Stačí Ytong 30 zatepliť 10cm polystyrénom?

Dobry den, projektant nam odporucil stavat z Ytongu 30 a zateplit 10cm sivy polystyrén. Malo by to stacit?
Odpovedať
@bonnie29 Pri zateplení je to na modrej streche ako s pánskou pýchou ...10 málo 15 akurát a 20 je veľa. Pri plyne by aj stačilo ale tak 15 je tak bežnejšie už.
Odpovedať
Hovoril nam o nejakom R... Neviem, nevyznam sa v tom vobec.. A ze tato varianta by mala stacit.. Mame totiz uzky pozemok a chceme najst variantu co najuzsich murov, ale samozrejme aby to bolo vsetko tak ako ma byt
Odpovedať
Profilova fotka
10 je určite málo suhlasim s @virnik27
Odpovedať
@bonnie29 áno to je tepelný odpor steny R ... ešte si nenapísala čím budete kúriť ... Projektant uvažuje len tak čo je potrebné na splnenie normy, aby sa stavba zbytočne nepredražovala. Ak je v tvojom záujme platiť čo najmenej za energie to je iná vec ... Bezhlavo dať čo najväčšie zateplenie a ešte z požičaných peňazí na stavbu domu niekedy nemá zmysel.
Odpovedať
@leilak1 kurit budeme plynom
Odpovedať
Profilova fotka
Chcete najst variantu s čo najužšim murom a preto je dom murovany ? :-) :-)
Odpovedať
@bonnie29 to už je lepšia info . a aký to bude dom bungalov či poschodový a m2 užitková plocha ???
Odpovedať
Nam staci na bung. s rovnou strechou 25cm Porfix + 15cm vlna na normu, kurime plynom + rekuperacka.
Odpovedať
Profilova fotka
@bonnie29 všeobecne platí že čo najtenšie múry (podľa statiky) a račej hrubšiu izoláciu. Porovnajte si ceny za m³ Ytongu s cenou polystyrénu za m³......... Skús si pozriet-naštudovať ako sa počíta tepelný odpor...označuje sa R a ktomu prispôsobiť celú stavbu....R stropu, R stien, R okien a dverí, R podlahy...... atď My stávame poschodový s 25 porfixu a zatepľovať budem 25 polystyrénom, strop 45 vlna, 20 podlaha, 10 styrodur základy
Odpovedať
Ak neveríš svojmu projektantovi a overuješ jeho tvrdenia na modrej streche tak je niečo zle.Vymeň projektanta potom rieš zateplenie
Odpovedať
Profilova fotka
@bonnie29 my mame Ytong 30cm+20 EPS.. co ziskas na pozemku 10cm? to urcite nepocitis , ale rozdiel v nakladoch na kurenie urcite ANO . nad 10cm ani neuvazuj.. kolko strop a podlaha?Ak chcete najuzsie mury nestavajte z porobetonu... ;-)
Odpovedať
Ak sa obávaš odstupových vzdialeností skolauduj pred zateplením a zatepli ale min 15, no oveľa lepšie je 20 až po kolaudácii. Neviem odkedy máte platné SP, no projekt 30+10 by už hádam dnes ani nemal prejsť. Ušetriť cent na hrúbke izolácie a sponzorovať do smrti SPP či ZEZ je zbytočný luxus.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@bonnie29 Pri bungalove by som ja osobne riesil s projektantom 25cm murivo +15cm minimum . Zalezi od normy a samozrejme aj vasej predstavy , za kolko a ako chcete kurit, musite brat do uvahy investicne a prevadzkove naklady a samozrejme dostupnost sieti (plyn) . Uz pri 15cm polystyrene ste na tom lepsie ako 30+10 kombinacia cca o 0,8 R pri rovnakej celkovej hrubke obvodovej steny. Cena za murivo + eps je cca rovnaka ,alebo mierne v prospech 25+15 kombinacii. Osobne staviam 2 podlazny dom z 25cm porobetonu.
Odpovedať
@bedo96706 ano, lebo drevodom sme urcite nechceli
Odpovedať
@meky1991 nemyslim, ze by malo byt nieco zle... Proste zistujem aj iny nazor... Pre istotu
Odpovedať
@richard71 strop a podlaha netusim, o tom sme sa este nebavili... A co by bolo vhodnejsie?
Odpovedať
@pripad001 sp este nemame, este to len zaciname vsetko riesit
Odpovedať
@bonnie29 Tak potom vymeň projektanta ak ti nedokáže rozumne a prakticky poradiť.
Odpovedať
@pripad001 ale ved bez zateplenia dom neskolauduju
Odpovedať
@leilak1 poschodovy dom.. Plocha cca 140
Odpovedať
Ahojte, 38cm Termobrik brusená, nato 14-15cm šedé EPS Grafit. Kúrenie KK a TK - teplovodný krb. Postačuje?
Odpovedať
@bonnie29 :-) ale skolauduješ, legálne a dodržíš všetky zákony. To ti tvrdím pri všetkej vážnosti. Zateplenie ako mnoho iného nie je podmienka kolaudácie !
Odpovedať
@pripad001 ale certifikat je podmienka a kto ti vyhotovi certifikat ?teda u nas boli zo stavebneho na obhliadke a kavicke . ... ja len nerozumiem ako ti da niekto takto certifikat A0
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 zateplenie nie je , ale platny a vyhovujuci EC ano :), cize ak sa dodrzi zakon neskolauduje.
Odpovedať
@filipe11 nestresuj .... certifikát ti urobi autorizovaná osoba na stav pred zateplením a v certifikáte budeš mať výpočtom stanovené ako sa zmení po zateplení. Takto som to riešil niekoľkokrát a konkrétne z dôvodu odstupovej vzdialenosti pred cca 5 mesiacmi. Chlapíka čo kolaudoval nezaujímalo okrem papierov a z www vytlačených 2-3 certifikátov o zhode absolútne nič. Aj s pozdravom netrvala kolaudácia dlhšie ako 10 minút. A aby bolo jasné, toho posledného som videl 1x v živote.
Odpovedať
@bonnie29 Iné názory zisťovať môžeš,len ti radím podľa toho aké máš navrhnuté zateplenie aby si vymenila projektanta.Ak sa pýtaš tu na fóre tak neveríš svojmu projektantovi, a očividne ti radí bludy.
Odpovedať
@bonnie29 Ak ti mozem ja poradit, nepocuvaj tu dristy typu, ze ked das tuto skladbu muriva, prekusis aj gate, budes sponzor SPP. Ak ta vsak zaujima ich nazor, popros ich, nech ti napisu, o kolko viac budes platit ten plyn (mizive percenta...). Ak vies co chces a nechces stratit 20 cm na svojom pozemku, co je niekedy dost, lebo auto prejde/neprejde... Tvoju situaciu si tu tazko niekto uvedomi. Ked je pre teba priorita toto, urob to tak a nicoho sa neboj. Ak ma zmysel zateplovat, tak daj trosku viac do stropu, daj si kvalitne okna a samozrejme, vsetko musi byt dobre spravene. Ak je to zle, tak ti ani 20 cm polystyrenu nepomoze. A 10 sedy ma iny odpor, ako 10 biely, aj to si tu asi pani neuvedomuju. Kazdy by chcel stavat pomay z 450 ytong a na to 250 vodneho kamena, ale na spravne navrhnutie kurenia sa uz kasle. A to je kluc k uspechu. Najma vyhodit 2500€ za polystyren a kupit si nejaky kotol za 1000€... Tak to je este lepsi kluc k uspechu.
Odpovedať
@pripad001 dobre. Mne to je jedno leb som zvedavy...
Odpovedať
Profilova fotka
@bonnie29 cele je to tepelnoizolacna obalka domu. Zateplenie obvodovych stien, strop, podlaha, okna a dvere..Vsetko musi byt zmysluplne navrhnute, prepocitane aj tak je to vzdy teoria, ale z niecoho treba vychadzat. Ked budes stat bosa v snehu nebude ti asi teplejsie ked si objecies na jeden kabat este dalsi nie? :) toto by mal projektant vediet vysvetlit - nevravim ze to musi vediet vypocitat ale iste pozna niekoho a ak nie obratte sa na ineho
Odpovedať
@bonnie29 bežné izolácie sú lacné a vydržia po celý čas životnosti domu, tak nimi netreba šetriť. Napr. kolegovi som radil, aby dal do podlahy 20 cm, na steny 20 cm a do stropu 50 cm izolácie, ale on dal do podlahy 5 cm, na steny 8 cm a do stropu 20 cm a teraz plače, že páli veľa plynu. A to ešte ani nemrzne...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?