Tepelný most alebo vysoká vlhkosť

Ahojte, pred cca rokom sme kúpili tehlový nezateplený dom. Časom by sme ho chceli zatepliť, no náklady na kúrenie nie sú vysoké a teda to aktuálne nechcem riešiť. Problém mám však s plesňou v rohu kuchyne. Pleseň sa začala objavovať najprv len v rohu, no zatuchnutá bola aj rohová skriňa (problém mali určite aj predchádzajúci majitelia) a teda som ju dnes odmontoval, vyčistil, stenu vystriekal savom a po zaschnutí ju ešte natriem protiplesňovým náterom. Je mi však jasné, že som si pomohol len dočasne. Problém by som rád však odstránil trvalo a teda by som vás rád poprosil o radu. Tým, že sa jedná o kuchyňu je v tam vlhkosť vyššia. Do karát mi ani nehrá skriňa pripevnená o stenu, lakobel atď, no s tým nič moc nenarobím. Uvažoval som, či niekde nevznikol tepelný most. Z vonkajšej strany domu, je v danom mieste pripevnená rína. Nemôže byť koreň problému niekde tam aj keď je stena navŕtaná len v jednom bode? Nad kuchyňou je zateplená povala a zo spodu pivnica. Vlhkosť sa tam pohybuje okolo 75%, čo je dosť. Nemohol by pomôcť aj kvalitný odvlhčovač vzduchu? Ďakujem za každú radu
Odpovedať
@mir0slav ak nemienite riesit v dohladnej dobe komplexnejsie zateplenie celej stavby, tak cestou by mohla byt lokalna rekuperacia, resp dve jednotky bezdrotovo prepojene.
Odpovedať
Z nejakého dôvodu mi nepridalo foto a teda doplňujem sem
Odpovedať
@stowasser Ďakujem... táto možnosť ma vôbec nenapadla. Dve jednotky by bolo potrebné z dôvodu, aby vzduch miestnosťou "prechadzal" alebo to má nejaký iný dôvod?
Odpovedať
@mir0slav dosahuje sa tym vyssia efektivita rekuperacie, treba pogooglit v starsich temach, bolo tu niekolko ludi, ktori to pouzivali prave v starsich domoch
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@lubos_ba Ďakujem za postreh. Rozhodol som sa, že v kuchyni rekuperáciu vyskúšam a uvidím. Akú máte jednotku? Máte len jednu na celý byt? Apka sa volá Xiaomi Home. Je však potrebné mať aj Hub od Xiaomi a samozrejme aj teplomer s vlhkomerom.
Odpovedať
@mir0slav tiez sme mali v starom dome vysoku vlhkost, pomohli sme tomu odvlhcovacom, ale treba kupit kvalitny a vykonny.. Neviem, aka je to investicia ta rekuperacia, ale odvlhcovac stal cca 250 ecok. Ja som najprv neverila, ze az tak pomoze, ale naozaj je to dramaticky rozdiel..
Odpovedať
@lubos_ba mne sa tiez ta myslienka paci, ani som nevedela, ze take daco existuje, nieco som si vygooglila uz, ale nie som si ista ci dokaze az tak ucinne znizit vlhkost. /u nas bolo bezne 70%/ Ak by som toto teraz riesila, tak veru asi uvazujem o tej rekuperacke, tiez ma ta cena prekvapila, som si myslela, ze to bude drahsie..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?