Tepelny odpor

Ahojte chcem sa spýtať ohľadom tepelného odporu, aký by bol najideálnejši, vzhľadom na financie co sa tyka muriva a zateplenia...
Odpovedať
1
2
Tepelný odpor má jednotlivá vrstva, ktorá je prevrátenou hodnotou tepelnej priepustnosti(vodivosti). V prípade viacvrstvových konštrukcií (murivo,zateplenie, atď) sa tepelné straty určia zo súčtu tepelných odporov jednotlivých vrstiev. Optimálne riešenie je subjektívna záležitosť, čo okrem subjektivity záleží od viacerých faktorov. Adekvátnu odpoveď Vám dá architekt alebo energetický designer. Ak už máte vypracovaný projekt na stavbu, mali by ste dodržať tam určené materiály, nakoľko na to už máte vypočítané hodnoty na základe platných smerníc: https://www.siea.sk/materials/files/p... Názory diskutujúcich sú emocionálne, čo nemá nič spoločné stavebnou fyzikou. Netvrdím, že v byrokracii sa nedá aj na to kúpiť kolaudácia, ale nezabúdajte, že pri platbe účtov za energie, na fóre Vám nikto nepomôže.
Odpovedať
Profilova fotka
@latomas Keď už tak R je prevrátená hodnota Uk čiže súčiniteľa prestupu tepla konštrukciou. Vodivosť je lambda..
Odpovedať
@saimo ake by bolo auto s ohladom na rastucu rodinu a optimalnu investiciu financii? pokial mi vies odpovedat na tuto otazku, vieme ti odpovedat na tvoju. inak budes musiet konkretizovat :-)
Odpovedať
Auto nie je zo žiadneho uhla optimálna investícia 😃 a aký by mal byť R aby bol nizkoenergeticky dom??
Odpovedať
@philos Máte pravdu. Vo fyzike odpor (či je to tepelný alebo elektrický) označujú latinským písmenom R, čo som neoznačil v mojom príspevku, ale podstate som písal o tom istom.
Odpovedať
@saimo Súčet tepelných odporov môžete vyrátať zo súčiniteľa prechodu tepla (U), ktorá udáva množstvo tepla vo wattoch, ktoré prechádza stavebnou konštrukciou cez plochu 1m2 pri rozdiele teplôt 1K. U=1/R (W/m2K) Hodnoty na nízko-energetický dom nájdete na priloženej fotke v stĺpci A.
Odpovedať
@latomas ak je to pravda tak si mi veľmi pomohol :-D vďaka :-)
Odpovedať
@saimo pravdou dnes na svete je viac ako 7 milliard. Ja som Vam pisal o stavebnej fyzike. Je mi potesenim, ak som Vam pomohol.
Odpovedať
Čo je to ideálny tepelný odpor? Dá sa na to asi odpovedať asi len takto. " Ideálny je ten ktorý udáva zákon". No, či je v skutočnosti ideálny by sa dalo polemizovať. V súčasnosti je potrebný Tepelný odpor pre obvodové steny rovný, alebo vyšší ako hodnota 3,0 (m2.K)/W . Po roku 2016 to už bude 4,4 (m2.K)/W .
Odpovedať
@xatalovic vedel som ako to napísať :-) ale pomohla mi táto tema ...
Odpovedať
@saimo Tak to má byť. Ale ak ideš stavať , tak projektant , ktorý ti bude robiť projekt by ti mal vedieť poradiť. Lebo projektant ti musí predložiť aj teplotechnický posudok. Ak nie tak to vyžaduj, je to jeho povinnosť. Veľa štastia
Odpovedať
@xatalovic vďaka
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
Môžete niekto poradiť,.ak mám Teplepný odpor s hodnotou R , 35cm hrubej vonkajšej steny zo zateplením 6,6 m2K/W , koľko by mala byť hodnota zatepleného stropu.niekde som tu čítam že by mala byť približne rovnaká , no keď dám do stropu 2x20cm vatu Isover unirol plus s tepelným odporom na 20cm vaty 6.1 m2K/w ,takže dokopy bude 12.2 m2K/W, nebude to veľký rozdiel v tom odpore steny a stropu?
Odpovedať
@shotocan ten rozdiel tepelného odporu niekde vadí? Teplo uniká hlavne smerom nahor. Takže si myslím, že na strope by mala byť vrstva s väčším tepelným odporom ako je na stene.
Odpovedať
@peto125 takže inými miestami môže unikať teplo, celá obálka domu musí mať približne rovnaký odpor , ak bude čo len na malej ploche nižší je zbytočne dávať na inom mieste viac izolácie
Odpovedať
Profilova fotka
@shotocan aj vzhľadom na to že strešná konštrukcia sa v lete nahrieva na vysokú teplotu, je vysoký tepelný odpor stropu vždy výhoda.
Odpovedať
Profilova fotka
@shotocan teor. vypocitany tep.odpor je sice krasne cislo, realita vyzera troska inak. Kym polystyren na stene vypenis a tym vznikne viac menj kompaktna obalka, pri vate taketo detaily je tazke vyriesit (nspajanie pasov vaty, tramy, krokvy atd.)
Odpovedať
@kaspy tým chceš povedať, že EPS je vhodnejší na povalu?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 nie, len ze vypocitane R pre 40 cm vaty nezodpoveda realite.
Odpovedať
@kaspy keby tam bol EPS myslíš, že to bude lepšie? Ja neviem len sa pýtam, tiež ma to zaujíma, keďže zateplovať budeme :-) keďže vata sa skôr dá natlačiť do rôznych rohov, štrbín... EPS nepustí ak je niekde nerovnosť...
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy vypočítané R nebude zodpovedať nikdy žiadnej realizácii, otázka je však o koľko % sa vypočítané a reálne R líšia a aký to má reálny dopad na tepelný komfort v dome. Ja môžem povedať že po tohoročnom lete v bungalove s väzníkovou strechou ( na juhozápade Slovenska) zateplenou 20cm vaty sa mi teplota v dome neprehúpla cez 26°C bez použitia klímy. ( Budem ešte dokladať á 20cm) Tak mi z toho vychádza že je jedno o koľko sa reálne líši vypočítané R a skutočné R stropu lebo na komfort v dome to má vplyv zanedbateľný.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 zateplovať s EPS strop s nejakou konštrukciou je nepraktické a pracné s výsledkom pravdepodobne horším ako s vatou.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za vysvetlenie. Tak a teraz vznikla druhá otázka ,čím zatepliť. Bude sa prekladať 2x22cm . Vybral som si tieto dve minerálne vlny a to: Isover Domo plus 22cm , 0.038 , tepelný odpor 5.75 Isover Unirol plus 22cm 0.036 , tepelný odpor 6.1 Asi to už bude jedno ktorý , keď nehladím na cenový rozdiel cca 300€ Sú vlastne tieto minerálne vlny vhodné na zateplenie stropu bungalovu? Aké iné by ste doporučili
Odpovedať
@shotocan nad striekanou alebo fúkanou penou si neuvažoval? má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, je síce drahšia, ale zase ušetríš miesto na svetlej výške povaly. Ja nad tým rozmýšľam.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@duzu To že je to zbytočné by som nepovedal. Keď máš rovnaký tepelný odpor všade, tak v jednoduchosti teplo uniká všade rovnako (aj keď to nie je celkom pravda, vždy bude mať tendenciu teplý vzduch stúpať hore). Teda ochladzovacia plocha je veľká dajme tomu 300m2, ale keď lepšie zateplíš strop, tak sa ochladzovacia plocha predsa zmenší, teda cez ten strop bude unikať menej.
Odpovedať
@mcsmekac áno je drahšia, ale pri rovnakom objeme ako vata, ale má lepšie izolačné vlastnosti, takže treba jej menej pre rovnaký tepelný odpor. Takže už nie je 2x drahšia :-) a pokiaľ potrebuješ ušetriť miesto kvôli svetlej výške ako aj my, tak to už nie je také zlé. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@shotocan Toto tu čítať to je ako keď jednooký radí slepému. V projekte by si mal mať aké tepelnotechnické vlastnosti musí mať či už stena alebo strop tak si zájdi do stavebnín a spýtaj sa ich na rozdieli medzi jednotlivými výrobkami ich výhody nevýhody a ceny a podľa toho si vyber ktorým materiálom dosiahneš tie požadované vlastnosti lebo kto by tom mal všetko vedieť ako ten čo to predáva, tu na MS j väčšina rád síce zadarmo ale aj nadarmo lebo tu každý pozná maximálne to čo sám použil alebo che použiť napríklad @peto125 ti radí skúsiť fúkanú penu lebo sám uvažuje o jej použití čiže to nieje moc objektívne.
Odpovedať
@martosko Obávam sa, že v stavebninách pochodí ešte horšie ako tu...Z vlastnej skúsenosti neverím predavačom. Každý predáva a ponúka to čo má a často krát ani nevie čo predáva... Ja mu len vravím, že aj taká je možnosť. Rád sa o tom s niekym kto sa vyzná porozprávam. Zaujíma ma to.
Odpovedať
Profilova fotka
@shotocan ja som si nechal poradit Unirol (2x200mm). Ze vraj sa z toho menej sype bordel a robi lepsie (je tuhsia- naozaj dryala medzi tramami aj bez vyviazania). Aby bol ale aj @martosko spokojny, Domo som v ruke nedrzal, takze neviem porovnat. Osobne by som 2.x siel do zelezobetonoveho stropu + polystyren, pripadne vyskusal OSB zaklop + sypany polystyren. Ak by som predsa len siel do vaty, skusil by som viac tensich vrstiev ako dve hrube. S "napojenim" jednotlivych pasov som nebol spokojny, dajak inak by som to poprekladal. Tak ci tak je to hnusna robota...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?