Sypaný polystyrén na strope

Dobrý deň, staviam bungalov a mám urobený sadrokartónový strop, zatiaľ bez izolácie. Pôvodne som chcel riešiť fúkanú izoláciu, nakoľko krov je väzníkový, ale neskôr ma napadlo izoláciu sypať svojpomocne. Ako vhodný materiál sa javil Isover Granulate, aj výrobca mi ho na tento typ kladenia odporučil, problém je ale v jeho minimálnom odbere, čo je 400 ks 12 kg vriec. U mňa by to v tomto množstve znamenalo podľa údajov výrobcu takmer 1,8 m izolácie. Mám ale možnosť kúpiť sypaný polystyrén, ktorý by mi tento problém vyriešil, zaujíma ma ale Váš názor na tento typ zateplenia, keďže polystyrén je horľavý a treba dodať aj to, že elektroinštaláciu nemám naťahanú v podlahe, ale práve na priečkach nad sadrokartónom. Štrikovať pomedzi závesy vatu si neviem a nechcem predstaviť. Fúkaniu sa chcem vyhnúť hlavne kvôli cene za prácu, ktorá mi príde chorá.
Odpovedať
@zdendzi Ako si to nakoniec vyriesil? Siel si do toho polystyrenu, alebo si to nakoniec spravil ako si nechcel :-)
Odpovedať
@rkorba Nakoniec som tam nasypal 50 kubíkov nehorľavého polystyrénu. Najprv som tomu moc neveril že to nehorí, ale keď priviezli materiál tak som otvoril jedno 400 litrové vreco a hodil tam molotov. Ani náznak požiaru, polystyrén okamžite sublimoval. Normálne zmizol =-)
Odpovedať
Môžem sa spýtať čo to stálo? a bola by aj fotka z realizácie?
Odpovedať
@tomas1989 stálo ma to okolo 500 alebo 600 € aj s dovozom z Čiech. Foto odfotím ako to tam vyzerá, v priebehu týždňa keď budem doma. Ale nebola to jednoduchá práca sypať to z veľkých vriec. Ale cena m jednoznačne presvedčila. A túto zimu som sa aj presvedčil o tom že to fakt kvalitne izoluje a navyše výhoda je aj tá, že polystyrén je nenasiakavý a v tejto forme paropriepustný, čiže aj pri nedokonale urobenej parozábrane som v kľude.
Odpovedať
@zdendzi vopred dakujeme za foto
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Zdravím. Aj ja zvažujem sypaný polystyrén, a to, že je tiež nehorľavý ma dupľom potešilo. Ako sa to správa v porovnaní s klasickým polystyrénom? Napr. ak by som pôvodne mal v projekte 30cm vo forme platní, ide o ekvivalent násypu? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
...a ten nehorľavý sypaný... aké má označenie?
Odpovedať
@michalqubiq Sypaný má tepelný odpor R= 2,63 (vrstva 10 cm) pri 0,038 W/mk Ale keď sa ho budeš chcieť raz zbaviť aby si nenarazil na problém s likvidáciou a z dobrej kúpy sa stane zlá. Ako to tam chceš uzavrieť? To ,že je nehorľavý ešte neznamená ,že ho môžeš použiť kde chceš. Podľa mňa tento materiál v prípade požiaru na povale len zníži požiarnu odolnosť stavby a rýchlejšie zhorí ako pri minerálnej vlne.
Odpovedať
@blackomt ja si myslim ze tak rychlo bafne, ze nestihne ani zapalit krov, ale na sruhej strane sa velmi rychlo rozsiri po celej povale namiesto vaty, ktora to podrzi dlhsie lokalne.
Odpovedať
@rkorba Mne ide len o to aby v prípade požiaru stihli všetci ujsť do bezpečia ,preto som vyberal schody na povalu s min. 30 min. požiarnou odolnosťou. Ale neviem ,čo by nato povedala poisťovňa ,ale isto by mu nezaplatila škody práve kvôli tomu sypanému.
Odpovedať
@blackomt ked tam da sypany spraveny z odpadoveho ktory ma retarder horenia, tak to bude v poho. Vsetko zhori, otazka je len ako rychlo.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt na tu vodivost u sypaneho zabudni....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@michalqubiq rozhodne ja izolacny ucinok sypaneho znacne slabsi ako doskoveho... ;-)
Odpovedať
@abobo Našiel som to na stránke jedného z predajcov tak som sem dal.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt ja ti rozumiem a aj predajcovi... 8-) Ale od realnych cisel to bude hodne daleko.
Odpovedať
@abobo Však ale nekup odpad to za taký lacný peniaz :-D V podstate ľudia platia za vzduch a nie za EPS.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt no presne tak... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za odpoveď. Mne sa hneď nezdal ten násyp OK :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@abobo Ale ked nasypem 1000 mm na strop za 2500 EUR tak potom nema zmysel sa bavit o prehrievani, malemu tep. odporu. CIm je vacsia hrubka nasypana na sebe tym je to vacsia vaha aj hustota. Oproti akemukolvek materialu pri 1000mm hrubky ma co sa tyka ceny ani Rka nikto neprekona. Ak by som to robil este raz idem to toho znova. Aj odpad treba vediet vyuzit v tomto pripade to je minimalne ekologicke
Odpovedať
Profilova fotka
no polystyren je asi tak ekologicky jak gretine vylety na jachte za ocean
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko ja nevravim ze to nebude vobec izolovat, len tym ze je tam umozneny pohyb vzduchu rozdielom teplot interier-exterier, tak ze jeho vodivost moze byt znacne horsia ako pri doskovom. JA som tiez odpad rozdrtil a spravil som z neho polystyrenbeton a zaizoloval okolo dosky.
Odpovedať
@abobo suhlasim ze pokial tam prudi vzduch tak tento dynamicky stav je uplne iny tj. horsi ale zase ked mas 1m EPS na strope tak amatersky odhadujem ze sa to zhorsi maximalne tak ako keby si mal 80 cm na strope co je stale vela
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko ja zasypavam rozne odrezky doskoveho eps, takze mam aj aj, a zarucene to funguje ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko trufnem si povedat ze je to horsie, ale ulohu splni. ;-)
Odpovedať
@abobo Ale to uz rozpravame ako diletanti nie ako odbornici. Otazne je ze dynamicky vztah sa velmi tazko pocita. V kazdom pripade by som do toho isiel kvoli cene znova
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?