Roztavený - spálený styrodur

Zdravim, dnes mi na stavbe domu robili hydroizolaciu z ipi a pri jej nahrievany roztavili - spálili styrodur na zakladovej doske (vid foto). Aky je Vas nazor na poskodenie styroduru, ma to nejaky vplyv na izolaciu zakladov a domu ? Nechat firme vymenit komplet poskodený styrodur alebo ako to riesit ? Je velky problem ak je takto poskodeny styrodur ? Prosim poradte.
Odpovedať
1
2
V podstate to nic nie je. Posádka stavby sa ti ten styrodur urcite este poškodí a mozno aj viac ako teraz. Jedina nevyhoda je, ze pri zatepľovaní tam mozno vznikne vacsia medzera kedze v niektorych častiach je ten styrodur stensený. Ale to sa da ked tak vyriešiť pur penou. Ja by som to neriešil.
Odpovedať
@4wowa4 je to tragedia a zaroven by som to uz tym robosom nedal opravovat, lebo ked vidim to prevedenie nielen spalenie, tak to este viac dodrbu.
Odpovedať
nic to neni co sa tyka toho xps
Odpovedať
Profilova fotka
@4wowa4 bud kludny, nic to nie je, slnko to spali viac...cakaj horsie veci.
Odpovedať
@rkorba ake prevedenie tam vidis este vadne ?
Odpovedať
A co poviete na tie kotvy ktore idu cez xps a ipu ? Nevzika tam nahodou tepelny most a hydroizolacia prevrtanim nestraca sboju ulohu ? Dik
Odpovedať
@kaspy bolo by idealne to cim skor osietkovat lepidlom atd ? Aby to bolo chranene pred slnkom .. Ci ?
Odpovedať
@4wowa4 ak je to lepene na PUR pene a nepojde tam kamenny obklad, kotvy su tam zbytocne.
Odpovedať
@4wowa4 lepili to na penu, alebo len kotvili? Budes to zasypat, alebo to bude priznane?
Odpovedať
Tá otázka je v podstate prkotina, ešte len začínaš a nie si v stavbárčine dostatočne zorientovaný :)), ešte ťa čakajú horšie veci :). Tie kotvy v tom styrodure sú kompletne zbytočné. Skôr ma zaujalo, že prerazili aj ipu..., ak tomu dobre rozumiem, základ sa zboku "poipoval" a navrchu sa nechal presah na platňu a ten presah sa po tomto natavovaní "podtavil" pod ipu na platni, takto by mi to dávalo zmysel, hoci som taký postup ešte v praxi nevidel. Ipa na boku základu mi akosi nedáva zmysel, myslím, že už sa to tu na fóre riešilo viackrát, po jej prevŕtaní kotevnými šroubami ešte menej, ale čo už... Neviem, či ipa natavená na bok základu predstavuje nejaký druh pevného spoju, že sa až na to lepil ten xps..., dúfam, že to bol aspoň glasbit alebo podobný pretkávaný asfalt, tie kotvy tam potom pôsobia ako akési aliby...
Odpovedať
@rkorba lepili to lepidlom a davali po 3 kotvy.. To lepidlo s ktorym lepili je pravdepodobne na cementovej baze, co asi bude tiez problem, kedze podklad je asfaltovy pas.. Nebude sa to casom odlepovat ? Bude to do polovice prisypane..
Odpovedať
@beginner7 ano postup si pochopil spravne, presne takto to robili. Tiez nechapem preco to takto robili.. Xps lepili na alfaltove pasy lepidlom - podla obalu co som dnes nasiel, pouzili cementove lepidlo urcene na lepenie obkladu a dlazby.. Co je tiez problem, co som cital na web strankach, lebo cementove lepidlo je nasiakave a nie je urcene na lepenie na ipu.. Malo sa asi pouzit lepiflo na baze asfaltu..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign lepene to je cementovym lepidlom, do polovice to bude prisypane a obklad na to nepojde..
Odpovedať
Profilova fotka
@4wowa4 fakt kasli na to, lebo sa pri dalsich etapach stavby zblaznis. - Odliepat sa nic nebude, su tam predsa kotvy -zatiahnut do lepidla by bolo fajn, ma to vsak cas. za leto prides tak o 2 mm hrubky, aj to len na J-JZ strane - prederavena IPA kotvami neprekaza, pod XPS aj tak nema vyznam
Odpovedať
@4wowa4 akoze, nie je tam nic kriticke, ale ta firma - zda sa, ze sa na tvojom dome ucia, ci to len experimentuju?
Odpovedať
@kaspy dik za rady kamo. Este otazocka, je problem to cementove lepidlo ktore dali na styrodur aby ho prilepili na ipu ?
Odpovedať
@4wowa4 Uz to nechaj tak, ale konzultuj s nimi dalsie kroky a stoj im za zadkom, lebo tu budes stale prispievat s odflaknutou robotou.
Odpovedať
@4wowa4 bezne cementove lepidlo nie je vhodne ani na ten styrodur, ale kedze to kotvili a bude to prihrnute zeminou, je to uplne jedno.
Odpovedať
Profilova fotka
@4wowa4 to co sa ti snazim cely cas napisat je: daj tomu pokoj. :) Je to nalepene. Inac to nebude, odlepit sa to neodlepi, sam by som tam dal cementove lepidlo. Teraz vsak otazka, je tam lepidlo na XPS? Auu. No co, sak su tam kotvy, tak co... ;)
Odpovedať
@kaspy nie je to lepidlo na xps. Podla vrecka co som nasiel na stavbe, pouzili lepidlo na obklady a dlazby ! Len ma to serka, lebo zaplatene vsetko maju..
Odpovedať
Profilova fotka
@4wowa4 ked je to flexi mrazuvzdorne lepidlo na vonk. obklady a dlazby, tak to v kazdom pripade podrzi. Jaaaj, co vsetko som mal zaplatene a dodrbali mi to. Zial, len ked si to urobis sam....nie, aj vtedy urcite nieco dodrbes, akurat budes spokojny, ze si za to mozes sam. :) Je to fakt v pohode, bude horsie. ;) Tu IPU pod XPS si vymyslel sam?
Odpovedať
@kaspy tu ipu pod xps navrhol projektant.. Ja osobne som nikde take riesenie nevidel.. Z mojho pohladu je to zbytocna izolacia naviac. Ak mam pravdu povedat aj to salovanie dosky zo styroduru stoji za hovno, kedze potom tam treba natavovat ipu vsade dookola.. A stytodur sa natavi tiez.. Ale uz som rozpraval s firmou co stavaju, uznali si chybu, a navrhli : orezanie vrchov styroduru, kedze na to este pojde dalsich 25 cm xps, spoj prilepia penou na xps. A aby nenatiahlo cementove lepidlo vzhkost, tak odizoluju spodok xps tekuyou hydroizolaciou.. Alebo ak sa rozhodnem, tak ze vsetko strhnu a daju vsetko nanovo.. Takze co teraz ? Nechat ich potrapit sa a nech to vsetko zaplatia este raz alebo riesit podla ich navrhovanemu rieseniu ?
Odpovedať
@4wowa4 pisal si, ze styrodur sa tam kotvil az po tom, ako sa uz urobena doska zaizolovala ipou, tak ako mohla byt salovana styrodurom ako pises teraz? To je pod tym este jedna vrstva styduru?
Odpovedať
@gashtaan nie nie, styrodur sa pouzil ako salung, kotvil sa na dtcka kotvami skrz ipu ktora je na dtckach..a zaroven je styrodur aj lepeny.. Cize drzi pomocou lepidla a kotiev..
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ak spravne uvazujem, vytiahli DTcka, nahodili zvislu IPU, potom XPS, zaliali podkladny beton a natavili vodorovnu IPU. Navyse po celej ploche, aby bola, kym dojde na priecky, sama diera. @4wowa4 takze trocha od veci k tvojej otazke- vodorovna a zvisla izolacia nie su nijak prepojene? Ach ty projektanti... Ako to chcu natret aby to netahalo vlhkost? To si neviem predstavit. Tiez si neviem predstavit ako to zrezu do takej roviny, ako to je teraz ustavene. Rozhodnut sa musis sam, ci to dat strhnut. Zvaz cas, nasratych robosov a ci to spravia "lepsie"... Ja nie som z fachu. len si myslim, ze tomu ohorenemu XPS nic nie je ;)
Odpovedať
@4wowa4 ahaa... takze ta ipa bola natavena zboku na DTcka este pred vylievanim deky. Tak to som este vazne nevidel :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan to je len moj nazor...
Odpovedať
@kaspy aj ja som to tak pochopil, pisal som tu zaroven s tebou.
Odpovedať
Toto je stav pred betonazou.. Ipa natavena na DT vertikalne s presahom cca 10 cm, prehnuta na xps. Zalial sa beton. Nasledne sa natiahol asfaltovy pas na dosku o sirke 1m, na to 50 cm pas dalsi, a na to sa polozila ta izolacia z DT ktora bola prehnuta na xps. Vsetko sa prekrylo zatavilo. A este na to sa daval 50 cm pas asfaltu s presahom cca 25 cm na prvy rad ytongu. Dufam ze som to napisal zrozumitelne. Cize je to previazane, horizontalna a vertikalna izolacia su spojene pod ytongom.
Odpovedať
Profilova fotka
@4wowa4 parada, za mna len esteticky problem. Museli sa s tym nahrat. Inac ako popalenym XPS to skoncit aj tak nemohlo... Keby ze chcem pomudrovat, napisem este:"stavebny dozor na to co?" (to len aby som odradil ostatnych)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?