Tepelné čerpadlo Viessmann vitocal + fotovoltaické +rekuperacia

Zdravím Vás, sledujem, že diskusia na tejto stránke býva častokrát plodná pri nezodpovedaných otázkach pri stavbe domu. Chcel by som sa spýtať na názory, rady a celkové náklady na chod systému tepelného čerpadla Viessmann vitocal s fotovoltaikou a rekuperáciou pri dvojpodlažnom dome 160m2 zateplenie Pur penou steny 20cm, strecha 30cm, podlaha polystyrén 20 CM .. konkrétne ma zaujíma či toto spojenie je aj v skutočnosti tak výhodné ako všade píšu a ako čo najlepšie využiť fotovoltaiku behom celého roka . Ďakujem za rady názory a čísla
Odpovedať
@borislutisan z tychto udajov tu nikto nikdy nevyrata nic. Ale bez fotovoltaliky ten dom moze tepelko aj s ohrevom TUV spotrebovat tolko kolko sa vyrata z tepelnych strat objektu ktore si taktiez neuviedol. Taketo domy cca 50 Eur kurenie a TUV mesacne
Odpovedať
@gkrivanek nemám teraz presné čísla k dispozícii a ani na moju stavbu čísla vyrátať nežiadam , skôr som myslel už existujúce takéto systémy s tepelkom fotovoltaikou rekuperáciou a ich dojmy skúsenosti . Jedna sa mi hlavne o to aby som mal čo najmenšie náklady na elektriku a teda či a v akej miere pomôže fotovoltaika na spotrebu energie , dom bude spadať do pasívnych domov s hodnotami , chcel by som žiadať o dotáciu na pasívnu novostavbu o sume 8000 ..
Odpovedať
@borislutisan Môj názor na túto kombináciu keďže chceš stavať pasívny dom je úplný nezmysel. Tepelko budeš využívať prakticky len na ohrev vody (minimálne na kúrenie). Ak máš kopec peňazí nech sa páči ale inak mi to nedáva zmysel. Do pasívneho domu by som skôr rozmýšľal Elektrokotol + solár na ohrev vody + rekuperácia (komfort), čo ťa vyjde podstatne lacnejšie ako tebou navrhové riešenie. Inak môžeš žiadať o dotáciu na A0 keď od tohto roka musia byť všetky novostavby v A0??
Odpovedať
@borislutisan doporucujem trosku to tu precitat co a ako, lebo takto bezhlavo sme zacinali snad vsetci a odstupom casu sme dostali rozum a prehodnotili svoje konanie. TC urcite ano podla tepelnych strat je navratnost a fotovoltaiku iba ako konicek inac nenavratna zalezitost.
Odpovedať
Tak áno uznávam je to bezhlavo l, doteraz to mám tak dohodnuté že bude tepelné čerpadlo(aj s chladením) vzduch voda od viessmannu, fotovoltaika , rekuperacia , akumulačna nádrž ... Fotovoltaikua akumulacku by som na pasívny dom nepotreboval stacilo by tepelko a rekuperacia plus dobre zatepliť , fotovoltaikua sme chceli pridať kvôli TÚV + pre spotrebiče na zníženie spotreby leketriky + chod chladenia tepelka cez leto + akumulačka pre udržanie zvyšnej vyrobenej energie .. takto nejak to bolo mne v skratke vysvetlené , viem že to je drahšie ale v roku 2021 budem kolaudovať skôr určite nie a majú byť stále ďalšie dotácie pre pasívne domy v sume 8000 čo je celkom fajn , sivé aj po odpočítaní dotácie by to bolo dosť ale zase mal by som celkom dobrú technológiu v dome + nízka spotreba elektriny .. či lietam v oblakoch ? Preto sa dopytujem na niekoho kto ma pasívny dom podobne zloženou technológiou ..
Odpovedať
@virnik27 Naša legislatíva nepozná pojem pasívny dom a ak sa nemýlim tak PHPP, ktorý toto počíta je odlišný od nášho energetického certifikátu. U nás ti v podstate stačia drobné izolácie, tepelné čerpadlo + rekuperácia a si zrazu v A0. Kdežto aby ti vyšiel pasívny dom sú trošku iné podmienky (vzduchotesnosť, merná potreba tepla na vykurovanie musí byť pod 15kWh/m2a) Podmienkou na získanie A0 je aby potreba energie na vykurovanie a ohrev TUV bola menej ako 54 kWh/m2. Spotreba na vykurovanie sa dá znížiť rekuperáciou, ktorá zníži straty vetraním a pri faktore 2,2 pri kúrení elektrinou sa bavíme o cca 20kWh/m2 na mernú potrebu tepla (ktorú bude spĺňať keďže pre pasívny dom je hranica 15kWh/m2) Problém však nastáva pri ohreve vody, ktorý sa nedá ofajčiť žiadnou izoláciou ale len zdrojom vykurovania - tu nastupujú solárne panely, ktoré majú rozhodne nižší faktor ako elektrina pri ohreve TUV. Čiže A0 splní, môže mať zároveň pasívny dom a nenatrepe tam zbytočne veľa technológií za kopec peňazí.
Odpovedať
@tyrinko ak dobre chápem tak mi chcete povedať že stači dobre zatepliť dať tepelko s rekuparciuou a fotovoltaiku s akumulackou vynechať pre zníženie investičných nákladov nakoľko už len s tepelkom a rekuperáciou dostanem dotáciu ... Laicky to sedí ?
Odpovedať
@borislutisan rozumiem že človek je očarený z toľkých technológií, ktoré sú dostupné ale netreba to preháňať. Najlepšie teplo je také, ktoré nepotrebuješ vyrobiť. Namiesto fotovoltaiky radšej zvýš izolácie na strope, investuj do lepších okien a dverí. Na kúrenie a ohrev TUV máš niekoľko možností či už elektrokotol + solár alebo len tepelné čerpadlo, poprípade plyn. Štát poskytuje dotáciu pre domy v triede A0 nie pre pasívne (keďže tento pojem nepozná) a úprimne podľa tých podmienok na izolácie to má ďaleko od pasívneho domu. Máš už stavebné povolenie alebo ešte len ideš žiadať? EDIT: určite by som nevynechával akumulačku pri TC už len kvôli tomu aby TC stále nezopínalo. Predĺžite tým životnosť kompresora.
Odpovedať
@tyrinko ešte len idem žiadať , prerabame ešte papiere ohľadom zateplenia nakoľko projekt bol rýchlo zbuchany a nebol v triede A0 čo chcem ešte zmeniť kým to nieje podané .. okná mám s dobrými hodnotami , viem že to už musí projektant vyhotoviť ale čo sme sa bavili uvádzal , že ak vymením 15cm polystyrén na stenách za 20cm fukanej Pur izolácie a na sikmu strechu dám 30cm fukanej + drevená fasáda, 20cm izolácia podlahy malo by to spĺňať A0, veď on to prepočíta aby to vychádzalo to len čo sme sa bavili , samozrejme môže byť že bude 30 CM stena a 40 strop fukanej to sa dozviem onedlho .. tým pasívnym domom myslím novostavba s takmer nulovou spotrebou energie .. ale ďakujem že reakciu
Odpovedať
@borislutisan Tým pádom nevidím dôvod prečo by ste mali dostať dotáciu na A0 keďže tá je od 1.1.2021 povinná - príde mi hlúposť dávať dotácie na niečo čo je povinné. Ak by to však bolo možné, nemôžete žiadať o inú dotáciu, napríklad na tepelné čerpadlo. Čo sa týka izolácií tak mne vyjde pasív so stenou z 30ky porfixu a 15cm isover greywall.
Odpovedať
Neviem akeho mas intergalaktickeho projektanta, alebo ta videl srat peniaze :-) lebo fukana pur izolacia na steny asi ani neexistuje ale rad ti ju naprojektuje? :-) Mozno myslel striekanu pur penu, len to vsetko tak narychlo riesis, ze sa strasne od... s ked sa raz zastavis a zacnes rozmyslat. Ked si v rusnej oblasti tak treba dat fasadnu vatu a pokial v tichej lokalite sedy polystyren 20-25cm. Ked nemas k technologiam vztach tak si ich do baraku nedavaj, lebo ich treba nastavovat, udrzovat "opravovat". Dotacia tak max na TC a FV ak este budu 8000 uz zabudni.
Odpovedať
@rkorba videl srat peniaze:))))))
Odpovedať
Článok sa načítava...
@virnik27 Ešte sa naučiť čítať s porozumením a bude to super. Písal som o elektrokotly na kúrenie + solár na ohrev TUV. Čiže to dá v pohode. Ale môžeš ma poučiť a potom napísať to isté čo je vyššie 😉
Odpovedať
No s tou dotáciou máš asi aj pravdu že to zmenia po 2032 na inú dotáciu a zbytočne teraz k tomu smerujem , pravda.. zle som napísal nie fukana pur pena ale striekana púr pena medzi drevenou konštrukciou na stene pre drevenú fasádu ..
Odpovedať
@virnik27 máš pravdu a ospravedlňujem sa, nevyjadril som sa presne. Avšak nižšie prepočty sú správne ak je teda "pasívna hodnota" čo autor spomína merná potreba tepla na kúrenie 15kWh/m2. Nesúhlasím s tým že by musel základovú dosku uložiť na penosklo, dá sa to aj inak. To že ty máš dom de facto v triede B a dal si TC neznamená že máš dobre zaizolovaný dom (bez urážky). Tým pádom je pre teba TC výhodnejšie a návratnosť máš aj rýchlejšiu keďže musíš dodať viac energie na kúrenie ako keby si bol v pasívnom štandarde. Zároveň si myslím že tiež máš kopec vecí natrepaných zbytočne - Solár, krb, TC.. Môj názor je taký že radšej investujem do izolácií ako natrepať zbytočne veľa druhov kúrenia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@gkrivanek zdravim, viete mi poradit s tymto?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?