faktorom zdroja, ten je pre každé palivo iný. Tiež to je v tej vyhláške. Výsledok nesmie prekročiť 108. V tabuľkách vo vyhláške máte merné potreby tepla na vykur. a TUV, tam sú limity kat. A, prípadne B, ak je to ekonomicky neuskutočniteľné. Čiže musí to byť nízkoenergetický dom, prípadne pasívny, ak by sa malo kúriť len elektrinou. Čiže súčet oboch MPT nesmie byť viac ako 39, keďže elektrina má faktor 2,764. (39x2,764=107,8) U ostatných zdrojov tepla postačí NED.
Odpovedať
@blacksr vdaka a tie m2 sa pocitaju ako som Vam pisal?? Ak chcem vediet celkovu rocnu spotrebu energii pre dom?? Tepelne straty???
Odpovedať
@vojjan Nie. Merná potreba tepla = ročná potreba deleno podlahová plocha domu. Plochy jednotlivých konštrukcií x ich U x teplotný rozdiel x vykur. sezóna v hod. plus pripočítate straty vetraním a tepelnými mostmi a od toho odčítate solárne a vnútorné zisky = ročná potreba tepla. Veeeelice v skratke.
Odpovedať

Odpovedať
@blacksr neviete este poradit, ci postacuje hlbka zakladovych pasov 1m a sirka 0,6m.. vdaka za odpoved
Odpovedať
@vojjan Nie som statik. Ono to záleží od podložia a ďalších vecí. Nemôžete vo fóre čakať, že Vám niekto povie, aby ste dali len do hl. 80 cm a š. 40 cm, bez poznania konkrétností. Alebo do hl. 120 cm a 60 cm šírku. Treba zaplatiť statický výpočet, statik nech ide pozrieť na pozemok a všetko nech máte na mieru. Aby bol dom založený na stabilnom základe a zároveň ste neplytvali materiálom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?