Tekutá hydroizolácia na základové pásy

Profilova fotka
Zdravím, vie mi niekto poradiť skúsenosti s tekutou hydroizoláciou? Chcel by som ju dávať na základové pásy. Je potrebné aplikovať aj nejaký penetrak pred nanesením hydroizolácie? Základové pásy som obkopal. Je na nich kde tu hlina, je potrené to dôkladne očistiť, alebo to nebude prekážať? Vopred ďakujem za rady.
Odpovedať
@piti255 na hline drzi najlepsie, odporucam precitat navod ne plechovici od izolacie. penetrak asi nebude treba. Inak co s tym ides poriesit, vlhnu steny v pivnici, pomoze natriet len stenu?
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Ďakujem za radu, na hlinu si môžeš kľudne natrieť aj ty! Nevlhne žiadna stena v pivnici. Chcem to dať ako prevenciu pred vlhnutím základov. Som na miernom svahu kde mi hlavne po zime steká voda zatiaľ mám hrubú stavbu a chcem odizolovať základ aby mi neťahal vodu do stien. Podpisované nemám, ale z dôvodu prevencie to chcem odizolovať. Rozhodujem sa medzi tou tekutou izoláciou a lepenkou, ktorú by som natavil. Cenovo je tá tekutá o niečo drahšia, ale je s ňou menej roboty....Čo sa týka tej hliny. Skús okopať základy či ti na nich neostane malé množstvo hliny. Tak dôkladne sa to očistiť nedá....Preto som sa pýtal či nevadí ak kde tu ostane nečistota po hline.
Odpovedať
@piti255 a ako konkretne si pomoze natriet z vonku obvod zakladov aby ti nevlhli stenu ked zaklad saje odu aj z vnutra a odspodu: Steny sa izoluju od zakladov vodorovne, ak mas len nadzemne priestory to co robis nema ziadny zmysel. Ak das natrer na spinavy podlklad myslis ze to bude drzat a nebude take cucat vodu? - bude vzdy, keby sit o cchel robit poriadne treba wapkovat a vycistit, alebo ked uz radsej lepenku tam to nevadi, ale to ej jedno pokial plati co som pisal vyssie je to zbytocne.
Odpovedať
Profilova fotka
Základ saje vodu aj odspodu, ale ak na ten základ dám hydroizoláciu zmiernim tým cucanie vody z bokov. Do výkopu dám drenáž. Odvodním to a v období keď je viac vody v lokalite tak mi to bude odvádzať vodu a tá hydroizolácia s nopovkov zabráni tlaku vody zo zeme a tým aj možnosť prechodu vlhkosti do múrov. Samozrejme izolujem aj vodorovne na platni hydroizoláciou. Takže je to podľa teba zbytočné? Robím to aj kvôli tomu, že pozemok mám na takom mieste kde je mokrejšia pôda.
Odpovedať
@piti255 neviem aky mas kopec a podu ale zaklady budu vlhke vzdy a tymto tomu nezabranis, steny izoluje len vodorovna izolacia. Ak su zaklady ok, nie su dake pomuvane a staticky je to ok je to zbytocne, kluden tam daj drenaz ak chces ale srta sa s tou izolaciou skoda penazi a roboty, spytaj sa odbornikov @majkoj @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 ja mam sice do odbornika daleko, ale to co planujes , pokial nemas pivnicu, je absolutne zbytocne. Mury a podlaha su od dosky odizolovane a betonu vlhkost vobec nevadi.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Hovoril som s odborníkom....je to pravda, zbytočne to budem robiť. Poradil mi, že keď to už mám obkopané mám tam dať nopovku tak ako som chcel, ale bez tej hydroizolacie a na spodok drenáž.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Mal si pravdu. Hovoril som s odborníkom na takéto veci a tiež mi vravel to čo ty. Povedal mi že mám dať nopovku ak chcem a drenáž. Chcem sa ťa ešte spýtať aký máš názor na zateplovanie základových pásov. Ja som to hneď odvrhol, ale poznám ľudí čo dali do základu 12cm XPS. Je to podľa teba správne, alebo to je tiež vyhodenie peňazí?
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 vidis, prave to zateplenie zakladov zmysel ma :). Zmensis tym tepelny most patou domu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Od toho ma práve Jan45 odhováral. Viacero ľudí mi vravelo, že zateplením základov nenastane významná úspora. Mám platňu dosť vysoko od zeme, neviem či zateplením základu by som nevyhodil taktiež zbytočne peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 prave ta cast co je nad zemou je dolezita. Ak to nespravis, kludne sa moze stat ze ti bude vlhnut spodok steny. O tom ako hlboko pod zem treba ist sa da diskutovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Tak to áno. Zle som sa vyjadril. Tá časť čo je nad zemou z DTčiek bude zateplená XPSkom. To bez debaty. Základové pásy zatepľovať je ako vravíš na diskusiu. Možno to je vhodné pri výstavbe pasívneho domu kde sa hľadí na fakt drobné detaily. Mám ešte veľa otázok, ktoré na to nadväzujúcu. Napíšem do správy.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@piti255 zaklady je potrebne zateplit nie len pri pasivnom dome. Postacuje ist do hlbky 50 cm. Cim vacsia hlbka, tym mensi efekt. Zateplit len po uroven terenu, alebo nebodaj par cm nad uroven je ako nezateplit takmer vobec :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominik_boksansky Teraz ti nerozumiem. Ja som napísal že základy zateplím XPSkom. Ale iba tú časť čo je nad zemou. (DTčka). Základové pásy pod zemou zatepľovať nebudem. Nejak mi to čo píšeš nedáva súvis.
Odpovedať
@piti255 nadzemnu cast zakladov nepostacuje zateplit. Efekt to moc nebude mat. Zateplit zaklady je potrebne pod uroven terenu. To pisem.
Odpovedať
@piti255 ak mas platnu vysoko nad zemou tak sa to zateplenie pod zemou az.tak neprejavi. Neviem si inak predstavit ako sa zatepluju zakladove pasy pod zemou ked.je to hrbate jak svina. Ak mas ako daj izolaciu aj trochu pod zem ak nie tak prezijes aj bez toho nic hrozne sa nestane
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Tak vidiš, koľko ľudí toľko názorov.Nikto však nevie jednoznačne potvrdiť ani vyvrátiť či zatepľovať pod zemou základ, alebo nie. Keby sme vedeli porovnať dajme tomu naklady na vykurovanie dvoch približne rovnakych domov v rovnakych podmienkach. Podľa mňa by ten rozdiel bol zanedbateľný. Ak by nejaký bol.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 je to uplne zbytocne
Odpovedať
@piti255 Ahoj. Ta hydroizolace venkovní strany základových pásů je nebetyčná kravina a vůbec nic neřeší a nic nepřinese, kromě vyhozených peněz a zbytečné práce. Betonu je úplně jedno , jestli je v suchu, nebo přímo ve vodě. Ba naopak, ve vodě je mu lépe. Zateplení základu smysl má v tom, že potlačuje ( snižuje ) tepelný tok ze stěny do zeminy. Čím níže bude spodní hrana zateplení v zemině, tím ten tepelný tok a z toho plynoucí tepelné ztráty budou nižší. Kde je ekonomická hranice nelze obecně určit, protože to závisí na mnoha proměnných, ale hlavně na peněžence a přístupu investora. Nicméně, pokud se budeš muset dostat na předem určené parametry, tak Ti to projektant spočítá. Zateplovat hrbolaté základy nemusíš, ale spodní hrana zateplení by měla sahat aspoň 50 cm pod zeminu. Ideální je do nezámrzné hloubky. Ale zde jde právě o ten rozdíl, který nemusí hrát žádnou roli. Nicméně porovnání dvou stejných domů nelze nikdy provést, protože nikdy nedodržíš stejné podmínky. Na rozdíl o výpočtu, kde si to nasimuluješ naprosto stejně. Proto se to také počítá. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 neviem z coho ides stavat, ale pokial z tehly, to zateplenie by som tam rozhodne dal, pretoze tam je naozaj riziko ze ti bude vlhnut spodok steny. Ak z porobetonu, je to otazka konkretneho vypoctu nakolko sa to oplati a ako dom splni normou pozadovane parametre. http://www.asb.sk/stavebnictvo/staveb...
Odpovedať
@piti255 je to vec podladu z zdraveho rozumu, ak mas povedzme 1m nad zemou tvarnice ktore zateplis potom povezme porobeton a v podlahe 20 cm tak kym by zima presla uplne od paty tych betonovych tvarnic to by trvalo a priebeh by nebol niako dramaticky. Ak mas ale dom povedzme skoro zarovno so zemou pride mi to vhodnesjie dat kusok do zeme ak mas tedfa DT lebo dodatocne zateplovat pas v zemi je asinerealne. Tu nejde o financnu usporu ale o minimalizaciu tepelnych mostov, ak mas tehlu ako pise majkoj moze to byt hoprsie nakolko ma asi horsie vlastnosti v zvislom smere ako vodorovnom. Pri porobetone to je uz mala sanca ze by ti vhlhla ste alebo daco podbne, skor ziadna. Priklad mame kocku zateplenu len omietku, sokel je niekde meter niekde viac a neni izolovany, ani v pivnici ani v izbach dole pri stene nebol nikdy problem s vlhkostou. To co teraz niektori izoluju meter do zeme este nebodaj 20 cm je demnecia a za tym si stojim.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell Tak dajme tomu že je to tak ako píšeš. Plánujem dať 15cm do podlahy. Sokel je cca 1m nad zemou. Je to ale individuálne pretože v zadu mám sokel nižšie ako vpredu z dôvodu menšieho svahu. Sokel plánujem zatepliť. Z toho všetkého mi vyplýva tak ako som písal. "Koľko ľudí toľko chuti". Niekto to chce zateplovať, niekto to ignoruje. Ja si myslím, že pre ušetrenie troch eur mesačne na kúrení sa mi to neoplatí.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Už mám postavené z ytongu. Teraz som začal základy obkopávať aby som tam dal nopovku a odvodnenie. To so zatepľovaním sa tu rozmohlo len tak pomimo :) Ide vlastne o to že mám vlhkejšie podložie v určitom čase počas roka, tak som chcel ten základ nejak chrániť, keďže mám trochu svah a tá voda sa hlavne po zime a ak prší dlhšie tlačí rovno ku domu. Nič zložité...čítal som tu častejšie že tí čo zatepľujú ZAKLADOVÉ PÁSY, dávaju aj nopovku a aj drenaž. Ja zatepľovať nechcem, chcem dať len drenáž a nopovku aby tá voda "nebila" do základu. Viem že zo spodu mi voda ajtak prejde, ale predsa v období ak je tej vody priveľa, niečo tomu pomôže hlavne tá drenaž. Je to moja teória. Možno na tom niečo bude.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Súhlasím, ak človek nechce pasívny dom. Pri pasívnych to má možno nejaké opodstatnenie. Mne ide hlavne o oddrenažovanie nadbytočnej vody zo zeme a akú taku ochranu základu uložením nopovky.
Odpovedať
@piti255 Ahoj. Tvoje teorie je špatná. Ta hydroizolace tam bude úplně na nic. Nicméně, takové stavebníky stavební průmysl potřebuje. Na Vás se dobře vydělává. Kupujete materiál, který nepotřebujete a o to jde. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech Samozrejme, ďakujem za informovanie. Škoda, že ja hydroizoláciu nejdem dávať. Hovoril som len o nopovej fólií a drenážnych rúrkach, ktoré slúžia na odvod spodnej vody.
Odpovedať
@piti255 Ahoj. Sorry, všechno jsem nečetl. Nicméně základní otázky byla na tekutou hydroizolaci. Takže ta nebude, jak píšeš. A co má ta nopovka vyřešit ? Chápeš, že je to naprostá blbost ? Nic neochrání a nezamezí vlhnutí stěny. Jestli chceš řešit přívalovou vodu z intenzivních dešťů, tak ta stejně teče po povrchu země a to se řeší vybudováním povrchových odvodňovacích kanálů. Boj se spodní vodou nikdy nevyhraješ a ani není důvod s ní bojovat. :-o
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?