Steny nebudú dýchať pri zateplovaní polystyrénom

chcem zateplit bungalov polistirenom 10. Ale niektori hovoria ze steny potom nebudu dychat.Co to znamena? Ake nasledky potom mozu vzniknut?
Odpovedať
1
2
tak toto bude zaujimava tema :-)
Odpovedať
tesim sa na reakcie ..@blacksr
Odpovedať
@imichal na dychanie sa vykasli, dychaju ludia, dychaju zive tvory ... a pridaj na hrubke EPS.
Odpovedať
@imichal ...a tie nasledky su nepredstavitelne, hlavne pre tych, ktorych steny "dychaju".
Odpovedať
@imichal znamena to, ze sa zadusia a zomru. 8-) prepac, nedalo mi. plati to samozrejme iba o stenach, ktore su zive. ;-) my budeme zateplovat dvadsiatkou a mur bude tridsiatka.
Odpovedať
@imichal nenechaj sa zastrasit. Dychat ma clovek nie steny. Uz si pocul o cintorine pre zadusene domy? Ja nie. V principe ide o to ze difuzny odpor konstrukcie sa ti zvysi s polystyrenom ale nemusis sa obavat neni to nic co by mohlo ovplivnit kvalitu byvania. Cerstvy vzduch musis dostat do kazdeho domu, ci uz vetranim alebo rekuperaciou. Nenapisal si typ a hrubku muriva ktora je v tomto pripade podstatnejsia ako to ze steny maju "dychat:". Pri polystyrene musis dat pozor na rosny bod (je to miesto ktore ti vznika pri urcitej teplote v konstrukcii kde sa zraza para na vodu). Tento bod ti nemoze zostat na hrane muriva pretoze by ti casom zplesniveli steny. Aky typ muriva mas pouzity?
Odpovedať
Asi zomrie celý dom keď steny nebudú dýchať. :-) :-) Jedine,že by to predýchal cez strechu.... Ide o to,že niekedy pri zvýšenej vlhkosti v interieri a prirodzenom jave,že vlhkosť difunduje /prestupuje/ cez steny do prostredia s menšou vlhkosťou,teda von môže polystyrén túto vlhkosť zastaviť a tá sa následne vyzráža na vonkajšej strane múra a spôsobí jeho zavlhnutie. Z toho vyplýva riziko plesní. Ak tam polystyrén nieje tak vlhko sa po prestúpení múrmi vonku vysuší. Preto sa dávajú robiť tepelnotechnické prepočty priamo na konkrétny dom,aby sa tomuto predišlo. Alebo je možnosť znížiť riziko použitím paropriepustných izolácii napr.nobasil,ursa...prípadne robiť izoláciu ako odvetranú. Teda takú ktorá sa nelepí priamo na fasádu-kontaktná,ale vkladá sa do roštu a medzera medzi izoláciou a múrom dovoľuje odvetranie. To len v stručnosti ako základná informácia. Na nete je kvantum informácií-preštuduj a potom sa rozhoduj.
Odpovedať
@roman_13 Mam tam H+H 30cm a chcem zateplit 10nou polystyrenom.
Odpovedať
Tak pravdepodobne moze nastat najvacsi pruser v kuchini a v kupelni kde vznika najviac vodnych par.
Odpovedať
Z vonkajsej strany steny
Odpovedať
Ked stena nebude dychat zistis to hned lebo zmodreju a treba resuscitovat
Odpovedať
@imichal Steny dychaju. Ale nie v zmysle, akom si ludia myslia. Steny za teba nevyvetraju... To, co sa mysli pojmom dychanie, suvisi s bilanciou vodnych par. Murivo prijima a odovzdava vlhkost. Najlepsie urobis, ked si zacnes studovat pojem "rosny bod". Vtedy pochopis, co je to dychanie stien a ci ho vobec potrebujes. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
kľudne zatepli, teda určite zatepli a nezabudni dostatočne vetrať . môj muž sa tiež smeje, keď niekto hovorí, že dom musí dýchať:-) nas je beznádejne zaduseny potom a tak musí za neho dýchať rekuperácia:-)
Odpovedať
@imichal urcite by som zateplovala s vacsou hrobkou polystyrenu a dostatocne vetrala dom zvnutra, aby nebol plesnivy, to je vsetko, ziadne steny neprestanu dychat a ani nezacnu...., to len Ty ak poriadne nezateplis, tak prestanes dychat pri vyuctovani za plyn alebo elektrinu.-) drzim palce
Odpovedať
@monciky *hrubkou nie hrobkou:-)
Odpovedať
@roman_13 ahoj, ako zistim, kedy sa nachadza rosny bod mimo muriva ? mame porfix 300 . zateplit chceme polystyrenom 15 .. ak bude dobra cena idealne sme planovali 20 . mame vysoky sikmy strop, kde dame 35 - 38 cm vaty, nerada by som keby mi tam niekde zacne plesen vykukat =-)
Odpovedať
@lucka1987 s tymto by si mohla poprosit @blacksr ona sa ti k tomu bude vediet najfundovanejsie vyjadrit. Osobne si ale myslim ze 15 cm EPS na 30 cm Porfix by malo byt ok. 20 je samozrejme super a lepsie.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucka1987 stiahni si program Teplo 2008 demoverziu. V demo sa daju dva materialy orientacne pekne nasimulovat. Spocita Ti to aj rocnu bilanciu a na grafe ukaze kde vychadza konenzacna zona.
Odpovedať
Nebudem mudrovať,lebo v tomto smere som laik,,,Tlmočím len skúsenosť priatelky,citujem,,," Na čo sme zateplili dom,ked pri plastových oknách musíme teraz aj 4krát denne vetrať a teplo čo sme normálne nepúšťali von vetraním,,teraz vedome musím vypustiť? V ročnom zúčtovaní za plyn sme zaplatili o pár € menej,čo je ale v porovnaní s nákladami na zateplenie mínusová úspora a návratnosť bude možno o 15 rokov?" bola som v tom dome a v každom kúte mala hore aj dole pleseň,,,s tým že asi by bolo dobré povedať ,ako sa stavali domy za komunizmu,že sa nestavalo ako teraz, steny mali velké medzery medzi jednotlivými tvárnicami,okolo betou sa občas nedalo nič a vznikaju tepelné mosty,,,nezatracujem zateplovanie,ale podla mna tie staršie domy nesplňajú stavebne kritéria na zateplenie.Možno sa mýlim,ale naozaj som bola v domoch s perfektným zateplením urobeným profikmi a tie domy sa stali liahňou plesne :-(
Odpovedať
@eevapa Dala Vaša priateľka 5 cm alebo 6 cm EPS? Predtým, než dali plastové okná, staré za svojich majiteľov vetrali - vypúšťali teplo NEVEDOME. A nadmerne. Teraz treba vetrať VEDOME a nie podpriemerne. Vetrať 4 x denne, pokiaľ sú v danej miestnosti ľudia, kvety, varí sa... je trochu málo. Plesne sú výsledkom nesprávneho zateplenia. Tenkého, ktoré nedokáže zaistiť, by povrchová teplota steny v rohoch bola okolo 20°C. A nedostatočného vetrania. Zaujímavé, že z asi 200 domov, ktoré som navrhla zatepliť polystyrénom, mi nikto ešte nevynadal, že má pleseň. Naopak, každú zimu dostávam do pazúrov plesnivé domy... a viete, čo ich spája? Buď žiadna izolácia (a je jedno, či kapitalistická novostavba alebo socialistická starostavba alebo buržoázna prastavba) alebo tenký EPS, často nespojený s inou izoláciou na dome.
Odpovedať
@eevapa Spomenula som si: jeden z "mojich" domov predsa len pleseň má (mal): http://www.ostavbe.sk/diskusia-o-spot... - skúste hádať, prečo.
Odpovedať
Profilova fotka
@eevapa ale ona to teplo pustala von aj pred tym, len o tom nevedela. Cely problem je v tom, ze pred tym sa vetralo cez netesnosti stien a okien, teraz je to tesne, tak musi vetrat okanmi a to cielene. Lenze straty vetranim sa zateplovanim nedaju vyriesit. A hlavne sa musi porvnavat dlhsie obdobie nie tepla zima so studenou.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Prečo?
Odpovedať
@blacksr neviem aku maju hrubku zateplenia a čím ,,,ale ona očakávala výraznejšiu usporu oproti nezateplenemu a mám dojem že naozaj tie staré technologie boli uplne ine stavali ich kadejakí tiežodborníci,,,svojpomocne a ja neviem ešte ako,,,,a teraz sa to odzrkadluje,,,dokonca ma teraz napadlo,že sa stavalo aj Z rôznych druhov materialu v jednej stene,,,ako zateplit taký dom?taka je bohužial realita a omietka toto všetko skrýva,,,žila som v tej dobe a viem očom píšem,,,
Odpovedať
@majkoj ja chápem,že to vetranie bolo,,,mám krbové kachle a naozaj plastovými oknami sa dom uzavrel,,,ak otvorím okno v tom momente v kachliach horí inak,,,ľudia do toho investujú s tým, že očakávaju výraznú úsporu energii...
Odpovedať
Profilova fotka
@eevapa ale vyrazna uspora energie je dosiahnutelna, len sa to nesmie robit po slovensky. To znamena tutok 10 staci, hore som cital ze bude dobre 20 a do podlahy 5, okna zatial necham stare... To sa bud urobi poriadne celkovo, s tym ze sa vsetko spocita tak aby to malo vyznam, alebo sa na to treba vykaslat. Vela ludi da npr do podlahy kvantum EPS, pritom by mozno efektivnejsie ho dat niekam inam (alebo naopak). Ono nepomoze sa sustredit na podlahu, kde je strata prirodzene nizsia vzhladom na mensi rozdiel teplot, so stratou co ja viem 1kW, ked mi strechou unikaju 4kW. A to, ze to takto na SK je, sa dokazat lahko :), kolko ludi pozna straty jednotlivymi konstrukciami (aj ked v podstate by ich mal poznat aspon projektant)?
Odpovedať
@niedermayer Je to v tej diskusii rozobrané. Nebola to chyba EPS, ale chýbajúceho EPS. @eevapa Hrúbku zateplenia konštrukcií má majiteľ toho domu rozpísanú na konci každého príspevku. Čiže slušne zateplený dom. A ako zatepliť dom, kde je v jednej stene viacero materiálov? Jednotne = hrubou izoláciou. Lebo tie materiály, nech sú akékoľvek, majú jedno spoločné: slabo izolujú.
Odpovedať
@majkoj vďaka,,,vysvetlím jej ako to je
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr "pepa" je tvoj klient ? :)
Odpovedať
@majkoj ja to tak nenazývam...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?