Ročná potreba el. energie na 200m2 bez TČ 3.807 kWh

Zobraz úvodný príspevok
Dobrý deň, prišlo mi vyúčtovanie elektriny po prvom roku. Ja viem, že tu vyvolám množstvo hejtov od tých, ktorí práve postavili a "nejako" to už majú, a tiež od tých, ktorí predávajú TČ, ale tento príspevok je určený tým, ktorí ešte iba idete stavať. Nebojte sa postaviť dom, ktorý nebude náročný na energie, a dokonca ani na nejaké super sofistikované technológie (že ak vám v prípade poruchy nepríde technik na inteligentnú domácnosť, alebo TČ, tak nezakúrite.) Takže úplne stručne zhrniem: RD 2 x 100 m2. Kúrenie podlahové priamovykurovacími káblami, ale v podstate sa nepoužíva. Používa sa ťažká akumulačná pec umiestnená v strede domu bez akýchkoľvek vnútorných prieduchov. Externý prívod vzduchu. Kúrenie cca raz za dva dni v priemere, jednou dávkou, neprikladá sa, iba sa nechá vyhorieť. (Mal som nachystané 4 m2 dreva, ale ešte sme nespálili ani polovicu a už nám pomaly konči vykurovacia sezóna, takže rátam, že tak 2,5 m2 dreva bude reálna spotreba.) Rekuperácia s externým zemným výmenníkom, veľmi jednoduché technicky, nemá sa čo pokaziť. Predhrieva nasávaný vzduch do rekuperácie. V lete chladí. Výmenník oveľa menší ako pri použití TČ zem-voda, tu stačí had s použitím 100 m hadice. Dom zateplený na dnešnú dobu úplne štandardne, okná trojsklo, ale hliníkové (plastové by boli ešte lepšie). Čo je ale dôležité - výber pozemku, aby ste mali celú zimu slnko a potom najmä tvar domu. Musí byť čo najkompaktnejší, čo najbližšie kocke. Ak do 100 - 120 m2 tak prízemný, ak viac, tak dvojpodlažný. Netreba sa báť kocky, nám ju architekt mierne modifikoval tak, že ju krásne rozbil - narušil, ale celkovú bilanciu (vnútorný priestor / plocha fasády) tým zhoršil iba nepatrne. Rôzne tie bungalovy do L, do U, alebo obrovské bungalovy, ktoré pripomínajú skôr Lidl takúto energetickú nenáročnosť nemajú ako dosiahnuť.
Odpovedať
@rkorba Je mi to jasné. Skôr som to myslel tak, že sa tu dohadujete. 😄 Ale aj tak si každý podľa seba spraví a podľa svojich možností. Osobne si myslím, že sa to jednoznačne aj tak nedá povedať, čo je lepšie, resp. výhodnejšie. Je tam príliš veľa premenných. Či už lokalita stavby, stavebné materiály, preferencie členov rodiny čo sa teploty týka, typy podláh, ... Ale to tu asi ani spomínať nemusím. Myslím, že väčšina z vás to vie.
Odpovedať
Profilova fotka
@pochabel na takú plochu tc ok zem voda je super aj keď mne sa viac páči voda-voda ale zas nie všade je možnosť... Čím menej kurvitok v dome tým lepšie aspoň pre mňa ja nesom moc technický typ ... Vždy je lepšie investovať do domu ako do nejakých somarin typu autá ... Kusy kovošrotu čo len strácajú na hodnote 😀 Ja osobne by som ale dal určite aj krb neviem podľa mňa do domu patrí aj keď to nebudeš používať ... Ja napr. zapalim cca 5x do roka minulú zimu ale tak človek má taký kus lepší pocit aspoň ja ... Keby som už bral v potaz apokalypticke scenáre ako mnohí tu na modrej streche, tak poviem aj že drevom budeš mať teplo a svetlo vždy aj keby nebol plyn ani elektrika Ale jak hovoril môj dedo nebohý aj pradedo čo prišiel pešo z ruského zajatia, každé čudo 3 dní trva .. Aj táto akoze energetická kríza skončí to len teraz všetkým prepína a nemci to dosť dodrbali kvôli tej orientácii sa na plyn... Ale keď niečo Nemci v histórii ukázali tak to že si vždy dokážu poradiť takže nečakám kataklizmu nakoniec EU vyjde z tejto krízy silnejšia a energeticky nezavislejsia ako zbytok sveta ... Však zato sa tu zrodila kolíska civilizácie , bo sme tu nikdy nemali na ružiach ustlané ... Tak nevyplakabajme nad cenami všetko bude dobré 😀
Odpovedať
@dexter89 Tak v tomto sme asi za jedno. Tiež vraziť peniaze radšej do baráku a nech to riadne všetko funguje. Jasné, stačia nejaké staré "peterky" a bude teplo, výhrevnosť vysoká. Ale už by ma to nebavilo, stále drevo vláčiť a uhlie. Ten krb by nebol zlý, ale ja som skôr na tú elektriku. Ani plyn neplánujem v dome. Zato bude na streche FVE a v garáži elektromobil.
Odpovedať
@dexter89 Ak niečo Nemci v histórii ukázali, tak to, že raz za čas majú neovládnuteľné nutkanie rozesrať celú Európu 😉
Odpovedať
@toky1 nie nemci ale jeden blázon ktorý sa narodil vedľa a vedel zmagoriť celý národ, teraz je taký na východe no samotný nemci sú veľmi pracovitý a myslí im to i pozitívne,máme od nich veľa technologií a dnes najväčší odberateľ
Odpovedať
Dexter noze nam este raz napis,ze kde sa to ,,tu,, zrodila koliska civilizacie 🙂 A eu bude silnejsia ? Si sa asi zle vyspal . Eu uz nie je to co bola ked sme do nej isli. Teraz same nezmyselne nariadenia a samodestrukcne rozhodnutia. Eu nema zdroje-ma prazdnu spajzu a rus ma doma skoro vsetko + cinan to lacno vyrobi . A tito budu najblizsie urcovat co a ako 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@dodik13 jasné tak sa presťahuj do Ruska abo Číny uvidíš jak fajne sa ti tam bude žiť... Keď dáš dobrý úplatok na hranici možno ťa hneď neprivitaju na letisku pažbou po ksichte
Odpovedať
@dodik13 bol si niekedy v rusku? bežný občania chudáci ak chce ísť z rajonu (u nás okres) do iného musí mať povolenie,na auto sa čaká roky do zahraničia len ako grupa za odmenu,všetko na zbrojenie , no tak všetko prechlastajú a prežerú , všade makajú len ženy, všetci muži sú policajti,kontrolujú všetke križovatky, vojaci strážia takmer všade, no smotánka si užíva
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu dúfam, že toto bol len vtip. "samotný nemci sú veľmi pracovitý ". Chodíme do Nemecka do materskej firmy a nemám ten pocit,čo si napísal.😁
Odpovedať
Profilova fotka
@toky1 tak nemci to kus dodrbali tým Green dealom ono to není zle , len keby namiesto plynu stavili na niečo iné ... Resp. neodstavovali aj jadro ... My sme s nemcami hospodársky prepojeny jak siamské dvojčatá aj s čechmi ... Ja si zas myslím že budúcnosť je aj tak v obnoviteľných zdrojoch energií a nie vo fosílnych palivach v tomto má eú zas navrch a dobre našliapnuté ... Z tejto krízy sa otrasieme a bude dobre ... Zato Ruska budúcnosť je tiež jasná : bude čerpacia stanica pre Čínu ... Lebo to Rusi jedine vedia dodávať suroviny ktoré vydrancuju zo sibiru v surovom stave ďalej ... Keby toto nemali tak sú na úrovni zimbabwe ale aj tak skončia ... Čína je ina káva tí urobili riadny pokrok aj skok vpred ale tam je iná mentalita a pracovitosť v porovnaní s rusmi sa to nedá ani porovnať ... Plus pozor v Číne na oko je akoze nesloboda ale ja si myslím ale veľa ľudí čo tam bolo /podnikali mi to potvrdilo , podnikateľská sloboda je tam ešte väčšia ako v eú ... Aj možnosti na rozdiel od Ruska kde není sloboda už v ničom ...a v Rusku v tom prehnitom mafianskom prostredí prerastenom oligarchiou a korupciou začne podnikať zo zahraničia len blázon ...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?