Sused narušil fasádu a zateplenie na spoločnom obvodovom múre

Zdravím vás strechači. Prosím Vás o radu a názor. Bývame v radovej bytovej zástavbe t.j. v dome sú dva samostatné byty, jeden dole a druhý hore na poschodí. My bývame v hornom byte. So susedom máme okrem iného spoločnú strechu a obvodové múry. Problém je:. Sused sa rozhodol,že si svojpomocne mamontuje klimatizáciu. Avšak hadice medzi vonkajšou a vnútornou jednotkou nebude viesť medzi dvoma lištami tak ako je to bežné, ale vysekal (vyrezal) do obvodového múru priestor na tieto hadice. Ide o približne obdĺžnik široký asi odhadujem 20-30cm a vysoký tak že vydim prekladovu platňu (jeho strop, naša podlaha)a prvý rad tehly. Nemám k tomu priamy prístup. Nakoľko je to už vo výške a pán tam má lexanovu strechu. Každopádne v múre kde mám kuchynu mám Z vonkajšej strany porušené zateplenie a či aj sekall do tehly už neviem. Chcem sa opýtať, je to v poriadku takáto práca? Má takáto veľkosť prerušenia zateplenia vplyv na vhlnutie steny a prípadne plesne. Čo tepelný most? Ako by to mal sused dokončiť (pretože už asi 2 tyzdne je to v tomto štádiu. Pán hľadá firmu čo mu to dokončí..)? Stačí tam dať nejakú lištu alebo by to mal pekne zatepliť a urobiť fasádu.? Prosím vás o radu. Mám z toho vnútorný nepokoj,pretože sused nám to neoznámil,že to takto bude robiť,inak by som nesúhlasila. A nerada by som to s ním začala riešiť ak by to mala byť len nejaká nepodstatnost. Ďakujem pekne.pekny večer.
Odpovedať
No veľmi sa do toho nevyznám ale podľa mňa by to nemalo nejako extra vadiť aj keď tie rozmery diery sú teda dosť veľké ale či to bude mať nejaký v plyv na zateplenie by asi mal povedať nejaký odborník. Mne sa ale nepozdáva už len to, že vám to vôbec neoznámil keďže to môže ovplyvniť celý dom, nie len časť, v ktorej žije on.
Odpovedať
Vďaka,mne sa nepozdáva od neho viac vecí,napr. Že vonkajšiu jednotku mi umiestnil rovno pod kuchynské okno ešte ju aj z hornej časti vidím...a celkovo sa chová ako pán domu. A nič neodkomunikuje, ale skutočne nechcem viesť žabomyšie vojny, fakt len veci ktore môžu vyústiť do problému...
Odpovedať
@garlicek Chybu si urobila už vtedy, keď si si kúpila takýto dvojdom v spoluvlastníctve. Povedal by som, že to je niekedy horšie, ako bývať v paneláku. Predsa len v bytovke je proti nemu viac ľudí a aj správca alebo spoločenstvo mu môžu v takomto správaní zabrániť. Vy ste len dvaja a ak on je drzý až bezohľadný, tak sa nemáš komu sťažovať. Teoreticky by bez tvojho súhlasu nemal osadiť na spoločnú fasádu nič. Ale zjavne mu to nevadí. Tú žabo-myšiu vojnu začal on, je na tebe, či v nej budeš pokračovať alebo sa s tým zmieriš. Lebo jemu je to asi jedno, že to máš pod oknom . Inak konštrukcia domu znesie veľa. Samotný stavebný zásah nenaruší statiku ani nemusí mať vplyv na zateplenie, pokiaľ sa ten žľab znovu prekryje polystyrénom a zvonku sa naviaže na pôvodnú omietku. Možno to bude vidno, kde sa spojí omietka, ale pod tým to bude v poriadku. Samozrejme za predpokladu, že to bude kvalitne urobené a odfláknuté. Takže čo urobíš? Ozveš sa? Alebo v rámci dobrých vzťahov to akceptuješ? Ale asi by si mu mohla niekedy naznačiť, že až bude nabudúce niečo robiť na fasáde alebo streche, nech ti to vopred oznámi.
Odpovedať
Vďaka, o statiku mi nešlo, to mi je jasné že statiky sa toto netýka. Skôr mi išlo o to, aby som získala info o tom zatepleni a o tom ako najideálnejšie by to mal dokončiť,keďže táto stavebna oblasť mi je cudzia. Čiže, ak to má byť ok, tak to musí spať zatepliť, ziadne umelohmotne prekryvacie lišty? Ja si myslím, že by to mal zatepliť spať, ale niesom odborník. Chyba bola že sme neboli doma keď to robil. Keby sme aj bývalí v bytovke, a urobil by to, aj tak by bol stav taký,že ten zásah by tam už bol. A ako sa zachovam? Ako sa poznám dlho ticho nebudem,lebo mám z toho vnútorný nerv, a hlavne pre budúcnosť aby sme mali jasno. Samozrejme slušne, buď to férovo vezme alebo sa budeme len zdraviť a jeho deti sa prestanú hrať na našom trávniku.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem či je dobré ho ešte zbytočne provokovať ale ja by som mu minimálne povedala, že nabudúce ak bude chcieť niečo takéto robiť tak by vám to mal minimálne oznámiť a ak má trochu slušnosti tak sa aj spýtať či vám to nebude vadiť, hlavne teda keď ti niečo šmarí pod kuchynské okno.
Odpovedať
Profilova fotka
Nemusíte chcieť viesť žabomyšie vojny, ale bolo aj tak vhodné sa so susedom porozprávať. Dnes to bola táto klimatizácia a zajtra to bude čo, čo vám nepovie? Ako máte riešené opravy spoločných častí domu? To môže byť dosť veľké úskalie, ak nemáte správcu. Lebo aj s ním to býva (v paneláku) niekedy dosť ťažké, ale vždy je tam viac vlastníkov, ktorí dokážu prehlasovať niekoho problematického.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?