Tepelne izolacie

Zdravim,v projekte mám riešené tepelné izolácie nasledovne: Zateplenie : základy DT+ 8 cm tvrdený polystyrén podlaha 18 cm polystyrén 150 Steny 38 heluz Family + 12 minerálna vlna Okno trojsklo strop keramický + 26 cm minerálna vlna Ide o bungalov, myslite ze je to postacujuce?
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
@donsalieri Dobrý deň, zavísi to od toho v akej energetickej triede chcete dom postaviť. Izolácie, ktoré máte v projekte nedostanú váš dom na úroveň nízkoenergetického domu bez ohľadu na lokalitu čo sa týka mernej potreby tepla na vykurovanie. Ak je možnosť úpravy zvoliť tenšie múry max. 300 mm k tomu prislúchajúcu hrúbku izolácie, základy postačí zatepľovať perimetrom, je to lacnejšia voľba ako XPS, v strope izoláciu aspoň zdvojnásobiť. Ale presnejšie čísla vám dá až výpočet.
Odpovedať
Opýtajte sa toho projektanta do akej kategórie ND pôjdete s týmito parametrami. Ja by som tipoval ,,C,, A opýtajte sa aké parametre treba na ,,A,,
Odpovedať
http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-v... tu si mozes vyratat teplelne straty. To co mas je postacujuce ale neni to nic moc zateplenie iba aby bolo, k nizkoenergetickemu sa to priblizuje, uz ked zateplujes zmen hrubky na vacsie aby sa ti to oplatilo
Odpovedať
Navrhne mi niekto aj hrúbky, ktoré by podľa vás boli adekvatne?
Odpovedať
Dajme tomu, aby to splnalo ten NED
Odpovedať
@donsalieri bez projektu sa to tazko ale dajme tomu ze NED podla mojich osobnych predstav.. podlaha 25cm. expandovany 2 alebo viac vrstiev zaklady perimeter na sokel aj do zeme aspon50cm ak sa da 2*8cm steny mozes dat aj uzsie murivo + 20cm polystyren krov + strop 50cm mineralna vlna pozor na prechody cez obvodovy plast vsteko nech ide cez zaklady, komin by mal mat aj privod vzduchu cez komin. a kvalitne okna
Odpovedať
Profilova fotka
@donsalieri ak NED berieme ako dom s menej ako 50kWh/m2/rok na kurenie osobne tipujem, ze to postacujuce nebude, zavisi samozrejme od konkretneho projektu. Ale toto je otazka na projektanta.
Odpovedať
@donsalieri projektant vie najlepsie, preco navrhol taketo hrubky a druh izolacii. Netreba podlahnut nazorom, podla ktorych musi byt z kazdej strany aspon 20 cm polystyrenu :-D Podla mna ma zmysel 150 FKD na stenu, 10 XPS na sokel, 40 vaty na strop. Naopak, do podlahy podla skusenosti staci aj do 10 cm EPS, hlavne ak to usetri jeden rad tehal. Prvy rad tehal ma byt izolacny. Keramicky strop musi byt? Predrazi stavbu a nema velky vyznam. Videl som aj tragicky omietnute keramicke stropy.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano projektant to presne vie, zadanie je jasne, skolaudovatelny dom :) nie nutne zlucitelne s efektivnym :-D
Odpovedať
Je to katalogový dom,ale myslim,ze tieto izolácie sú počítane pre iné teplotné pasmo. :-)
Odpovedať
@donsalieri mam katalogovy B dom 130 m2 bungalov, projekt: 10 EPS steny, sokel 5 XPS, 5 Eps podlaha, 16 cm vata v strope, okna s dvojsklom. Zhotovenie 14 FKD, sokel 10 XPS, 8 EPS, 35 Steicozell, Eurookna 92 s trojsklom. Aj tak nemam NED.
Odpovedať
@peto99 máš prehľad koľko vás ročne stojí kurenie?Aj keď to nieje NED...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Co poviete na moje izilacie? Zaklady 60 cm pod teren - styrodur 20cm, steny 25 EPS, podlaha 22cm, strop 50 cm 150S. Dom jednoduchy kvader 12x7x6,6m. Okna drevo hlinik 3sklo
Odpovedať
@jozeffff mám to v projekte skoro na chlp rovnaké. Tiež idem stavať kváder a rad by som sa dostal na lepší NED.
Odpovedať
@donsalieri kurim elektrokotlom a klimou, predbezne do 700 Eur rocne, TUV do 100 Eur
Odpovedať
@donsalieri tak ja mam bungalov 108m2, steny 300 mm porfix na to pojde na jesen 200mm fasadneho eps. V podlahe mam 200 mm eps 150s. Do stropu pojde 500 mm vaty, okna trojsklo Ug= 0,6. rocna spotreba na vykurovanie max 40 kWh/m2. takze sa zmestim do A. V plyne to mam cca 260€ rocne za kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 nesuhlasim ze projektant vie. Prave na projektantov velky pozor a davat si veci preratavat v programe phpp. Osobna skusenost ked slovensky vypocet tvrdil nieco tak nemecky vypocet ukazal 2x horsi predpoklad. Potom sa upravoval projekt podla nemeckeho a ten sa na cent presne trafil v nakladoch za kurenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@donsalieri nenasiel som lokalitu kde ides stavat ale to je jedno. Ak chces dobry ned tak typnem toto: Strecha minimalne 45cm Murivo 20cm Podlaha minimalne 20cm sede eps ale pod zakladovou doskou tiez izolacia 10cm aj perimeter staci polyform aby neplesnela zakladova doska Komin je zbytocnost, elektricke kurenie infra ti usetri dost nakladov na zriadenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor tvoj nazor sa mi tu najviac paci. Najrealnejsie hrubky.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 najhorsie je ze katalogove domi projektovali asi pre talianov alebo spanielov. Chyba pri katalogoch ze zavadzaju tym ze nepisu v akej lokalite bude B. Na slovensku s izolaciou strechy pod 45cm tazko.
Odpovedať
Profilova fotka
Este detail. Do energetickej triedy sa ma zahrnut aj prehrievanie domu. Nie len kolko izoluje v zime. Cize ak si niekto na juhu mysli ze nemusi izolovat tolko tak je na omyle. Ak si niekto mysli ze velke skla su super a sa mu dom aj tak prehrieva lebo nejde o to ci ma vonkajsie zaluzie tak je tiez na onyle ze ma super triedu energeticku :-). Trojsko je slaby izolant a teplotu prepusti ci mate zaluzie. :-) museli by aj zaluzie izolovat. Oni len tienia :-) a zmiernuju iba lupa efekt.
Odpovedať
@mio23 a co moje izolacie?
Odpovedať
Profilova fotka
@jozeffff tvoje som lajkol :-)
Odpovedať
@mio23 takze je to ok. Ale kurenar naratal 8kw straty. Tomu sa mi nechce verit. Ale nezaral ze budem mat nutene vetranie s rekuperaciou tepla. A podla mna to vyratal cele na pr...
Odpovedať
@mio23 čo povieš na moje (TN kraj - NMnV) Bungalov 13x12 vstavaná garáž, vnútorné steny spoločné s interiérom izol 20cm neoeps 20cm perimeter základy, nosné steny Ytong 250, nato kontakt 26cm neo eps, okná rehau geneo3+, podlaha v dvoch vrstvách po 10eps (čiže 20) strop v 3vrstvách 18cm min.vlna (čiže 54cm), riadené vetranie s rekuperáciou Atrea duplex 370, na TUV el.bojler od Logitexu s napájaním z FV + menič a časom viac panelov a batérie. Kúrenie podlahové infra fólie heatflov. Co vy nato? @majkoj
Odpovedať
@mio23 lokalita, žilinský kraj,nadmorská výška 535 m,po prečítaní príspevkov uvazujem nad: Základy perimeter 10 cm Podlaha 20 cm polystyren Steny prvá rada vyplnená polystyrénom,potom heluz 38 + 15 min.vlna Strop min.vlna v dvoch vrstvách, čiže 52 cm Súhlasím,s názorom, že katalógové domy sú projektovane skôr na tropické oblasti,ale len aby splnili najake normy...
Odpovedať
Profilova fotka
Mna to tu fascinuje stale je to o extremoch , bude je dom ledva skolaudovatelny alebo "preplacany" izolaciami :). Vsetky cisla o hrubke ktore tu padaju su bezvyznamne, pokial nie su o uplne konkretnom dome. Rovnka izolacia strechy bude totiz znamenat ulne nieco ine pri bungalove a nieco ine pri poschodovej "kocke".
Odpovedať
@majkoj na začiatku som pisal,ze ide o bungalov,konkretne 13x13 m štvorec so strechou do ihlanu...Aj tu by to bol extrem?
Odpovedať
@donsalieri mas dom rozmermy skoro ako moj, v mojom pripade je to 13,5x 9,9 presne. Mám prepocitane hrubky izolacii vzhladom na lokalitu - u mna je to sever Tn kraja a na to ze budem pouzivat na vykurovanie plyn - to si potom aj sam zohladnis aky bude najvhodnejsi zdroj pre teba. Takze ked pojdes koncepcne podla mna nic nepokazis a myslim ze asi ani zbytocne nepreplatis...
Odpovedať
@danifedor plyn sa Ti neoplati zavadzat, rozpocitaj usporu /rocne cca 300 Eur/ do investicie 3000 navyse za plyn
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?