Sokel-XPS alebo EPS

Ahojte mám dávať na sokel styrodur,alebo bude stačiť aj obyčajný EPS? Jedná sa o hrúbku 10cm,takže tam už aj cena xps trošku vyskočí.Bude sa to lepiť na tie obkladačky.Je to nad terénom,žiadny kontakt zo zeminou tak uvažujem že by som trošku ušetril-čo na to hovoríte?Dik za odpovede.
Odpovedať
Spodok aspon 30cm daj xps a zvysok mozes aj eps. To ta zas tolko nevyjde
Odpovedať
@andrejito_zemanito presne tak isto som to mal aj ja.. dokonca aj kabrince v rovnakej farbe.. držali dobre, tak som na ne dal 40mm XPS, presieťkoval a nakoniec normálne omietol silikonovou fasádou..
Odpovedať
@jaro313 ziaden problem eps 100s. Ide skor o to ako eps/xps ochranis.
Odpovedať
@jaro313 EPS je nasiakavý, XPS nie. Takže dole treba XPS aspoň na tých 30cm, takže tabuľu napoly odrezať.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro313 https://www.internetovestavebniny.sk/...
Odpovedať
Súhlasím s jaro313.. Expandovaný EPS má otvorenú bunkovú štruktúru a značnú nasiakavosť. Nehodí sa na miesta, kde dochádza ku kontaktu s vodou.. Extrudovaný XPS má uzavretú bunkovú štruktúru a je nenasiakavý. Určíte spodnú vrstvu 30cm by som dal XPS, tj. polovicu pozdlžnej tabule.. Ja som dával celý sokel XPS, ale iba 40mm hrúbku. Ostatnú izoláciu nad mám 120mm minerálnu vatu.
Odpovedať
@marsdm jasne, EPS ma pri uplnom ponoreni nasiakavost 5% a XPS 3%, takže pri pripade @jaro313 ten rozdiel urcite pocíti, teda na penazenke... Daj EPS
Odpovedať
@zicher ale ta otvprena struktura je daná delenim eps pri vyrobe. Keď rozrežeme xps na stavbe, tak v mieste rezu otvorime štrukturu 🙂
Odpovedať
@stefanby nasiakavosť XPS po 28 dňoch sa pohybuje na úrovni iba 0,1 až 0,5% objemu podľa normy DIN 53134.
Odpovedať
@stefanby a čo sa týka otvorenia buniek pri rezaní, tak ano, línia buniek sa otvorí.. lenže sa jedná oba o jednu otvorenú liniu, ostatné bunky sú uzavreté.. tá línia otvorených buniek nemá žiandy vplyv na pokračovanie nasiakavosti do uzavretých..
Odpovedať
@jaro313 Ale ked ten polystyrén bude nalepený na glazovaných kabrincoch a nie priamo na murive, tak sa prípadná vlhkosť z polystyrénu do muriva nijako nedostane.. Glazúra kabrincov je celkom spoľahlivý hydroizolant. Takže je to v podstate asi jedno, čo tam dáš.. Je to na rozhodnutí tvojej peňaženky. Podľa mňa sa ničoho zlého nedopustíš, ak tam dáš aj EPS.
Odpovedať
@zicher vychádzam z technickeho listu isover, nerobil som testy. Pod 1% ma styrodur, čo by pre tuto aplikáciu bolo mrhanie zdrojmi.... Pokiaľ ide o otvorenu strukturu, tak eps sa robí v blokoch, ktore rezu na rozmer a xps ju ma uzatvorenu vdaka romu, ze robia priamo rozmer dosky. Nasiakave su prave len tie "rozrezane" gulicky 🙂
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jaro313 Ja mam eps 10 rokov na sokli,bez problému.
Odpovedať
Aj keby sa reže doska, tak rez pôjde hore a nie k styku so zemou, takže je to ok. A nejde o prenos vlhkosti do muriva, ale aby sa zachovali tepelnoizolačné vlastnosti, keďže suchý izolant menej vedie teplo. Isover uvádza že je tam do 5% nasiakavosť, ale že už 1% môže vysychať týždne až mesiace a odporúčajú dať pás minerálnej vlny nad skoro, ak bude EPS na teréne. Ak je XPS drahé, tak potom ešte soklová doska alebo perimeter môže byť. Ja vidím prínos aj v tom, že je to tvrdší materiál nerez eps a je to v takej okopovej výške.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?