Styrodur verzus Perimeter na zateplenie základových pásov

Ahojte, v priebehu mesiaca by sme mali mat pravoplatne stavebne povolenie a ideme na to. Po konzultaciach, ktore som tu mal v case pripravy projektu, mam naprojektovanu 20cm izolaciu zakladovych pasov do hlbky 60cm pod uroven terenu. Teraz sa sustredim na prvu fazu, a teda zakladove pasy a doska. Vidim, ze je viac moznosti zateplenia zakladov, no idem do relativne drahsej varianty - nenasiakavy polystyren s uzatvorenou strukturou. Vsade sa pise, ze treba pouzit XPS, co ak tomu rozumiem, tak to je Styrodur C 2800. Ale narazil som aj na slovo Perimeter a vyrozumel som, ze je to odlisny material. Aky je medzi nimi rozdiel? Budem vam vdacni za akekolvek info. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
môžeš študovať a je tam aj xps tak si to porovnaj aj parametre aj cenuhttp://www.vasestavebniny.sk/71-perimeter
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.vasestavebniny.sk/71-perim...
Odpovedať
XPS je navrhnutý na vyššie zaťaženie ako perimeter, oba sú s veľmi nízkou nasiakavosťou. Perimeter je lacnejší.
Odpovedať
Profilova fotka
zbytočná investícia, dobre izolovaná podlaha nepotrebuje ďaľšiu izoláciu.
Odpovedať
@br4no ahoj, tiez cakame uz len na stavebko a riesim rovnaku dilemu, cize ma zaujima, co tu skuseni ludia popisu...mam ale otazku na teba, vidim, ze do hlbky 60cm ides davat XPS ale perimeter...ake hlboke zakladove pasy budes mat? ak budes mat pasy hlboke napriklad viac ako tych 60 cm ako to planujes riesit s ulozenim XPS alebo perimetra? Ak budu zakladove pasy napriklad 80cm hlboke a ty tam das 60cm XPS zostane ti zo spodu 20cm volneho miesta, kde budes liat beton...nebojis sa, ze ti tlak betonu vytlaci XPS hore? Alebo to planujes nejako specialne pripevnit, resp zatazit z vrchu? snad som to vysvetlil zrorumitelne a vies mi poradit aj ty, alebo aj niekto kto s tym ma skusenost dakujem
Odpovedať
@dbe br4no bude pravdepodobne zateplovat uz hotove zaklady. Teda obkope ich do hlbky 60cm a zatepli.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Nesúhlaím s vašim vyjadrením...na začiatku stavby som mal aj ja tento názor, že stačí dobrá izolácia podlahy... mam 12 cm EPS 100S (normál)... zaklady a sokel?? zbytočne vyhodené prachy... No keď napadal sneh, bolo pekne vidieť ako sa roztápa sneh okolodomu...vedla pivnice kde sa nekúrilo, tak sneh bol až pri múre... Neviem ako sa to prejavý v návratnosti za izolačný material vs. straty energie kúrenia...no netešil ma tento pohlad (že platím za topenie snehu okolo domu) ...dal som si preto uroiť aj termovíziu...pred zateplením (potom si dám aj po zatepleni).... Tu je demonštrativna ukážka či je to dobré zaizolovať či nie... tak neni..nemam správny formát obrázku...škoda..
Odpovedať
@jan45 tiež sa s tým celkom neviem stotožniť, pretože tepelný most pri dolnej časti steny je rizikovým miestom pre vznik kondenzačnej zóny.
Odpovedať
Profilova fotka
ak vyhovuje stena, vyhovuje aj päta. Presah izolácie steny smerom dolu má byť , ten má byť aj pri prekladoch a iných prvkoch(u nás som to ešte nevidel ani v projektoch), ale izolovať v zemine nie je dôvod.
Odpovedať
@calimero praveze nie, zaklady sa este len budu kopat.
Odpovedať
@dbe Ako som pisal calimerovi, tak nas to tiez este len caka. Vykop zakladov, izolacia, bet. pasy a doska. Rozmyslame nad viacej variantami. Pozemok mame relativne rovinaty, cesta je polozena nizsie, takze velmi vysoko asi nepojdeme. Uvazujem teda nad dvomi moznostami: 1. Vytiahnut xps/perimeter 25 cm nad uroven terenu, cize zaroven bude sluzit ako debnenie pre betonovu dosku. V takom pripade by pod zem islo iba 35 cm. (pozri album ferre1) 2. Alebo dame plnych 60 cm pod zem, teda zateplene budu pasy do hlbky 60 cm. Kedze zakladova spara bude 70cm, tak niecim vypodlozime tych 10 cm. Pred ukladanim izolacie do spar zarovname boky, aby boli relativne rovne a izolacia sa dala dobre uchytit. Nad uroven terenu by sme dali 1-2 debniace tvarnice, ktore by sa potom neskor zateplili spolu s obvodovymi stenami. Samozrejme dve izolacie by boli spolu potom prepojene.
Odpovedať
@zeldom Pozeral som porovnanie vlastnosti a obe varianty mi pridu vhodne pre zateplenie zakladov. No vo vela diskusiach som cital, ze EPS nie je vhodny, treba pouzit XPS. Tak som z toho popleteny. Rozmyslal som aj nad variantou, ze kupim 15 cm perimeter a 2 cm styroduru a zlepim ich. Od zeminy by som mal styrodur.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@roman77 Ahoj, vdaka za link. Podla popisu z toho vyplyva, co som vedel, ze aj perimeter je vhodny na izolaciu zakladov. Cena pri hrubke 10 cm je z tejto konkretnej stranky o 3,50 E/m2 vyhodnejsia v prospech Perimetru. Len stale nerozumiem jednej veci, a to ze Perimeter je EPS a v diskusiach narazam stale na nazor, ze treba pouzit XPS a nie EPS.
Odpovedať
@br4no nepoviem ti prečo je perimeter v kategórii (zrejme je to technológiou výroby), ale jasné že perimeter je vhodný na sokel, práve preto bol vymyslený, lebo netreba riešiť vysoké zaťaženie ale len nasiakavosť. nič nezlepuj použi perimeter.
Odpovedať
Profilova fotka
@br4no ak parametre vyhovujú tak to nerieš, rieš čo najnižšiu cenu, tiež idem kupovať perimeter, idem ešte dodatočne zatepľovať do hĺbky 40-50cm
Odpovedať
@zeldom; @roman77 Vdaka chlapi, pomohli ste mi. Teraz som si pocital svoju kalkulaciu... budem potrebovat po obvode 42 ks. Pri 20 cm izolacii je perimeter za 675 eur a styrodur za 891 eur, teda 216 eur rozdiel. Zrejme by stacilo aj 10 cm tej izolacie tam, ale potom zase by siel navyse beton, kedze pouzijem lyzicu 60. Ten perimeter asi teda uz pozistujem cenu a kupim, aby som mohol pozliepat tie 10cm kusky dokopy a pripravit 20cm sendvic. Ideal by mozno bolo najst niekoho s lyzicou 50cm a dat len 10cm perimetra... eeej, tolko neznamych :)
Odpovedať
@br4no 50 cm lyžicu až taký problém zohnať nie je ako som zistil a ani 40cm, ak sa ti to oplatí a nejdeš do pasívu (resp. ubratím izolácie základov nevytvoríš veľký problém)
Odpovedať
Vyslovene pasiv nemam za ciel. Ide mi skor o dobre vybalansovanie domceka, aby nemal zbytocne tepelne straty. No musim si to cele este premysliet. Prichadza do uvahy aj ta varianta, ze dat ten perimeter po vyske, mam na mysli nieco taketo: 60cm v zemi k zakl. pasom 25cm jeden rad DT 15cm zakl. doska 25cm nulta rada ytongu ------- 125cm dokopy Pojdem sa vsak na to este kuknut na pozemok, ci tam ten 1 rad DT je potrebny alebo nie. Ak by som isiel do tejto varianty, dal by som perimeter iba 10cm hruby. Bolo by to drahe riesenie ist s celou dlzkou do 20cm hrubky.
Odpovedať
Profilova fotka
@dbe @br4no Mrknite album @mio23 Urcite to nie je zbytocna investicia ako tu niekto spomenul. Zateplit iba podlahu zvnutra moze sposobit kondenz v pate muriva a zakladovej platne. Pri tehlovom alebo betonovom murive urcite. Ak zateplujeme zaklady tak to nejde viac o zateplovanie ako skor o minimalizovanie tepelneho alebo dolepsenia tepelneho uniku v bode murivo a zakladova platna. To miesto treba vybudovat aby bolo v teple. Je to velmi dolezite. Urcite to zminimalizuje kopec problemov. Pliesne v interiery pod poterom atd.
Odpovedať
@mimo33 miov album aj stranku samozrejme poznam... napriek tomu vdaka za tip... tieto veci uz mam prestudovane a som rozhodnuty zateplovat zaklady... v com som si len nebol isty, ci mozem pouzit aj perimeter... to mi uz potvrdili, ze mozem dalej nemam 100 % jasno, ako to vykonam, vid. vyssie... ale to sa musim ist kuknut na pozemok a zmerat si, do akej vysky nad uroven terenu pojdem
Odpovedať
Profilova fotka
@br4no dobrý nápad dať perimeter na výšku, nemusíš šalovať platňu a máš hneď urobený aj sokel :-)
Odpovedať
@br4no pozri moj album,mam to tam s perimetrom.
Odpovedať
Profilova fotka
@all @br4no @roman77 @zeldom Chalani nechcem vas sklamat, ale pokial vam perimeter usetri LEN 300eur oproti XPS tak rieste XPS a XPS nemusi byt styrodur, ja pouzivam SYNTHOS, asi je to tento: http://www.isover.cz/synthos-xps-30l 1 Kubik XPS moze stat cca 120 eur? Neviem presne uz. A preco radsej XPS... Perimeter je super podla mna ale hlavne nad zemou.. On je inac strasne krehky, makky na rezanie.. Mrkvi sa... Perimeter je ako keby obycajny gulickovy polystyren, ale zrejme ta hmota gulickova je menej nasiakava ako obycajny polystyren EPS... XPS je uplne z inej planety, nema gulicky, je to akoby ,,plast,, ked sa to zrozreze a reze sa to nozom dost tazko :-) Rezackou na EPS to tiez trosku dlhsie trva... XPS a Perimeter mozu mat rovnaku pevnost v tlaku, ale pri treni a ohype, alebo buchnitim rohov je Perimeter ovela slabsi ;-) Na sokel super, alebo pod platnu zakladovu na rodinnom dome tiez super nahrada.. ( pod platnou na zakladovych pasoch, pozor :-) ako izolacia zakladovej platne aby bolak usok teplejsia) Ja mam rozostavany bazen, tam perimeter idem davat pod bazen, uz mi je luto davat na XPS, ale ked zacinate stavat dom, este tych penazi mate dost ;-) tu salujem s perimetrom 3cm hruby... Kazdych 60cm davam salovaci dielec.. 60cm je taka hranica kde sa zacina prehybat.. http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/m...
Odpovedať
@mimo33 @mio23 @br4no nakolko mam naprojektovane zakladove pasy do hlbky 1,1m, kedze som v miernom kopci a mame tam aj vysoku spodnu vodu, preto by mi najviac vyhovovalo, keby existoval Styrodur alebo Perimeter o rozmere resp vyske nie 1250mm, ale len 1000mm. Hladal som na nete, ale taky rozmer som pri styre aj perim. nenasiel...neviete mi vy ako skuseni zateplovaci poradit? Ja urcite musim este potom pouzit 2 DT a na tie DT chcem pouzit Styro, ktorym to cele obsalujem na sirku, cize mi tam vide miesto na zakladovu dosku cca min 10cm. Alebo viete poradit ako to mam inac riesit?
Odpovedať
Profilova fotka
@dbe Tvoj problm je urcite jednoduchy na vyriesenie ;-) a urcite XPS je kazdy jeden 1250mm ;-) Najlepsie nakreslit nakres a dat to sem... z XPS sa da orezat vrch. Ale ja si myslim, ze ten vrch sa tak ci tak zide a netreba s tym nic riesit...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som si robil XPS 1500mm...1200 je v zemi.. Jeden roh domu som dokonca mal ze o -50cm nizsi ako protilahli.. Som navazal minuly rok zemi a dorovnaval cely pozemok...
Odpovedať
@mio23 perimeter pod dosku áno a na sokel nie? nevidím v tom logiku. súhlasím s tým že keď je peňazí ako pliev tak len XPS, ale to je iná kategória. synthos je o 6 Ečiek drahší ako perimeter na štvorák (keď sme pri cenníkových cenách lebo na oba dostanem zľavu), preto s ním výrobcovia vymysleli aby sa na sokel mohol použiť lacnejší materiál. jeden výrobca išiel dokonca do delenia perimeter do 3metrov, do 4,5 a hlbšie už XPS. prečo sa ma nepýtajte, nezaujímal som sa, ale to nie je dôležité. Keď vidím ako a kde sú dnes ľudia schopní šetriť, tak radšej tu ako na nejakom dôležitejšom mieste. Berte to len ako názor, je mi lauter jedno ktosi čo kúpi ak na to má.
Odpovedať
@mio23 tak som to skusil nakreslit, ako to asi nam vychadza pri nasom podlozi a sklone pozemku. Neviem, ci je toto riesenie dobre alebo nie, resp ci uz to nie je zbytocne predimenzovane ten perimeter az do takej hlbky. Lebo je aj moznost nedat perimeter na vysku 125cm, ale na sirku 60cm, ale tam sa bojim aby mi tlak betonu, ked sa budu zalievat zakladove pasy nezdvihol hore perimeter. Budem rad kazdej rade...dik
Odpovedať
@dbe To ti statik naratal take masivne zakladove pasy? Ved to je betonu a betonu. A k technickej stranke... ako tam vlozis ten XPS medzi DT a perimeter potom neskor? Nad podobnym problemom uvazujem aj ja, tak rozmyslam nad samotnou realizaciou. Neuvazoval si nad variantou, ze DT potiahnes paralelne s okrajom zakladovych pasov a izolacie len napojis jednu na druhu?
Odpovedať
@br4no ano statik, robil v tejto oblasti viacej domov a robili aj prieskum podlozia. Kedze je to mierny svah a este je tam aj vysoka spodna voda, nechcem nic podcenit a davat menej betonu, aj ked mozno by sa nic nestalo...ale radsej idem podla projektu. napisem to, ako to mam naplane robit my...popravde neviem ci je postup dobry, ale dufam ze ano a ak sa vam nieco nepaci, sem z radami a pripomienkami: 1. vykop zakladovych pasov, vlozenie nopovej folie a perimetra 2. 10cm makadam, uzabovanie 3. bleskozvod 4. zaliatie pasov 5. ulozenie 2 radov DT (15cm od kraja, cize aj od perimetra) 6. zaliatie DT 7. obsalovanie DT 15cm XPS (cize do priestoru medzi perimetrom a DT sa to len vlozi, lebo tam bude 15cm medzera) 8. zaliatie platne takto nejako to chceme realizovat...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?