Tak teda este raz... ci je treba zateplit...

vcera som sa pytala, ci je treba zateplit??? mame dom s hrubkou murov 50 cm. dom ma 60 rokov ,chceme ho kompletne zrekonstruovat. postavany je z palenej tehly, nevlhne,okna samozrejme vymenime a co sa tyka stropu,tak tomu nerozumiem...myslim izolaciu. podkrovie sa riesit nebude, len jedna manzartova izba. dakujem!!!!
Odpovedať
K teme by sa mohla vyjadrit @blacksr
Odpovedať
Profilova fotka
@sonabernathova najradšej odporúčam nikoho tu na modrejstreche sa nepýtať lebo sú tu tkzv. odborníci......ktorý vám zle poradia... radšej to zverte do rúk odborníkom ktorý majú na takéto veci certifikáty a vzdelanie....
Odpovedať
Profilova fotka
ja som uplne laik, mame ale podobny dom (40-rocny, z tehly) sme nezateplili, dali sme silikonovu omietku a dost... polystyrenu sme sa bali a na nobasil uz nevydal rozpocet robili sme to vlani a sme velmi spokojni
Odpovedať
@jankevely tak to sa teda mylis... Nie vzdy je odbornik naozaj odbornik !!! Pred piatimi mesiacmi som nemal ani zakladne info, co sa tyka zateplenia, teraz viem ze si vsetko necham prepocitat a nebudem si davat napr. do podlahy len 8 cm eps lebo to " staci" , chcem mat nizkoenergeticky dom a mat vsetko presne vypocitane, a vo svojom okoli som sa nestretol s clovekom ani projektantom, ktory by mi dokazal prepocitat hrubky zatepleni pri mojom navrhu domu...
Odpovedať
treba si prečítať aj nejakú odbornú literatúru, kúpiť nejaký časopis alebo knihu...veľmi stručne povedané, takýto dom vykurovaný plynom spapá aj 4500 m3 za rok, zateplený so zaizolovanou povalou a trochu lepšími oknami potrebuje len 2000 - 2500 a ak je tospravené na vyššej úrovni dokáže si vystačiť aj s 500 m3 plynu. To len pre orientáciu, chce to ale veľké investície a čas.
Odpovedať
ako uviedol 43 jarko ,,,, 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) ja som zateplil aj psikovi budu
Odpovedať
@lukaso153 pasivna buda :-D
Odpovedať
@danifedor tak si asi zle hladal, mozno si mal privysoke naroky na projektanta ale nedokazal si zaplatit toho ktory sa tomu rozumie. A mozno sa aj rozumel ale cena za projekt bola taka ze ti ani nic ratat nechcel. Tu na ms najdes vacsinou takych odbornikov ktory ti vypocitaju hrubky izolacii aj bez toho aby vedeli ako ta stavba vobec vyzera a ake ma parametre, aspon mne to tak pride ked niekto dokaze z brucha strelit celkovu potrebu tepla pre dom a to pozna len rozmer a x b z podorysu, takych ludi ozaj obdivujem. Jednym takym je aj 43jarko. Velmi by ma zaujmalo akym vzorcom dospel k takymto cislam ked nie je jasna ani plocha vykurovaneho pdiestoru, objem, proste nic len udaj ze sa jedna o 60 rocny dom so stenami s hrubkou 50cm. Ked uz chce niekto pisat o usporach tak ne h pouziva percenta a nie rovno vysledne hodnoty spotreby. To samo o sebe svedci o ''odbornosti'' @sonabernat ova zateplit treba len vas pekne prosim dajte to spocitat ozajstnemu odbornikovi a nie odbornikom z modrej strechy
Odpovedať
Profilova fotka
@danifedor tak to su teda onicom projektanti.... kto vystuduje stavbarcinu tak by mu nemalo robit problem zratat nejake tie detaily a fragmenty.... ja len chcem upozornit ludi tu na MS ze nie kazdy kto sem pridava prispevky a dava rady ludom je aj odbornik respektive vela prispievatelov fusuje do stavbarciny a potom tak to aj dopadne zo stavbami... len jednu vec nechapem ked si nikoho vo svojom okoli nestretol a chces tvrdit ze tu na fore si stretol??? aj si sa tych ludi pytal ze co vystudovali??
Odpovedať
@jankevely jasne tu som stretol ;-) a ma velmi kvalitne info
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr ono nemusis mat certifikat ani skolu aby si vedel ze plna palena tehla z obdobia 50 rokov 20. storocia o hrubke 60 cm ma tepelny odpor okolo 1 dokonca trosku pod 1. To je obycajna matematika. A tak z toho vychadza ze nemusi to plesniet ani podobne, zvukovo to je super ale vykurujes okolie domu a nie dom. To je fakt.
Odpovedať
Profilova fotka
@frinty problem je v tom ze nie vsetko je o matematike.... ale treba vedie ktory material sa ako správa atd... nestaci ratat tepelny odpor... nechcem tu teraz zakladat temu o tomto ale ako vidim tak kazdy tu ma taky nazor ze vsetci su tu odbornici... skoda ze sem vobec nieco pisem....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jankevely tak ti to napisem v inych cislach. Ak mas hrubku muru 60 cm z plnej palenej tehly z 50 rokov 20. Stor. A tepelny odpor 1 tak asi tazko platis za plyn mesacne 40 eur. Ci je to o niecom inom? Samozrejme ze rozhoduje aj velkost domu ale tak dajme tomu 130 m2.
Odpovedať
@frinty ale nie, vazne ? to som fakt teda netusil :-N Ale ja chcem vediet ako tunajsi odbornici dospeju k presnym hodnotam len na zaklade zadanej hrubky muriva a veku stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
Zeby na zaklade merani realizovanych vyrobcom materialu?
Odpovedať
nepochopila si mojej otazke, dobre si precitaj temu
Odpovedať
Profilova fotka
@engineerr no ono zalezi co ocakava sonabernathova od toho. Pokial jej ide o to znizit naklady na vykurovanie tak zateplit pokial jej ide iba o novu fasadu v ramci rekonstrukcie tak netreba a potom aj zbytocna tema. Ci? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@frinty No som zvedavy na toho vyrobcu zo 60-tych rokov a jeho merania :-D :-D :-D :-D .
Odpovedať
Profilova fotka
@sonabernathova treba, ale potrebujete projekt, manzarda je už na stav. povolenie, v projekte by mal byť výpočet tepelných strát podľa použitej izolácie. aaandrejka použila riešenie, ktoré je investične nenáročné, ale splácať pôžičku je rovnako nákladné ako vyššie náklady za kúrenie v nezaizolovanom dome. Kúriť môžete prestať, ale pôžičku treba splácať stále.
Odpovedať
Nerozumiem, kam chce smerovat tato debata.. Na tom, ze 60 rocny dom treba v ramci rekonstrukcie zateplit, sa hadam mozeme zhodnut.. Kto si mysli opak, nech radsej neprispieva, lebo ho system zomele. :-D Tepelny odpor tej steny nepresahuje R=0,8 ani v najlepsom sne (co je napr. hodnota pre obycajne okno - dvojsklo v plaste!!!) @jankevely Ja som sa pri svojom dome stretol s takymi odbornikmi, ze s prepacenim, nasr*t do ruk a nepustit k vode.. Zlata MS, len treba hladat zlato medzi kamenim... A to sa vacsina tych "majstrov" citila byt totalne dotknuta tym, ze nejake int. fora vobec existuju! Ak EPS tak riadne hrubky (nie 5cm). Idealne vata (ak na to clovek ma) a uplne minimum by mala byt izolacna (napr. perlitova) omietka. @sonabernathova Ak chces lepsie rady, daj lepsie cisla..
Odpovedať
@sonabernathova ... ja by som si položil tieto otazky: Prečo uvazujem o zatepleni? (je to moderne a vsade sa o tom piše, alebo je nam v nom zima? chcem ho dobre predat?...) Aka je vlhkosť v dome? Keď je vysoká čo je príčinou zvyšenej vlhkosti? (je to tiež dôležite, keď sme sa nasťahovali do novostavby mali sme relatívnu vlhkosť 80% teplota v dome bola 25-26 stupňov a bola nám zima, dali sme dole vlhkosť a je to ok) Ake budu náklady na zapletenie? Aká bude návratnosť investície? Mam už vymenené okna(keď nie pripočítať ku nakladom)? Nedosiahnem to čo očakávam výmenou okien? Oplatí sa mi to? Odporúčam riešiť s odborníkmi, a nemyslím tým kuchára s 10 ročnou praxou v stavebníctve. Každý dom je iný! Stoji na inom mieste, na inom podloží, spodná voda je v rôznej hĺbke!........ Aby si nevyhodila peniaze za niečo co nebude fungovať podla tvojich očakávaní.
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado mne je to fuk na koho pocuvaju ludia... ked im staci rada od ludi ktory maju pochybne nevyplnene profily... nechajte si radit tu od odborníkov...(cest vynimkam ktorych je tu dost malo)
Odpovedať
Profilova fotka
@lukaso153 este na tej bude chyba odkvap :) ale pekné
Odpovedať
@sonabernathova Zateplenie má svoje výhody aj nevýhody. Ako napísal jan45, niečo to bude stáť, ale zas vám to ušetrí peniaze. Rozhodnutie je na vás. My vám môžeme dať nejaké vypočítané čísla, ale iba ak vy sem dáte náčrt alebo rozmery domu, nejakú fotku, prípadne projekt. Súhlasím že nemáte veriť cudzím ľuďom, amatérom ani tým s pečiatkou. Požadujte čísla, vlastnosti... teda fakty. A rozhodnite sa sama. Názory sú vám nanič, jeden povie tak a druhý inak. Ale fyzika platí vždy rovnako. Nevidím dôvod prečo by nemohol spraviť výpočet amatér rovnako dobre ako profesionál.
Odpovedať
nooo, v dome este nebyvame.takze sa neviem vyjadrit ,co sa tyka mesacnych nakladov na kurenie ani aka je teplota v dome pocas zimy a tak pod. zaujima ma hlavne to ,ci je to zateplenie ozaj potrebne, ci sa nezacnu tvorit plesne na stenach . niekto tvrdi, ze zateplit netreba lebo su mury hrube. ini tvrdia ze treba ,lebo neviem preco...??? kedze dom prejde rekonstrukciou cely, nechceme vynechat nejaky podstatny krok , aby sme to neskor nelutovali. ale zase nemusim mat naklady za kurenie 40 eur mesacne za kazdu cenu...dom ma obytnu plochu 120m2. dakujem za vsetky rady!!! a este nieco! dokonca aj stavebne firmy sa v nazore na zateplenie rozchadzaju , co nas este viac prekvapuje a my tuto vec posudit nevieme.
Odpovedať
@sonabernathova máme podobný dom troška menší cca o 30m2. Základ zaizolovať podlahy, vymeniť okná a dvere, zaizolovať strop, a zateplenie obvodových múrov je už len čerešnička na torte. Ja osobne som zástancom vaty a nie polystyrénu. Ale to len môj osobný názor.
Odpovedať
@sonabernathova Najideálnejšie by bolo, aby si v nom min. 1 rok bývala, sledovala ako sa sprava, aké ma nedostatky a až potom sa pustila do rekonštrukcie. Ale rozumiem aj tomu ze sa chceš nasťahovať, bývať a riešiť maximálne kosenie trávnika a možno hrabanie lístia.... zapletenie nie je všeliek. V tejto fáze by som sa možno zameral na kontrolu obvodových múrov, či sú suché ak nie radil by som sa s odborníkom ci je potrebne dom podrezať a izolovať, alebo či to vyrieši iba drenáž. No nie je jednoduché ti poradiť preto ze ten dom nepoznáš. Keď sa pustíš do totálnej rekonštrukcie môže ťa to stať viac ako novy dom.
Odpovedať
@engineerr pozri, ak si nepochopil, že to bolo podané s nadsádzkou a zľahčene, mrzí ma to, tie údaje sú ale aj tak skutočné z môjho domu a za mojich realizovaných zákazok...
Odpovedať
Profilova fotka
laicky.dom s fasádou 200m2 380mm Wienerberger ytong ..nezateplený cca 100€ mesačné zálohy .zateplený 10cm polystyrénom do 40€ mesačne.Zateplenie takého domu stojí cca od 6000€ ,ak mesačne ušetríte 60€ ročne 720 € tak za zhruba 10 rokov sa to vráti.Pre matematikárov je to reálny odhad ,stav nie presný prepočet.
Odpovedať
Dovolím si pridať svoj názor stavbára,ktorý sa v praxi stretáva s problematikou zateplenia dennodenne.Hrúbka muriva nevypovedá sama o sebe o teplotechnickej kvalite konštrukcie.Je to len jeden z parametov,ktorý sa zohľadňuje vo výpočte.Sú tu však aj ďalšie dôležité parametre,ovplyvňujúce zásadne výpočet.Každý materiál použitý v obvodovom murive je charakterizovaný teplotechnickými vlastnosťami,ktoré sú stanovené v príslušnej norme.V tzv. teplotechnickej norme sú stanovené požiadavky na potrebné teplotechnické parametre stavebných konštrukcií,ktoré spolu s teplotechnickými vlastnosťami použitých materiálov slúžia ako podklad pre výpočet potreby (alebo nepotreby) dodatočného zateplenia obvodových konštrukcií.V každom prípade je nutné potrebu zateplenia prepočítať,nie odhadovať.Takýto výpočet patrí k základným výpočtom teplotechniky v stavebníctve.Problematika zateplenia je však obšírnejšia,pretože je dôležité zhodnotiť detaily,posúdiť vplyv vodných pár v konštrukcii,rovnako dôležité je rozhodnutie čím zateplovať a rovnako dôležité je zateplenie správne zrealizovať.U nás sa zatepľuje ostošesť,veľakrát aj napriek tomu,že u nás musí firma spĺňať určité požiadavky a mať na túto prácu spôsobilosť,prejavujú sa a budú sa prejavovať rôzne poruchy zateplenia,zapríčinené jednak zlým návrhom a jednak nekvalitnou realizáciou.Akosi zatiaľ nikto nereflektuje na to,že zateplenie obvodového plášťa,aj keď je navrhnuté a zrealizované bezchybne, si do budúcnosti vyžaduje určitý servis,nehovoriac o rôznych poruchách vyplývajúcich z rôznych nedostatkov,či už v návrhu,alebo realizácii.Teplotechnické požiadavky sa neustále sprísňujú a v blízkej budúcnosti nás čakajú hrúbky dodatočného zateplenia,o ktorých sa nám dnes ani nesníva.Keďže zateplenie stavebných konštrukcií je finančne náročné,treba sa držať toho,čo dá na papier projektant po jeho odbornom posúdení.Voľakedy boli obvodové múry robené v pomerne veľkých hrúbkach,ale väčšinou z materiálov,ktoré mali slabé teplotechnické parametre.Toto mätie hlavne laikov.Záver: potrebu zateplenia treba prepočítať a týmto prepočtom sa aj riadiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?