Sypaný polystyrén

Mohli by ste mi prosím niekto poradiť, kde zoženiem v okolí Trnavy sypaný polystyrén a ako vyrátam spotrebu, pokiaľ si chcem vysypať prvý rad muriva (50m = 200ks tehál Porotherm Profi 30) ? ďakujem
Odpovedať
ja som daval nedavno do prveho radu asi 1m3 guliciek aj do nosnych priecok mi vydalo. podorys 16x12m ja som to zohnal vo vyrobni polystyrenu za par supov ako odpad - pozametane gulicky z podlahy. Vynikajuce. http://www.eurolineslovakia.sk/sk/pro...
Odpovedať
Teraz trocha podráždim-myslíte,že sa vám to bude chcieť vypľňať? Odhadujem,že to prejde po prvej tehle. Sypať polystyrén do takých otvorov vzhľadom k tomu ako sa lepí -statická elektrina,tlačiť ho do každej škáry paličkou,žiadna potecha.Ono v tej tehle najväčším problémom sú priečky a nie dutiny... Radšej to skúste na jednej. Vyrátať objem dutín je problém,ja by som to riešil zalepením spodku igelitom,rýchym naliatím vody a následne zmeraním jej množstva v kuchynskej odmerke. Máš objem jednej a krát 200ks je objem celkový... ;-)
Odpovedať
Inak ak by bol problém so zhánaním eps,v stavebninách sa dá kúpiť vrecovaný perlit v 200 l vreciach.
Odpovedať
@dodok to som teda netušil, že to bude až taký problém, okrem bezvetria treba aj trpezlivosť. Mal som v pláne urobiť taký posuvný šalung a sypať a sypať...
Odpovedať
@janulikk my sme mali priamo od heluzu a krasne sa sypalo do vnutra ziadne elektrizovanie sa nekonalo, iba ten vietor treba ustriehnut.My sme si kupili v baumaxe ciernu plastovu obdlznikovu nadobu za 5 € vyrezali dno na sirku tehly a uz sa len sypalo a posuvalo nic strasne :-)
Odpovedať
nepríde vám to celé ako blbosť? veď sa pozrite na prierez steny hlavne v mieste spojov. Prečo ste nezvolili lacnejší materiál s lepšími izolačnými vlastnosťami a nižšou pracnosťou? O koľko vám to vylepší vlastnosti, ak samozrejme nejde o pasívny dom, ale ten stavať z tehly nie je najmúdrejší nápad.
Odpovedať
Tehla je tehla predsa na slovensku. Aj ked ju treba obcas vylepsit EPSom :-D Nasyp tam liapor, bude sa to robit omnoho lahsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@cubicomp ja neviem ci treba, ten tepelny most vertikalne crepom tehly nejaky perlit alebo EPS aj tak nevyriesi :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj taktiez si myslim ze tie dutiny su tak uzke, ze tam k nejakemu vyraznejsej cirkulaccii nedochadza a teda vypln bude asi skoro zbytocna praca...
Odpovedať
sa to vysypava preto aby sa zabranilo vertiklanemu prudeniu studeneho vzduchuod zakladovej dosky ak muruje lepidlom anie maltou pri malte to asi nema zmysel riesit co sa týka perlitu bol som poučený stavebným dozorom ze na rozdiel od EKOSTYRENU pohlcuje vlhkost a zvasuje objem takze je tu riziko ze "roztrhne" tehlu/rozsype sa spodny rad . ja by som tam to EPS nasypal nestoji to vela je to akurat prplava robota
Odpovedať
@funtasta Máš pravdu, spodný rad tehál sa vysypáva guličkovým polystyrénom aby sa prerušil tepelný most zo základov a neboli studené rohy. Fakt sa to oplatí.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp a ako prerusis prosim pekne tepleny most, ked ti ide vertikalne crep tej tehly ? Ze zrovna ty co prepocitavas ako sa neoplati zateplovat ytong na 100m2, pises o tomto je fakt zabavne :). @funtasta lenze ten vzduch tam bude prudit aj tak, pretoze sa ochladzuje ten crep. Ano urcite to "nieco" pomoze, ale vzhladom na robotu a usporu je to neefektivne. Jedine seriozne riesenie doskove penosklo pod prvy rad. Lenze to riesenie sa pohybuje v tisicoch €.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Staviam z tehly a tá izoluje len v horizontálnom smere, na rozdiel od pórobetónu. Preto ten eps. Ešte ste nevideli stavbu, ktorá ma prvú čiaru z ytongu a ostatné z tehál? Malo by to riešiť ochladzovanie v rohoch. Je to prácne, ale niečo to predsa má význam, do penoskla neinvestujem. Skúsim sa popýtať na ten odpad u výrobcu eps. Ďakujem
Odpovedať
@janulikk napr. @majus má perlit alebo http://www.modrastrecha.sk/blog/nini7...
Odpovedať
@majkoj O akom tepelnom moste píšeš? Čo je zlé na zvislých otvoroch tehly?
Odpovedať
@janulikk Penosklo sú vyhodené peniaze. Pokojne porobetón alebo guličky PS. Je dobré stihnúť do zimy strechu, aby to steny nestáli vo vode a nezamrzli. Ale aj to by mali prežiť, treba deku zarovnať aby v nej nestála voda.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp ja nehovorim ootvoroch ale o rebrach :-D, tie vo zvislom smere idu priamo, nie cik cak ako vo vodorovnom. Rebra su z palenej hliny a palena hlina je co ? Pomerne dobry tepelny vodic.
Odpovedať
@majkoj Aha. V stene to nevadí, tam sú v rovine s rovnakou teplotou. V päte steny tvorí hlina len časť hmoty, v otvoroch sa zabráni prúdeniu vysypaním. Asi by bol lepší do prvého radu porobotén. Pri okne sa dá na špalety polystyrén.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp nie, najlepsie by bolo neskocit na kazdu marketingovu blbost vyrobcov :). Ale je fakt zaujimave, ze vycislujes ako je zbytocne zateplovat ytong, ale uplne zanedbatelne zlepsenia tu vo velkom propagujes.
Odpovedať
Dať ytong ako prvý rad je izolačne podobné ako dať tehličku penoskla. Ytong má výšku 25 cm, lambdu až 0,11. Penosklo máva v. 5 alebo 11 cm, lambdu 0,05. Čiže izolačne sa zhruba vyrovnajú ytong v 25 cm a penosklo v. 11 cm. Rozdiel však bude v cene. Ak niekto dáva len 5 cm vysoký Foamglass, tak to fakt radšej mohol dať ytong - stálo by to zrejme menej a zároveň by to lepšie izolovalo.
Odpovedať
@radopp V zvislých dutinách dochádza k prúdeniu, čiže teplo intenzívnejšie uniká dutinami nadol. Okrem toho je tam prestup tepla vedením v rebrách. Vyplnením dutín sa zamedzí prúdeniu a trochu sa eliminuje aj únik vedením, keďže tepelné mostíčky v rebrách sa obalia izoláciou.
Odpovedať
@blacksr ďakujem. Ale trocha tomu nerozumiem, perlit je aj medzi tehlami, keď ho je vidieť?
Odpovedať
Profilova fotka
ale pokial murujem na celoplosne lepidlo, tak dutinky predsa uzavriem!?
Odpovedať
@janulikk autorka tam napísala, že je to perlit... neviem - treba sa s ňou skontaktovať, pochybujem, že by tam perlit držal hentak... ja som hlavne kvôli možnej informácii, kde a za koľko kúpiť perlit, dala odkaz na ňu, lebo MA a TT nie sú až tak ďaleko
Odpovedať
@kubo56 ale dutinky majú výšku 25 cm = slabo izolujú
Odpovedať
Profilova fotka
co ja viem, ale opravte ma ak sa mylim, radsej drveny polystyren nez perlit, ak sa totiz stane, ze to navlhne, na co staci jedna burka a zle pozakryvane murivo - tak sa tej vlhkosti ktoru perlit nasaje budete zbavovat velmi dlho
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr v takych uzkych dutinach ti vzduch nebude skoro vobec cirkulovat. Nad 2 cm strbiny by to zacinalo mat vyznam ale to tehla snad ani nema...
Odpovedať
@abobo v smere hore-dole
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ale ja ti rozumiem. V uzkych strbinach mensich ako 2 cm vzuch necirkuluje resp je to zanedbatelne. Aj preto je napr pri oknach plnenych argonom strbina 16 mm, lebo je optimalizovana aby Argon medzi tabulami skla este vyrazne necirkuloval.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr ten problem sa trochu zmensi a akurat presunie o rad vyssie :). Toto je vymysel vyrobcov, ktori su na konci s inovaciami a vymyslaju stale vacsie zvrhlosti, len aby udrzal cenu :). Prva rada porobetonu sice je ciastocne riesenie, ale staticky je to niekde inde ako penosklo. A ak si niekto povie kde je rozdiel ked je cela stena s PB ? V tom ze stycna plocha s naslednou tehlou je uplne ina ako pri PB. Tymto netvrdim, ze to padne :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?