Sokel alebo fasada az po zem?

Podla viacerych dizajnerov sa odporuca fasada az po zem, v rovine sokel aj zateplenie...co si o tom myslite? alebo je lepsie pouzit sokel a odskok?
Odpovedať
1
2
@radoslavc ahoj, ja mam fasadu az po zem bez odskokov. Robil by som to tak znova. Pozri moj album alebo raciodom.blogspot.com.
Odpovedať
Profilova fotka
my budeme mat tiez tak, pretoze mame dost nizky dom a odskok by ho opticky este znizil, nechceme to ani farebne oddelovat. Mame zateplenie sokla a zvysku domu v 1 rovine.
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslavc nuz ja mam zateplenie sokla aj fasady v rovnakej hrubke, ale sokel obkladam kamenom, pretoze sa to jednoduchsie cisti. Ked prsi a fuka, presah strechy nepomoze a kvapky sa odrazaju od zeme na stenu.
Odpovedať
@majkoj presne pre taketo veci nad tym uvazujem..
Odpovedať
@radoslavc Podľa mňa z pohľadu dizajnu je sokel tak ako tak prežitok ... Či si ho dáš z iného materiálu, napríklad umelý kameň, tak či tak ho budeš musieť čistiť ako aj tú fasádu ... Skôr "špinavosť" fasády eliminuješ tým, že máš vedľa steny chodník alebo štrk, proste nech sa voda neodráža od hliny ... Rovnako mám zateplenie aj fasády aj sokla v rovnakej hrúbke ... Na väčšine domu mám po zem až fasádu, na niektorých miestach tehlu ...
Odpovedať
@lubk0 suhlasim. Zakladaciu listu a podobne si nedaval?
Odpovedať
@radoslavc ani sa neopovaz, je to prezitok a cisty tepelny most. Nechapem, ako to mohlo niekomu napadnut vyrabat :-o Ak potrebujes silou mocou zakladaciu listu, tak si podla laseru sprav konstrukciu z dreva, ktoru po zaschnuti pur peny das lahko dolu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba A ako osetriť potom ten polystyren zospodu, keď medzi zateplením fasady a sokla je rozdieľ v hrúbke cca 8 cm? Neslúži tá štartovacia lišta k tomu, aby sa zo spodu do zateplenia nič nedostalo?
Odpovedať
Profilova fotka
@linear324 stačí tam pri sieťkovaní prilepiť plastovú rohovú lištu s okapničkou
Odpovedať
@radoslavc Nie, idem v jednej hrúbke (16cm) od nemrznúcej hĺbky až po strechu ... Samozrejme, že do výšky sokla je XPS, potom klasické šedé EPS.
Odpovedať
@radoslavc čo pozerám na našej ulici väčšina bez sokla - ale asi len dvaja z nich majú zároveň doriešený chodník naraz s omietkou. U tých zvyšných otras špinavá omietka, od blata, od trávy /keď kosí vykášačkou burinu až pri stene/ atd. takže OK aj bez sokla, ale jedine vtedy, ak súbežne bude aj úprava terénu okolo domu - chodník
Odpovedať
@linear324 das tam okapnicu ako bolo spomenute, alebo das medzi polystyreny zajacie pletivo plus ta okapnica a si vysmiaty.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@rkorba zajacie pletivo tam plni aku funkciu?
Odpovedať
@linear324 tiez som pocul niekoho hovorit o zabrane proti mysiam aby sa neprekusali az hore. Neviem ako realne to je
Odpovedať
@majkoj @radoslavc Pri presahu 1m uz takyto problem nie je. Okolo domu vsak potrebne kamienky, alebo chodnik.
Odpovedať
@lubk0 XPS nie je potrebny. Uplne postacuje EPS 150, resp 200 S ktory je urceny aj na taketo pouzitie a na to nop. Folia.
Odpovedať
@panak o tom som tiez pocul ale zatial som to nikdy nevidel, ani foto na nete. Ci to nie su iba krcmove reci 😉
Odpovedať
@dominik_boksansky @panak Treba tam dat hocico, co znemozni potvoram sa dostat tam kde ich nechceme, pricom to nebude kovova lista. Samozrejme sa bavime o prevencii, ale ako dobre vieme, je lacnejsia ako liecba.
Odpovedať
@rkorba praveze nieco asi kovove nie ? Plast rozkusu ak by to tak naozaj fungovali potvory
Odpovedať
@dominik_boksansky Do zeme sa dáva všade XPS alebo Styrodur ... Určite by som tam osobne nedával klasické EPS :) Navyše, riadil som sa v tomto prípade projektom :)
Odpovedať
@panak ked das sietku a dva razy lepidlo, tak tam mys asi moc nepolezie.
Odpovedať
Co sa tyka tochto prechodu vselijakych zvierat a hmyzu tak som sa stretol s tym len pri polystyrene...je to aj pri vate?
Odpovedať
@radoslavc Ja by som to prave cakal len pri vate :-D
Odpovedať
@kejsix no by si bol prekvapeny co za haved a ako rozozraty polystyren som videl na viacerych miestach...ak sa tam dostanem tak to pofotim...vlastne ten polystyren tam stratil zmysel..ostala uz len fasada...znamemu sa stalo, ze povedla vyhorila sopa a jemu na dome polystyren sa roztopil tym teplom a ostala len sietka, lepidlo a fasada..z vonku to vyzera ako by nic..to si vsimne clovek pri pohlade zospodu... mysi aj ine zvierata radi vyhryzuju polystyren...vata im myslim je tiez neprijemna ako aj ludom...kedze to svrbi, skrabe, picha...
Odpovedať
@lubk0 ale no... Ze vzdy sa dava 😃. Asi tak ako ze staci 10 cm zateplenie. Samozrejme XPS nic nepokazis len je to neporovnatelne drahsie a zbytocne 😉. V projektoch som uz videl kadeco takze to nie je argument. 8-)
Odpovedať
@dominik_boksansky bohvie ci je xps viac odolny voci hmyzu a zverine?
Odpovedať
@radoslavc hlodavcom to je jedno ked to dokaze prekonat, tak to prekona bez rozumu! kazdy kto kedy robil s polystyrenom, tak pochopi ako na tom je eps70 a XPS, su to neporovnatelne materialy co sa vsetkych vlastnosti okrem tepelno izolacnych tyka 8-) A preto je i XPS najdrahsi, ale na sokel by som iny nedaval, on tam proste patri, to len spekulanti tam davaju to co tam nema byt a obhanaju sa ciframi kolko usetrili. Ano fungovat tam bude i eps, ale chces to riskovat nebodaj sa ku tomu niekedy vracat?
Odpovedať
Profilova fotka
@lubk0 ono je trosku rozdiel cistit cierny kamen a bielu omietku :) @radoslavc ukazal by som ti kunu u mna ako si v tej pichlavej vate vegeti :)
Odpovedať
@majkoj Tak neviem, mám bledošedú silikonovu fasadnu omietku a obklad z pravej holandskej tehly, tiež šedí ... Mal som už tú česť od blata jednu stenu pucovať a z omietky mi to išlo dole ľahšie ako z tej tehly ... Na druhej strane bezny prach na tej tehle nevidno ... @dominik_boksansky Ach jaj ... Tak skúsim ... XPS má oproti EPS - prakticky nulovú nasiakavosť 0,7 % (EPS tiež nemá veľkú, ale predsa len je to 7x viac a to 5%) - väčšiu pevnosť v tlaku (300 kPa pri 10 percentnom stlačení oproti 150 kPa) - väčšiu odolnosť voči mechanickému poškodeniu alebo zemine a dokonca aj voči teplotným výkyvom ... Keď raz zakopávaš izoláciu pod zem, tak ju chceš mať odolnú a tiež nie je žiadúce, aby prepúšťala vodu ... Samotný výrobcovia izolácie majú na zateplenie základov, pivníc, vencov inú izoláciu, ako klasické EPS a je jedno, že je to 150 tka :) No a vo finále, nevidel som snáď projektanta, ktorý by tam namiesto XPS, Styrodur atď dal EPS, ale máš pravdu, nikto z nich sa tomu nerozumie a nevedia o čom hovoria ...
Odpovedať
@lubk0 Precitaj si technicke listy EPS 200S kde sa uvadza aj pouzitie pod zemou. Dobre viem ake su vyhody XPS. Pevnost v tlaku cca 50 cm pod zemou je "urcite nevyhnutna" ako aj odolnost voci mech. poskodeniu ked mas na to nop. foliu. :-D Ta nasiakavost 5 % je ak to ponoris do vody co v realnych podmienkach vo vacsine pripadov sa nekona. BTW 7 x z nula cela nic je vzdy nula celych nic :) Predpokladam, ze po osadeni XPS osadis este nopovu foliu. O tom co vsetko niektori projektanti projektuju by sa dalo dlho pisat, ver mi ;-).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?