Sadrokartonovy strop podla ktorej STN

Ahojte, mam dom na kluc. mam dost velke podozrenie zo zle spraveneho sadrkartonoveho stropu. Minimalne uz len preto, ze parozabrana je derava ako emental ak nie este viac. Potrebujem sa teda o nieco opriet, aby som to mohol reklamovat a aby som sa mohol o nieco "opriet" ako len o moj laicky pocit. STN 73 0540-2 to asi nieje. Celkom zle sa to hlada, kedze niesom z oboru a neviem ani co mam poriadne hladat. Ak mate este aj nejake normy, alebo odvolanie sa na proti poziarnu odolnost, ci nieco take k stropom, tak by som uvital aj to. Vraj ani po tejto stranke nesplnam normy, nakolko tam mam 1 vrstvu sadrokartonu.
Odpovedať
Nasiel som len cesku normu http://www.asb-portal.cz/stavebnictvi... Ale nechapem moc tym kablom... To robil elektikar?
Odpovedať
najhoršiu parozabranu aka existuje ti tam davaju.... https://www.magips.sk/index.php?pid=229 prerčo nepouzivaju alu folie nepochopim
Odpovedať
@bbaron a ako to mas v projekte? aku protipoziarnu odolnost chces dosiahnut?
Odpovedať
Zavolajte stavebný dozor, je to jeho práca - kontrolovať
Odpovedať
@bbaron no hroza. A nielen podhlad a kabelaz. Ako vidim más sadrokartonove "omietky", a styk dosiek dali do rohu okna. Skrutiek je tiez biedne malo, max. 15cm vzdialenost.
Odpovedať
@bbaron nedodržanie funkčných požiadaviek uvedených v norme STN 73 0540-2:2012 : šírenie tepla stavebnou konštrukciou (najnižšia povrchová teplota konštrukcie, súčiniteľ prechodu tepla a tepelný odpor konštrukcie), šírenie vlhkosti stavebnou konštrukciou (skondenzované množstvo vodnej pary v konštrukcii, ročná bilancia skondenzovanej a vyparenej vodnej pary), šírenie vzduchu konštrukciou (škárová prievzdušnosť, intenzita výmeny vzduchu), tepelná stabilita miestnosti, merná potreba tepla na vykurovanie budovy, energetická hospodárnosť budovy
Odpovedať
@bbaron a este jedna vec. Normu nesplnas ani prevedenou elektroinstalaciou v podhlade. Tie kable maju ist minimalne do chraniciek. Ked sa na to capne sadrac, tak to revizak vidiet samozrejme nebude, ale bezpecnost je nizka...
Odpovedať
@megdesign to je v akej norme?
Odpovedať
@megdesign ked minimalne do chraniciek, do coho maximalne? ocelove trubky? :)
Odpovedať
@catscan @gashtaan Precitajte si Vyhotovenie elektrickych instalacii v objektoch a budovách. ;-) Vedenie v podhlade musi byt v chranicke, ak je horlavy material vzdialeny menej ak 10cm od vedenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@bbaron čo sa týka požiarnej odolnosti je treba poznať viacero údajov o tvojom podhľade a to: výrobcu SDK dosiek, výrobcu profilov, hrúbku SDK dosky, osové vzdialenosti profilov (montážnych aj nosných), či ide o jedno úrovňovú alebo dvojúrovňovú konštrukciu, typ konštrukcie ktorá má byť chránená, typ a hrúbka použitej izolácie, aká požiarna odolnosť bola požadovaná projektom. Potom je možné sa vyjadriť či by to spĺňala konštrukcia s jednou vrstvou SDK alebo nie.
Odpovedať
@megdesign "Silnoprúdové vodiče a káble, elektroinštalačné lišty s príslušenstvom, inštalačné trubky s príslušenstvom, elektroinštalačné kanály a krabice ( ktoré nemajú osadené svorky ) je možné uložiť do horľavých podkladov a na ne všetkých stupňov horľavosti , pokiaľ sú nehorľavé, alebo boli skúšané na odolnosť proti šíreniu plameňa. Silnoprúdové káble typu CYKY, AYKY sú skúšané na odolnosť proti šíreniu plameňa podľa STN 34 7007 a STN 34 7010. Uvedené typy káblov je možné priamo ukladať na a do horľavých podkladov všetkých stupňov horľavosti bez ďalších opatrení. Dnes je možné už priamo ukladať na a do horľavých podkladov aj šnúrové vedenia napr. CYH, CYLY, CYSY, CMSM, CMFM, CGSU, CGTU, CGDU, CGVU, ktoré tiež absolvovali skúšku odolnosti proti šíreniu plameňa. "
Odpovedať
Článok sa načítava...
@catscan ze su CYKY odolne proti sirenu plamena je ok. Maju aj dvojitu izolaciu. Ale v pripade hriatia kabla ta izolacia pekne stecie a drevu staci malo.... Nejako takto by to malo vyzerat:
Odpovedať
@megdesign ak stecie izolacia z CYKY kabla, problem bude asi aj v tom, ze niekto pouzil namiesto istica klinec, alebo si niekto pripoji na strop namiesto 40W osvetlenia 4kW cirkular...
Odpovedať
@bbaron názov firmy, čo robí strop?
Odpovedať
@gashtaan Tak nikdy nevies, co cloveka napadne :-)
Odpovedať
@megdesign " je ich možné priamo ukladať na a do horľavých podkladov všetkých stupňov horľavosti bez ďalších opatrení." Ostatné, ako píše @gashtaan , adekvátne istenie zamedzí rizikovému poškodenie kábla. To ale neznamená, že to, čo je na tej foto nie je grc (od @bbaron). Najmä nerozumiem tomu "žvachlu" v strede - to má byť projektor, či? Parozábranu, keby som ukladal týmto štýlom, tak mi asi zamedzia svojprávnosť. Taktosom to robil, u nás, svojpomoc, bez predchádzajúcich skúseností:
Odpovedať
@catscan hadam nechces aby takto robili aj profici na cudzom... na to nemaju chut ani cas :)
Odpovedať
@catscan ok ok. Ja davam radsej aj tak do chraniciek. :) Ako si potom robil prestupy na kable? Nikde na tej foto kable nevidno...
Odpovedať
@gashtaan Veď toto, a ešte za peniaze :D :D @megdesign Ak sa pozorne pozrieš na túto druhú foto, všimneš si, že sadrokarton je v skutočnosti nižšie, ako na prvej foto (vidieť to najmä pri oknách, to z dôvodu, že pod túto konštrukciu šla ešte jedna taká istá (už bez parozábrany) a tade som viedol káble, takže som nemusel riešiť prestup káblov.
Odpovedať
@megdesign ...a káblov je "málo" z dôvodu, že budem inštalovať koľajnicový systém
Odpovedať
Dakujem vsetkym za odpovede.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?